Vláčná borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Borůvky patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Pečou se z nich koláče, dělají knedlíky, a když potřebujete upéct nějakou rychlovku, je tady borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem. Spojuje v sobě svěží chuť šťavnatých borůvek s jemností tvarohové směsi a nadýchaného těsta. My jsme k ní přidali i belgické čokoládové pecičky a vznikl luxusní recept.

Co je borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Borůvková bublanina je klasika české kuchyně, kterou zná snad každý. Tato varianta je ale obohacená o tvaroh, který dodá moučníku krémovost a jemnou chuť, a také o belgickou čokoládu v podobě zapečených čokopeciček. A proč se tomuto moučníku říká bublanina? Své jméno získal proto, že při pečení ovoce v troubě bublá.

TIP: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem
Borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Jak se peče borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Příprava je opravdu jednoduchá. Stačí pár základních surovin, trochu trpělivosti a během chvilky máte hotový nadýchaný koláč, který voní po borůvkách a vanilce.

Příprava těsta 

Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do krémové pěny (zabere to jen pár minut). Pak postupně přidávejte slunečnicový nebo kokosový olej a následně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec jemně vmíchejte sníh, aby těsto zůstalo hezky nadýchané a nalijte ho na vymazaný plech.

TIP: Hrnková banánová buchta s tvarohem

Borůvky, tvaroh a belgická čokoláda

Borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem je česká klasika a peče ji kde kdo. My jsme si s běžným receptem ale trošku pohráli a vymazlili jsme ho do luxusního dezertu. Jakmile máte těsto na plechu, rovnoměrně na něj nasypejte borůvky. My jsme použili kanadské borůvky, ale můžete použít klidně i ty z lesa. Potom jsme malou lžičkou postupně přidávali tvaroh smíchaný se žloutkem a cukrem. K tomu jsme tam přisypali také čokoládové pecičky z pravé hořké belgické čokolády bez cukru

Skladem 459 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda Callebaut ve formě praktických peciček je synonymem kvality. Její bohatá kakaová a hořkosladká chuť vynikne nejen při mlsání, ale i v receptech na dezerty, dorty nebo slané pokrmy s čokoládovým nádechem.
Skladem 199 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na pečení a smažení.
Skladem 329 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Jak se dělá drobenka

I když borůvková bublanina chutná výborně i bez drobenky, s drobenkou získá ještě výraznější chuť. Drobenka se vyrábí z másla, mouky a cukru. Máslo nechte změknout, přidejte cukr a mouku a vše promněte prsty, dokud nevznikne sypká směs. Podle potřeby můžete dosypat mouku či cukr, aby měla správnou strukturu. Hotovou drobenkou rovnoměrně posypejte povrch bublaniny a nechte ji v troubě společně zapéct.

Pak už se borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem peče v troubě na 180 °C zhruba 30 až 35 minut.

TIP: Chcete přidat bublanině ořechový nádech? Pak si z kvalitních ořechů připravte ořechovou drobenku.

Borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem

Borůvky patří k nejoblíbenějšímu ovoci vůbec. Pečou se z nich koláče, dělají knedlíky a když potřebujete upéct nějakou rychlovku, je tady borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 48 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 prášek do pečiva

Ozdoba

  • 250 g kanadských borůvek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek do tvarohu
  • cukr do tvarohu podle chuti
  • citronová šťáva
  • 1 hrst čokopeciček belgické čokolády

Drobenka

  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru

Postup
 

  • Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny.
  • Do krémové pěny přidejte postupně mouku, olej a mléko.
  • Nakonec do těsta vmíchejte vyšlehaný sníh a těsto vylijte na plech.
  • Těsto posypejte borůvkami, čokopecičkami a lžičkou přidejte rovnoměrně také tvaroh.
  • Z másla, cukru a mouky si ručně připravte drobenku, kterou posypte borůvkovou bublaninu.
  • Pak pečte borůvkovou bublaninu s drobenkou a tvarohem na 180 °C zhruba 30 až 35 minut.
Keyword borůvková bublanina, bublanina s drobenkou
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Často kladené dotazy (FAQ)

Můžu použít i jiné ovoce než borůvky?

Určitě ano, bublanina se dá upéct snad z jakéhokoliv ovoce. Skvěle se hodí i maliny, jahody, rybíz, ostružiny nebo třeba meruňky nakrájené na menší kousky. V zimě můžete sáhnout po mraženém ovoci,  jen je dobré ho lehce obalit v mouce, aby nepustilo příliš šťávy a bublanina nebyla rozmočená.

Jak poznám, že je borůvková bublanina s drobenkou správně upečená?

Základní pomůckou je klasický test špejlí – zapíchněte ji do středu těsta a pokud vyjde ven suchá, je hotovo. Povrch by měl mít zlatavou barvu a tvarohová směs by měla být zpevněná.

Můžu použít měkký i tvrdý tvaroh?

Do tohoto receptu je ideální měkký tvaroh ve vaničce. Pokud ale máte jen kostku tvrdého tvarohu, můžete ho použít také, doporučujeme ho ale předem nastrouhat nebo rozmixovat s trochou zakysané smetany nebo jogurtu, aby směs nebyla hrudkovitá.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin