Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)

Naposledy aktualizováno 10. 4. 2025 autorem Monika

Někdo ji miluje, jiný nenávidí, ano, mluvíme o koprové polévce nebo-li kulajdě. Já jsem se k ní musela propracovat, jako dítě jsem jí nenáviděla, dnes ji miluji. Kulajda je tradiční česká bílá polévka, která je původem od nás z jižních Čech, běžně se vyrábí ze smetany, hub, vajíčka, brambor, kopru a dalšího koření. My pro vás máme recept, který je bezlaktózový i bezlepkový, a pokud vynecháte vajíčko, máte hned veganskou variantu receptu.

Kde se vzala jihočeská kulajda?

Pokud vám přijde, že kulajda je hodně zvláštní název pro polévku, protože vás nemůže napadnout, jak se z koprové polévky stane taková kulajda, tohle vás bude zajímat.

Bezlepková, bezlaktózová a veganská jihočeská kulajda

Název „kulajda“ má poměrně nejasný původ. Jedna teorie praví, že název vznikl zkomolením jména Adelajdy Kuhové, známé jihočeské kuchařky narozené v roce 1805.

Mix oříšků k televizi – výhodné balení

Jiná teorie ovšem říká, že kulajda pochází z nářečního slova „zakulat“ nebo „zakudlit“, což znamená zahustit, což odkazuje poměrně hustou krémovou konzistenci. Tato polévka má také regionální varianty, jako je „kudlavka“ na Vysočině nebo „kulimajda“ v Milevsku.

Z čeho se tradičně připravuje jihočeská kulajda?

Jihočeská kulajda se obvykle obsahuje brambory, houby, kopr a vejce. Základem polévky je často jíška z másla a mouky, který se smíchá s vývarem (buď hovězím, kuřecím nebo zeleninovým) a smetanou, čímž se dosáhne bohaté a krémové konzistence.

Brambory a houby tvoří základ jihočeské kulajdy, přičemž houby mohou být čerstvé nebo sušené, podle toho, co zrovna máte. Můžete použít hříbky ale i žampiony. Někdo je rád osmahne na másle, jiní je vaří přímo v polévce.

Kulajda je sladkokyselá omáčka, proto ji je třeba dochutit octem. Pokud ji preferujete více do sladka, můžete přidat i cukr. Podává se se zmíněnými houbami (pokud je restujete zvlášť na pánvi), čerstvým koprem a vařeným vejcem.

Ti z vás, co si chtějí trochu vyhrát, můžou na kulajdu místo vařeného vejce dát vejce zastřené (někdy se mu také říká ztracené vejce).

Skladem
189 Kč 149 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy jsou opravdu velké a lahodné. Protože jsou naše prémiové kešu ořechy krémové, skvělé se hodí nejen na mlsání, ale jsou ideální také na pečení i na vaření. A protože jsou naprosto božské, pořiďte si raději rovnou kešu ořechy 1 kg.
Skladem 119 Kč
Ume ocet je slano-kyselá přírodní šťáva, která vzniká během fermentace japonských švestek Ume. Ume ocet je velmi oblíbený v kuchyni jako přírodní dochucovadlo. Zkuste s ním dochutit polévky, omáčky nebo luštěniny. My si ume ocet přidáváme i do salátů a dressingů, a tím docílíme výraznější slano- kyselé chuti.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.

Čím nahradit smetanu v Jihočeské kulajdě?

Ať už jste vegani, nebo se snažíte omezovat konzumaci mléčných výrobků či na ně máte alergii nebo trpíte intolerancí, smetanu lze v kulajdě nahradit velmi snadno. My jsme použili kešu smetanu, což jsou pouze rozmixované kešu ořechy s vodou.

Doporučujeme si kešu ořechy nejprve namočit na nějakou dobu do horké vody, aby vám změkly (alespoň 5 minut, ideálně 30, pokud máte méně výkonný mixér). Pak už je snadno rozmixujete v kešu smetanu. Recept najdete zde.

Tip: Levné a dobré kešu ořechy koupíte tady.

Koprová polévka
Koprová polévka

Jaké použít brambory do kulajdy?

Pokud chcete mít v kulajdě kousky brambor, použijte tvrdší brambory, určitě nepoužívejte ty, které jsou určené na kaši. Ti z vás, co ale budou mixovat kulajdu a chtějí ji bez kousků, můžou použít jakékoliv brambory mají po ruce.

Koprová polévka – kulajda
Koprová polévka – kulajda

Jak využít celý kopr při vaření kulajdy?

Otrhejte drobné větvičky z kopru a nakrájejte je na drobno. Tímto budeme posypávat hotovou kulajdu. Samotné stonky prohlédněte, očistěte, překrojte na polovinu a vařte je s kulajdou. Potom vytáhněte pouze ty největší kusy a zbytek rozmixujte do polévky.

Často kladené otázky

Co to je kulimajda?

Kulimajda je pouze jiný název pro jihočeskou kulajdu, který se používá v Milevsku.

Co to je kudlavka?

Kudlavka je název pro kulajdu, který používají na Vysočině. Je to tedy koprová polévka.

Jaký je rozdíl mezi koprovou polévkou a kulajdou?

Ve své podstatě se jedná o tu samou polévku.

Existuje ve světě podobná polévka kulajdě?

Velmi podobná je francouzská polévka parmentier. Tato polévka byla pojmenována po francouzském agronomovi Antoine-Augustin Parmentierovi, vyrábí se z brambor, mléka a pórku.

Jak dlouho se vaří kulajda?

Kulajda se vaří cca 20 minut.

Co patří do jihočeské kulajdy?

Do kulajdy patří brambory, kopr, vejce, smetana a houby.

Čím ochutit jihočeskou kulajdu?

Jihočeská kulajda se tradičně ochucuje octem, pepřem a kmínem. Vaří se s bobkovým listem a novým kořením. Pokud chcete více sladkou polévku, můžete použít na dochucení i cukr.

Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka

Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)

Dokonalý recept na jihočeskou kulajdu, která je bezlaktózová, bezlepková, a když nepřidáte vejce, je i veganská. Tato koprová polévka je klenotem jihočeské kuchyně a rozhodně byste ji měli vyzkoušet.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 40 minutes
Dávka 0

Ingredience
  

  • 2 ks cibule
  • 5 ks brambor
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 l vývaru zeleninový nebo kuřecí
  • 200 ml kešu smetany cca 1 hrst kešu ořechů rozmixovaná ve vařící vodě
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 ČL kmínu používáme mletý
  • Umeocet nebo vinný ocet dle chuti
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

K podávání

  • orestované houby – množství dle preference hříbky nebo žampiony (lze vynechat)
  • vejce na tvrdo na podávání (lze vynechat)

Postup
 

  • Oloupejte a nakrájejte cibuli i brambory. Oddělte větvičky kopru od stonků. Větvičky nasekejte, stonky rozpulte a dejte je stranou.
  • V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte brambory, osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte.
  • Přidejte vývar, bobkový list, nové koření a stonky kopru. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Mezitím si orestujte na oleji houby a připravte vejce k servírování. Můžete je uvařit na tvrdo, na měkko, dle vaší preference.
  • Odstraňte z polévky bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru, polévku rozmixujte (pokud chcete kousky brambor v polévce, část polévky s bamborami dejte stranou a po rozmixování ji tam opět vmíchtejte)
  • Na závěr přidejte smetanu, dochuťte umeoctem nebo octem a vmíchtejte nasekaný kopr.
  • Podávejte s vajíčkem a houbami, které jste si orestovali.
Keyword jihočeská kulajda, koprová polévka, kulajda
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu
lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2