Recept na nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem

Naposledy aktualizováno 20. 5. 2024 autorem lucie

Dostali jsme chuť na makový koláč s tvarohem a chtěli jsme upéct něco zdravějšího, co ale bude chutnat všem. Vymysleli jsme tento perfektní a velmi jednoduchý recept na vláčný makový koláč s tvarohem. Místo smetany jsme použili kešu ořechy a je v něm i pořádná dávka tvarohu, takže neodmítnou ani ti, co drží třeba dietu. Přesto je koláč moc dobrý a pokud máte rádi sladší dezerty, jednoduše si ho dosladíte.

Z čeho je náš vláčný makový koláč s tvarohem?

Jak už jste poznali z názvu receptu, náš vláčný makový koláč s tvarohem obsahuje pořádnou dávku máku a tvarohu. Korpus na makový koláč jsme vyrobili z másla, mletých mandlí, pšeničné mouky, kypřicího prášku, třtinového cukru a vejce. Náplň na makový koláč je tvořena měkkým tvarohem, vejci, kešu ořechy, třtinovým cukrem, vanilkovým extraktem, mletým mákem a šťávou z limetky.

Skladem 65 Kč
Chcete dělat makové buchty? Mák je nedílnou ingrediencí nejen u nich, ale i například u koláčů, muffinů a mnoha dalších dobrot. Přidává jim prostě ten správný šmrnc!
Skladem 149 Kč
„Největší jádra kešu oříšků na trhu!!! Myslíte, že na velikosti záleží? Pokud ano, kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou pro Vás jasná volba. Jsou to největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší. Jsou ovšem krásně sněhobílé, mají vynikající vláčnou chuť a křupou 🙂 Tato velikost se nejvíce hodí například na zdobení domácích RAW dortů a ostatních dezertů. My je ale chroupeme samotné, protože jsou prostě výtečné!“
Skladem 79 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru! Používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým!

Víte, proč je mák zdravý?

Mák je výjimečně bohatý na vápník, železo, hořčík a zdravé tuky, což z něj dělá výživově hodnotnou potravinu. Vápník je klíčový pro udržení zdravých kostí a zubů, zatímco železo je nezbytné pro správnou funkci červených krvinek a prevenci anémie. Hořčík podporuje nervový systém a svalovou funkci. Zdravé tuky, které mák obsahuje, jsou prospěšné pro srdce a cévy.

Studie potvrzují, že mák také obsahuje značné množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a může pomoci při regulaci hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Vláknina zlepšuje peristaltiku střev a napomáhá prevenci zácpy. Kromě toho, díky obsahu antioxidantů, mák může pomoci chránit tělo před oxidativním stresem a záněty.

Mák obsahuje

  • Vápník: Mák obsahuje více vápníku než mléko. Vápník je nezbytný pro udržení silných kostí a prevenci osteoporózy.
  • Železo: Pomáhá při tvorbě hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, který přenáší kyslík do těla.
  • Hořčík: Pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Zdravé tuky: Polynenasycené a mononenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce.
  • Vláknina: Zlepšuje trávení, podporuje zdravé fungování střev a může pomoci při regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Recept na nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem
Recept na nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem

Je lepší použít na koláč mletý mák nebo mák celý?

Mák je v české kuchyni velmi populární, v Česku milujeme makovec i makové bábovky, je tedy lepší kupovat mletý nebo celý mák?

Celý mák vám déle vydrží a zachovává si chuť a vůni, ale před použitím je třeba ho namlít, což vyžaduje poměrně dost času. Přiznám se, že jako maminka malého dítěte si kupuji raději mák mletý.

100 Kč sleva na první objednávku

Mletý mák je zkrátka šetřič času, protože je připravený k okamžitému použití, ale zas rychleji se kazí a ztrácí intenzitu chuti.

Proč používáme kešu ořechy místo smetany?

Kešu ořechy dodávají makovému koláči krémovou konzistenci bez potřeby smetany. Jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a minerály, což zvyšuje nutriční hodnotu makového koláče. Kešu ořechy také přidávají jemnou, sladkou chuť, která skvěle doplňuje tvarohovou náplň.

Náš makový koláč je bez smetany a je se spoustou tvarohu a kešu ořechů.
Náš makový koláč je bez smetany a je se spoustou tvarohu a kešu ořechů.

Příprava korpusu na makový koláč

Příprava korpusu je poměrně jednoduchá a můžete použít kuchyňský robot a máte ho za pár minut. Máslo, mleté mandle, hladkou mouku, kypřicí prášek a třtinový cukr dejte do robotu a několika pulzy připravte drobenku. Pokud nemáte robot, můžete to udělat i ručně. Poté přidejte vejce a zpracujte směs na hladké těsto. Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem.

Makový koláč máte připravený do 20 minut a pak ho už jen půl hodiny pečete.
Makový koláč máte připravený do 20 minut a pak ho už jen půl hodiny pečete.

Příprava náplně na makový koláč s tvarohem

I náplň je extrémně jednoduchá na přípravu. Do mixéru vložte měkký tvaroh, vejce, kešu ořechy, třtinový cukr, vanilkový extrakt a šťávu z limetky. Rozmixujte dohladka a podle chuti případně doslaďte. Nakonec přidejte mletý mák a jemně promíchejte.

Hotovou náplň rovnoměrně rozetřete na připravený korpus. Pečte při 185 °C asi 30 minut, dokud nevidíte, že jsou okraje koláč krásně zlaté a náplň pevná. Nechte koláč vychladnout a můžete podávat.

Často kladené otázky

Jak dlouho se peče makový koláč?

Makový koláč se peče přibližně 30 minut při teplotě 185 °C, dokud se náplň nezpevní a těsto není zlatavé.

Na kolik stupňů se peče makový koláč?

Makový koláč pečte při teplotě 185 °C.

Jak dlouho vydrží makový koláč v lednici?

V lednici vydrží makový koláč čerstvý až 5 dní. Nejlepší je první dny po upečení.

Lze makový koláč zmrazit?

Ano, makový koláč lze zmrazit. Před podáváním ho nechte pomalu rozmrazit v lednici.

Vláčný makový koláč s tvarohem

Nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem

Velmi jednoduchý tvarohovo-makový koláč, který připravíte za pár minut s pomocí kuchyňského robotu a mixéru. Náš makový koláč s tvarohem je krásně vláčný, chutný, zasytí, ale stále je poměrně zdravý, pokud to nepřeženete s cukrem.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 35 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Těsto

  • 100 g másla nakrájené na kostičky + na vymazání formy
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 1 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce

Náplň

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 185 °C.
  • Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte drobenku. (Lze i ručně.)
  • Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto.
  • Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.
  • Rozmixujte tvaroh s vejci, kešu ořechy, cukrem, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky, případně doslaďte podle chuti.
  • Nakonec vmíchejte mák.
  • Korpus naplňte připravenou náplní.
  • Pečte asi 30 minut, až náplň zpevní a těsto bude zlatavé.
  • Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničk
Klíčové slovo makový koláč, tvarohový koláč
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1