Recept na veganský sýr: lahodný domácí sýr z kešu ořechů

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Pokud hledáte alternativu k sýrům nebo zkrátka chcete zkusit něco jiného, určitě si náš veganský sýr z kešu oříšků zamilujete. Má výraznou chuť, lze ho krájet a jednoduše mazat na chleba či jiné pečivo a jeho příprava vám zabere maximálně 30 minut. Oproti mdlým alternativám veganských sýrů z obchodu je tento sýr chuťově plný a výrazný.

Jak vyrobit veganský sýr z kešu ořechů

Základem našeho veganského sýru jsou kešu oříšky, které jsou pro svou krémovou chuť ideálním základem veganských alternativ mléčných výrobků. Pokud máte výkonný mixér, není třeba je ani předem namáčet do vody. Důležitou ingrediencí všech alternativ sýrů je lahůdkové droždí, které dodává sýrovou chuť.

TIP: Pokud kešu opravdu milujete, mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.

Sleva na kešu

Aby sýr měl plnou a výraznou chuť, přidali jsme do receptu ke zvýraznění chuti dijonskou hořčici, kajenský pepř a sušený česnek. Výroba sýru je velmi jednoduchá, stačí vám všechny ingredience rozmixovat dohromady, přidat agar povařený ve vodě a nechat v ledničce ztuhnout. Výsledek je fenomenální rostlinný sýr, který lze krájet a mazat na chléb.

Hotový veganský sýr je skvělou alternativou kravského sýru.
Hotový veganský sýr je skvělou alternativou kravského sýru.

Namáčet nebo nenamáčet kešu oříšky?

Pokud jste někdy něco vyráběli z kešu ořechů, nejspíš jste je předem namáčeli. Záleží především na síle vašeho mixéru. Pokud zvládne kešu rozmixovat i bez namáčení, tak nemusíte. Pokud má slabší výkon, namočte je alespoň na hodinu do vody.

Tip: Nevíte co vařit? Zkuste 10 zdravých a chutných receptů z kešu ořechů.

100 Kč sleva na první objednávku

Výroba domácího sýru aneb hledání vlastních chutí

S veganským sýrem můžete jednoduše experimentovat. Lze přidat bylinky či vaše oblíbené koření. Před přidáním agaru sýr ochutnávejte a laďte chutě dle libosti.

Ingredience na veganský sýr - základem jsou kešu ořechy, kokosový olej, lahůdkové droždí a koření.
Ingredience na veganský sýr – základem jsou kešu ořechy, kokosový olej, lahůdkové droždí a koření.
Skladem 239 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují.
Skladem 195 Kč
Kokosový olej v BIO kvalitě je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře.
Skladem 59 Kč
Lahůdkové droždí slouží jako výborné dochucovadlo a zahušťovadlo k vašim pokrmům.

Není v receptu příliš velké množství soli?

Na první pohled se může zdát, že soli přidáváme opravdu hodně, po zamíchání agaru ale zjistíte, že je jí tak akorát, aby byl sýr příjemně slaný a výrazný. A to i pro nás, co doma téměř nesolíme!

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Jak vyrobit domácí sýr, který lze krájet

Pokud chcete dosáhnout opravdu sýrové konzistence, která se podobá tvrdšímu sýru, musíte použít dostatek agaru. Ve hrnci si rozmícháte s vodou jednu vrchovatou polévkovou lžíci agaru a počkáte, až se začne vařit.

Na přípravu domácího veganského sýru budete potřebovat kvalitní mixér.
Na přípravu domácího veganského sýru budete potřebovat kvalitní mixér.

Za stálého míchání vaříte jednu minutu, stáhnete z plotny, necháte minutu odstát, a poté rozmixujete spolu se sýrovou směsí. Mezitím si misku vymažete olivovým olejem a směs do ní přelijete. Necháte několik hodin ztuhnout v ledničce a máte hotový sýr!

Tip: Další vegetariánské recepty můžete najít ZDE.

Rozteče se veganský sýr po zahřátí?

Ano, nečekejte ale stejnou konzistenci jako v případě klasického sýru. Veganský sýr teplotou velmi změkne a lze ho proto používat jako alternativu i do řady italských receptů. Bohužel smažený sýr z něj neuděláte.

Jak skladovat domácí veganský sýr

Sýr můžete skladovat v ledničce až jeden týden. Pokud víte, že ho celý nezvládnete zkonzumovat, můžete jej i zmrazit až na 3 měsíce.

Můžu z kešu ořechů vyrobit jiné veganské sýry?

Sedm ingrediencí, 5 minut a mixér. To je vše, co potřebujete k vyrobení výborného veganského sýru s kurkuou (veganské pomazánky), který se hodí především pro namáčení různých dobrot.

Kešu sýr - lahodná veganská omáčka
Kešu sýr s kurkumou – lahodná veganská omáčka neboli pomazánka k nachos.

Chutná výborně s nachos, kukuřičnými lupínky, pečenými brambory a dalšími dobrotami, které všichni rádi jíme při dobré zábavě.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaký druh kešu ořechu mám použít na veganský sýr?

Na vaření se hodí menší bráškové kešu, které většinou seženete v obchodech. U nás na e-shopu je najdete pod označením W450. Z těchto se dobře dělají raw dorty, ale používají se i do granoly či na výrobu kešu másla mléka.

Musím kešu ořechy namáčet?

V případě, že máte kvalitní a výkonný mixér, není ořechy potřeba namáčet. Pokud máte doma jen klasický mixér s malým výkonem, je potřeba kešu alespoň na 2 hodiny dát do vody.

Můžu použít veganský sýr na smažák?

Bohužel konzistence tohoto veganského sýru není vhodná na smažení. Veganský sýr se neroztéká stejně jako smažený sýr z kravského mléka.

Jak mám skladovat kešu sýr?

Doporučujeme skladovat v lednici maximálně týden v dobře uzavíratelné nádobě či sklenici. Pokud nestačíte sýr zkonzumovat, je lepší dát ho do mrazáku.

Co je to agar?

Agar je rostlinná želírovací látka, která se nejčastěji používá jako náhrada běžné, živočišné želatiny. Vyrábí se z mořských řas a v Asii se již po staletí využívá jako nejčastější želírovací prostředek.

K čemu se používá agar?

Agar je vhodný pro vegetariány a vegany a nejčastěji se využívá v kuchyni k ochucení různých pokrmů, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek. 

Co je tahini?

Tahini je vynikající sezamová pasta, která se vyrábí z mírně pražených sezamových semínek. Má široké využití v kuchyni, hodí se jako dochucovadlo do salátů nebo na zeleninové dipy. 

Věděli jste? Je také základem pro pomazánku hummus.

Můžu si vyrobit domácí tahini?

Ano, jednoduše si ho můžete vyrobit i doma. Domácí tahini je velmi jednoduché na výrobu, pokud máte doma kvalitní mixér a trochu trpělivosti. 

Tip: Celý recept ZDE.

Co je to lahůdkové droždí?

Lahůdkové droždí slouží jako výborné dochucovadlo a zahušťovadlo k vašim pokrmům. 

Jak zařadit kešu ořechy do jídelníčku?

Zatímco slané a sladké kešu je vhodnější zařazovat do jídelníčku jen příležitostně, když si chcete trochu zamlsat,  naturální kešu mohou být součástí vaší každodenní stravy.

Můžete si z nich udělat domácí kešu máslo, které je skvělé do kaší nebo na palačinky. Z kešu se vyrábí také raw dorty a veganské sýry. Samozřejmě – vynikající jsou i jen tak.

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

Recept na veganský sýr

Veganský sýr

Pokud hledáte alternativu k sýrům nebo zkrátka chcete zkusit něco jiného, určitě si náš veganský sýr z kešu oříšků zamilujete. Má výraznou chuť, lze ho krájet a jednoduše mazat na chleba.
4.60 z 15 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 35 minutes
Chod Svačina
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 bochánek

Ingredience
  

  • 150 g kešu ořechů
  • 1/3 šálku vody
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 60 g tahini
  • 1/2 ks střední mrkve
  • 2 a půl lžičky soli
  • 1 lžička česneku v prášku
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce agaru v prášku
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí

Postup
 

  • Kešu rozmixujeme s 1/3 šálkem vody, citronovou šťávou, kokosovým olejem, tahini, mrkví, solí, česnekem, paprikou, pepřem, lahůdkovým droždí a hořčicí.
  • Rozmícháme agar s jedním šálkem vody a dáme vařit.
  • Za stálého míchání vaříme agar jednu minutu, a poté sundáme z plotny a necháme minutu odstát.
  • Přelijeme agar k sýrové směsi a rozmixujeme.
  • Směs přesuneme do olejem vymazané misky a necháme ztuhnout v lednici.
Klíčové slovo veganský sýr
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




11 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin11