V minulém článku jsme si řekli, proč byste chia semínka měli zařadit do jídelníčku. Dneska se podíváme na nejpopulárnější recept, který se z chia připravuje: Chia pudink. Chia semínka mají totiž hydrofilní vlastnosti (dokáží na sebe vázat vodu), a díky této vlastnosti semínka po namočení zvětší svůj objem až 12krát, a tím vytvoří konzistenci pudinku.
Na internetu a v kuchařkách najdete tisíce variant tohoto lahodného a zdravého pokrmu, my vám dnes ukážeme naší nejoblíbenější, a také nejjednodušší verzi, se kterou byste měli vždy začínat, než se pustíte do dalšího experimentování.
Obsah článku
Proč jsou chia pudinky tak populární?
Chia semínkům se přezdívá „jídlo běžců“, protože zasytí na dlouhou dobu a rychle doplní vitamíny a minerály. Jsou proto rychlou a vydatnou snídaní, kterou si oblíbili vegani, vegetariáni i sportovci. Nenasycené tuky obsažené v chia snižují riziko zánětů, poskytují zdravou rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami a zároveň obsahují o 28 % více vlákniny než lněné semínko, čímž pomáhají ke zdravému trávení.
Pro vegany a lidi s intolerancí laktózy jsou chia semínka také důležitým zdrojem vápníku. Pokud máte problém se spaním, chia semínka jsou vhodnou potravinou, kterou byste měli zařadit do jídelníčku. Chia obsahují totiž tryptofan, aminokyselinu, která podporuje zdravý spánek.
Puding je vhodný i pro děti. Dbejte na to, aby byla semínka namočená v dostatečném množství tekutin. Chia puding pro děti připravujte hlavně z kvalitních a čerstvých surovin.
Je chia pudink low carb?
Ano, pokud ho nebudete doslazovat a použijete ovoce vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Někdo by mohl tvrdit, že to není možné, protože když se podíváte na nutriční hodnoty chia semínek, zjistíte, že obsahují až 12 g sacharidů v pouhých 28 g.
Při hlubším zkoumání ale zjistíte, že 10 z 12 g sacharidů, která chia obsahují, jsou ve formě rozpustné a nerozpustné vlákniny. Ta zpomaluje vstřebávání cukru do krve a příznivě působí i v tlustém střevě, kde pomáhá odstraňovat odpadní látky vzniklé při trávení. Chia semínka proto ve skutečnosti obsahují necelé 2 g sacharidů a jsou vhodné pro low-carb (nízkosacharidovou) dietu.

Co je důležité pro přípravu dobrého chia pudinku
Aby se vám chia pudink povedl, je potřeba mít správný poměr mléka a chia semínek. Bohužel, v mnoha receptech na internetu najdete poměry, které z vašeho chia pudinku udělají spíše chia polévku nebo ho promění v kámen. My používáme 8-10 lžiček chia semínek na 200 ml domácího kešu mléka. Pokud připravujete chia puding z kokosového mléka, použijte stejný poměr.
Ještě častější chybou než špatný poměr ingrediencí, jsou stará chia semínka. Čím starší chia semínka jsou, tím menší mají svůj hydrofilní charakter. Pokud tedy doma máte už rok stará chia semínka, je dost pravděpodobné, že už z větší části ztratila svou schopnost vázat na sebe vodu a nedokážou utvořit ve stejném poměru potřebnou „gelovitou vrstvu“ k vytvoření pudinku.
Na zdobení jsme použili mražené maliny a borůvky, kterými jsme vyskládali dna sklenic a chia pudink jimi následně i ozdobili. Pokud nejste příznivcem lesních plodů, doporučujeme chia pudink s banánem, který vyskládáte stejným způsobem.
Jelikož už se nám začalo venku ochlazovat, rozhodli jsme se z druhé várky udělat zimní variantu chia pudinku. Ovoce jsme rozvařili v malém hrnci a částí horké směsi vylili dno sklenic a druhou částí chia pudink ozdobili. Podávali jsme teplé.
Tip: Šťávou z rozvařeného ovoce můžete také chia pudink obarvit do krásné růžové barvy. Stačí do hotového chia pudinku přidat několik lžic šťávy a promíchat.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Recept na chia pudink
Ingredience
- 200 ml mléka
- 8-10 lžiček chia semínek
Mražené nebo čerstvé
- maliny
- borůvky
Volitelné
- 1 lžíce javorového sirupu nebo jiné sladidlo
- 2 lžíce skořice
Postup
- Rozmíchejte v misce mléko se skořicí, popř. sladidlem, poté přidejte chia semínka.
- Směs přikryjte, vložte do ledničky a nechte odstát jednu hodinu.
- Poté směs promíchejte a vložte do ledničky na dalších pět hodin.
- Na dno sklenice pokládejte maliny či borůvky a přelijte výslednou krémovou směsí s chia semínky. Vrch sklenice ozdobte, a pokud jste použili mražené ovoce, vložte sklenici do lednice na dalších 30-60 minut.
Není tam té skořice nějak moc 2 lžíce ? Jinak díky za základní recept, ten správný poměr jsem nevěděla.
Recept super je to vážně moc dobrý
Úsměvné je jen jak napíšete celková doba přípravy 10 minut a pak v receptu je „vložte do lednice na dalších 5 hodin“
Děkujeme za upozornění, upravili jsme znění receptu 🙂
Chia semínka jsem se naučil jíst teprve nedávno. Dát je do pudinku by mě opravdu nenapadlo. Moc děkuji za inspiraci 🙂