Hummus z cizrny je naprosto skvělým občerstvením, které budete mít připravené za pár minut. Hodí se k zelenině, falafelu, na pita chleba i do tortily. Můžete ho ale přidat i do čím dál populárnějších Buddha misek, nebo ho podávat k masu či z něj udělat chlebíčky.
Obsah článku
Co to je hummus?
Hummus je krémový dip či pomazánka, která se vyrábí tradičně z cizrny, tahini a koření. Z koření je nejvýraznější česnek a římský kmín, ale můžete do hummusu přidat i další koření, jako je červená nebo uzená paprika, chili nebo i oblíbené bylinky.
Cizrna (nebo fazole garbanzo) je základem hummusu. Můžete použít vařenou cizrnu, ale jednodušší je použít cizrnu z konzervy.
Cizrna je na přípravu pomazánek ideální, protože při rozmixování se z ní stává hladká a krémová pasta. Ideální je cizrnu i oloupat, protože někoho může nadýmat a z oloupané cizrny je hummus krémovější.
Tahini je pasta vyrobená z mletých a jemně opražených sezamových semínek. Tvoří základ chuti hummusu. Bez tahini se neobejdete. Tahini si můžete koupit v obchodě nebo si ho můžete vyrobit sami (recept na domácí tahini).
Správné koření je to, co udělá z vašeho hummusu lepší pomazánku než tu, kterou si koupíte v obchodě. Důležitá je šťáva z čerstvého citronu, pokud ji nahradíte citronovou šťávou, která se kupuje v plastových láhvích nikdy nebude hummus tak dobrý.
Používejte raději čerstvý česnek, případně pečený česnek, než ten práškový a nezapomeňte na římský kmín. V tomto případě se opravdu nevyplatí ho nahrazovat tím klasickým, protože má naprosto odlišnou chuť. Další koření je už na vaší fantazii, můžete přidat červenou nebo uzenou papriku, chilli i nějaké čerstvé bylinky.
Olivový olej pomáhá k dokonalé krémové textuře hummusu. Platí, že přidáváme takový olivový olej, který by nám chutnal i samotný na lžíci. Můžete použít ale i ovocný olivový olej, například pomerančový nebo citronový. Experimentování s olivovými oleji ale doporučujeme až poté, co vyrobíte dokonalý klasický hummus.
💡 TIP: Vyzkoušejte extra panenský olivový olej Koroneiki.

Jak na krémový hummus?
Pokud chcete extrémně krémový hummus, oloupejte si cizrnu. Zabere vám to dalších 10 minut, ale bude to stát za to. Nezapomeňte přidat dostatečné množství olivového oleje.
Jak oloupat cizrnu?
- Pokud používáte suchou cizrnu: Uvařenou cizrnu sceďte, a ještě v cedníku hned zchlaďte ledovou vodou, slupka se začne pomalu oddělovat. Zopakujte to ještě několikrát, nakonec rukama promněte cizrnu a slupky se začnou oddělovat. Mněte je ve vodě, pak je stačí jen promíchat a počkat až slupky vyplavou napovrch, odkud je už jednoduše odeberete.
- Pokud používáte cizrnu z plechovky: Stačí dát do vody a mnout cizrnu v rukách. Slupky se začnou odstraňovat a vyplavávat na povrch. Opět je pak jednoduše odeberete, jakmile vyplavou.


Recept na dokonalý domácí hummus – lepší než koupený v obchodě
Ingredience
- 1 plechovka cizrny
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1/4 šálku tahini
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- 3 lžíce vody
- mletá paprika
Postup
- Nejprve v mixéru (sekáček na ořechy je ideální) nebo v míse zkombinujte tahini a šťávu z citronu.
- Poté přidejte olivový olej, česnek, římský kmín a trošku soli.
- Nakonec přidejte oloupanou cizrnu část vody. Mixujte a pomalu přidávejte vodu do požadované krémové konzistence.
- Přisolte dle chuti a podávejte ozdobené mletou paprikou a olivovým olejem.