Recept na veganské Bún Chay

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Bún Chay je salát vyrobený z bun (rýžových nudlí) a se spoustou čerstvé zeleniny a bylinek. Podává se většinou s nasekanými arašídy a opečeným křupavým tofu. Bún Chay patří k nejpopulárnějším vietnamským pokrmům na světě. Jak ho vyrobit?

Co to je Bún Chay

Bún Chay je vietnamský salát z rýžových nudlí, který je plný čerstvé zeleniny, tofu a servíruje se s arašídy. Je zdravý a vyrobíte ho doslova do 30 minut.  

Co budete na vietnamský salát potřebovat:

Sleva na kešu
  • rýžové nudle,
  • tofu,
  • čerstvou zeleninu a čerstvé bylinky,
  • hrst pražených arašídů
  • a rašídovou zálivku. 

Jak připravit vietnamský salát Bún Chay

Nejprve si nakrájíme všechnu zeleninu. My jsme použili spiralizér, který máme na kuchyňském robotovi, takže krájení zeleniny bylo poměrně jednoduché. Můžete použít ale i škrabku nebo zeleninu nakrájet klasicky nožem. Právě tato část je nejvíce náročná.

Pokud nemáte upražené arašídy (koupili jste si naturální arašídy): předehřejte si troubu a arašídy rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech a dejte je do trouby na 180 stupňů a pečte cca 8-10 minut. Jakmile vychladnou, použijte sekáček na ořechy, abyste je nadrtili.

Skladem 45 Kč
Oloupané, upražené, solené arašídy. Jsou upražené tak, aby příjemně křupaly. Jsou lehce osolené, abychom zvýraznili jejich chuť.
Skladem 139 Kč
Díky své nadstandardní velikosti jsou loupané arašídy lahodnější, vláčnější a nejsou tak tvrdé.

Jak na dokonalé tofu

Pokud se bojíte, že nezvládnete udělat dokonalé tofu z klasického bílého tofu, kupte si marinované, a to jen lehce orestujte na pánvi. Já většinou přidávám k oleji i trochu zálivky, aby tofu získalo lepší chuť.

100 Kč sleva na první objednávku

A jak pracovat s bílým tofu? Vždycky si kupujte tofu, které je pevné a zcela zbavené vody. I tak ho ještě před použitím zabalte do utěrky, dejte na něj nějaké závaží a dostaňte z něj co nejvíce vody.

Poté ho orestujte na pánvi na kokosovém oleji ze všech stran do křupava. Osobně při opékání tofu přidávám na pánev i zálivku, abych tofu trochu ochutila. Dávám od oka jednu až dvě lžíce. 

Skladem 189 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení.

Jak na vietnamskou zálivku na Bún Chay

Smíchejte rýžový ocet, lžíci vody, šťávu z limetky a kokosový cukr spolu se sójovou omáčkou, chilli a prolisovaným česnekem. Pořádně promíchejte, aby se spojily chutě. 

Jak na arašídovou zálivku

Arašídovou zálivku můžete jednoduše vyrobit i z vietnamské zálivky. Do vietnamské zálivky přidáte arašídové máslo a pořádně promícháte. Přidávejte arašídové máslo postupně, dokud dosáhnete požadované chuti. 

Bun Chay

Recept na veganské Bún Chay

Znáte veganský salát Bún Chảy? Je plný čerstvé zeleniny, tofu a servíruje se s arašídy. Je zdravý a vyrobíte ho doslova do 30 minut. Co na něj budete potřebovat?
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Asijská, Veganská, Vegetariánská
Dávka 2 porce

Ingredience
  

  • 1 balení rýžových nudlí
  • 1 balení naturálního nebo marinovaného tofu
  • 2 mrkve
  • 1 okurka
  • 1 šálek nasekaného koriandru
  • 1 šálek nasekané thajské bazalky
  • 1 hrst pražených arašídů

Zálivka

  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1-3 lžíce kokosového cukru (dle chuti)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 lžíce vody

Postup
 

  • Nejprve si nakrájíme okurku a mrkev na jemné plátky. Můžete použít spiralizér.
  • Poté si připravíme zálivku smícháním všech ingrediencí.
  • Orestujeme si tofu na kokosovém oleji tak, aby bylo křupavé ze všech stran. Pro lepší chuť můžeme při restování přidat k oleji 1-2 lžíce zálivky.
  • Dáme vařit rýžové nudle dle pokynů na balení.
  • Rýžové nudle slijeme a propláchneme studenou vodou.
  • Rýžové nudle dáme do misky, naskládáme na ně zeleninu, bylinky a arašídy. Podáváme se zálivkou.
Klíčové slovo bun chai, bun chay
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2