Recept na jednoduchý luxusní jablečný koláč s vlašskými ořechy

Naposledy aktualizováno 8. 3. 2024 autorem Terka Suchanová

Dlouho jsme sháněli recept na bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč, který nejenom bude chutnat celé rodině, ale zároveň bude zdravý a nebude v něm žádný nadbytečný cukr. Tento křehký jablečný koláč splňuje vše co jsme chtěli a hlavně při něm spotřebujete přebytek jablek a vlašských ořechů. Recept je inspirován Apple pie – americkými ovocnými koláči a je z poctivých surovin, celozrnné mouky a bez zbytečného rafinovaného cukru. 

Křehký jablečný koláč vs Apple pie

Americký jablečný koláč, známý jako „apple pie“, je ikonickým americkým dezertem. Tento delikátní dezert vyniká tenkým vrstvením křehkého těsta a plné chuti jablečné náplně, podtrhované kombinací skořice a cukru. Jak se tedy liší od toho našeho domácího křehkého jablečného koláče?

V Americe je apple pie - jablečný koláč často doprovázen vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.
V Americe je apple pie – jablečný koláč často doprovázen vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.

Oba koláče se liší v náplni, kdy v českých koláčích bývá jednodušší náplň, oproti americkému koláči, ve kterým bývá citrónová šťáva, hřebíček a ořechy. V neposlední řadě se liší také servírováním, kdy americký koláč se servíruje se zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

My jsme se rozhodli inspirovat tímto dokonalým receptem a vytvořili jednoduchý jablečný koláč, který chutný, zdravý a bude bez přidaného cukru.

Mohlo by vás zajímat: American pie: recept na zdravý pekanový koláč bez cukru.

Jablečný koláč bez cukru

Jablka jsou naprosto bezkonkurenční náplní na koláče, protože není nutné používat při pečení žádný cukr. Stačí mít opravdu sladká jablíčka. Pokud je nemáte zas tak sladká, můžete samozřejmě cukr přidat nebo použít jiné alternativní sladidlo, jako je například stévie nebo javorový sirup

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: U nás na blogu se můžete inspirovat zdravými recepty na dezerty.

Zdravý jablečný koláč z celozrnné mouky

Celozrnná mouka se mele z celého zrna včetně obalu a klíčku. Je proto biologicky a nutričně mnohem bohatší, což s sebou nese výhody nejen pro lepší zdraví, ale i ztrátu tuku a nabírání svalů. Výborná je například špaldová mouka, která nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu a můžete s ní nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu.

Rychlý jablečný koláč do kulaté formy.
Rychlý jablečný koláč do kulaté formy.

Přečtěte si článek: Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?

Jak připravit dokonalé těsto z másla

Na koláč použijeme polovinu kostky másla, kterou si buď nakrájíme na kostičky nebo pokud jste líní, nakrájejte ho na kousky pomocí lžíce. Do připravené vody si dejte led, ať máte opravdu ledovou vodu. Poté můžete už připravit těsto z mouky, vody, másla, jablečného octu a špetky soli těsto. Pokud chcete, lze těsto připravit i v kuchyňském robotu. 

TIP: Vyzkoušejte do receptu celozrnnou špaldovou mouku.

Jak vyválet dokonale tenké křehké těsto z másla

Nechte těsto zabalené do folie alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté můžete pomoučit vál a začít válet. To je tradiční způsob, pokud ale chcete velmi tenké těsto, dejte ho mezi dva pečící papíry a válejte ho přes ně. Díky tomu těsto jednodušeji přesunete do formy na koláč. Pečící papíry si pak můžete uschovat na další pečení. 

Skladem 399 Kč
Naturální vlašské ořechy jsou nejpopulárnějším ořechem v České republice. Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě.
Skladem 49 Kč
Vynikající jablečný ocet, který obsahuje 8% kyseliny octové, získané přírodní cestou.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Jak na veganskou variantu jablečného koláče 

Nahraďte máslo olejem, můžete použít i olivový, ale vhodnější je jakýkoliv bez zápachu. Není vhodný kokosový olej, se kterým se vám může pracovat hůře. 

Trik na dokonalou náplň

Jablka si okrájejte, abyste je zbavili slupky. Dejte si práce a jablíčka nakrájejte na velmi drobné kostičky. Ve velké míse kostičky promíchejte se skořicí, mletými vlašskými ořechy, vanilkovým extraktem a kukuřičným škrobem. Pokud máte příliš kyselá jablíčka můžete přidat lžíci stévie nebo dosladit dle chuti.

Vychutnejte si tento zdravý křehký jablečný koláč s vůní vlašských ořechů.
Vychutnejte si tento zdravý křehký jablečný koláč s vůní vlašských ořechů.

FAQ – Nejčastější dotazy

Čím nahradit vejce na potření jablečného koláče?

Na potření nemusíte spotřebovat zrovna vajíčko, existuje pár alternativ, které se postarají o stejný nebo podobný efekt. Zkuste olej, máslo nebo mléko.
Více se dočtete ZDE.

Jaký je rozdíl mezi máslovým a listovým těstem pro jablečný koláč?

Máslové těsto je křehké a bohaté na máslo, zatímco listové těsto je křupavé a více vrstvené.

Jak dlouho se jablečný koláč peče?

My jsme pekli koláč ze začátku odkrytý na 20 minut na 200 ºC, následně zakrytý alobalem na půl hodiny na 175 ºC.

S čím nejčastěji jablečný koláč podávat?

V Americe se tradičně koláč podává teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Můžete si ho doma ozdobit dle vašich chuťových preferencí, například ovocem, jablečným rozvarem nebo jen tak.

Co dalšího můžu od jablečného koláče přidat?

Můžete přidat oříšky, sušené ovoce nebo dokonce karamelový krém pro různorodou chuťovou expozici.

Jablečný koláč s vlašskými ořechy

Recept: Jednoduchý a zdravý jablečný koláč s vlašskými ořechy

Připravte si dokonalý jablečný koláč s vlašskými ořechy, který bude z celozrnné mouky a bez přidaného cukru.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 1 hour
Celková doba 1 hour 20 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská, Zdravá výživa
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Těsto

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 125 g ledového másla nakrájeného na kostičky
  • 8-1ě lžic ledové vody
  • 1 lžíce jablečného octa

Náplň

  • 6 středně velkých jablek oloupaných a nakrájených na malé kostičky
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů mletých
  • 1 lžíce stévie nebo cukru

Na potření

  • 1 vajíčko (při veganské verzi vynecháme)

Postup
 

  • Vypracujte v kuchyňském robotu těsto, zabalte ho do folie a nechte ho odležet do lednice na 30 minut.
  • Předehřejte troubu na 200 ºC.
  • Smíchejte ingredience na náplň.
  • Rozdělte těsto na 2 půlky a vyválejte na velmi tenké pláty.
  • Dejte vyválené těsto na dno vymazané koláčové formy.
  • Naplňte jablečnou náplní.
  • Z druhého těsta nakrájejte proužky a vytvořte na koláči mřížku.
  • Mřížku pomažeme vajíčkem.
  • Pečeme nejprve odkryté 20 minut na 200 ºC, poté zakryjeme alobalem a pečeme na 175 ºC dalších 30-35 minut. 
Klíčové slovo jablečný koláč, koláč z jablek
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další zdravé dezerty bez cukru z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3