Naposledy aktualizováno 12. 5. 2025 autorem lucie
Dubaj je synonymem luxusu, a to nejen v oblasti architektury nebo módy, ale i v gastronomii. Jednou z lahůdek, o které snad slyšel už celý svět, je dubajská čokoláda s bohatou pistáciovou náplní. Pojďme se společně podívat o jakém trendu je řeč, kde koupit pistáciovou pastu nebo jak si dubajskou čokoládu vyrobit doma.
Shrnutí – pro ty, co nemají čas číst celý článek
- Dubajská čokoláda je luxusní dezert s náplní z bílé čokolády s pistáciovou pastou
- Základ tvoří vysoce kvalitní pistáciová pasta ze 100% pistácií
- Tradiční výroba zahrnuje pražení pistácií, odstranění slupek a jemné mletí
- Kvalitní pistáciové máslo nebo pastu můžete koupit například na Ochutnej Ořech
- Dubajská čokoláda je oblíbená jak pro svou chuť, tak pro luxusní vzhled

Co je dubajský krém a jak se vyrábí
Základem dubajské čokolády je pistáciový krém, který má intenzivní chuť a sytě zelenou barvou. Vyrábí se z kvalitních pistácií, které jsou nejprve praženy, aby se zvýraznila jejich chuť. Následně jsou zbaveny slupek a jemně rozemlety.
Tradiční výroba pistáciové pasty probíhá postupným mletím ořechů, až vznikne hladká, krémová konzistence. Nejkvalitnější pasty obsahují 100 % pistácií bez přidaného cukru či oleje. Právě vysoký podíl pistácií stojí za jedinečnou chutí a také vyšší cenou dubajské čokolády.
Dubajský krém se připravuje jednoduše, obsahuje pistáciovou pastu (pistáciový krém / máslo), bílou čokoládu a těsto kataifi, díky kterému to pak pěkně křupe. Někdo dává do krému i tahini. Dubajský krém je sice pěkně kalorický, ale chuťově není tak sladký, jak byste si možná mysleli.

Kde koupit kvalitní pistáciovou pastu?
Pokud vás dubajská čokoládová vlna pohltila a chcete si tento luxusní dezert připravit i doma, budete potřebovat kvalitní pistáciovou pastu. V Česku ji najdete pod názvem pistáciový krém nebo pistáciové máslo.
Koupíte ho například na Ochutnej Ořech, kde si můžete pořídit i prvotřídní pistácie na výrobu pistáciového krému doma nebo pistáciové máslo. Kvalitní pistáciové máslo je základ, pokud chcete, aby byla vaše domácí dubajská čokoláda fakt dobrá.

TIP: Recept na jemné pistáciové máslo

Proč je dubajská čokoláda tak oblíbená?
Dubajská čokoláda se stala hitem téměř přes noc nejen mezi milovníky sladkého, ale i na sociálních sítích. Krásně naservírované kousky s lesklou polevou, bohatou pistáciovou náplní a zlatými detaily doslova zaplavily Instagram i TikTok. A není divu – vypadá naprosto luxusně, výjimečně chutná a navíc je tak trochu exotická.
Ať už si ji koupíte hotovou, nebo si ji připravíte doma s kvalitním pistáciovým krémem z Ochutnej Ořech, čeká vás nejen nevšední pochoutka, ale i zážitek.

Dubajská čokoláda
Equipment
- Silikonová forma
- Větší pánev
- Kastrůlek
- Stěrka
- Štěteček
Ingredience
- 150 g těsta kataifi
- 60 g másla
- 360 g pistáciového krému
- 20 g sezamové pasty tahini
- špetka soli
- 500 g kvalitní čokolády hořké, mléčné nebo jejich kombinace,
- volitelně: jedlé barvy zlaté třpytky nebo zlatý prášek na ozdobu.
Postup
Příprava křupavé náplně
- Těsto kataifi natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.
- Ve větší pánvi rozehřejte máslo.
- Přidejte natrhané těsto a za stálého míchání ho opékejte 5-10 minut, dokud nezíská zlatavou barvu (důkladné opečení zajistí tu křupavost).
- Opečené těsto přesypte do mísy a nechte vychladnout.
- K vychladlému těstu přidejte pistáciovou pastu, tahini a špetku soli.
- Vše důkladně promíchejte, až vznikne jednotná zelená hmota s kousky těsta.
Příprava čokoládového obalu
- Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do mísy.
- Umístěte mísu nad horkou vodní lázeň a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Pokud chcete čokoládu ozdobit, můžete formičku před nalitím čokolády „vymalovat“ jedlými barvami pomocí štětečku nebo vysypat zlatým práškem.
Jak připravit samotnou čokoládu
- Silikonovou formičku položte na rovnou podložku.
- Nalijte do ní část rozpuštěné čokolády.
- Krouživým pohybem formičkou rozlijte čokoládu až do rohů a po stěnách.
- Formičku obraťte dnem vzhůru nad větším talířem a nechte přebytečnou čokoládu odkapat.
- Formičku obraťte zpět a dejte do ledničky nebo mrazáku, aby čokoláda ztuhla.
- Čokoládu, která odkapala, setřete stěrkou zpět do kastrůlku se zbylou rozehřátou čokoládou.
Dokončení
- Jakmile čokoláda ve formičce ztuhne, vyndejte ji z ledničky.
- Formičku naplňte vrstvou připravené pistáciové směsi až k okrajům a lehce upěchujte lžičkou.
- Povrch přelijte zbylou rozehřátou čokoládou a rozetřete ji stěrkou až k okrajům.
- Naplněnou formičku dejte zpět do ledničky a nechte čokoládu dobře ztuhnout (nejlépe několik hodin nebo přes noc).
- Ztuhlou čokoládu opatrně vyloupněte z formičky a můžete začít mlsat.
Často kladené otázky
Jaký je rozdíl mezi pistáciovou pastou a pistáciovým máslem?
Pistáciová pasta je obvykle z čistě mletých pistácií bez dalších přísad, zatímco pistáciové máslo může obsahovat malé množství přidaného oleje pro krémovější konzistenci. Pro autentickou dubajskou čokoládu je vhodnější 100% pistáciová pasta.
Lze dubajskou čokoládu připravit doma?
Ano, s kvalitními surovinami je domácí příprava možná. Budete potřebovat kvalitní pistáciovou pastu, bílou čokoládu a případně růžovou vodu. Na Ochutnej Ořech najdete prvotřídní pistácie vhodné pro přípravu.
Jak dlouho vydrží domácí dubajská čokoláda?
Při správném skladování v chladničce vydrží domácí dubajská čokoláda 1-2 týdny. Pro delší trvanlivost je vhodné ji uchovávat v uzavřené nádobě.
Mohu nahradit pistáciovou pastu jiným ořechovým máslem?
Ačkoliv technicky můžete použít jiné ořechové máslo, nebude se jednat o autentickou dubajskou čokoládu. Právě specifická chuť pistácií je tím, co činí tento dezert jedinečným.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?