Nakládaný hermelín (česká podoba camembertu) je typicky česká pochutina, kterou jinde na světě nenajdete. U nás doma je nakládaný hermelín extrémně populární a nesmí chybět na žádné oslavě. Milujeme klasiku, variantu plněnou brusinkami, ale asi nejoblíbenější je ta s vlašskými ořechy. A přesně tu si dneska společně vyrobíme. Tak pojďme na to.
Obsah článku
Jak na nakládaný hermelín / camembert?
Základní recept je extrémně jednoduchý. Hermelíny podélně rozkrojíme, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a přiklopíme druhou polovinou sýra.
Všechny naplněné sýry naskládáme do sklenice, přidáme koření (pepř) a zalijeme olejem. Pokud máte rádi feferonky, můžete přidat i ty.
Nakládané plněné hermelíny
Výroba nakládaných plněných hermelínů není o nic moc složitější. Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní.
V našem případě jsme plnili namletými vlašskými ořechy, česnekem, hrstí čerstvých bylinek (bazalkou) a dochutili jsme vše solí. Pak už jsme jen náplň vrátili zpátky do hermelínu a plnili sklenice hermelínem na střídačku s cibulí. Do sklenic jsme přidali i jarní cibulku a kvalitní kampotský pepř.

Kdy je nakládaný hermelín hotový?
Hermelín první den skladujeme při pokojové teplotě, poté ho dáme do lednice nebo do sklepa. Můžete ho jíst už za tři dny, ale nejlepší je zhruba po 5 dnech.
Jak dlouho nakládaný hermelín vydrží?
Při správném postupu vám vydrží dva měsíce i déle. Aby vám nakládaný hermelín vydržel co nejdéle, používejte čisté a dokonale vysušené sklenice.
Po navrstvení hermelínů, odstraňte vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny odstraníte tak, že dnem sklenice opatrně bouchnete do stolu, a až poté ji zavíčkujete.


Recept: Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
Ingredience
- 3 hermelíny
- 3/4 šálku vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule nakrájená na kroužky
- olivový olej
- sůl
- hrst čerstvých bylinek
- pepř
- jarní cibulka
Postup
- Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Cibuli nakrájíme na kolečka.
- Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní z mletých ořechů, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami. Dochutíme solí.
- Hermelíny opět naplníme.
- Sklenici plníme na střídačku hermelínem a cibulovými kroužky.
- Přidáme kuličky pepře a jarní cibulku.
- Zalijeme olejem a zavíčkujeme.
- 24 hodin necháme při pokojové teplotě.
- Přesuneme do lednice a za 3-4 dny můžeme konzumovat.