Naposledy aktualizováno 10. 10. 2025 autorem lucie
Existují recepty, které si okamžitě zamilujete a arašídové sušenky mezi ně rozhodně patří. Můj 1,5 roční syn je naprosto milujete a často je děláme hned několikrát týdně, jen do nich dáváme mnohem méně cukru. Jsou neskutečně jednoduché, máte je hotové za 30 minut a miluje je každá návštěva. Dokonce i když nemáte s pečením mnoho zkušeností, tyhle sušenky se vám zaručeně povedou!
Proč jsou arašídové sušenky tak populární?
Arašídové sušenky jsou ve světě populární, protože kombinují sladkou chuť máslových sušenek a lehce slanou příchuť arašídy. Navíc jsou neskutečně univerzální – můžete je podávat ke kávě, čaji, mléku, nebo je zabalit dětem do školy jako svačinu.
Dalším důvodem jejich obliby je jednoduchost přípravy. Nepotřebujete žádné speciální vybavení ani ingredience, které byste museli složitě shánět. Vše, co potřebujete, pravděpodobně již máte doma, nebo snadno seženete v každém supermarketu. A pokud máte doma arašídové máslo, které používáte třeba na přípravu zdravých snídaní, nemusíte si arašídové máslo ani vyrábět.

Arašídové máslo – základ sušenky
Klíčovou ingrediencí, která dává těmto sušenkám jejich charakteristickou chuť, je samozřejmě arašídové máslo. Obecně platí, že čím kvalitnější arašídové máslo použijete, tím lepší bude výsledek. Ideální je 100% arašídové máslo bez přidaného cukru a oleje, které má bohatou arašídovou chuť.
Pro naše arašídové sušenky můžete použít jak jemné, tak křupavé arašídové máslo – záleží čistě na vašich preferencích. Jemné arašídové máslo vytvoří hladší těsto, zatímco křupavé dodá sušenkám zajímavou texturu s kousky arašídů. Můžete dokonce experimentovat a do těsta přidat hrst nasekaných arašídů, pokud to máte rádi křupavé.
Pokud chcete, můžete si arašídové máslo vyrobit doma, recept najdete tady.
Tajemství dokonalých sušenek
Nejdůležitější je upéct správně sušenky, aby nebyly příliš tvrdé, ale aby se ani nerozpadaly. Dodržujte poměry, které jsou v receptu a hlavně při prvním pečení častěji kontrolujte troubu.
Sušenky nepečeme úplně dozlatova, jakmile začnou totiž zlátnout, tak začínají být příliš křupavé a vy chcete, aby držely ale rozplývaly se na jazyku.
Charakteristický vzor
Typický mřížkový vzor vytvořený vidličkou na povrchu arašídových sušenek je krásný dekorativní prvek. Není ale nutný, můžete je prostě jen rozmáčknout jednou nebo použít třeba skleničku a rozplácnout je do kulaté sušenky.
Vzor na fotografiích vytvoříte klasicky vidličkou, kterou sušenku nejprve stlačíte v jednom směru a poté kolmo na první směr, čímž vznikne křížený vzor.
Jak skladovat arašídové sušenky, aby zůstaly čerstvé
Jednou z výhod arašídových sušenek je, že se skvěle skladují a můžete si je připravit do zásoby. V uzavřené nádobě při pokojové teplotě vydrží 4-5 dní, aniž by ztratily svou chuť a texturu. Zásadní je nechat je zcela vychladnout, než je uložíte do dózy.
Pokud chcete arašídové sušenky uchovat déle, můžete je zamrazit. Těsto můžete zamrazit ve formě kuliček (které před pečením nemusíte ani rozmrazovat, jen je pečte o pár minut déle) nebo zamrazit již upečené sušenky. V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Při rozmrazování je nechte přirozeně roztát při pokojové teplotě, aby se zachovala jejich textura.

Jak upravit arašídové sušenky pro různé diety
Základní recept na arašídové sušenky lze snadno upravit tak, aby vyhovoval různým dietním omezením:
Bezlepková verze:
Nahraďte běžnou hladkou mouku za kvalitní bezlepkovou moučnou směs v poměru 1:1. Dbejte na to, aby všechny ostatní ingredience (například prášek do pečiva) byly také certifikované jako bezlepkové.
Veganská verze:
Místo klasického másla použijte kvalitní rostlinný margarin nebo kokosový olej. Vejce můžete nahradit lněným nebo chia „vajíčkem“ (1 lžíce mletých lněných semínek nebo chia semínek smíchaných se 3 lžícemi vody, nechat 15 minut odstát). Ujistěte se, že používáte veganské arašídové máslo bez přidaného medu.
Nízkosacharidová verze:
Nahraďte běžný cukr erythritolem, xylitolém nebo jiným nízkosacharidovým sladidlem. Mouku můžete částečně nebo úplně nahradit mandlovou nebo kokosovou moukou, ale berte v úvahu, že to změní texturu sušenek.
Bezlaktózová verze:
Použijte bezlaktózové máslo nebo kvalitní rostlinný tuk. Ostatní ingredience v základním receptu jsou přirozeně bez laktózy.
Často kladené otázky
Proč jsou moje arašídové sušenky příliš křehké a rozpadají se?
Nejčastějším důvodem je nedostatek tekutiny v těstě nebo příliš krátká doba pečení. Zkuste přidat trochu více arašídového másla nebo vejce, případně sušenky péct o něco déle.
Mohu použít jiné ořechové máslo místo arašídového?
Ano, určitě, ale už to nebudou arašídové sušenky.
Jak poznám, že jsou arašídové sušenky upečené, když vypadají měkké?
Správně upečené arašídové sušenky mají zlatavé okraje, ale jejich střed se při dotyku stále zdá měkký. To je v pořádku – při chladnutí ztuhnou na tu správnou konzistenci.
Mohu do těsta přidat i další ingredience?
Samozřejmě! Čokoládové pecičky, kousky karamelu, nasekané arašídy, cokoliv co vás napadne.

Dokonalé domácí arašídové sušenky – za 30 minut hotové
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 60 g cukru
- 1 ks vejce
- 80 g arašídového másla
- 60 g změklého másla
- 1 sáček vanilkového cukru nebylo v původním receptu, ale běžně se používá
Postup
- V míse smíchejte arašídové máslo, máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce. Důkladně promíchejte, až vznikne hladká směs.
- Přisypte mouku, sůl a prášek do pečiva a hněťte tak dlouho, než vznikne krásně hladké těsto.
- Z těsta vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatečný prostor, protože se při pečení rozšíří.
- Každou kuličku lehce stlačte vidličkou, abyste vytvořili charakteristický mřížkový vzor.
- Předehřejte troubu (elektrickou na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C) a sušenky pečte asi 10 až 13 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Po upečení jsou sušenky stále měkké, nechte je proto „dojít“ přímo na plechu. Až poté je přendejte na mřížku k úplnému vychladnutí.