Dýňová omáčka na těstoviny (veganská)

Těstoviny s dýňovou omáčkou

Tahle omáčka je naprosto dokonalá. Je rychlá a snadná na přípravu, můžete na ni použít hokkaido i máslovou dýni a navíc je veganská, takže je vhodná pro lidi na bezlaktózové dietě i pro vegany. Milovat ji budou ale naprosto všichni, kteří chtějí zkusit něco nového z dýně. 

Veganské omáčky z dýně: Jak nahradit smetanu

Smetana je tučná, není zdravá, a i když nám chutná, často může způsobovat trávicí potíže. Jenže, čím ji nahradit? Zkuste kešu.

Pokud máte výkonný mixér (např. Vitamix), stačí přihodit hrst do omáčky a rozmixovat. Ti z vás, co mají obyčejný ponorný či méně výkonný mixér, budou muset kešu ořechy nejprve dát alespoň na půl hodiny do horké vody, aby změkly. 

Jak nahradit sýrovou chuť

Sýry bývají poměrně tučné, a tak se občas vyplatí zkusit jejich sýrovou chuť nahradit něčím jiným. Ale čím? My máme otestované lahůdkové droždí. Přidáváme ho prakticky do všeho, kde má být parmazán, když ho zrovna nemáme v ledničce.

Určitě si s ním nemůžete posypat těstoviny, ale v omáčkách nebo v pestu dokáže parmazán skvěle nahradit. Lahůdkové droždí je výborné i v polévkách a nenahraditelné při výrobě domácích veganských sýrů.

Jak připravit krémovou dýňovou omáčku k těstovinám

Nejprve si musíte opéct dýně. Nakrájejte dýni na kostičky (hokkaido můžete krájet se slupkou, máslovou budete muset nejprve oloupat), zakápněte v míse olejem, osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte po dobu 15-25 minut (dle velikosti kostiček) na 200 ºC.

Poté ji rozmixujeme se zbytkem ingrediencí, a to s horkou vodou, česnekem, kešu ořechy, čerstvými bylinkami, uzenou paprikou, lahůdkovým droždím a solí. Podáváme s oblíbenými těstovinami. Pokud nejste vegani nebo nejste na bezlaktózové dietě, můžeme podávat s parmazánem nebo gorgonzolou. 

Těstoviny s omáčkou z dýní
Těstoviny s omáčkou z dýní

TIP: Další veganské recepty najdete ZDE.
TIP: Další skvělé omáčky na těstoviny

Recept na těstoviny s dokonalou dýňovou omáčkou (veganská)

Sháníte nový recept, ve kterém spotřebujete přemnožené dýně? Zkuste tuto dokonalou dýňovou omáčku, která je bezlaktózová, veganská a mnohem zdravější než klasické. Navíc je krémová a na jazyku božská. 
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 35 minut
Chod Hlavní chod, Oběd
Kuchyně Veganská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 400 g dýně máslová nebo hokkaido
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 hrneček kešu ořechů (předem namočených do horké vody alespoň na 30 minut)
  • 1/2 hrnečku vroucí vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 1 lžička uzené papriky
  • hrst čerstvých bylinek (například bazalka)

Postup
 

  • Nakrájenou dýni zakápněte v míse olejem, osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte po dobu 15-25 minut (dle velikosti kostiček) na 200 ºC.
  • Poté ji rozmixujte se zbytkem ingrediencí, a to s horkou vodou, šťávou z citronu, česnekem, kešu ořechy, čerstvými bylinkami, uzenou paprikou, lahůdkovým droždím a solí.
  • Podávejte s oblíbenými těstovinami. Můžete servírovat s parmazánem nebo gorgonzolou.
Klíčové slovo dýně, omáčka z dýně, těstoviny s dýní
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2