Grilování je skvělý způsob přípravy masa, který dokáže se správnou přípravou a marinádou udělat z každého kousku masa gastronomický zážitek. My už jsme grilovali kde co, ale nejlepší marináda na kuřecí maso na grilování je za nás se sezamem. Kombinace medu, štiplavého zázvoru a sezamu vytvoří skvělou kombinaci, která lahodí nejen oku. Jak na to?
Jaké kuřecí maso se hodí na grilování
Jednou z mnoha pochoutek, která nesmí na vašem grilu chybět, je určitě kuřecí maso. Můžete jej grilovat vcelku, po částech, s kůží i bez kůže, s kostí i bez kosti. Podle toho, jak velké kusy masa budete grilovat, se také odvíjí doba, která bude nutná na marinování i grilování. Maso s kostí bude potřebovat delší dobu přípravy, ale za to bývá šťavnatější. Prsa je třeba hlídat, abyste je nevysušili a na křidélka pozor, ať z nich nemáte uhlíky.
Mohlo by vás zajímat: Vepřová kýta na grilování: Jak ji naložit, aby byla vynikající
Marinování je základ
Získání lahodného sousta masa začíná výběrem správné marinády, která se bude hodit k vámi zvolenému masu. Každá marináda by však měla obsahovat 3 hlavní složky. Kyselinu (citrón nebo ocet), tuk (například olivový olej) a koření. Poměr jednotlivých složek, dochucovadel a koření je pak pak čistě na vás.
TIP: Vyzkoušejte také kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce
Proč se maso marinuje
Marinování masa je nezbytné z několika důvodů. Především pomáhá masu zkřehnout, což je zvláště důležité u tužších kusů (třeba u vepřového nebo hovězího masa). Dále ochucuje maso různými příchutěmi, které se během grilování ještě více rozvinou. V neposlední řadě vylepšuje celkovou strukturu masa, aby bylo šťavnatější.
Jak dlouho marinovat?
Na marinování nespěchejte, pokud chcete docílit perfektní chuti, dejte masu čas. Doba marinování se liší podle typu masa – od několika hodin u kuřecího až po několik dní u nejtužšího červeného masa. Proto je dobré si maso na grilování připravit klidně i den předem. Maso mějte však v dobře uzavřené nádobě, aby neosychalo.
TIP: Co dalšího připravit z kuřecího masa? Co takhle pohankové rizoto s kuřecím masem?
Nejlepší marináda na kuřecí maso na gril
Nejlepší marináda pro kuřecí maso na gril je za nás s medem a sezamem. Je to nasládlá delikatesa. Tato marináda je voňavá a díky obsahu medu při grilování krásně zkaramelizuje.
Jak udělat marinádu
Do malé misky dejte olivový a sezamový olej (pokud nemáte sezamový olej, dejte jen olivový), přidejte tekutý med, sójovou omáčku, prolisovaný čerstvý zázvor a česnek, šťávu z citronu, nakrájenou chilli papričku, jarní cibulku a sezamová semínka. Vše pořádně smíchejte, ať se vám jednotlivé ingredience propojí. Nakonec dochuťte trochou soli a červenou mletou paprikou.
Do připravené marinády vložte kuřecí maso a v uzavřené nádobě vložte do lednice aspoň na hodinu, ideálně nechte marinovat déle.
TIP: Pokud máte doma i černý sezam, můžete tím grilované kuře hezky ozdobit.
Kuře na gril
Než začnete grilovat, je třeba mít řádně očištěný rošt na grilu. Ten potřete olejem, aby se vám maso k němu nepřipékalo. Marinované kuřecí prsa vložte do rozpáleného grilu a grilujte 3-5 min z každé strany. Jak maso vytáhnete, můžete jej ještě trochu posypat čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a posypat ještě sezamem. Podávejte třeba s domácím chlebem nebo si k masu připravte lehký zeleninový salátek.
Čemu se u grilování vyhnout?
I když máte nejlepší marinádu na grilované maso, nemusí to být zárukou dokonalého výsledku. Při grilování je třeba dodržet i pár zásad.
- Častou chybou je grilování na příliš velkém ohni. Rozhodně neplatí, že čím větší žár, tím rychleji bude maso hotové.
- Nezapomeňte maso před grilováním nechat chvíli odpočinout, když ho vyndáte z lednice. Stačí 30 minut. Nemějte strach, za tu dobu se s masem nic nestane.
TIP: Jestli se vám zrovna nechce vytahovat gril, můžete si takto připravená prsa ugrilovat v kontaktním grilu nebo v horkovzdušné fritéze.
Recept: Nejlepší marináda na kuřecí maso na grilování
Ingredience
- 4 kuřecí prsní řízky
- 8 PL olivový olej
- 3 PL sezamový olej
- 3 PL sójová omáčka
- 2 PL medu
- zázvor přibližně 4 cm kořene
- šťáva z citrónu
- chilli paprička podle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 PL sezamové semínka
- 1 ČL sladké mleté papriky
- sůl podle chuti
Postup
- V míse smíchejte slunečnicový a sezamový olej, sójovou omáčku a med.
- Prolisujte stroužek česneku, zázvor a přidejte do směsi.
- Následně přidejte nakrájenou chilli papričku a jarní cibulku, sezamová semínka a přidejte šťávu z citrónu.
- Dochuťte solí a červenou paprikou.
- Vše dobře promíchejte a namarinujte kuřecí prsa.
- Kuřecí prsa v marinádě vložte do lednice a nechte odležet.
- Namarinované kuřecí prsa vložte na rozpálený gril a grilujte cca 3-5 min z každé strany.
- Hotové maso můžete ještě lehce posypat čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a sezamem.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
V čem naložit kuřecí maso na gril?
K marinování stačí olej a bylinky, lze přidat např. česnek, citrónovou šťávu nebo víno. Maso naložené přes noc (nebo alespoň na dvě hodiny) je dokonale ochucené. Kuřecí maso lze naložit i do jogurtu nebo kefíru.
Jak naložit kuřecí maso, aby bylo křehké?
Nejprve je třeba určit, jaká marináda bude vhodná. Kuřecí maso je málo výrazné, proto můžeme volit intenzivnější marinády. Připravené maso vložte do marinády a v uzavřené nádobě nechte maso odpočívat minimálně 30 minut.
Jak naložit kuřecí maso?
Kuřecí maso můžete naložit do různých marinád, které mu dodají chuť a šťavnatost. Obecně se používá olej, sůl, pepř a bylinky, ale existují i pokročilejší recepty, jako třeba jogurtová nebo sladkokyselá marináda.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?