Spousta chutí na jedné jehle. To jsou špízy. Jedná se o oblíbenou delikatesu, která nesmí chybět na žádném grilování. Špízy, jinak zvané také ražniči, totiž patří k nejvariabilnějším pokrmům. Při přípravě můžete naplno popustit uzdu fantazii, protože si je můžete udělat podle sebe. Aby však byly špízy opravdu dokonalé, je třeba vědět jak na to. Jak připravit nejlepší špízy na grilování?
Odkud pochází špízy
Odkud se vlastně vzalo ražničí? Název této ohněm vonící pochoutky je odvozen od slova rožnění. U nás se však spíše uchytil název špíz. Tento prastarý způsob opékání masa na rožni (tedy na dlouhé tyči) nebo na menších jehlách nad ohněm je populární v balkánské kuchyni, odkud vlastně samotné ražničí pochází.
Ačkoli je tato pochoutka velmi oblíbená a často připravovaná i přes rok v troubě, horkovzdušné fritéze nebo na pánvi, pravé ražničí by se však mělo péct na grilu nebo nad ohništěm. To totiž dodá pokrmu, ten správný šmrnc.
TIP: Jak naložit tu nejlepší krkovici na gril?
Z čeho se dělají nejlepší špízy na grilování
Do špízů můžete kombinovat různé suroviny dle vaši chutě a preferencí. Nejlepší špízy na grilování jsou ty, kde je vyvážený poměr masa a zeleniny. Kromě masa se na špízy hodí různé druhy zeleniny, tofu, tempeh, seitan, houby, sýry, klobásky či slanina.
Fajnšmekři můžou popustit uzdu fantazie a sáhnout i po ovoci. Na gril se skvěle hodí ananas, mango nebo meloun. Ať už na špíz zvolíte jakékoliv ingredience, pracujte vždy s čerstvými surovinami. Na prvním místě je vždy kvalita.
TIP: Mezitím, než se špízy ugrilují, můžete zobat pražené pistácie nebo kešu z udírny.
Jaké maso je vhodné na nejlepší špízy na grilování?
Na špízy je potřeba vybrat maso, které nepotřebuje dlouhé pečení. Nejčastěji se používá vepřové maso, z něhož jsou nejvhodnější prorostlejší kousky jako je vepřová kýta nebo krkovice. Ty díky tuku zůstanou šťavnatější. Sáhnout však můžete i po panence či pleci.
Špízy můžete dělat i z hovězího masa, nejlépe ze svíčkové. Pokud máte radši bílé maso, výborné špízy připravíte také z kuřecího či krůtího masa.
TIP: Na grilu si můžete připravit také vynikající burgery bez masa.
Zelenina na gril
Ne všechna zelenina je ke grilování vhodná. Taková okurka by vám jistě moc nezachutnala. Proto si vyberte ten správný druh zeleniny na gril. Použít můžete například papriku, cuketu, lilek, brambor, mrkev, chřest, kukuřici, rajče, fazolové lusky či kedluben a cibuli.
Důležité je zeleninu před grilováním správně připravit. Očistit a nakrájet na menší kousky. Naporcovanou zeleninu můžete před napichováním dochutit kořením. Pokud však budete dělat špízy v kombinaci s marinovaným kouskem masa nebo tofu, je to zbytečné a možná až na škodu.
TIP: Jak naložit nejlepší kýtu na grilování?
Šmrnc dodá marináda
Ať už sáhnete po jakémkoliv druhu masa, je dobré maso naložit ideálně přes noc do marinády, aby zkřehlo a natáhlo do sebe více chuti. Ke každému druhu masa se však hodí jiné marinády.
S vepřovým masem si skvěle rozumí hořčice, pivo, bylinky a česnek. Hovězí maso můžete naložit do marinády s vínem a bylinkami. Kuřecí a krůtí maso je výborné s medem, bylinkami a jogurtem. Některé marinády můžete ozvláštnit i o různá semínka, třeba sezamové nebo oříšky. Navíc marinovat nemusíte nejen maso, ale třeba i tofu či seitan, který je sám o sobě chuťově nevýrazný.
My máme oblíbenou bylinkovou marinádu, kterou vám krok za krokem prozradíme na konci článku.
Marinády na vepřové maso
Pro vepřové maso na grilování se hodí široká škála marinád, které mu dodají chuť a zjemní ho. Mezi nejoblíbenější patří
- Medovo-hořčičná: Prolisujte česnek, nakrájejte cibuli a petrželku. Přidejte med, hořčici a citronovou šťávu. Vše promíchejte a osolte podle chuti
- Pikantní s pivem: Do mísy dejte pivo, hořčici, kečup, cibuli, česnek, nakrájenou chilli papričku, citronovou šťávu, cukr. Přidejte tymián, rozmarýn a osolte a opepřete podle chuti.
- Bylinková s česnekem: Do mísy nalijete olivový olej, přidejte česnek a bylinky (oregano, rozmarýn, tymián). Osolte a opepřete a zakapejte citronovou šťávou.
Marinády na hovězí maso
Hovězí maso nepotřebuje příliš kořeněné a výrazné marinády. Stačí trochu bylinek, aby chuť masa pouze podpořila a příliš maso nepřebila.
- Bylinková marináda: Z rozmarýnu, tymiánu, citronové šťávy, česneku a oleje.
- Vinná marináda s rozmarýnem: Maso zalijte vínem, přidejte cibuli, rozmarýn, citron a pár hřebíčků
Marinády na kuřecí a krůtí maso
Kuřecí maso je jemné, ale se správnou marinádou předčí i špízy z vepřového masa.
- Medovo-zázvorová: Smícháním medu, sezamového oleje, sójové omáčky s trochou citrónové šťávy, zázvoru a česneku vytvoříte sladkou pochoutku. Nezapomeňte i na sezamová semínka.
- Jogurtová na řecký způsob: V míse si smíchejte jogurt, balsamico, olivový olej a citrónovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte bylinky jako je tymián a oregano. Osolte, opepřete a přidejte špetku pálivé papričky. Marinádu smíchejte s masem a nechte odležet.
- BBQ s česnekem
Kombinací BBQ, sojové a worchestrové omáčky spolu s kečupem, olejem, česnekem a trochou cukru získáte skvělou marinádu, která dá kuřecímu masu šmrnc.
S čím špíz podávat
Jako přílohu ke špízu můžete podávat brambory, nebo chléb. Výborný chléb si můžete upéct i doma sami. Pokud vám přijdou špízy moc suché, doplnit je můžete třeba zeleninovým čatní nebo různými dipy. Výborný dip, který osvěží, je třeba jogurtový s limetkou a mátou. Stejně tak osvěží třeba i lehký zeleninový salát. Mezi naše oblíbené patří:
- Nejlepší zdravý cizrnový salát se sezónní zeleninou
- Salát z černé čočky, balkánským sýrem a sušenými rajčaty
- Jednoduchý a nejlepší šopský salát s balkánským sýrem + zálivka
- Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
- Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
- Letní thajský salát se sezamovou zálivkou
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Na čem je nejlepší grilovat?
Pokud grilujete kvůli atmosféře a chuti masa, rozhodně doporučujeme gril na dřevěné uhlí nebo pelety. Jestli jste začátečníci, nemáte na grilování mnoho času a třeba ani zahradu, ohlížejte se raději po grilu elektrickém či plynovém.
Jak správně grilovat špízy?
Špízy grilujte přibližně 5 minut z každé strany. Při grilování je můžete potřít zbytkem marinády.
Jak naložit vepřové maso na špízy?
Vepřové maso očistíme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. V míse spolu promísíme maso, oregano, papriku, olej a šťávu z citronu. Dobře osolíme a opepříme a necháme v chladu odležet alespoň na 2 hodiny.
Jak naložit kuřecí maso na špízy?
Nejdříve připravíme kuřecí prsa, omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Připravíme marinádu a to tak, že prolisujeme česnek, přidáme olivový olej, sůl, pepř a grilovací koření. Když už je marináda připravená, vložíme do ní kousky kuřecího masa a necháme minimálně hodinu marinovat v ledničce.
Jak připravit nejlepší špízy na grilování včetně marinád
Ingredience
Na špízy
- 1 Kuřecí prso
- 1 menší cuketa
- 1 menší lilek
- 9 cherry rajčat
- 1 paprika
Postup
- Kuřecí prso očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Do mísy dejte bílý jogurt a přidejte koření a ocet.
- Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem a chilli.
- Nakrájené maso smíchejte s marinádou a nechte odpočívat alespoň 2h v lednici v uzavřené nádobě.
- Očistěte a nakrájejte si zeleninu na menší kousky. Cherry rajčátka stačí překrojit na půl. Cuketu můžete nakrájet nebo pomocí škrabky na dlouhou zeleninu či nožem nakrájet dlouhé pásky, které budete kolem masa a zeleniny ovíjet.
- Postupně namarinované maso prokládejte s připravenou zeleninou podle chuti.
- Před vložením na gril můžete špízy ještě postříkat olivovým olejem v rozprašovači.
- Grilujte cca 5 min z každé strany a můžete podávat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?