Nevěřila jsem, že se proteinové palačinky z quinoy povedou a nebudou se trhat. Tento recept ale opravdu funguje a jedl je s nadšením i můj roční syn a manžel! Doteď jsem si myslela, že tak jednoduché těsto bez mouky nemá šanci, ale po prvním soustu jsem věděla, že quinoa palačinky nevařím naposled.
Pokud hledáte zdravou a ještě ke všemu bezlepkovou alternativu ke klasickým palačinkám, tohle je recept pro vás. Navíc je i příprava překvapivě jednoduchá a zvládnete je upéct i během pracovního týdne k snídani, když si quinou namočíte přes noc.
Kolik obsahují proteinové palačinky z quinoy bílkovin
V porovnání s běžnými palačinkami z bílé mouky, které obsahují přibližně 3-4 g bílkovin na porci, quinoa palačinky mají 8-9 g bílkovin na stejné množství.
Zatímco tedy bílá pšeničná mouka obsahuje jen asi 10–12 % bílkovin, quinoa obsahuje 14–16 % a navíc jde o plnohodnotné bílkoviny, které obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, jež naše tělo potřebuje.
Pokud přidáte navrch tvaroh nebo arašídové máslo, dostanete se přes 15 g bílkovin v jedné porci, což už je na snídani dost dobré!
Co se týče dalších nutričních hodnot, quinoa vyniká i obsahem vlákniny (5-7 g na 100 g) oproti bílé mouce (2-3 g na 100 g). Také obsahuje více minerálů včetně železa, hořčíku a zinku.
A to není všechno! Quinoa palačinky mají také výrazně nižší glykemický index než klasické těsto z bílé mouky, což znamená, že vám poskytnou delší a stabilnější energii bez rychlého vzestupu a následného poklesu hladiny cukru v krvi.
Proč je zásadní, abyste quinou namočili přes noc
Namáčení quinoy přes noc není jen zbytečným krokem navíc, takže ho nepřeskakujte, ve skutečnosti je to základ, aby se vám povedly. Jo, je to největší kámen úrazu si den předem vzpomenout, že chcete následující ráno připravovat quinoa palačinky.
Ale proč je nutné quinou namočit přes noc? Quinoa, stejně jako mnoho dalších celozrnných obilovin a pseudoobilovin, obsahuje kyselinu fytovou a další antinutrienty, které mohou bránit vstřebávání některých minerálů a způsobovat trávicí potíže.
Když quinou namočíte přes noc (ideálně na 8 hodin a více), dochází k několika důležitým procesům:
- Snížení obsahu kyseliny fytové – ta se ve vodě částečně rozloží, což zlepšuje vstřebatelnost minerálů jako je například železo, zinek a vápník.
- Přestane být hořká – quinoa má na povrchu hořké ochranné látky (saponiny), namáčení a následné propláchnutí je spolehlivě odstraní.
- Měknou zrna– quinoa změkne, díky čemuž uděláte hladké těsto i s méně kvalitním mixérem.
S čím podávat quinoa palačinky
Quinoa palačinky můžete jíst na sladko i na slano. Ale pozor, když půjdete do slané verze, tak vynechejte javorový sirup v těstě. Moje oblíbená proteinová bomba je kombinace tvarohu s pistáciovým máslem a ovocem.
Pistáciové máslo a tvaroh nejenže skvěle chutná dohromady (zkuste to, je to boží), ale poskytuje další dávku bílkovin, zdravých tuků a antioxidantů.
Nebo sáhněte po klasice a dejte si na palačinky džem nebo ovoce. Pokud hubnete, nezapomínejte volit i vhodné ovoce, které si na palačinky dáte. Místo banánu volte raději jahody nebo maliny, které mají nižší obsah cukru, mají nižší glykemický index a obsahují také méně kalorií.
Pokud naopak potřebujete nabrat hmotu nebo hledáte energeticky bohatší variantu, zkuste banány v kombinaci s arašídovým máslem. Banány jsou skvělým zdrojem rychlých sacharidů a draslíku, zatímco arašídové máslo poskytuje zdravé tuky a další bílkoviny.
Další tipy, co s čím podávat quinoa palačinky:
- Javorový sirup nebo med s řeckým jogurtem
- Čerstvé borůvky s kokosovým jogurtem a skořicí
- Avokádo, vejce a špenát v případě slané varianty (do těsta nedávejte javorový sirup)
- Lískooříškové máslo s jablky a skořicí
- Ricottu s citronovou kůrou a medem
Jak na dokonalé quinoa palačinky – když nechcete, aby se trhaly
Správná pánev je naprostým základem úspěchu při přípravě palačinek. Já osobně používám přímo palačinkovač, který se rovnoměrně zahřívá a uděláte na něm lívance a palačinky úplně ze všeho. Pokud máte malé dítě, tak palačinkovač je prostě nejlepší investice.
A když nemáte speciální palačinkovač, vyberte si kvalitní nepřilnavou pánev s nižšími okraji – to vám usnadní manipulaci s palačinkami při otáčení.
Nezapomeňte, že těsto musí být fakt bez kousků – hladké. Quinoa musí být rozmixována opravdu do hladka, jinak se palačinky budou trhat. Pokud nemáte výkonný mixér, nechte těsto mixovat déle – kvalita těsta přímo ovlivňuje výsledek.
Co se týče teploty, předehřejte pánev na střední teplotu – nikdy ne na vysokou! Příliš horká pánev způsobí, že se palačinky rychle připálí. Naopak na příliš chladné pánvi se budou lepit a trhat. Pokud se bojíte, dejte si tam na první palačinky trochu oleje, já používám kokosový, když dělám sladkou variantu a olivový olej při variantě na slano.
Na jednu palačinku používám asi jednu malou naběračku těsta (pozor, palačinkovač je velký, na pánvi určitě méně) a opatrně ho rozliji do tvaru kruhu. Naprosto zásadní je nechat palačinku dostatečně dlouho smažit z první strany: Dokud se těsto leskne, tak to rozhodně nezkoušejte otáčet! Když je palačinka hotová, povrch začne vytvářet malé bublinky (trvá to zhruba 2-3 minuty).
Při otáčení buďte trpěliví a používejte tenkou, širokou obracečku, abyste palačinku nepřetrhli. Jakmile mají obě strany zlatavou barvu, palačinka je hotová a můžete ji podávat. Pozor, pokud ji necháte příliš dlouho péct, budou z ní spíš křupky.
Jak palačinku ještě vylepšit?
Pokud máte rádi sladší palačinky, můžete přidat trochu více javorového sirupu nebo kapku vanilkového extraktu. Já miluju skořici, takže často ho dávám do těsta na všechny palačinky. V zimě sáhnu i po kardamonu nebo muškátovém oříšku.
Kde koupit quinou?
Kvalitní ingredience jsou základem každého dobrého receptu. Proto vám doporučuji nakoupit quinou a další potřebné suroviny na ochutnejorech.cz.
Na ochutnejorech.cz najdete také všechny ostatní ingredience, které pro recept potřebujete – arašídové máslo ze 100% arašídů bez přidaných olejů a cukrů, kvalitní javorový sirup třídy i kokosový olej.
Další tipy na recepty na palačinky
Milujete palačinky? Pak vyzkoušejte naše další recepty:
- Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem
- Recept na pravé a rychlé francouzské palačinky bez vajec
- Recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky
- Palačinky na slano z červené čočky plněné špenátem
Další recepty z quinoy
- Zdravá zapečená quinoa se sýrem a fazolemi
- Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou
- Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
- Jednoduchý recept na vegan poke bowl s arašídovou zálivkou
Zdravé proteinové palačinky z quinoy – bezlepkové, bez vajec, bez laktózy
Ingredience
- 120 g quinoy namočené přes noc
- 250 ml rostlinného mléka mandlové, kokosové, ovesné
- 1 PL javorového sirupu nebo čekankového sirupu (lze vynechat ve slané verzi)
- špetka soli
- 1 PL kokosového oleje na smažení
Postup
- Quinou namočte do studené vody a nechte ji namočenou přes noc (minimálně 8 hodin).
- Quinou důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda neodtéká čirá (odstraníte tím hořkost).
- Propláchnutou quinou vložte do výkonného mixéru s rostlinným mlékem, javorovým sirupem a špetkou soli.
- Mixujte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek (3-5 minut).
- Nechte těsto odpočinout asi 10 minut.
- Rozehřejte nepřilnavou páne (nebo palačinkovač) na střední teplotu a lehce potřete kokosovým olejem.
- Na pánev nalijte těsto a rozlijte do tvaru kruhu.
- Smažte 2-3 minuty, dokud se okraje nezačnou oddělovat a na povrchu se nevytvoří bublinky.
- Opatrně otočte a smažte další 1-2 minuty.
- Podávejte s tím, co máte rádi.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?