Druhy bezlaktózových mlék

Naposledy aktualizováno 21. 8. 2024 autorem Pavlína

Je možné pochutnat si na sklenici vychlazeného mléka, i když trpíte laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka? Pokud jste odpověděli záporně, jste vedle jak ta jedle! V dnešní době již není problémem sehnat v obchodech bezlaktózové mléko, které umožňuje dopřát si potěšení z tohoto nápoje i alergikům.

Bezlaktózové mléko a jeho složení

Bezlaktózové mléko je možná poněkud překvapivě produkována z běžného kravského, kozího nebo ovčího mléka, které laktózu obsahuje. V čem spočívá tajemství jeho výroby?

Při výrobě je do výrobků přidávána laktáza, která dokáže laktózu rozštěpit na glukózu a galaktózu. Tyto jednodušší cukry už jsou pro člověka snadno stravitelné. Důsledkem těchto chemických procesů je také skutečnost, že bezlaktózové potraviny se ve srovnání s těmi klasickými vyznačují sladší chutí.

„Se sníženým obsahem laktózy“ nebo „bezlaktózový“?

Jaký produkt se vůbec může honosit označením bezlaktózový? Zde jsou pravidla jasně určena legislativou. Rozlišují se produkty, které si nesou označení „se sníženým obsahem laktózy“, a produkty „bezlaktózové“.

Pod označení „se sníženým obsahem laktózy“ spadají takové výrobky, které obsahují maximálně 1 g laktózy na 100 g případně 100 ml, a to ve formě, jež je určena přímo ke konzumaci. U bezlaktózových produktů je její hladina nejvýše 0,01 g na 100 g nebo 100 ml, když se opět jedná o stav určený pro přímou spotřebu.

Laktóza je ve většině mléčných výrobků

Kde všude se laktóza nachází? Alergici dobře vědí, že je zastoupena ve většině mléčných výrobků. Výjimku potvrzující pravidlo představují fermentované mléčné výrobky typu kefíru nebo acidofilního mléka. S velkým množstvím laktózy se nesetkáme ani v sýrech, což je zapříčiněno způsobem jejich výroby, kdy dochází k odbourávání laktózy prostřednictvím fermentace.

100 Kč sleva na první objednávku

Intolerance laktózy ještě neznamená definitivní stopku v pití mléka!

Co si počít v okamžiku, když Vám byla diagnostikována alergie na laktózu, ale Vy si život bez sklenice mléka nedokážete představit? V takovém případě můžete hovořit o štěstí, protože v současnosti se již lze na pultech obchodů v poměrně hojné míře střetnout s různými rostlinnými mléky, které rozhodně nemohou být vnímány jako pouhá náhražka. Výživoví poradci se shodují na tom, že právě rostlinné mléko je ideální volbou pro lidi, kteří trpí alergií na laktózu.

Příznaky intolerance laktózy

Kteří lidé mléko bez laktózy nejvíce ocení? Nejedná se pouze o lidi, kteří trpí intolerancí na laktózu, ale rovněž o vegany a lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Intoleranci na laktózu lze charakterizovat jako neschopnost organismu štěpit mléčný cukr.

Nesnášenlivost se projevuje nadýmáním, pocitem plnosti, bolestmi břicha, pálením žáhy, střevními kolikami, průjmy i zvracením. Příznaky se obvykle dostaví do dvou hodin od konzumace mléčného produktu. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, zastoupení lidí s intolerancí k laktóze je v populaci poměrně značné. Mnoho z nich to přitom o sobě vůbec neví.

Intolerance laktózy x alergie na kravské mléko

Zajímavá je bezpochyby informace, že u kojenců, kteří jsou doslova životně závislí na mateřském mléce, se nedostatek výše zmiňovaného enzymu s názvem laktáza téměř neobjevuje. S postupujícím věkem však jeho množství postupně ubývá, takže s problémy s trávením mléčných výrobků se lze daleko častěji střetnout u starších lidí.

Intolerance laktózy je geneticky podmíněna, takže v některých populacích se s ní je možné setkat běžněji. Intolerance laktózy může být i dočasné povahy, a to kupříkladu u osob, které prodělaly infekční průjmové onemocnění. Intolerance by neměla být zaměňována s alergií na kravské mléko, která je imunitní reakcí organismu. U alergie na kravské mléko se vyskytují i některé další symptomy jako kožní nebo respirační problémy. V porovnání s intolerancí na laktózu se jedná spíše o problém dětského věku, který postupem času zpravidla odezní.

Rostlinné mléko a jeho druhy

Jaké jsou nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy rostlinného mléka, s nimiž se lze u nás střetnout?

Tip: Zkuste si udělat domácí rostlinné mléko.

Sójové mléko

Sójové mléko je doporučováno do celé řady receptů, kde plnohodnotně nahradí to kravské. Využíváno je rovněž jako přísada do kávy a jiných teplých nápojů. Přidáno může být rovněž do smoothie nebo se doporučuje použít je při vaření a pečení, když poměr má být stejný, jako je tomu u normálního mléka. Degustátoři se shodují na tom, že má málo výraznou nasládlou chuť. Je nízkotučné. Odborníci pak apelují na to, že by nemělo být požíváno opakovaně během dne, protože sójové bílkoviny jsou v něm značně koncentrované.

Mandlové mléko

Velké popularitě se v českých obchodech v současné době těší mandlové mléko. Není se čemu divit, protože je doporučováno mnoha odborníky na zdravou výživu. Kromě toho, že je nízkokalorické, totiž obsahuje pestré spektrum vitamínů a minerálních látek, ať již se jedná o vitaminy E a B, mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor nebo zinek. Není problém zakoupit je i slazené, ale lepší než varianta s cukrem je ta s datlemi. Kuchařky mandlové mléko přidávají do kaší a rozličných dezertů. Na etiketě si je vždy třeba pohlídat, aby bylo opravdu vyprodukované z mandlí, které by v něm měly mít podíl mezi 10-12 procenty.

Kešu mléko

Velmi prospěšné zdraví je mírně nasládlé a tučnější kešu mléko. Kromě zdravých tuků je v něm obsažena měď, mangan, hořčík, fosfor a zinek. Kešu mléko může ideálním způsobem dochutit smoothies a mléčné koktejly, vhodné je i do zmrzliny místo smetany. Ochutit si jím lze i čaj nebo šálek kávy.

?TIP: Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.

Kokosové mléko

Kdo by dnes neznal kokosové mléko, které se v porovnání se svými rostlinnými konkurenty může honosit přívlastky jako nejhustší a nejtučnější? Tuky v něm obsažené se velmi rychle vstřebávají, takže pro tělo je jednoduché, aby je posléze velmi rychle proměnilo na energii podobně jako cukry.

Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány.

Využití kokosového mléka lze doporučit všude, kam by jinak přišla smetana nebo jogurt. Příznivci výraznějších chutí nedají doporučit ani na krémové latté nebo cappuccino. Z jeho přívlastků lze logicky usoudit na to, že ani s kokosovým mlékem by se to nemělo moc přehánět.

Rýžové mléko

V porovnání s výše uvedenými oříškovými alternativami se rýžové mléko vyznačuje menším množstvím bílkovin a tuků a vyšším množstvím sacharidů. Z uvedených důvodů je rýžové mléko nasládlé, ale současně i o něco vodovější, takže je vhodné jeho užití do kaší a do cereálií. Sice není samotné příliš nutričně hodnotné, ale v obchodech se lze setkat s variantami s rozličnými aditivy, nevyjímaje minerály, vitamíny nebo bílkoviny.

Konopné mléko

Velmi netradičním rostlinným mlékem je u nás stále ještě konopné mléko. Je to poněkud neprávem, protože disponuje největším obsahem omega-3 mastných kyselin, jež jsou zcela zásadní pro lidský organismus, když pomáhají předcházet srdečným onemocněním a snižují krevní tlak.

Čtěte: Konopné semínko: vše, co o něm potřebujete vědět.

K tomu konopné mléko vykazuje také vysoký obsah bílkovin. Lidé, kteří se rozhodnou konopné mléko vyzkoušet, by měli být připraveni na to, že vyniká velmi specifickou a výraznou chutí, která nemusí imponovat každému. Spíše než vodové je krémové.

Makové mléko

Makové mléko se zcela běžně pije v Pobaltí, u nás se zatím jedná spíše o výjimku. V porovnání s kravským mlékem je daleko vydatnějším zdrojem vápníku. Chuť makového mléka je jedinečná a doporučuje se pít je slazené nebo dochucené skořicí či vanilkou. Vhodné je do sladkých kaší a dezertů.

Je všeobecně známo, že mák je v malém množství pro zdraví velmi užitečný, ve vyšším se však jedná o opiát. Dospělý by ho však musel vypít několik litrů denně, aby se jím předávkoval, takže v tomto ohledu se makového mléka skutečně nikdo obávat nemusí.

Recepty na domácí rostlinná mléka:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1