Recept na zdravé vánoční cukroví: plněné ořechy bez cukru

Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Anežka

Pokud byste se nás zeptali, který recept na zdravé vánoční cukroví máme nejraději, odpověděli bychom bez váhání: Plněné ořechy! A to nejen proto, že se Ochutnej Ořech jmenujeme. I kdyby tohle cukroví mělo tvar kaštanů, pořád by pro nás bylo tím nejlepším. Proč?

Lahodný krém z vlašských ořechů v kombinaci s dokonalou chutí suché skořápky z celozrnné mouky, kokosového oleje a vlašských ořechů se rozplývá na jazyku. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.

Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?

Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).

Obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).

Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.

Tip: Znáte všechny fakta o vlašských ořechách? Přečtěte si na blogu.

100 Kč sleva na první objednávku

Těsto na plněné ořechy

My jsme těsto připravili z celozrnné špaldové mouky a kokosového oleje. Pokud nemáte doma špaldovou mouku, můžete použít i jinou celozrnnou mouku dle vaší preference. Ti, co nemají rádi kokosový olej, mohou použít jiný rostlinný olej, popřípadě i máslo.  Do těsta jsme přidali namleté vlašské ořechy a osladili jsme ho javorovým sirupem. Pokud se vyhýbáte sirupům, můžete použít například stévii.

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě.
Skladem
189 Kč 159 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní.
Skladem 199 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Pokud chcete ořechy spíše tmavé, můžete do těsta přidat pár lžic kakaa. My jsme si těsto rozdělili, do poloviny jsme přidali kakao a druhou nechali světlou.

Vypracované těsto dejte do ledničky odpočinout alespoň na jednu hodinu. Formičky není potřeba vymazávat, a tak je pouze naplňte těstem a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme 10 minut a po zchladnutí opatrně vyklopte z formiček. Pokud budete ořechy vyrábět z kokosového oleje, buďte při vyklápění obzvlášť opatrní. Ořechy se sice vyklápějí lehce, ale jsou křehčí než třeba z másla.

Postup výroby plněných ořechů cukroví z vlašských ořechů.
Postup výroby plněných ořechů cukroví z vlašských ořechů.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Krém z vlašských ořechů

Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.

Těsto a krém na plněné vánoční ořechy vyrobíte z vlašských ořechů.
Těsto a krém na plněné vánoční ořechy vyrobíte z vlašských ořechů.

Ti, co mají rádi kakao, mohou jej přidat do krému. My jsme si stejně jako v případě těsta polovinu oddělili a přidali pár lžic kakaa do jedné části.

Tip: Ořechy při dietě – ano či ne? Dozvíte se v dalším článku.

Plnění vánočních ořechů

Vzhledem k tomu, že jsme měli vždy dvě varianty těsta a dvě varianty krému, spojovali jsme vždy světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem. Díky tomu jsme vytvořili líbivou kombinaci, která skvěle vypadá na talíři. Jak je ale budete plnit vy, to je jen na vás.

Plnění ořechů - světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem.
Plnění ořechů – světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem.

PS: Pokud máte rádi kakao, neváhejte ho přidat do těsta i do krému

FAQ – Nejčastější otázky

Jsou vlašské ořechy zdravé?

Titul jedné z nejzdravějších potravin nemají vlašské ořechy jen tak. Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (další v Top 10 jsou třeba pekanové a lískové ořechy, borůvky, brusinky či fazole). 

Jaké má nutriční hodnoty vlašský ořech?

Obsahuje 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitamíny E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály (hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor).

Jak uskladnit vlašské ořechy? 

Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze ideálně v šuplíku na zeleninu. Mleté vlašské ořechy i jádra je možné také zamrazit v sáčku. 

Kolik vlašských ořechů potřebuji abych měl 1 kg loupaných jader?

 Na 1 kg ořechů připadne okolo 30 dkg jader.

Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?

Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).

Jak připravím krém do plněných ořechů?

Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.

Čím mohu nahradit javorový sirup v receptu na plněné ořechové cukroví?

Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem.

Opravdu vlašské ořechy podporují zdraví srdce?

Ano. Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.

Tipy na další zdravé vánoční recepty z blogu OchutnejOřech

Plněné ořechy na ozdobném talíři

Recept: plněné vánoční ořechy

Vánoční ořechy vyrobené ze zdravých surovin. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.
4.70 z 40 hlasů
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa

Ingredience
  

Krém

Postup
 

  • Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto
  • Necháme odležet v ledničce alespoň 1 hodinu
  • Formičky není potřeba vymazat, pouze naplníme těstem a vyskládáme na plech
  • Pečeme na 175 stupňů po dobu 10 minut
  • Po zchladnutí vyklopíme
  • Všechny ingredience na krém rozmixujeme dohromady
  • Ořechy slepíme a skladujeme v ledničce či na balkóně v krabici
Klíčové slovo plněné ořechy, vánoční ořechy
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




111 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin111