Dubajská čokoláda: Kde koupit pistáciovou pastu a jak se vyrábí + recept na dubajskou čokoládu

Naposledy aktualizováno 12. 5. 2025 autorem lucie

Dubaj je synonymem luxusu, a to nejen v oblasti architektury nebo módy, ale i v gastronomii. Jednou z lahůdek, o které snad slyšel už celý svět, je dubajská čokoláda s bohatou pistáciovou náplní. Pojďme se společně podívat o jakém trendu je řeč, kde koupit pistáciovou pastu nebo jak si dubajskou čokoládu vyrobit doma.

Shrnutí – pro ty, co nemají čas číst celý článek

  • Dubajská čokoláda je luxusní dezert s náplní z bílé čokolády s pistáciovou pastou
  • Základ tvoří vysoce kvalitní pistáciová pasta ze 100% pistácií
  • Tradiční výroba zahrnuje pražení pistácií, odstranění slupek a jemné mletí
  • Kvalitní pistáciové máslo nebo pastu můžete koupit například na Ochutnej Ořech
  • Dubajská čokoláda je oblíbená jak pro svou chuť, tak pro luxusní vzhled
Dubajská čokoláda: kde koupit pistáciovou pastu
Dubajská čokoláda: kde koupit pistáciovou pastu? Například na ochutnejorech.cz

Co je dubajský krém a jak se vyrábí

Základem dubajské čokolády je pistáciový krém, který má intenzivní chuť a sytě zelenou barvou. Vyrábí se z kvalitních pistácií, které jsou nejprve praženy, aby se zvýraznila jejich chuť. Následně jsou zbaveny slupek a jemně rozemlety.

Tradiční výroba pistáciové pasty probíhá postupným mletím ořechů, až vznikne hladká, krémová konzistence. Nejkvalitnější pasty obsahují 100 % pistácií bez přidaného cukru či oleje. Právě vysoký podíl pistácií stojí za jedinečnou chutí a také vyšší cenou dubajské čokolády.

Dubajský krém se připravuje jednoduše, obsahuje pistáciovou pastu (pistáciový krém / máslo), bílou čokoládu a těsto kataifi, díky kterému to pak pěkně křupe. Někdo dává do krému i tahini. Dubajský krém je sice pěkně kalorický, ale chuťově není tak sladký, jak byste si možná mysleli.

Pistáciová pasta na dubajskou čokoládu
Pistáciová pasta na dubajskou čokoládu

Kde koupit kvalitní pistáciovou pastu?

Pokud vás dubajská čokoládová vlna pohltila a chcete si tento luxusní dezert připravit i doma, budete potřebovat kvalitní pistáciovou pastu. V Česku ji najdete pod názvem pistáciový krém nebo pistáciové máslo.

Koupíte ho například na Ochutnej Ořech, kde si můžete pořídit i prvotřídní pistácie na výrobu pistáciového krému doma nebo pistáciové máslo. Kvalitní pistáciové máslo je základ, pokud chcete, aby byla vaše domácí dubajská čokoláda fakt dobrá.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Recept na jemné pistáciové máslo

Skladem 249 Kč
Dáváte přednost čistě přírodním oříškům bez jakéhokoliv zpracování? Pak na vás čekají nepražené a nesolené pistácie JUMBO ve skořápce. Udělají radost jen tak na chuť nebo spoustu parády ve slaných i sladkých receptech.?
Skladem 349 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné příměsi. Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Skladem 729 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu. Vyloupané pistácie jsou ideální nejen k mlsání, ale i k přípravě pistáciového másla, mléka či na ozdobení dortů a raw kuliček. Nabízíme je i v 1000 g balení.
Výroba dubajské čokolády doma je docela složitá
Výroba dubajské čokolády

Proč je dubajská čokoláda tak oblíbená?

Dubajská čokoláda se stala hitem téměř přes noc nejen mezi milovníky sladkého, ale i na sociálních sítích. Krásně naservírované kousky s lesklou polevou, bohatou pistáciovou náplní a zlatými detaily doslova zaplavily Instagram i TikTok. A není divu – vypadá naprosto luxusně, výjimečně chutná a navíc je tak trochu exotická.

Ať už si ji koupíte hotovou, nebo si ji připravíte doma s kvalitním pistáciovým krémem z Ochutnej Ořech, čeká vás nejen nevšední pochoutka, ale i zážitek.

Dubajská čokoláda

Dubajská čokoláda

Dubajská čokoláda, kterou v roce 2021 vymyslela britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, se letos stala virálním hitem na sociálních sítích. Jedná se o čokoládu s jedinečnou pistáciovou náplní a křupavým těstem kataifi. A my pro vás máme podrobný návod, jak si tento sladký luxus můžete připravit i doma.
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Course Dezert
Dávka 1

Equipment

  • Silikonová forma
  • Větší pánev
  • Kastrůlek
  • Stěrka
  • Štěteček

Ingredience
  

  • 150 g těsta kataifi
  • 60 g másla
  • 360 g pistáciového krému
  • 20 g sezamové pasty tahini
  • špetka soli
  • 500 g kvalitní čokolády hořké, mléčné nebo jejich kombinace,
  • volitelně: jedlé barvy zlaté třpytky nebo zlatý prášek na ozdobu.

Postup
 

Příprava křupavé náplně

  • Těsto kataifi natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.
  • Ve větší pánvi rozehřejte máslo.
  • Přidejte natrhané těsto a za stálého míchání ho opékejte 5-10 minut, dokud nezíská zlatavou barvu (důkladné opečení zajistí tu křupavost).
  • Opečené těsto přesypte do mísy a nechte vychladnout.
  • K vychladlému těstu přidejte pistáciovou pastu, tahini a špetku soli.
  • Vše důkladně promíchejte, až vznikne jednotná zelená hmota s kousky těsta.

Příprava čokoládového obalu

  • Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do mísy.
  • Umístěte mísu nad horkou vodní lázeň a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  • Pokud chcete čokoládu ozdobit, můžete formičku před nalitím čokolády „vymalovat“ jedlými barvami pomocí štětečku nebo vysypat zlatým práškem.

Jak připravit samotnou čokoládu

  • Silikonovou formičku položte na rovnou podložku.
  • Nalijte do ní část rozpuštěné čokolády.
  • Krouživým pohybem formičkou rozlijte čokoládu až do rohů a po stěnách.
  • Formičku obraťte dnem vzhůru nad větším talířem a nechte přebytečnou čokoládu odkapat.
  • Formičku obraťte zpět a dejte do ledničky nebo mrazáku, aby čokoláda ztuhla.
  • Čokoládu, která odkapala, setřete stěrkou zpět do kastrůlku se zbylou rozehřátou čokoládou.

Dokončení

  • Jakmile čokoláda ve formičce ztuhne, vyndejte ji z ledničky.
  • Formičku naplňte vrstvou připravené pistáciové směsi až k okrajům a lehce upěchujte lžičkou.
  • Povrch přelijte zbylou rozehřátou čokoládou a rozetřete ji stěrkou až k okrajům.
  • Naplněnou formičku dejte zpět do ledničky a nechte čokoládu dobře ztuhnout (nejlépe několik hodin nebo přes noc).
  • Ztuhlou čokoládu opatrně vyloupněte z formičky a můžete začít mlsat.
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Často kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi pistáciovou pastou a pistáciovým máslem?

Pistáciová pasta je obvykle z čistě mletých pistácií bez dalších přísad, zatímco pistáciové máslo může obsahovat malé množství přidaného oleje pro krémovější konzistenci. Pro autentickou dubajskou čokoládu je vhodnější 100% pistáciová pasta.

Lze dubajskou čokoládu připravit doma?

Ano, s kvalitními surovinami je domácí příprava možná. Budete potřebovat kvalitní pistáciovou pastu, bílou čokoládu a případně růžovou vodu. Na Ochutnej Ořech najdete prvotřídní pistácie vhodné pro přípravu.

Jak dlouho vydrží domácí dubajská čokoláda?

Při správném skladování v chladničce vydrží domácí dubajská čokoláda 1-2 týdny. Pro delší trvanlivost je vhodné ji uchovávat v uzavřené nádobě.

Mohu nahradit pistáciovou pastu jiným ořechovým máslem?

Ačkoliv technicky můžete použít jiné ořechové máslo, nebude se jednat o autentickou dubajskou čokoládu. Právě specifická chuť pistácií je tím, co činí tento dezert jedinečným.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin