Jaká je nejlepší čokoláda do fontány?

Obrovské čokoládové fontány jsou hitem společenských akcí a oslav všeho druhu. Možná máte jednu takovou v menším vydání ve své kuchyni, ale na čokoládových hodech si tolik nepochutnáte. Na velikosti fontány nezáleží, důležitá je kvalita čokolády. Poradíme vám, jaká čokoláda do fontány je ta nejlepší, abyste si i doma mohli dopřát čokoládovou hostinu na opravdu vysoké úrovni.

Jak funguje čokoládová fontána?

Princip fungování čokoládové fontány je založen na tom, že čokoláda, která je v tekutém stavu, prochází uzavřeným okruhem. Celý cyklus začíná nalitím roztavené čokolády do nádoby, odkud je nasávána speciálním mechanismem a dostává se na vrchol fontány. Zde kaskádovitě klesá a poté je opět čerpána zpět. Aby docházelo k rovnoměrnému proudění čokolády, je důležité umístit zařízení na rovný a stabilní povrch.

Existuje několik druhů čokoládových fontán, které se od sebe liší tvarem a počtem úrovní:

  • Domácí čokoládové fontány – Jde o menší fontány vhodné na domácí používání při rodinných oslavách nebo večírcích. Obvykle mají omezenější kapacitu a mohou se napájet buď zastrčením do elektriky nebo bateriemi.
  • Profesionální čokoládové fontány – Tyto fontány jsou navrženy pro profesionály v restauracích, na svatbách nebo podnikových událostech. Mají větší kapacitu a jsou tudíž schopny obsloužit větší množství lidí.
  • Cestovní čokoládové fontány – Cestovní fontána je menší, přenosná verze fontány. Hodí se do mobilních kaváren, stánků nebo během venkovních akcích. Snadno se přenáší a nespotřebuje tolik energie.

Jakou čokoládu do fontány?

Do čokoládové fontány se používá speciální čokoláda přímo určená k výše popsanému procesu. Tato čokoláda má specifické vlastnosti, které umožňují její plynulé proudění a zachování správné konzistence. Níže najdete pár bodů, které se týkají výběru správné čokolády do fontány:

Sleva na kešu
  • Čokoládové pecky – Čokoláda do fontány by měla mít podobu pecek, protože se rychleji rozpustí. Obsahují správný poměr kakaa, kakaového másla a dalších ingrediencí. Navíc použitím pecek předejdete ucpání fontány.
  • Čokoláda s vysokým obsahem kakaového másla – Čokolády s vyšším podílem kakaového másla ve fontáně lépe pracují. Kakaové máslo totiž pomáhá udržovat tekutou konzistenci čokolády i při nízké teplotě.
  • Vyhněte se přidaným látkám – Správná čokoláda do fontány by neměla obsahovat přidané látky, které můžou ovlivnit tekutost a konzistenci čokolády.
  • Ohřev a udržování teploty – Je také důležité vybrat čokoládu, která bude dobře reagovat na ohřev a udržování konstantní teploty.
Do čokoládové fontány se používá speciální čokoláda přímo určená k výše popsanému procesu. Čokoláda do fontány má specifické vlastnosti, které umožňují její plynulé proudění a zachování správné konzistence.

Nejlepší čokoláda do fontány

Pokud bychom měli být konkrétnější, tak nejlepší je kvalitní belgická čokoláda do fontány Callebaut. Callebaut čokoláda do fontány obsahuje vyvážený poměr kakaa i kakaového másla, které, jak už víte, dodává čokoládě hladkou strukturu a zajišťuje její plynulý průtok fontánou.

Callebaut čokoláda reaguje dobře na ohřev a udržování konstantní teploty. Callebaut nabízí širokou škálu čokoládových peciček s různým obsahem kakaa a v různě velkých baleních.

TIP: Jestli milujete čokoládu jako my, upečte si cheesecake brownies s tvarohem plné lahodné belgické čokolády.

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 299 Kč
Nejoblíbenější belgická mléčná čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Ochutnejte a nechte pomalu rozpustit na jazyku. Takto si nejlépe vychutnáte její jemnou, mléčnou chuť s karamelovými tóny.
Skladem 299 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Má bohatou kakaovou, hořko-sladkou chuť. Využijte na mlsání, ale i jako kvalitní ingredienci při vaření a pečení.
Skladem 399 Kč
Speciální růžová RUBY čokoláda od proslulého belgického výrobce Barry Callebaut. Neobsahuje žádná přidaná barviva ani umělé ovocné příchutě. Přesto má přírodní, typicky sladko-kyselou, ovocnou chuť. Musíte ochutnat.

Kolik čokolády se dává do fontány?

Při plnění čokoládové fontány je důležité vzít v úvahu kapacitu konkrétního modelu. V manuálu nebo specifikacích produktu přesně najdete, kolik čokolády do fontány dát. Fontány obvykle mají stanovenou minimální a maximální hladinu čokolády, kterou zvládnou pokrýt.

Pokud se budete řídit doporučeními výrobce a nezapomenete přitom zohlednit počet hostů nemáte se čeho bát. Přidávejte čokoládu postupně a přizpůsobujte množství podle potřeby. Tím se zajistí plynulý provoz fontány i efektivní využití čokolády.

Jak rozpustit čokoládu do fontány?

Díky tomu, že si koupíte čokoládu ve formě peciček, odpadává její nasekání na malé kousky, takže celá příprava bude jednodušší i rychlejší. Čokoládu můžete rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Při používání mikrovlnky postupujte opatrně a čokoládu nechte rozpustit ve krátkých intervalech, aby nedošlo k jejímu přehřátí. Také ji pravidelně promíchejte, aby se rozpustila hezky rovnoměrně.

Belgická čokoláda do fontány
Belgická čokoláda do fontány

Čím ředit čokoládu do fontány?

Na zředění čokolády do čokoládové fontány můžete použít kakaové máslo nebo rostlinný olej. Protože je kakaové máslo přirozenou součástí čokolády, bude samozřejmě lepší, když mu dáte přednost před olejem. Stačí přidat určité množství kakaového másla do rozpuštěné čokolády a důkladně promíchat. Vytvoří hladší konzistenci a zlepší průtok čokolády. Místo kakaového másla lze sáhnout po slunečnicovém nebo kukuřičném oleji.

Raději ještě zopakujeme, že ať už na rozředění čokolády zvolíte kakaové máslo nebo rostlinný olej, vždy musíte přísadu přidávat postupně a kontrolovat konzistenci čokolády, abyste to nepřehnali. Sledujte také teplotu čokolády, udržujte ji v optimální hodnotě a množství másla nebo kakaa přizpůsobte podle potřeby.

Na zředění čokolády do čokoládové fontány můžete použít kakaové máslo nebo rostlinný olej. Vždy musíte přísadu přidávat postupně a kontrolovat konzistenci čokolády

Jaké ovoce do čokoládové fontány?

Do čokoládové fontány můžete namočit různé druhy ovoce, které v kombinaci s tekutou čokoládou nemají chybu. Oblíbené jsou jahody, banány, ananas, hroznové víno, mango, kiwi, pomeranč, maliny nebo jablko. Nemusíte se držet jen čerstvého ovoce, ale zkusit i to sušené. Výborné jsou:

  • Sušené meruňky – Sladké a šťavnaté kousky meruněk a tmavá čokoláda do fontány vytváří neodolatelnou dvojici.
  • Sušené švestky – Švestky dodají sladkému čokoládovému zážitku lehkou kyselost.
  • Sušené třešně – Třešně mají výraznou chuť, což je skvělý kontrast k jemné čokoládě.
  • Rozinky – Malé a sladké rozinky volíme nejen kvůli jejich chuti, ale také snadnému ponoření do čokolády.
  • Sušené banány – Sušené banány jsou krásně křupavé a jen si představte, jak dobré bude křupnutí s čokoládou.
  • Sušené jablko – Křížaly stejně jako švestky jsou oproti ostatnímu sušenému ovoci kyselejší, a tak představují ideální volbu pro ty, kteří na sladkém tolik neujíždí..
  • Sušený ananas – Sušený ananas namočený v čokoládě vás přenese na chvilku do exotiky.
  • Sušené maliny – Maliny samy o sobě patří k nejoblíbenějšímu ovoci a když se namočí do čokolády, není jednoduché tomuto spojení konkurovat.
  • Sušené fíky – Šťavnaté sušené plody fíků máme nejraději s hořkou čokoládou.
  • Sušené brusinky – Sušené brusinky obsahují velké množství vlákniny a vápníku, a tak nemusíte mít z čokoládových brusinek výčitky.

Mohlo by vás zajímat: Recept na zdravý narozeninový dort bez cukru

Jak vyčistit čokoládovou fontánu?

Když s čokoládovým mlsáním skončíte, je důležité čokoládovou fontánu důkladně vyčistit, abyste ji mohli později opět a bez problémů použít. Ve fontáně totiž mohou zůstat kousky ovoce, které vám při namáčení upadlo, a to by mohlo chod fontány narušit.

Po použití tedy celou fontánu co nejdříve, ještě než čokoláda ztuhne, demontujte a všechny části umyjte. V návodu od výrobce se ujistěte, že můžete díly umýt v myčce. Základnu otřete nejprve papírovým ručníkem a potom ji pečlivě omyjte vlhkým hadříkem s trochou mycího prostředku.

Mohlo by vás zajímat: Jak na správné temperování čokolády doma nejen na pralinky

Často kladené dotazy

Jaká se používá čokoláda do fontány?

Správná čokoláda do fontány se prodává ve formě čokoládových pecek. Nejlepší je od známého belgického výrobce Callebaut. Kvalitní čokoláda do fontány Callebaut obsahuje vyvážený poměr kakaa i kakaového másla, což přispívá k plynulému průtoku čokolády fontánou.

Jak připravit čokoládu do fontány?

Začněte s výběrem kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaového másla. Doporučujeme osvědčeného výrobce Callebaut, jehož čokoláda do fontány se prodává ve formě pecek, a tak nemusíte čokoládu krájet na malé kousky. Čokoládové pecky nebo nakrájené kousky potom rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Naplňte fontánu rozpuštěnou čokoládou a ujistěte se, že nic nebrání jejímu průtoku.

Jakou teplotu by měla mít čokoláda v fontáně?

Optimální teplota čokolády ve fontáně se pohybuje mezi 40 až 45 °C. Je důležité teplotu pravidelně kontrolovat a případně ji zvýšit či snížit.

Jak dlouho může čokoláda ve fontáně zůstat?

Pokud budete pravidelně kontolovat teplotu čokolády, může v zapnuté fontáně zůstat několik hodin. Po vypnutí fontány všechny její díly důkladně vyčistěte.

Jak udělat čokoládu do fontány?

Tabulkovou čokoládu nakrájejte na malé kousku a rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Přidejte 200 až 250 g smetany ke šlehání nebo jednu lžíci másla. Pokud se v rozpuštěné čokoládě nevytvořily hrudky, můžete ji nalít do fontány. Čokoláda do fontány se prodává již připravená ve formě pecek a správným podílem kakaového másla, a tudíž nemusíte smetnu ani máslo řešit.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1