Nejlepší zdravá maková bábovka bez vajec – Jednoduchý recept

Jednoduchá nekynutá maková bábovka bez vajec je naprosto úžasná a je vhodná i pro vegany. Pečená bez cukru a vajíček, ale za to se spoustou máku. Mistrovské dílo je dokonáno citronovou polevou, která na bábovce příjemně křupe. Tuto makovou bábovku u nás miluje každá návštěva. Pojďme se podívat na jednoduchý recept na bábovku z máku.

Hotová maková bábovka.
Hotová maková bábovka bez vajec

Zdravá maková bábovka bez másla, vajíček a mléka

Na rozdíl od klasických receptů, kterých je plný internet, nepoužíváme žádné těžké suroviny. V receptu nenajdete máslo, vajíčka ani mléko. Cukr používáme pouze na polevu, ale můžete ho nahradit xylitolem.

I přes to bábovka chutná překvapivě lahodně a má plnou makovou chuť.

Maková bábovka obsahuje jenom mák, špaldovou mouku, polohrubou mouku, vanilkový extrakt, kypřící prášek, citron, rostlinné mléko a sirup na oslazení (agávový nebo javorový).

Sleva na kešu
Ingredience na makovou bábovku – maková bábovka recept
Ingredience na makovou bábovku

Na kvalitě máku záleží

V naší makové bábovce je vyšší obsah máku (200g) a proto na jeho kvalitě opravdu záleží. Ideální je používat pečlivě balený 100% modrý mletý mák, případně čerstvě namletý domácí mák, u kterého jste si jistí, že není žluklý.

Pokud doma mletý mák už nějakou dobu máte, raději ho předem ochutnejte. Pokud není skladován v uzavřené nádobě, v suchu a v teple, má tendenci rychle ztrácet na kvalitě.

Skladem 159 Kč
Chcete dělat makové buchty? Mák je nedílnou ingrediencí nejen u nich, ale i například u koláčů, muffinů a mnoha dalších dobrot.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě.
Skladem 189 Kč
Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry.

Jak upéct perfektní bábovku z máku

  • Nejprve si připravte formu na bábovku. Doporučujeme použít silikonovou, vymazat ji margarínem a vysypat hrubou moukou, aby se po upečení jednoduše vyklopila.
Mokré ingredience do bábovky z máku
Mokré ingredience do bábovky z máku
  • Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte. Pak přidejte sirup, citrónovou šťávu a za stálého míchání postupně přilévejte rostlinné mléko. Těsto nemusí být úplně tekuté, ale dejte si pozor, aby nebylo příliš suché (hutné), protože pak má bábovka tendenci v troubě praskat. V takovém případě přidejte více rostlinného mléka.
Těsto na bábovku z máku ve formě
Těsto na makovou bábovku ve formě
  • Hotové těsto přelijte (přešťouchejte) do formy na bábovku, urovnejte a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte v troubě zhruba 40 minut, ale průběžně kontrolujte špejlí. Jakmile se na špejli přestane lepit těsto, můžete bábovku vyjmout z trouby.
Poleva na makovou bábovku
Poleva na makovou bábovku bez vajec
  • Bábovku nechte chladnout a připravte si polevu. Do moučkového cukru (nebo xylitolu) přilévejte citrónovou šťávou a míchejte, dokud nevznikne mírně tekutá, hutná poleva. Tou polijte celý vršek bábovky. Nechte zatuhnout a máte hotovo!

FAQ – často kladené otázky

Lze připravit bábovku bez vajec?

Ano, naše maková bábovka je zcela bez vajec.

100 Kč sleva na první objednávku

Je maková bábovka málo sladká?

Ano, tento recept je na makovou bábovku, která je málo sladká, můžete ale do ní přidat cca hrnek cukru či jiného sladidla.

Je maková bábovka zdravá?

Ano, naše maková bábovka je naprosto zdravá a neobsahuje žádný cukr.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Maková bábovka

Nejlepší zdravá maková bábovka – recept k tisku

Pokud milujete mák, určitě vám bude chutnat naše maková bábovka. Tato bábovka je extrémně rychlá na přípravu a navíc je i zdravá a vhodná pro vegany.
4.56 z 25 hlasů
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celková doba 1 hour
Chod Dezert
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 bábovka

Ingredience
  

Suché ingredience

Mokré ingredience

Na polevu

  • 70 g moučkového cukru
  • citronová šťáva

Postup
 

  • Z ingrediencí vypracujeme těsto, které přelijeme do bábovkové formy.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
  • Bábovku vyndáme a necháme 15 minut minut odpočinout ve formě a poté opatrně vyklopíme na talíř.
  • Připravíme polevu tak, že do moučkového cukru začneme po lžičkách přidávat citronovou šťávu, než vznikne požadovaná konzistence. Počkáme až bábovka vychladne a přelijeme ji polevou.
Klíčové slovo bábovka s mákem, maková bábovka, zdravá maková bábovka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Další recepty z máku

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




39 Sdílení
Sdílet34
Tweetnout
Sdílet
Pin5