Omáčky na těstoviny: Tipy na recepty

Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína

Kdo by nemiloval těstoviny? Tato výborná příloha původem z Itálie se těší velké oblibě i u nás v Česku. Klíčovou součástí je právě omáčka, kterou k těstovinám podáváme. Jaké vegetariánské omáčky jsou podle nás nejlepší?

Dva druhy omáček

Určitě jste si všimli, že mezi námi žijí milovníci těstovin, kteří jedí zásadně smetanové a sýrové omáčky. A pak je tu druhý tábor strávníků, a tím jsou zastánci omáček „červených“, tedy rajčatových.

Druhů omáček na těstoviny jsou tisíce, ale ty základní se vaří z rajčat nebo ze smetany.

Sýrové omáčky

Receptů na sýrové omáčky existuje nepřeberné množství. Hlavní surovinou je neodmyslitelně sýr. U jejich přípravy lze experimentovat a různé druhy sýrů kombinovat.

Sýrové omáčky bývají rychlé a nenáročné, ale za to mohou být velmi kalorické a těžké.

Smetanové omáčky

Neoddělitelnou surovinou pro přípravu omáčky na těstoviny je samozřejmě smetana. Smetanové omáčky se pyšní lahodnou chutí, hebkostí a rychlou přípravou.

100 Kč sleva na první objednávku

Smetana je však velmi tučná a ne moc dietní surovinou. Není vhodná například pro lidi s intolerancí na laktózu.

Rajčatové omáčky

Těstoviny al pomodoro jsou jasnou italskou klasikou. Jak už název napovídá, pravou rajčatovou omáčku si připravíte z rajčat a koření. Na přípravě není rozhodně nic složitého.

Boloňská omáčka

Velkým oblíbencem v ráji rajčatových omáček na těstoviny je omáčka boloňská. Skládá se z hovězího masa, rajčat, česneku, vína a bylinek.

Na rozdíl od omáček sýrových či smetanových si boloňskou omáčku můžete dopřát i při hubnutí.

5 výborných receptů na omáčky k těstovinám

Nemusíte zůstat jen u klasik, omáčky si můžete připravit z různorodějších ingrediencí například z dýně, pistácií nebo i kešu.

Skladem 659 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu.
Skladem 149 Kč
Kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat.

1) Dýňová omáčka na těstoviny

Dýňová omáčka je rychlá a snadná na přípravu, můžete na ni použít hokkaido i máslovou dýni. Je veganská a vhodná i pro lidi na bezlaktózové dietě. Připravíte si ji během 35 minut.

? TIP: Další veganské recepty pro inspiraci

Těstoviny s dýňovou omáčkou
Těstoviny s dýňovou omáčkou

2) Sicilská pistáciová omáčka k těstovinám

Pistáciová omáčka je jednoduchá a máte ji hotovou za pár minut. Skvěle se hodí k jakýmkoliv těstovinám. Můžete si připravit její vegetariánskou verzi i verzi veganskou.

Sicilská pistáciová omáčka
Sicilská pistáciová omáčka

3) Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu

kešu můžete připravovat chutné omáčky, které budou milovat všichni masožravci, vegani, vegetariáni, a nepohrdnou jí ani lidé na paleo stravě nebo na jiných typech stravování. Omáčku na cuketové špagety si uvaříte za 25 minut.

Cuketové špagety s kešu omáčkou
Cuketové špagety s kešu omáčkou

4) Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta

Recept na omáčku z bazalkového pesta je rychlý, jednoduchý a pokud máte rádi krémové omáčky a bazalkové pesto, tak si ho opravdu zamilujete. Příprava vám nezabere ani 30 minut.

Bazalkové noky
Bazalkové noky

5) Omáčka z červené čočky

Rozhodně musíte vyzkoušet luxusní omáčku z červené čočky. Skvěle chutná a obsahuje spoustu proteinu a vlákniny. Je vhodná pro vegetariány i vegany a skvěle se hodí do zdravých jídelníčků jako rychlá a chutná součást oběda. Příprava omáčky vám zabere 30 minut.

Omáčka z červené čočky
Omáčka z červené čočky

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin