Recept: Zdravá nadýchaná tvarohová vánočka (low-carb)

Zkuste si letos na Vánoce připravit zdravější variantu klasické vánočky. Připravit ji lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky. Tvaroh a vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, mandlová a kokosová mouka zas přirozeně bezlepkovou alternativou k běžným moukám. Naše zdravá vánočka je chutná a lze ji připravit i ve 100% nízkosacharidové variantě

Vánočka, tak jak ji znáte

Pečení vánočky patří k nejstarším českým tradicím. Vychází z 14. století, kdy se jako nepletená vánočka podávala calta. Víte, ale že v klasické vánočce je plno cukru a másla? Vánočka je prostě kalorická bomba, kterou si jednou za čas určitě můžeme dopřát. Pokud, ale chcete zdravější variantu, zkuste jí udělat ve verzi bez cukru a s tvarohem.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Luxusní vánočka bez kynutí s tvarohem

Naše těsto na vánočku není nutné nechat kynout. Stačí smíchat sypké ingredience dohromady, poté přimíchat tekuté a vypracovat těsto, které dáte do formy na vánočku a upečete. Pokud chcete vánočku plést, doporučujeme nechat těsto chvilku v ledničce. 

Sleva na kešu

Tip: Chcete si Vánoce udělat trochu jinak? Nebojte se inspirovat našimi vánočními recepty.?

Skladem 199 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů 🙂
Skladem 169 Kč
Mandlová mouka hnědá je vyrobena z hnědých neloupaných mandlí. Obsahuje tedy více vlákniny než běžná mandlová mouka, která je vyráběna z bílých, loupaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy.
Skladem 119 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky je speciální drobná odrůda rozinek z Turecka, která má široké využití! Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou bohaté na železo a vlákninu. Rychle s nimi zaženete hlad a dobijete energii! Můžete si je dát jen tak jako svačinku, skvěle se ale hodí do müsli a ovesné kaše. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení.

Bezlepková zdravá vánočka

Naše vánočka je ze zdravé mandlové a kokosové mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu. Úžasná věc na mandlové mouce je to, že jsou to pouze rozmixované mandle.

Obě mouky mají nízký glykemický index, nezvyšují tak hladinu cukru v krvi. Kokosová i mandlová mouka je bohatá na antioxidanty, nasycené mastné kyseliny a živiny. 

100 Kč sleva na první objednávku

Jak plést zdravou low-carb vánočku?

Tím, že je vánočka z kokosové a mandlové moučky, vánočka se hůře plete. Doporučujeme ji proto plést z co nejméně pramenů a předtím dát těsto do ledničky.

Pletení tvarohové vánočky je složitější, proto doporučujeme plést jen z pár pramenů.
Pletení tvarohové vánočky je složitější, proto doporučujeme plést jen ze tří pramenů.

Tip: Nízkosacharidová dieta: 10 tipů na výborné low-carb recepty.

Jak na nízkosacharidovou tvarohovou vánočku

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravte si dvě mísy, v jedné smíchejte suché ingredience (mandlovou a kokosovou moučku, xantalovou gumu, prášek do pečiva, sůl, kůru z bio citronu), v druhé si smíchejte měkký tvaroh, sladidlo, pokud chcete (my jsme nesladili, je vynikající i bez cukru), vejce, můžete dle chuti přidat rozinky a vanilkový extrakt. 

Obsahy obou mís smíchejte dohromady a přidejte máslo.

Vypracujte těsto. Pokud budete péct vánočku ve formičce, rovnou ji můžete vymazat máslem nebo olejem a dát péct. Pokud budete vánočku plést, nechte těsto uležet v ledničce alespoň hodinu, a poté můžete vánočku uplést, a nakonec pomazat vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi. Vánočku pečeme na 170 stupňů po dobu 50 minut. 

Luxusní zdravá vánočka je díky tvarohu nadýchaná i bez kynutí.
Luxusní zdravá vánočka je díky tvarohu nadýchaná i bez kynutí.

Pokud vánočku pečete ve formičce, ale chcete, aby vypadala jako pletená, po vyndání z trouby ji necháme zchladnout, vyklopíme z formičky, pomažeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a necháme ještě na 200 stupňů péct dozlatova. 

Tip: Sacharidová dieta – vše, co o ní potřebujete vědět. Čtěte na blogu.

Vánoční kuchařka: 6 vánočních zdravých inspirací na váš stůl

Naleznete zde klasické pokrmy, jako je cukroví, vánočka, ořechové rolády, ale také inovativní recepty, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaši sváteční nabídku. Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování

Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů
Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů

Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma. Stačí zadat e-mail ZDE.

Tipy na vánoční recepty z blogu Ochutnej Ořech

?Recept: Zdravá tvarohová Vánočka (low-carb)?

Zkuste si letos na Vánoce připravit zdravější variantu klasické vánočky. Připravit ji lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky. Naše zdravá vánočka je chutná a lze ji připravit i ve 100% nízkosacharidové variantě. 
4.75 z 20 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 minute
Celková doba 31 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

Na ozdobení

Postup
 

  • Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience a poté přimíchejte tekuté.
  • Vypracujte hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout alespoň hodinu.
  • Poté těsto dáme do formičky na vánočku nebo vánočku upleteme. Pokud pleteme, potřeme vánočku vejcem a posypeme mandlemi.
  • Pečete na 170 stupňů cca 50 minut.
Klíčové slovo tvarohová vánočka, vánočka, zdravá vánočka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




27 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin27