Recept na francouzský quiche: Jednoduchý slaný dýňový koláč

Tento jednoduchý dýňový koláč neboli dýňový quiche si zamiluje opravdu každý. Můžete ho podávat se salátem k večeři nebo si ho vzít do práce k obědu. Je výborný teplý i studený, takže je vhodný i jako svačina na cesty. 

Veganský recept na dýňový koláč

Upečte si náš dýňový quiche a zažijte skvělý mix chutí a radost z vaření. Dýňová chuť dodá slanému koláči úžasnou podzimní atmosféru, zatímco vám váš domov naplní lákavou vůní. Navíc, tímto způsobem využijete sezónní dýně, které jsou nejen lahodné, ale také plné zdravých výhod. Navíc je tento recept vhodný i pro vegany. Tak proč si to nezkusit a neochutnat si kousek podzimu v každém soustu?

Dýňový quiche z máslové dýně nebo z dýně Hokkaido .
Dýňový quiche neboli dýňový koláč z máslové dýně nebo z dýně Hokkaido.

Mohlo by vás zajímat: Chcete se inspirovat veganskými recepty? Inspirujte se na blogu.

Co to je quiche?

Slovo „quiche“ (čti „kiš“) pochází z francouzštiny a označuje slaný koláč, který je plněný vaječnou náplní. Krájí se na trojúhelníky a nejčastěji se konzumuje teplý. Nejčastěji se těsto připravuje z mouky, másla a vody, ale pokud chcete trochu zdravější variantu, můžete připravit těsto z olivového oleje. 

Sleva na kešu

Co znamená quiche lorraine?

Quiche Lorraine je tradiční francouzské jídlo, které pochází z regionu Lorraine ve východní Francii. Název „quiche“ vychází z německého slova „kuchen“, což znamená koláč. Quiche Lorraine je typicky slaný koláč, který má jako základní ingredience smetanu, vajíčka a slaninu. V některých verzích může obsahovat také sýr nebo špek.

Tradiční Quiche Lorraine se peče s slaninou nebo špekem. My naopak chtěli vyzkoušet veganskou verzi slaného koláče.
Tradiční Quiche Lorraine se peče s slaninou nebo špekem.

Tradiční Quiche Lorraine je vyrobena z nekynutého těsta a plněna směsí smetany, vajec a slaniny. Tato kombinace vytváří lahodnou sýrovou náplň. Quiche Lorraine se stala populární po celém světě a existuje mnoho různých variací tohoto receptu, které mohou obsahovat další ingredience jako cibule, špenát, houby nebo rajčata.

Které dýně se nemusí loupat?

Máslová dýně se loupe vždy, ale dýni hokkaido loupat nemusíte, pokud je mladá. Jak to poznat? Jednoduše rýpněte nehtem do slupky, pokud se tam udělá rýha, je mladá a nemusíte ji loupat. 

100 Kč sleva na první objednávku
Zařazení dýně Hokkaido do jídelníčku se pozitivně podepíše na kvalitě vašeho zdraví.
Zařazení dýně Hokkaido do jídelníčku se pozitivně podepíše na kvalitě vašeho zdraví.

Co se stane, když máslovou dýni neoloupete nebo v pokrmu zůstane kus slupky? Nemusíte se bát, slupky dýní nejsou jedovaté, ale mohou být tuhé, proto byste většinu druhů loupat měli. 

Mohlo by vás zajímat: 5 nejlepších receptů z dýně

Jak připravit dýni na dýňový koláč

Pokud používáte hokkaido, nemusíte ji loupat, ale můžete ji péct i se slupkou. Předtím, než ji dáme do koláče, tak ji opečeme. Nakrájejte ji na co nejmenší plátky nebo kostičky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte.

Rozložte poté dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy od české značky Nominal se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Je typická pro svou lehkou stravitelnost, a navíc obsahuje velké množství vlákniny. Zkuste ji použít do svých oblíbených pokrmů a nebudete litovat!
Skladem 99 Kč
Slunečnicová semínka jsou skvělou zdravou svačinkou bez jakýchkoliv výčitek! Používáme je při pečení našeho oblíbeného chleba, můžeme je přidat do zeleninových salátů a samozřejmě nesí chybět v žádné naší snídaňové směsi. A proč? Protože slunečnicová semínka jsou bohatá na vlákninu a proteiny!

Tip: Recept na jednoduchý jablečný koláč s vlašskými ořechy

Jak připravit těsto na quiche z olivového oleje

Pokud nechcete připravovat těsto z másla, připravte si variantu z olivového oleje, studené vody a špetky soli

Do velké mísy nasypte špaldovou mouku, špetku soli a postupně přidávejte studenou vodu a začněte vypracovávat těsto. Přidávejte další vodu tak dlouho, dokud nevypracujete nelepivé hladké těsto.

Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále nebo pečícím papíru a pomocí válečku přeneste do pečící formy, kterou předtím vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem. Těsto si předpečte na 200 °C po dobu 10-15 minut. 

Připravit dýňový koláč je zábavný a tvůrčí zážitek.
Připravit dýňový koláč je zábavný a tvůrčí zážitek.

Jak na dýňový koláč

Nadrobno nakrájenou dýni a cibuli nakrájenou na půlměsíčky si předpečeme v troubě po dobu 10 minut na 200 °C (můžeme předpékat spolu s těstem na quiche).

Nivu, smetanu a vajíčka rozmixujeme a dochutíme čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Upečenou dýni a cibuli rovnoměrně rozprostřeme do formy na quiche. Zalijeme mixem ze smetany, nivy a vajíček a ozdobíme slunečnicovými semínky. Pečeme 20-35 minut na 180 °C dozlatova. 

Jak dlouho vydrží dýňový koláč v ledničce?

Dýňový koláč vydrží v ledničce 4-5 dnů, pokud byste ho potřebovali uchovat déle, můžete ho zamrazit.

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

Recept: Slaný dýňový koláč

Máte ze zahrádky příliš mnoho dýní a už vás nebaví z ní vařit jen polévku? Zkuste tento jednoduchý dýňový koláč a provoňte si kuchyni podzimní atmosférou. Slaný koláč je lahodný, jednoduchý na přípravu, a navíc veganský.
4.70 z 13 hlasů
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celková doba 1 hour
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Těsto

Náplň

Postup
 

  • Ze špaldové mouky, soli, oleje a studené vody si vypracujeme těsto, vyválíme a přendáme pomocí válečku do předem vymazané formy na koláč.
  • Dýni nakrájíme nadrobno, cibuli na půlměsíčky, promícháme s olejem, solí a pepřem a dáme na pečicím papírem vyložený pekáč.
  • Těsto a dýni s cibulí pečeme v troubě na 200 ° po dobu 10-15 minut.
  • Mezitím si rozmixujeme nivu, vejce a smetanu a dochutíme čerstvými bylinkami, pepřem a solí.
  • Těsto a dýni necháme vychladnout a poté dýni s cibulí rovnoměrně rozprostřeme na těsto. 
  • Zalijeme směsí z nivy a smetany a dozdobíme slunečnicovými semínky.
  • Pečeme 20-35 minut na 180 °C dozlatova.
Klíčové slovo dýňový koláč, dýňový quiche
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4