Babiččina houbová polévka je jedna z klasických receptů, který nikdy neomrzí. Voní lesem, zahřeje, zasytí a připomene, jak skvělé umí být obyčejné suroviny. Hodí se jako vydatný oběd i lehká večeře, ideálně s krajícem čerstvého kváskového chleba. Pokud máte rádi chuť hub a českou kuchyni, tenhle recept si zamilujete.
Jaké houby jsou do polévky nejlepší?
Babiččina houbová polévka se může udělat téměř z jakékoliv jedlé houby – čerstvé, sušené i mražené. Nejčastěji se používají hříbky, lišky, bedly, žampiony nebo hlíva ústřičná. Skvěle chutná i kombinace více druhů.
Houby během sezony
Nejchutnější babiččina houbová polévka je z čerstvě nasbíraných hub, ať už z lesa nebo z obchodu. Houbová sezóna v Česku vrcholí od srpna do října, kdy najdete v lesích pravé hříbky, klouzky, suchohřiby nebo lišky.
Pokud houby sbíráte sami, vždy si buďte jisti, že poznáte jedlé druhy!
Když si hřiby i nasušíte, můžete si dopřát výbornou houbovou polévku kdykoliv během roku. Navíc sušené houby mají intenzivnější chuť.
TIP: Jestli jste si přinesli domů z lesa lišky, můžete místo do polévky je využít na výbornou omáčku.
Proč jíst houby
Houby jsou bohaté na vitamíny skupiny B, minerály (zejména draslík, měď, selen) a obsahují i antioxidanty. Jsou nízkokalorické a přirozeně bez tuku, takže se hodí i do lehčích jídelníčků. Navíc mají specifickou chuť umami, která dodá polévce hloubku i bez zbytečného solení.
Jak se babiččina houbová polévka připravuje
Základem je jemná cibulová jíška, ke které se přidají houby, brambory, zelenina, vývar a koření. Nakonec se babiččina houbová polévka zjemní smetanou nebo rostlinným mlékem. Pokud ji chcete trochu vylepšit, můžete přidat také semínka nebo čerstvou petrželku.
Krémová nebo klasická?
Tenhle recept je spíš klasický, s celými kousky hub a brambor. Pokud ale máte rádi jemnější texturu, můžete po uvaření část houbové polévky rozmixovat nebo rozmixovat celou na hladký houbový krém. Skvěle chutná i s trochou mascarpone, sýrovou pomazánkou nebo kozím sýrem rozpuštěným přímo v polévce.
TIP: Nejoblíbenější jednoduché polévky: 12 skvělých receptů
S čím se podává babiččina houbová polévka
Babiččina houbová polévka je moc dobrá s čerstvým pečivem, ideálně kváskovým chlebem, domácími rohlíky nebo opečenými krutony. Pokud si chcete jídlo trochu ozvláštnit, přidejte na vrch polévky pár kapek dýňového nebo lanýžového oleje nebo ji posypte nasucho opečenými dýňovými semínky. Výborná je i s plátkem sýru nebo uzeného tofu na chlebu – jako sytější varianta k lehké večeři.
TIP: Nejvíce si na houbové polévce pochutnáte s čerstvě doma upečeným chlebem.
Jak uchovávat houbovou polévku
Houbovou polévku skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, ideálně do 2–3 dnů spotřebujte. Pokud obsahuje smetanu, není polévka na mražení vhodná. Pokud však víte, že budete chtít polévku zamarazit, zamrazte polévku bez smetany a tu přidejte až po rozmražení při ohřívání. Tak si houbová polévka zachová chuť i konzistenci.
Recept: Babiččina houbová polévka
Ingredience
- 3 hrsti sušených hub nebo čerstvých
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml rostlinné smetany
- 3 menší brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL ghi
- 1 PL špaldové mouky
- 1 ČL kmínu
- 1 ČL majoránky
- 1/2 ČL rozmarýnu
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
- dýňová semínka na ozdobu
Postup
- Nejprve namočte sušené houby do litru horké vody.
- V hrnci rozehřejte ghi a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibulku.
- Přidejte koření, aby se rozvonělo, zaprašte moukou a podlejte trochou vody.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a prolisovaný česnek.
- Přidejte namočené houby i s výluhem – myšleno s vodou, ve které jsou namočené.
- Zalijte zeleninovým vývarem.
- Osolte, opepřete podle chuti a polévku občas zamíchejte.
- Vařte, dokud nebude zelenina měkká cca 20 min.
- Na záver přidejte smetanu, dochuťte, prohřejte, ale už nevařte.
- Hotovou polévku posypte nasekanou petrželkou a dýňovými semínky.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Mohu použít sušené houby do houbové polévky?
Babiččina houbová polévka je skvělá v tom, že ji můžete udělat z čerstvých, sušených i mražených hub. Sušené houby nechte před použitím namočit alespoň na 30 minut a použijte i vodu, ve které se máčely.
Dá se babiččina houbová polévka připravit i bez smetany?
Místo smetany můžete použít rostlinnou alternativu, nebo ji úplně vynechat. I tak bude babiččina houbová polévka skvělá, jen méně krémová.
Jak dlouho vydrží babiččina houbová polévka v lednici?
Babiččina houbová polévka vydrží v uzavřené nádobě v lednici 2–3 dny. Chutě se navíc přes noc krásně rozleží.