Dlouho jsme sháněli recept na jednoduchý a zdravý jablečný koláč, který bude chutnat celé rodině, nebude v něm žádný nadbytečný cukr, a hlavně při němž spotřebujeme přebytek jablek a vlašských ořechů. Tento recept je inspirován americkými ovocnými koláči a je z poctivých surovin, celozrnné mouky a bez zbytečného rafinovaného cukru.
Jablečný koláč bez cukru
Jablka jsou naprosto bezkonkurenční náplní na koláče, protože není nutné používat při pečení žádný cukr. Stačí mít opravdu sladká jablíčka. Pokud je nemáte zas tak sladká, můžete samozřejmě cukr přidat nebo použít jiné alternativní sladidlo, jako je například stévie.
Jablečný koláč z celozrnné mouky
Celozrnná mouka se mele z celého zrna včetně obalu a klíčku. Je proto biologicky a nutričně mnohem bohatší, což s sebou nese výhody nejen pro lepší zdraví, ale i ztrátu tuku a nabírání svalů. Výborná je například špaldová mouka, která nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu a můžete s ní nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu.
💡 TIP: Vyzkoušejte celozrnnou špaldovou mouku.
Jak připravit dokonalé těsto z másla
Na koláč použijeme polovinu kostky másla, kterou si buď nakrájíme na kostičky nebo pokud jste líní, nakrájejte ho na kousky pomocí lžíce. Do připravené vody si dejte led, ať máte opravdu ledovou vodu. Poté můžete už připravit těsto z mouky, vody, másla, jablečného octu a špetky soli těsto. Pokud chcete, lze těsto připravit i v kuchyňském robotu.
Jak vyválet dokonale tenké těsto z másla
Nechte těsto zabalené do folie alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté můžete pomoučit vál a začít válet. To je tradiční způsob, pokud ale chcete velmi tenké těsto, dejte ho mezi dva pečící papíry a válejte ho přes ně. Díky tomu těsto jednodušeji přesunete do formy na koláč. Pečící papíry si pak můžete uschovat na další pečení.
Jak na veganskou variantu jablečného koláče
Nahraďte máslo olejem, můžete použít i olivový, ale vhodnější je jakýkoliv bez zápachu. Není vhodný kokosový olej, se kterým se vám může pracovat hůře.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Trik na dokonalou náplň
Jablka si okrájejte, abyste je zbavili slupky. Dejte si práce a jablíčka nakrájejte na velmi drobné kostičky. Ve velké míse kostičky promíchejte se skořicí, mletými vlašskými ořechy, vanilkovým extraktem a kukuřičným škrobem. Pokud máte příliš kyselá jablíčka můžete přidat lžíci stévie nebo dosladit dle chuti.


Recept: Jednoduchý a zdravý jablečný koláč s vlašskými ořechy
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 125 g ledového másla nakrájeného na kostičky
- 8-1ě lžic ledové vody
- 1 lžíce jablečného octa
Náplň
- 6 středně velkých jablek oloupaných a nakrájených na malé kostičky
- 2 lžíce skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku vlašských ořechů mletých
- 1 lžíce stévie nebo cukru
Na potření
- 1 vajíčko (při veganské verzi vynecháme)
Postup
- Vypracujte v kuchyňském robotu těsto, zabalte ho do folie a nechte ho odležet do lednice na 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200 ºC.
- Smíchejte ingredience na náplň.
- Rozdělte těsto na 2 půlky a vyválejte na velmi tenké pláty.
- Dejte vyválené těsto na dno vymazané koláčové formy.
- Naplňte jablečnou náplní.
- Z druhého těsta nakrájejte proužky a vytvořte na koláči mřížku.
- Mřížku pomažeme vajíčkem.
- Pečeme nejprve odkryté 20 minut na 200 ºC, poté zakryjeme alobalem a pečeme na 175 ºC dalších 30-35 minut.