Pokud byste se nás zeptali, který recept na zdravé vánoční cukroví máme nejraději, odpověděli bychom bez váhání: Plněné vánoční ořechy! A to nejen proto, že se Ochutnej Ořech jmenujeme. I kdyby tohle cukroví mělo tvar kaštanů, pořád by pro nás bylo tím nejlepším. Proč?
Lahodný krém z vlašských ořechů v kombinaci s dokonalou chutí suché skořápky z celozrnné mouky, kokosového oleje a vlašských ořechů se rozplývá na jazyku. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.
Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?
Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).
Obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).
Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.
Těsto na plněné ořechy
My jsme těsto připravili z celozrnné špaldové mouky a kokosového oleje. Pokud nemáte doma špaldovou mouku, můžete použít i jinou celozrnnou mouku dle vaší preference. Ti, co nemají rádi kokosový olej, mohou použít jiný rostlinný olej, popřípadě i máslo. Do těsta jsme přidali namleté vlašské ořechy a osladili jsme ho javorovým sirupem. Pokud se vyhýbáte sirupům, můžete použít například stévii.
Pokud chcete ořechy spíše tmavé, můžete do těsta přidat pár lžic kakaa. My jsme si těsto rozdělili, do poloviny jsme přidali kakao a druhou nechali světlou.

Vypracované těsto dejte do ledničky odpočinout alespoň na jednu hodinu. Formičky není potřeba vymazávat, a tak je pouze naplňte těstem a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme 10 minut a po zchladnutí opatrně vyklopte z formiček. Pokud budete ořechy vyrábět z kokosového oleje, buďte při vyklápění obzvlášť opatrní. Ořechy se sice vyklápějí lehce, ale jsou křehčí než třeba z másla.
Krém z vlašských ořechů
Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.
Ti, co mají rádi kakao, mohou jej přidat do krému. My jsme si stejně jako v případě těsta polovinu oddělili a přidali pár lžic kakaa do jedné části.

Plnění ořechů
Vzhledem k tomu, že jsme měli vždy dvě varianty těsta a dvě varianty krému, spojovali jsme vždy světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem. Díky tomu jsme vytvořili líbivou kombinaci, která skvěle vypadá na talíři. Jak je ale budete plnit vy, to je jen na vás.
PS: Pokud máte rádi kakao, neváhejte ho přidat do těsta i do krému


Recept: plněné vánoční ořechy
Ingredience
Těsto
- 160 g špaldové mouky
- 85 g kokosového oleje
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1-2 lžíce javorového sirupu
- voda
- sůl
Krém
- 20 g kokosového oleje
- 50 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1-2 lžíce rumu
- lzička citronové šťávy
Postup
- Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto
- Necháme odležet v ledničce alespoň 1 hodinu
- Formičky není potřeba vymazat, pouze naplníme těstem a vyskládáme na plech
- Pečeme na 175 stupňů po dobu 10 minut
- Po zchladnutí vyklopíme
- Všechny ingredience na krém rozmixujeme dohromady
- Ořechy slepíme a skladujeme v ledničce či na balkóně v krabici