Tato pětiminutová zdravá pomazánka z mandlí a sušených rajčat je přesně to, co hledáte, pokud chcete alternativu k tradičním sýrovým pomazánkám. Slibujeme, že bude chutnat i těm, kteří se veganské stravě standardně vyhýbají.
Obsah článku
Jednoduchá pomazánka z mandlí a sušených rajčat
Kvalitní mixér a pět minut, to je vše, co potřebujete k vytvoření chutné pomazánky, která se skvěle hodí na chleba ale i zeleninu. Chutná výborně na kváskovém chlebu i na okurce. Můžete ji ale podávat i k pečené zelenině.
Jak vyrobit rajčatovou pomazánku z mandlí
Rajčatovou pomazánku vyrobíte velice jednoduše. Nejprve si loupané mandle namočíte alespoň na dvě hodiny, aby vám změkly a lépe se mixovaly. Poté je scedíte a vložíte do mixéru spolu s vodou, bylinkami, lahůdkovým droždím, česnekem, droždím, solí, citronovou šťávou, olejem a rajčaty.
Směs jsme solili miso pastou, která je skvělým univerzálním dochucovadlem. Směs mixujte tak dlouho, dokud nevytvoříte konzistenci pomazánky. Pokud je příliš tuhá, přidejte vodu.
Další variace rajčatové pomazánky z mandlí
Jakmile pár krát vyrobíte veganskou pomazánku z mandlí, můžete se pustit do dalšího experimentování. Do rajčatové pomazánky můžete vmíchat i na malé kousky nakrájené olivy. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, zkuste přidat chilli. Milujete asijskou kuchyni? Přidejte do pomazánky hrst koriandru.
Pokud nemáte mandle, zkuste jiné ořechy
Na přípravu veganských pomazánek se skvěle hodí kešu ořechy i makadamové ořechy. Pokud nemáte loupané mandle, nejprve si je spařte a oloupejte. Lze použít i půlky nebo mandlovou moučku.
Jak dlouho vydrží veganská pomazánka v ledničce?
Doporučujeme ji konzumovat ihned, v ledničce ale vydrží 2-3 dny. Vždy ji uchovávejte v uzavřené dóze nebo v misce, která bude zakrytá fólií.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.


Recept: Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
Ingredience
- 1 šálek naturálních loupaných mandlí
- 1/2 šálku vody
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2 lžičky sušeného droždí
- hrst čerstvých bylinek (bazalka, oregano, petrželka)
- 2-3 lžíce sušených rajčat
- 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 2 lžíce ávycitronové šť
- 2 lžíce miso pasty
Postup
- Mandle necháme nejprve změknout ve vodě alespoň 2 hodiny
- Scedíme a rozmixujeme se zbytkem ingrediencí
- V případě potřeby dochutíme