Recept: Jednoduchá veganská svíčková bez laktózy

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Milovali jste jako děti svíčkovou, ale už nejíte maso? Nebo hledáte alternativu na svíčkovou bez laktózy? Přinášíme vám recept, který je jednoduchý na přípravu a určitě si ho zamilujete. Naše veganská svíčková je jednoduchá a rychlá na přípravu.

Místo smetany používáme kešu ořechy a jako náhradu za maso jsme zvolili sójové kostky. Pojďme se podívat, jak na vegetariánskou svíčkovou jednoduše.

Recept: Lahodná a jednoduchá veganská svíčková
Recept: Lahodná a jednoduchá veganská svíčková

Historie a původ svíčkové

Tato česká kulinářská specialita má bohatou historii, která sahá až do doby Habsburské monarchie. V průběhu let se recept na svíčkovou na smetaně postupně vyvíjel a dnes je jedním z hlavních symbolů české kuchyně.

Název „svíčková“ pochází z formy masa, které bylo tradičně používáno pro tento pokrm. Hovězí svíčková je dlouhý a štíhlý kus masa, který svým tvarem připomíná svíčku.

Původně byla svíčková považována za luxusní pokrm, který se podával při zvláštních příležitostech.

Během 19. a 20. století se svíčková na smetaně stala běžnou součástí české domácí kuchyně. Zvláště ve venkovských oblastech, kde bylo k dispozici dostatek hovězího masa, byla svíčková oblíbeným pokrmem.

100 Kč sleva na první objednávku
Recept: Lahodná a jednoduchá veganská a vegetariánská svíčková

Veganská svíčková: Čím nahradit maso ve svíčkové

My nejraději používáme seitan či sójové kostky. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale jsou mnohem chutnější a obsahují více proteinu.

Vegetariánská svíčková: Jak připravit sójové kostky

Mnoho lidí nemá rádo sójové kostky proto, že je neumí připravit. Trik spočívá v tom, že je nejprve uvaříte dle návodu a poté z nich vymačkáte veškerou vodu.

Následně je už můžete naložit dle chuti. Tímto způsobem je zbavíte „pachuti“, kterou sójové kostky mohou mít.

My je nejraději nakládáme v oleji, česneku, sójové omáčce a citronu.

Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural 475ml

Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku

Nedostupné
TAMARI SAN-J BIO je japonská sójová omáčka s tradiční chutí v bio kvalitě, používá se především k dochucování pokrmů.

Vaší fantazii se meze nekladou. Čím déle je necháte naložené, tím budou chutnější. Doporučuji je naložit večer předem, ale pokud nestíháte, dejte jim alespoň 30 minut.

Čím nahradit smetanu ve veganské svíčkové

Ačkoliv můžete použít veganskou alternativu smetany, kterou zakoupíte v obchodě, osobně doporučuji rozmixovat velkou hrst kešu ořechů s vodou a vytvořit si tak kešu smetanu.

Skladem 239 Kč
W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.

Pokud máte méně výkonný mixér, nejprve si kešu namočte na 30 minut v horké vodě. Díky tomu docílíte lahodné a krémové smetany bez éček a konzervantů.

Kešu jsou skvělé i na přípravu veganské svíčkové jako náhrada laktózy
Kešu můžete použít jako náhradu smetany

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

Jak na veganskou svíčkovou

Veganská svíčková je jednoduchá, prakticky je postup stejný jako při přípravě klasické svíčkové, jen vynecháte maso a nahradíte ho nějakou alternativou.

Nejprve si orestujeme cibuli a poté k ní přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně restujeme. Poté přidáme zeleninový vývar, přidáme koření (bobkový list, nové koření) a vaříme 30 minut.

Mezitím si orestujeme sójové kostky nebo seitan. Poté vyjmeme bobkový list a kuličky nového koření a rozmixujeme zeleninu na omáčku. Zjemníme kešu smetanou (viz víše) a dochutíme omáčku citronem a solí.

Recept: Lahodná a jednoduchá veganská svíčková

?Recept: Lahodná a jednoduchá veganská svíčková?

Pokud milujete svíčkovou, ale přestali jste jíst maso nebo hledáte alternativu bez laktózy, máme pro vás skvělý recept. ☺️ Buď použijete maso nebo naši veganskou alternativu.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celková doba 55 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Veganská
Dávka 2

Ingredience
  

Co budete potřebovat na svíčkovou bez laktózy:

  • 200 g mrkve,
  • 100 g celeru,
  • 10 g petržele,
  • 1 velkou cibuli,
  • 0,5 l zeleninového vývaru,
  • velkou hrst kešu ořechů, 30 minut namočených v horké vodě,
  • 200 ml vody,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 4 bobkové listy,
  • pepř,
  • citron,
  • sůl.

Na sójové kostky:

K podávání:

  • Brusinky,
  • knedlík.

Postup
 

Jak na omáčku:

  • Orestujte cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel.
  • Přidejte zeleninový vývar a koření. Vařte 30 minut.
  • Rozmixujte předem namočené kešu ořechy ve 200 ml vody, vytvoříte si tím smetanu.
  • Odeberte bobkový list a nové koření.
  • Rozmixujte zeleninu s vývarem.
  • Přidejte kešu smetanu a dochuťte citronem, solí a pepřem.
  • Podáváme s knedlíkem, masem či vámi oblíbenou alternativou masa a brusinkami.

Jak na sójové kostky:

  • Sójové kostky uvařte dle návodu a poté je vymačkejte.
  • Naložte je v oleji, citronové šťávě, česneku a sójové omáčce.
  • Orestujte je na pánvi nebo opečte v troubě.
Klíčové slovo svíčková na smetaně pro vegany, veganská svíčková, veganské recepty
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3