10 tipů, proč pít pravidelně černý čaj

Černý čaj je jeden z nejoblíbenějších nápojů na celém světě. Má blahodárné účinky na naše zdraví a dokáže nás dobře povzbudit. Možná vás překvapí, co všechno černý čaj dokáže. V tomto článku najdete 10 tipů proč pít černý čaj pravidelně.

Kvalitní černý čaj

Černý čaj jsou lístky z keře čajovníku zvaného Camellia sinensis a někdy se také mísí s dalšími rostlinami, které čaji dodají chuť a aroma. Kvalitní černý čaj má výraznou chuť, a to hlavně díky delší oxidaci, která čaji přidá jemnou hořkost a kyselost. Dnes existuje okolo 3000 druhů čajovníků. Oproti jiným čajům má černý čaj silnější chuť a více kofeinu.

Sypaný černý čaj

Sypaný černý čaj obsahuje velké kousky lístků nebo celé čajové lístky, které si zachovávají silnější aroma a jsou tak kvalitnější. Sypaný černý čaj je také možné použít na více nálevů.

Sáčkový černý čaj

Příprava černého čaje ze sáčků je jednoduchá a pohodlná volba. Lístky čaje jsou v sáčcích na malé kousky, takže z nich o něco dříve vyprchá aroma. Sáčkový černý čaj je dostupný ve většině obchodů.

Sleva na kešu
Skladem 45 Kč
Čaj Pu-erh je v Číně znám a oblíben již odnepaměti. Je pěstován v provincii Yun-nan a připravován ze zelených listů, které jsou poté fermentovány, dokud nezískají červenohnědou barvu s jemnou typicky zemitou příchutí.

Výroba černého čaje

Čajovníky rostou v různých oblastech s teplým a vlhkým podnebím. Největší producenti černého čaje jsou Indie, Srí Lanka a Čína. Sklizeň čajových lístků probíhá několikrát za rok a zahrnuje ruční sběr nebo použití strojů.

Po sklizni jsou lístky čajovníku nejprve zvadlé a nechají se odpočinout na slunci nebo pod teplem, aby ztratily vodu. Poté jsou fermentovány ve vlhkém prostředí, aby se spustila oxidace. Tím se uvolňují enzymy a zvyšuje se obsah kofeinu. Po fermentaci se  čajové lístky suší, aby se zachovala chuť i aroma.

Jaký je rozdíl mezi černým a zeleným čajem

Černý i zelený čaj jsou produkty čajovníku, ale liší se pouze ve způsobu zpracování čajových lístků. Zelený čaj je neoxidovaný, což znamená, že po sklizni jsou lístky rychle zahřívány, aby se zastavila oxidace. Tím se uchovává přírodní zeleň a živé enzymy. 

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 55 Kč
Kvalitní zelený čaj v nestárnoucí kombinaci s citronem pro příjemné ráno či odpoledne.

Naopak černý čaj je plně oxidovaný. Lístky jsou nejprve zvadlé, poté fermentované a nakonec usušené. Tento proces oxidace dává černému čaji jeho charakteristickou barvu, vůni a výraznou chuť.

Co obsahuje černý čaj

Černý čaj obsahuje různé látky, jako jsou vitamíny, antioxidanty a minerály, které přispívají k jeho vynikající chuti a zdravotním benefitům.

Mezi hlavní složky černého čaje patří:

  1. Kofein, který působí jako stimulant a pomáhá nám zahnat únavu a udržet koncentraci.
  2. Antioxidanty, které pomáhají z organismu odstraňovat volné radikály a jsou skvělou prevencí mnoha onemocnění.
  3. Polyfenoly, které pomáhají snižovat cholesterol, hladinu cukru v krvi a udržují zdravou funkci střev.
  4. Flavonoidy, jako jsou katechin a theaflavin pro správnou funkci srdce a cév.
  5. Teanin, aminokyselina s uklidňujícími účinky.
  6. Minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. 
  7. Vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K pro posílení imunitního systému.

? TIP: Dejte si šálek vynikajícího černého čaje Apotheke Pu-erh.

Účinky černého čaje

Díky svému složení černý čaj mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Přečtěte si těchto 10 účinků, které vás překvapí:

1) Zpomaluje stárnutí

Pravidelná konzumace černého čaje může pomoci zpomalit proces stárnutí a udržet pleť mladistvou díky flavonoidům a antioxidantům, které působí na redukci volných radikálů v těle a podporují tak buněčné zdraví.

2) Zlepšuje zdraví srdce

Černý čaj byl spojován s řadou přínosů pro zdraví srdce. Studie naznačují, že konzumace černého čaje může snížit riziko srdečních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.

3) Podporuje správnou funkci trávicího traktu

Černý čaj napomáhá se střevními potížemi, jako jsou průjmy, nadýmání a také zklidňuje zažívání. Polyfenoly obsažené v černém čaji podporují rozmnožování prospěšných bakterií ve střevech a tím napomáhají i správné funkci imunitního systému. Pokud trpíte střevními obtížemi, pokuste se začlenit černý čaj do svého jídelníčku.

TIP: Černý čaj je účinný i při hubnutí, více se dozvíte v našem článku.

4) Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak může být příčinou mnoha zdravotních problémů od srdečních onemocnění až k ledvinovému selhání či mrtvici. Pravidelná konzumace černého čaje přispívá k udržení zdravého krevního tlaku díky látkám, které rozšiřují cévy a snižují tak odpor protékající krve.

5) Snižuje hladinu cholesterolu

Zvýšený cholesterol je vyšším rizikem srdečních onemocnění. Cholesterol se hromadí  v tepnách, kde se tvoří usazeniny. Ty mohou vést k srdečnímu selhání nebo mrtvici. Černý čaj obsahuje látku nazývanou theaflavin, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

6) Zvyšuje koncentraci a bdělost

Černý čaj obsahuje přírodní stimulanty, jako je kofein. Ten nám zvyšuje koncentraci a bdělost a zároveň máme více energie. Kromě kofeinu najdeme v černém čaji také látku L-theanin, která zvyšuje aktivitu v mozku. Mnoho lidí si proto ráno dopřává šálek černého čaje jako povzbuzující nápoj na začátek dne.

7) Bojuje proti nachlazení

Díky obsahu vitamínů, antioxidantů a katechinu má černý čaj antivirové a imunitu posilující účinky. Tyto látky mohou pomoci v boji proti virům a bakteriím, kterým jsme vystaveni hlavně během chřipkového období. Horký černý čaj tak pro vás může být pravidelnou prevencí.

8) Zmírňuje bolest hlavy

Pro některé lidi může být černý čaj účinným prostředkem k úlevě od bolesti hlavy. Obsažený kofein může pomoci zmírnit napětí a migrénovou bolest. Uvolňující účinky mohou přispět také k uvolnění svalů a snížení stresu

9) Zlepšuje zdraví ústní dutiny

Černý čaj obsahuje polyfenoly, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou pomoci bojovat proti zánětu dásní a zubním kazům. Černý čaj také omezuje produkci kyseliny, která narušuje zubní sklovinu a bývá příčinou zubních kazů. Pravidelná konzumace černého čaje může tedy přispět k lepšímu zdraví ústní dutiny.

10) Snižuje hladinu cukru v krvi

Pro ty, kteří se potýkají s cukrovkou a s vysokou hladinou cukru v krvi, může být černý čaj užitečným nápojem. Některé studie naznačují, že konzumace černého čaje může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulin. To může být zvláště prospěšné pro lidi s diabetem typu 2.

Jak černý čaj správně připravit

Pro správnou přípravu černého čaje zalijte čajové lístky vodou, která má 60-90 stupňů Celsia a která prošla bodem varu. Na jeden šálek čaje se obvykle dává jedna lžička čaje.  Poté černý čaj luhujte 3 až 6 minut podle vašich preferencí chuti.


Černý čaj můžete pít samotný nebo do něj přidat trochu medu, citronu nebo mléka podle chuti. Med a citron mohou přidat do čaje další chuťové aroma, jemnou sladkost nebo osvěžující kyselost. Mléko se často přidává do silnějších čajů, aby se zmírnila jejich hořkost.

Jak připravit černý čaj

Kolik černého čaje pít

Černý čaj je ideální pít ráno a během dopoledne, kdy vám dodá energii díky obsahu kofeinu. Denně byste neměli vypít více než 4 šálky černého čaje. 

Vedlejší účinky černého čaje – na co si dávat pozor?

Černý čaj je silný nápoj, který by někteří lidé jako těhotné a kojící ženy měli pít v omezeném množství. Malé děti by měly pít velmi slabý černým čaj v malém množství.

Účinky kofeinu

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v přibližně 40 mg kofeinu, což je o polovinu méně než šálek kávy. Černý čaj na vás může mít účinek až 6 hodin, protože tělo kofein z čaje vstřebává postupně.

Interakce s léky

Černý čaj může reagovat s některými léky. Pokud užíváte některé z těchto léků, měli byste pít omezené množství černého čaje:

  • Léky užívané pro léčbu deprese (stimulanty jako např. Ritalin apod.),
  • léky na srdeční arytmii,
  • léky na spaní.

Zdroje

ŁUCZAJ, W.; SKRZYDLEWSKA, E. Antioxidative properties of black tea. Preventive medicine, 2005, 40.6: 910-918.

LI, Shiming, et al. Black tea: chemical analysis and stability. Food & function, 2013, 4.1: 10-18.

COLLIER, P. D., et al. The theaflavins of black tea. Tetrahedron, 1973, 29.1: 125-142.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1