Maková bábovka – Jednoduchý recept

Maková bábovka

Jednoduchá nekynutá maková bábovka vhodná pro vegany. Pečená bez cukru a vajíček, ale za to se spoustou máku. Mistrovské dílo je dokonáno citronovou polevou, která na bábovce příjemně křupe.

Zdravá maková bábovka

Na rozdíl od klasických receptů, kterých je plný internet, nepoužíváme žádné těžké suroviny. V receptu nenajdete máslo, vajíčka ani mléko. Cukr používáme pouze na polevu, ale můžete ho nahradit xylitolem.

I přes to bábovka chutná překvapivě lahodně a má plnou makovou chuť.

Bábovka obsahuje jenom mák, špaldovou mouku, polohrubou mouku, vanilkový extrakt, kypřící prášek, citron, rostlinné mléko a sirup na oslazení (agávový nebo javorový).

Ingredience na makovou bábovku
Ingredience na makovou bábovku

Na kvalitě máku záleží

V naší bábovce je vyšší obsah máku (200g) a proto na jeho kvalitě opravdu záleží. Ideální je používat pečlivě balený 100% modrý mletý mák, případně čerstvě namletý domácí mák, u kterého jste si jistí, že není žluklý.

Pokud doma mletý mák už nějakou dobu máte, raději ho předem ochutnejte. Pokud není skladován v uzavřené nádobě, v suchu a v teple, má tendenci rychle ztrácet na kvalitě.

Jak upéct perfektní makovou bábovku

  • Nejprve si připravte formu na bábovku. Doporučujeme použít silikonovou, vymazat ji margarínem a vysypat hrubou moukou, aby se po upečení jednoduše vyklopila.
Mokré ingredience do bábovky
Mokré ingredience do bábovky
  • Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte. Pak přidejte sirup, citrónovou šťávu a za stálého míchání postupně přilévejte rostlinné mléko. Těsto nemusí být úplně tekuté, ale dejte si pozor, aby nebylo příliš suché (hutné), protože pak má bábovka tendenci v troubě praskat. V takovém případě přidejte více rostlinného mléka.
Těsto na bábovku ve formě
Těsto na bábovku ve formě
  • Hotové těsto přelijte (přešťouchejte) do formy na bábovku, urovnejte a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte v troubě zhruba 40 minut, ale průběžně kontrolujte špejlí. Jakmile se na špejli přestane lepit těsto, můžete bábovku vyjmout z trouby.
Poleva na bábovku
Poleva na bábovku
  • Bábovku nechte chladnout a připravte si polevu. Do moučkového cukru (nebo xylitolu) přilévejte citrónovou šťávou a míchejte, dokud nevznikne mírně tekutá, hutná poleva. Tou polijte celý vršek bábovky. Nechte zatuhnout a máte hotovo!
Hotová bábovka
Hotová bábovka
Maková bábovka
Vytisknout recept
0 z 0 hlasů

Maková bábovka – recept k tisku

🌿Recept na veganskou makovou bábovku 🌿 Pokud máte rádi mák, tuhle bábovku prostě musíte vyzkoušet!
Doba přípravy20 minut
Doba vaření40 minut
Celková doba1 hodina
Chod: Dezert
Kuchyně: Veganská, Vegetariánská
Keyword: bábovka s mákem, maková bábovka, zdravá maková bábovka
Dávka: 1 bábovka

Ingredience

Suché ingredience

  • 200 g máku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

Mokré ingredience

Na polevu

  • 70 g moučkového cukru
  • citronová šťáva

Postup

  • Z ingrediencí vypracujeme těsto, které přelijeme do bábovkové formy.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
  • Bábovku vyndáme a necháme 15 minut minut odpočinout ve formě a poté opatrně vyklopíme na talíř.
  • Připravíme polevu tak, že do moučkového cukru začneme po lžičkách přidávat citronovou šťávu, než vznikne požadovaná konzistence. Počkáme až bábovka vychladne a přelijeme ji polevou.

Další recepty z máku

levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




35 Sdílení
Sdílet34
Tweetnout
Sdílet
Pin1