Recept na zdravé vánoční cukroví: plněné ořechy bez cukru

Pokud byste se nás zeptali, který recept na zdravé vánoční cukroví máme nejraději, odpověděli bychom bez váhání: Plněné ořechy! A to nejen proto, že se Ochutnej Ořech jmenujeme. I kdyby tohle cukroví mělo tvar kaštanů, pořád by pro nás bylo tím nejlepším. Proč?

Lahodný krém z vlašských ořechů v kombinaci s dokonalou chutí suché skořápky z celozrnné mouky, kokosového oleje a vlašských ořechů se rozplývá na jazyku. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.

Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?

Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).

Obsahují také řadu důležitých minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin).

Sleva na kešu

Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.

Tip: Znáte všechny fakta o vlašských ořechách? Přečtěte si na blogu.

Těsto na plněné ořechy

My jsme těsto připravili z celozrnné špaldové mouky a kokosového oleje. Pokud nemáte doma špaldovou mouku, můžete použít i jinou celozrnnou mouku dle vaší preference. Ti, co nemají rádi kokosový olej, mohou použít jiný rostlinný olej, popřípadě i máslo.  Do těsta jsme přidali namleté vlašské ořechy a osladili jsme ho javorovým sirupem. Pokud se vyhýbáte sirupům, můžete použít například stévii.

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě.
Skladem 189 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní.
Skladem 199 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Pokud chcete ořechy spíše tmavé, můžete do těsta přidat pár lžic kakaa. My jsme si těsto rozdělili, do poloviny jsme přidali kakao a druhou nechali světlou.

Vypracované těsto dejte do ledničky odpočinout alespoň na jednu hodinu. Formičky není potřeba vymazávat, a tak je pouze naplňte těstem a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečeme 10 minut a po zchladnutí opatrně vyklopte z formiček. Pokud budete ořechy vyrábět z kokosového oleje, buďte při vyklápění obzvlášť opatrní. Ořechy se sice vyklápějí lehce, ale jsou křehčí než třeba z másla.

Postup výroby plněných ořechů cukroví z vlašských ořechů.
Postup výroby plněných ořechů cukroví z vlašských ořechů.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Krém z vlašských ořechů

Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.

Těsto a krém na plněné vánoční ořechy vyrobíte z vlašských ořechů.
Těsto a krém na plněné vánoční ořechy vyrobíte z vlašských ořechů.

Ti, co mají rádi kakao, mohou jej přidat do krému. My jsme si stejně jako v případě těsta polovinu oddělili a přidali pár lžic kakaa do jedné části.

Tip: Ořechy při dietě – ano či ne? Dozvíte se v dalším článku.

Plnění vánočních ořechů

Vzhledem k tomu, že jsme měli vždy dvě varianty těsta a dvě varianty krému, spojovali jsme vždy světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem. Díky tomu jsme vytvořili líbivou kombinaci, která skvěle vypadá na talíři. Jak je ale budete plnit vy, to je jen na vás.

Plnění ořechů - světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem.
Plnění ořechů – světlé ořechy tmavým krémem a tmavé ořechy světlým krémem.

PS: Pokud máte rádi kakao, neváhejte ho přidat do těsta i do krému

FAQ – Nejčastější otázky

Jsou vlašské ořechy zdravé?

Titul jedné z nejzdravějších potravin nemají vlašské ořechy jen tak. Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (další v Top 10 jsou třeba pekanové a lískové ořechy, borůvky, brusinky či fazole). 

Jaké má nutriční hodnoty vlašský ořech?

Obsahuje 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitamíny E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály (hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor).

Jak uskladnit vlašské ořechy? 

Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze ideálně v šuplíku na zeleninu. Mleté vlašské ořechy i jádra je možné také zamrazit v sáčku. 

Kolik vlašských ořechů potřebuji abych měl 1 kg loupaných jader?

 Na 1 kg ořechů připadne okolo 30 dkg jader.

Proč připravovat cukroví z vlašských ořechů?

Vlašské ořechy jsou často označovány jako „brainfood“ nebo-li potravina pro mozek, a to proto, že látky obsažené ve vlašácích zvyšují aktivitu mozku. Zároveň jsou také zdrojem bílkovin, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin (EFA).

Jak připravím krém do plněných ořechů?

Namleté vlašské ořechy rozmixujte s kokosovým olejem (případně můžete opět použít jiný vhodný tuk dle vaší preference), rumem, citronovou šťávou a javorovým sirupem. Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem. Vlašské ořechy můžete nakombinovat i s mandlemi, makadamovými ořechy, kešu či jinými ořechy. Nám ale nejvíce chutná krém z vlašáků.

Čím mohu nahradit javorový sirup v receptu na plněné ořechové cukroví?

Ti, co se snaží omezit sacharidy, mohou nahradit javorový sirup stévií či jiným vhodným sladidlem.

Opravdu vlašské ořechy podporují zdraví srdce?

Ano. Díky obsahu omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny podporují zdraví srdce, působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě. A stejně jako většina ořechů snižují tzv. „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšují „dobrý“ cholesterol. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro naše kosti a lutein prospívá našim očím.

Tipy na další zdravé vánoční recepty z blogu OchutnejOřech

Plněné ořechy na ozdobném talíři

Recept: plněné vánoční ořechy

Vánoční ořechy vyrobené ze zdravých surovin. Toto cukroví je mnohem zdravější a chutnější než klasika, která je především z mouky a cukru.
3.23 z 40 hlasů
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa

Ingredience
  

Krém

Postup
 

  • Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto
  • Necháme odležet v ledničce alespoň 1 hodinu
  • Formičky není potřeba vymazat, pouze naplníme těstem a vyskládáme na plech
  • Pečeme na 175 stupňů po dobu 10 minut
  • Po zchladnutí vyklopíme
  • Všechny ingredience na krém rozmixujeme dohromady
  • Ořechy slepíme a skladujeme v ledničce či na balkóně v krabici
Klíčové slovo plněné ořechy, vánoční ořechy
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




274 Sdílení
Sdílet165
Tweetnout
Sdílet
Pin109