Recept na veganské Bún Chay

Bun Chai

Bún Chay je salát vyrobený z bun (rýžových nudlí) a se spoustou čerstvé zeleniny a bylinek. Podává se většinou s nasekanými arašídy a opečeným křupavým tofu. Bún Chay patří k nejpopulárnějším vietnamským pokrmům na světě. Jak ho vyrobit?

Co to je Bún Chay

Bún Chay je vietnamský salát z rýžových nudlí, který je plný čerstvé zeleniny, tofu a servíruje se s arašídy. Je zdravý a vyrobíte ho doslova do 30 minut.  

Co budete na vietnamský salát potřebovat:

  • rýžové nudle,
  • tofu,
  • čerstvou zeleninu a čerstvé bylinky,
  • hrst pražených arašídů
  • a rašídovou zálivku. 

Jak připravit vietnamský salát Bún Chay

Nejprve si nakrájíme všechnu zeleninu. My jsme použili spiralizér, který máme na kuchyňském robotovi, takže krájení zeleniny bylo poměrně jednoduché. Můžete použít ale i škrabku nebo zeleninu nakrájet klasicky nožem. Právě tato část je nejvíce náročná.

Pokud nemáte upražené arašídy (koupili jste si naturální arašídy): předehřejte si troubu a arašídy rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech a dejte je do trouby na 180 stupňů a pečte cca 8-10 minut. Jakmile vychladnou, použijte sekáček na ořechy, abyste je nadrtili.

Jak na dokonalé tofu

Pokud se bojíte, že nezvládnete udělat dokonalé tofu z klasického bílého tofu, kupte si marinované, a to jen lehce orestujte na pánvi. Já většinou přidávám k oleji i trochu zálivky, aby tofu získalo lepší chuť.

A jak pracovat s bílým tofu? Vždycky si kupujte tofu, které je pevné a zcela zbavené vody. I tak ho ještě před použitím zabalte do utěrky, dejte na něj nějaké závaží a dostaňte z něj co nejvíce vody.

Poté ho orestujte na pánvi na kokosovém oleji ze všech stran do křupava. Osobně při opékání tofu přidávám na pánev i zálivku, abych tofu trochu ochutila. Dávám od oka jednu až dvě lžíce. 

Jak na vietnamskou zálivku na Bún Chay

Smíchejte rýžový ocet, lžíci vody, šťávu z limetky a kokosový cukr spolu se sójovou omáčkou, chilli a prolisovaným česnekem. Pořádně promíchejte, aby se spojily chutě. 

Jak na arašídovou zálivku

Arašídovou zálivku můžete jednoduše vyrobit i z vietnamské zálivky. Do vietnamské zálivky přidáte arašídové máslo a pořádně promícháte. Přidávejte arašídové máslo postupně, dokud dosáhnete požadované chuti. 

Bun Chay

Recept na veganské Bún Chay

Znáte veganský salát Bún Chảy? Je plný čerstvé zeleniny, tofu a servíruje se s arašídy. Je zdravý a vyrobíte ho doslova do 30 minut. Co na něj budete potřebovat?
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 10 minut
Celková doba 30 minut
Chod Hlavní chod
Kuchyně Asijská, Veganská, Vegetariánská
Dávka 2 porce

Ingredience
  

  • 1 balení rýžových nudlí
  • 1 balení naturálního nebo marinovaného tofu
  • 2 mrkve
  • 1 okurka
  • 1 šálek nasekaného koriandru
  • 1 šálek nasekané thajské bazalky
  • 1 hrst pražených arašídů

Zálivka

  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1-3 lžíce kokosového cukru (dle chuti)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 lžíce vody

Postup
 

  • Nejprve si nakrájíme okurku a mrkev na jemné plátky. Můžete použít spiralizér.
  • Poté si připravíme zálivku smícháním všech ingrediencí.
  • Orestujeme si tofu na kokosovém oleji tak, aby bylo křupavé ze všech stran. Pro lepší chuť můžeme při restování přidat k oleji 1-2 lžíce zálivky.
  • Dáme vařit rýžové nudle dle pokynů na balení.
  • Rýžové nudle slijeme a propláchneme studenou vodou.
  • Rýžové nudle dáme do misky, naskládáme na ně zeleninu, bylinky a arašídy. Podáváme se zálivkou.
Klíčové slovo bun chai, bun chay
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin