Naposledy aktualizováno 4. 6. 2025 autorem lucie
Znáte ten pocit, když víte, že vás čeká hektické ráno a nebudete mít čas připravit si pořádnou snídani? Přesně pro takové dny je tato pečená ovesná kaše s banánem a jablkem naprostým záchrancem. Její kouzlo spočívá v tom, že si ji můžete připravit večer předem, uložit do lednice a ráno jen rychle ohřát nebo dokonce sníst studenou.
Kombinace měkkého banánu, šťavnatého jablka a arašídového másla je geniální, protože tím dosáhnete výživné snídaně, která vás zasytí na dlouhé hodiny a poskytne energii, kterou potřebujete pro zvládnutí náročného dne.
Proč je pečená ovesná kaše lepší než klasická vařená
Tradiční ovesná kaše vařená na sporáku má své kouzlo, ale pečená ovesná kaše přináší úplně nový rozměr chuti a textury. Díky pečení v troubě získá povrch kaše lehce křupavou zlatavou kůrku, zatímco uvnitř zůstává vláčná a krémová. Teplem se také zvýrazní přirozená sladkost banánu a jablka, takže nemusíte přidávat cukr, pokud to máte rádi opravdu sladké.
Další výhodou je, že zatímco se kaše peče, máte čas připravit si zbytek snídaně nebo ranní kávu. Není divu, že pečená ovesná kaše je stále oblíbenější mezi milovníky zdravých snídaní!
Proč máme nejraději pečenou ovesnou kaši s jablkem a banánem
Banán a jablko nejsou v této pečené ovesné kaši jen tak náhodou. Přezrálý banán funguje jako přirozené pojivo a sladidlo – čím zralejší, tím sladší a aromatičtější kaše bude. Navíc dodává kaši krémovou texturu, i když nepoužijete tučné mléko. Jablko naopak přidává šťavnatost, svěžest a příjemnou texturu, která skvěle kontrastuje s jemností ovesných vloček.
Tato kombinace také zajišťuje správnou vláčnost kaše – nikdy nebude vysušená ani příliš řídká. Navíc ovoce má přirozený obsah vlákniny, což z této pečené ovesné kaše dělá vyvážené jídlo, které vás zasytí na dlouhé hodiny. No a to asi nejlepší? Banány a jablka máme doma snad vždycky.
Arašídové máslo jako tajná ingredience
Arašídové máslo si možná rádi dáváte na klasickou kaši, ale v tomto případě ho zkuste rozmíchat ve směsi předtím, než ji dáte upéct. Arašídové máslo dodá příjemnou ořechovou chuť, zdravé tuky a proteiny. Jeho jemně slaná chuť nádherně vyvažuje sladkost ovoce a javorového sirupu. Doporučujeme používat kvalitní 100% arašídové máslo bez přidaného cukru a oleje.
Čím nahradit cukr, pokud to máte rádi sladké
Jelikož jsem strávila rok v Kanadě, naučila jsem se při pečení používat javorový sirup. Nejenže má příjemnou karamelovou lehce kouřovou chuť, ale na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje javorový sirup minerály jako je zinek, mangan, hořčík a draslík. Má také nižší glykemický index než běžný cukr, což znamená, že nezpůsobí tak prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
Pokud nemáte javorový sirup, můžete jej nahradit medem nebo agávovým sirupem, ale věřte, že s javorovým sirupem chutná tato pečená ovesná kaše nejlépe. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak nahrazovat cukr.
Nejsou ovesné vločky jako ovesné vločky
Ne všechny ovesné vločky jsou pro pečenou ovesnou kaši stejně vhodné. Pokud chcete tu nejlepší texturu, volte ovesné vločky označené jako jemné. Já jsem si zvykla používat ovesné vločky jemné s klíčky, které jsou o trochu zdravější než ty běžné.
Pokud máte rádi výraznější strukturu, můžete použít i větší vločky, můj manžel to ale nenávidí. Pokud potřebujete bezlepkovou variantu, vybírejte vločky označené jako „bez lepku“ – i když je oves sám o sobě bezlepkový, běžné ovesné vločky mohou obsahovat stopy lepku z křížové kontaminace při zpracování.
Pro maximální nutriční hodnotu volte celozrnné ovesné vločky, které si zachovávají všechny části zrna včetně otruby bohaté na vlákninu.
S čím podávat pečenou ovesnou kaši
Pokud si hlídáte příjem proteinu nebo si chcete dát pečenou kaši jako hlavní chod, tak ji podávejte s kvalitním tvarohem. Navrch si můžete dát i nějaké oblíbené ovoce nebo ještě trochu arašídového másla.
Já osobně mám ráda borůvky nebo maliny, protože jejich sladkokyselá chuť skvěle ladí se sladkou kaší. V zimě můžete použít mražené borůvky, hodit do hrnce na plotnu a nechat, ať pustí trochu šťávu a pak je smíchat s tvarohem.
Pokud nemáte borůvky nebo maliny, skvěle fungují i jahody nebo ostružiny.
Můžu pečenou ovesnou kaši připravit předem?
Ano, to je jedna z největších výhod tohoto receptu! Můžete ji připravit večer, uložit do lednice a ráno jen ohřát v mikrovlnné troubě nebo v troubě. Vydrží v lednici až 4 dny, takže si můžete přichystat i více porcí na celý pracovní týden.
Jak poznám, že je pečená ovesná kaše hotová?
Kaše je hotová, když je na povrchu zlatavá a lehce zpevněná.
Jak dlouho vydrží pečená ovesná kaše v lednici?
V uzavřené nádobě vydrží v lednici až 4 dny. Před konzumací ji můžete ohřát nebo jíst studenou s čerstvým tvarohem a ovocem.
Mohu použít jiný druh mléka?
Samozřejmě! Recept funguje skvěle s jakýmkoli rostlinným (kokosové, sójové, ovesné) iklasickým mlékem.
Recept: Pečená ovesná kaše s banánem a jablkem
Ingredience
- 1 banán menší, ideálně přezrálý
- 1 jablko nastrouhané
- 2 PL arašídového másla
- 1 PL javorového sirupu či dle chuti
- 50 g mandlových plátků
- ½ čL kypřicího prášku do pečiva
- 40 g jemných ovesných vloček
- 60 ml ovesného mléka či jiného
Na podávání
- 2 PL tvarohu
- hrst ovoce
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte zapékací mísu (cca 15 cm × 20 cm) pečicím papírem.
- V míse vidličkou rozmačkejte banán, přidejte nastrouhané jablko, javorový sirup, arašídové máslo, mandlové plátky, kypřicí prášek a ovesné vločky. Vše důkladně promíchejte.
- Zalijte směs mandlovým mlékem, přemístěte do připravené zapékací mísy a pečte 15–20 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Podávejte teplé nebo studené s kopečkem tvarohu a čerstvým ovocem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?