Domácí veganský sýr

Pokud hledáte alternativu k sýrům nebo zkrátka chcete zkusit něco jiného, určitě si náš veganský sýr z kešu oříšků zamilujete. Má výraznou chuť, lze ho krájet a jednoduše mazat na chleba či jiné pečivo a jeho příprava vám zabere maximálně 30 minut. Oproti mdlým alternativám veganských sýrů z obchodu je tento sýr chuťově plný a výrazný.

Jak vyrobit veganský sýr

Základem našeho veganského sýru jsou kešu oříšky, které jsou pro svou krémovou chuť ideálním základem veganských alternativ mléčných výrobků. Pokud máte výkonný mixér, není třeba je ani předem namáčet do vody. Důležitou ingrediencí všech alternativ sýrů je lahůdkové droždí, které dodává sýrovou chuť.

Aby sýr měl plnou a výraznou chuť, přidali jsme do receptu ke zvýraznění chuti dijonskou hořčici, kajenský pepř a sušený česnek. Výroba sýru je velmi jednoduchá, stačí vám všechny ingredience rozmixovat dohromady, přidat agar povařený ve vodě a nechat v ledničce ztuhnout. Výsledek je fenomenální rostlinný sýr, který lze krájet a mazat na chléb.

Ingredience na veganský sýr
Ingredience na veganský sýr

Namáčet nebo nenamáčet?

Pokud jste někdy něco vyráběli z kešu ořechů, nejspíš jste je předem namáčeli. Záleží především na síle vašeho mixéru. Pokud zvládne kešu rozmixovat i bez namáčení, tak nemusíte. Pokud má slabší výkon, namočte je alespoň na hodinu do vody.

Hledání vlastních chutí

S veganským sýrem můžete jednoduše experimentovat. Lze přidat bylinky či vaše oblíbené koření. Před přidáním agaru sýr ochutnávejte a laďte chutě dle libosti.

Není v receptu příliš velké množství soli?

Na první pohled se může zdát, že soli přidáváme opravdu hodně, po zamíchání agaru ale zjistíte, že je jí tak akorát, aby byl sýr příjemně slaný a výrazný. A to i pro nás, co doma téměř nesolíme!

Příprava veganského sýru
Příprava veganského sýru

Jak vyrobit sýr, který lze krájet

Pokud chcete dosáhnout opravdu sýrové konzistence, která se podobá tvrdšímu sýru, musíte použít dostatek agaru. Ve hrnci si rozmícháte s vodou jednu vrchovatou polévkovou lžíci agaru a počkáte, až se začne vařit.

Za stálého míchání vaříte jednu minutu, stáhnete z plotny, necháte minutu odstát, a poté rozmixujete spolu se sýrovou směsí. Mezitím si misku vymažete olivovým olejem a směs do ní přelijete. Necháte několik hodin ztuhnout v ledničce a máte hotový sýr!

Rozteče se veganský sýr po zahřátí?

Ano, nečekejte ale stejnou konzistenci jako v případě klasického sýru. Veganský sýr teplotou velmi změkne a lze ho proto používat jako alternativu i do řady italských receptů.

Jak skladovat domácí veganský sýr

Sýr můžete skladovat v ledničce až jeden týden. Pokud víte, že ho celý nezvládnete zkonzumovat, můžete jej i zmrazit.

Hotový veganský sýr
Hotový veganský sýr
Recept na veganský sýr

Veganský sýr

Sýr pro vegany z kešu oříšků.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 35 minut
Chod Svačina
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 bochánek

Ingredience
  

  • 150 g kešu ořechů
  • 1/3 šálku vody
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 60 g tahini
  • 1/2 ks střední mrkve
  • 2 a půl lžičky soli
  • 1 lžička česneku v prášku
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce agaru v prášku
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí

Postup
 

  • Kešu rozmixujeme s 1/3 šálkem vody, citronovou šťávou, kokosovým olejem, tahini, mrkví, solí, česnekem, paprikou, pepřem, lahůdkovým droždí a hořčicí.
  • Rozmícháme agar s jedním šálkem vody a dáme vařit.
  • Za stálého míchání vaříme agar jednu minutu, a poté sundáme z plotny a necháme minutu odstát.
  • Přelijeme agar k sýrové směsi a rozmixujeme.
  • Směs přesuneme do olejem vymazané misky a necháme ztuhnout v lednici.
Klíčové slovo veganský sýr
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




7 Sdílení
Sdílet6
Tweetnout
Sdílet
Pin1