Pokud milujete Raffaello, určitě vám zachutná i tato zdravá lahodná varianta z kokosu a mandlí. Příprava nepečených raw kuliček je jednoduchá, hodí se jako nepečené vánoční cukroví, ale můžete si je dopřát i po celý rok jako rychlou a zdravou svačinku plnou proteinu a zdravého tuku.
Obsah článku
Proč zařadit raw recepty do jídelníčku
Raw označuje syrovou tepelně neupravenou stravu. Zařazením syrové stravy do jídelníčku uděláte něco prospěšného pro své zdraví, ať už se rozhodnete ji zařadit dlouhodobě či krátkodobě.
Raw strava dodává tělu spoustu živin, energie a dokáže vás zbavit i špatných stravovacích návyků. Kvalitní raw strava je totiž chuťově plná, zdravá a sytá a mnoho lidí si díky ní odvyklo konzumovat rafinový cukr, smažená jídla či jídla s vysokým obsahem soli.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Benefity raw kuliček
Raw kuličkám se také říká energetické kuličky či proteinové kuličky, jedná se nepečený zdravý dezert plný proteinu, zdravých tuků, vlákniny, antioxidantů a minerálních látek.
Raw kuličky se vyrábějí z ořechů, které skvěle zasytí a dodají tělu potřebné zdravé tuky a vlákninu. Jako pojivo se nejčastěji používá kokosový olej, který skvěle drží nepečené cukroví pohromadě a v raw stravě se standardně používá i na nepečené dorty.
Raw kuličky jsou velmi populární i mezi těmi, kteří příliš neholdují vánočnímu cukroví. Jsou chutné, lze jich připravit jen pár kousku na štědrovečerní večeři a vyrobíte je do půl hodiny. Toto nepečené vánoční cukroví z našich zkušeností chutná jak babičkám, které mají rádi tradiční chutě, tak i lidem, kteří se vyhýbají cukru.
Jak připravit kokosové kuličky Raffaello
K přípravě kokosových kuliček budete potřebovat mandle, kešu a kokos. Jako pojivo použijte tradiční kokosový olej a osladit je můžete buďto datlovou pastou nebo jako my javorovým sirupem.
Mandle a kešu si nejprve rozsekejte v sekáčku na jemný prášek, přidejte strouhaný kokos a promíchejte. Těsto vytvoříte přidáním kokosového oleje, které bude sloužit jako pojivo. Javorový sirup či datlovou pastu dejte dle chuti. Vypracujte těsto. Pokud se těsto příliš lepí, dejte ho na chvíli do ledničky, než začnete tvořit kuličky.
Pozor: Nikdy ho nenechávejte v ledničce příliš dlouho, aby vám neztvrdlo.
Těsto si rozdělíme na cca 12-15 částí a vyválíme z něj kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Kuličky necháme ztuhnout v ledničce alespoň hodinu. Můžeme podávat.
Tip: Pokud máte doma vanilkový extrakt, můžete ho přidat do těsta. Nebudete litovat.


Zdravé kokosové kuličky alá Raffaello
Ingredience
- 40 g loupaných mandlí
- 150 g kešu
- 80 g strouhaného kokosu
- 100 ml kokosového oleje
- 4 lžíce javorového sirupu
Postup
- Mandle, kešu a kokos rozmixujte dohromady, přidejte kokosový olej a javorový sirup.
- Pořádně promíchejte, a pokud je těsto příliš tekuté, dejte na pár minut do ledničky.
- Pak začněte tvořit kuličky, které obalíte na závět ve strouhaném kokosu. Skladujte v ledničce!