Domácí pistáciové máslo je jedno z nejzdravějších, které si doma můžete vyrobit. Pistácie sice patří k dražším oříškům, ale pro svou kombinaci zdravých benefitů pro naše tělo a skvělé chuti se vyplatí do nich občas investovat.
Přinášíme vám recept na pistáciové máslo, které je lahodné, zdravé, jednoduché a lze ho použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Obsah článku
Proč vyrábět máslo z pistácií
Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou zdravé pro naše srdce.
Jsou bohaté na minerály, mají v sobě například:
- fosfor
- draslík
- vápník
- železo
- hořčík
- zinek
Z pistácií čerpáme některé vitamíny, jako je například vitamin A, C, E či K. Pistácie jsou také jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B6. Ten má údajně pozitivní vliv na naši náladu, podporuje funkci mozku a ženám může pomoci při PMS.
TIP: Pistáciové máslo pořídíte na našem e-shopu. 🥇 Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. 😊

Jak vyrobit perfektní pistáciové máslo
Základní recept na výrobu pistáciového másla je jednoduchý. Stačí vám pistácie, sůl a výkonný mixér. S pistáciovým máslem ale můžete experimentovat.
Zkuste přidat vanilku či špetku skořice, kardamomu nebo i kousky hořké čokolády. Pokud jste na sladké, můžete ho osladit javorovým sirupem či klasickým cukrem.
Abyste dosáhli chutného a výrazného pistáciového másla, doporučujeme pistácie nejprve opražit, a to na pánvi či v troubě. Po opražení pistácie nechte vychladnout a přesypte do výkonného mixéru.

Po chvíli mixování vám vznikne jemný prášek, poté přidáme sůl a libovolné ingredience na zpestření chuti (vanilkových extrakt, skořici). Pistáciové máslo mixujte, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Pokud máte raději máslo tekutější, můžete přidat pár lžic ořechového oleje.
Nejvhodnější pistácie na výrobu pistáciového másla jsou naturální vyloupané pistácie. Pokud byste máslo vyráběli ze solených pistácií, může být chuťově až příliš výrazné. Pistáciové máslo je přirozeně hnědo-zelené.

Tip: Pokud byste chtěli dosáhnout zelenější barvy, doporučujeme pistácie oloupat. To uděláte tak, že dáte vařit vodu, jakmile dosáhne bodu varu, tak do ně vyloupané pistácie na několik málo minut vložíte. Jakmile se jim začne olupovat slupka, slijete je a propláchnete studenou vodou. Jakmile vychladnout, jdou snadno oloupat.

Recept: Pistáciové máslo
Ingredience
- 1 hrnek naturálních pistácií
- špetka soli
Postup
- Pistácie pražte na pánvi či v troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut.
- Po vychladnutí vložte pistácie do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
- Osolte a mixujte dál, dokud se nevytvoří krémové máslo. Doba mixování se liší podle výkonu vašeho mixéru (2 až 10 minut).
Zaujalo vás arašídové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!
Naše vlastní ořechová másla!
Nevíte si s výrobou para másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. 🙃