Kešu jádra patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, ale víte, proč jsou tak populární a proč byste je rozhodně měli zařadit do jídelníčku? Sepsali jsme pro vás 5 důvodů, proč jíst kešu.
Obsah článku
1) Obsahují hořčík
Údajně každý třetí Čech trpí nedostatkem hořčíku (magnesium), přičemž jeho hlavní funkcí je aktivovat více než 300 enzymů, jež regulují nejdůležitější metabolické procesy. Mezi nejdůležitější procesy patří převod jídla na energii nebo tvorba bílkovin z aminokyselin.
Hořčík také pomáhá zpomalit stárnutí buněk v těle a zlepšovat kvalitu spánku. Nedostatek hořčíku se může projevovat zvýšenou únavou, ale i nespavostí, svalovými křečemi a zhoršenou funkcí centrálního nervového systému.
2) Jsou dobrým zdrojem bílkovin
Stejně jako další ořechy, i kešu jsou skvělým zdrojem proteinu, který je základním stavebním kamenem lidského organismu. Skládá se z aminokyselin a je nepostradatelnou látkou při nabírání svalové hmoty, pro zkrácení doby regenerace a zvyšování výkonnosti při fyzické aktivitě.
Zároveň je důležitý pro výživu šlach, kůže a kostí, hraje stěžejní roli při spalování tuků a snižování nadváhy.
I když jiné ořechy obsahují i více proteinu, kešu patří k těm nutričně nejvyváženějším. Na 100g kešu připadá kolem 17 g proteinu.

3) Obsahují zdravé tuky
Kromě vitamínů, minerálů a proteinů, kešu obsahuje také tuk. Ale pokud porovnáme obsah tuku s jinými ořechy, jedná se stále o nízký obsah tuku.
Přibližně 82 % jsou nenasycené mastné kyseliny, které patří k těm “dobrým” tukům. Navíc, 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce.
Ty se také doporučují pro lidi s diabetem, jelikož studie prokázaly, že mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů. Látky obsažené v kešu také pomáhají s bojem proti „špatnému” LDL cholesterolu a zlepšit ,,dobrý“ HDL cholesterol.
Oříšky totiž obsahují sloučeniny fytosterolů, které stabilizují buňky a zabraňují vstřebávání „špatnému” cholesterolu.
4) Jsou skvělým zdrojem vitamínu K
1/4 šálku kešu poskytuje více než 12 % doporučené denní dávky vitamínu K, obsahuje také vápník a draslík. Tyto významné látky udržují kosti ve formě, zajišťují jejich dostatečnou mineralizaci a chrání je před zlomeninami či osteoporózou.
5) Mají vysoký obsah vitamínů a minerálů
Kešu ořechy jsou bohaté na vitamíny, jako je například draslík, vitamíny E a B-6 či kyselina listová. Tyto vitamíny pomáhají například v boji proti srdečním onemocněním.
Všichni jsme slyšeli, že mrkev má v sobě látky, které jsou dobré pro naše oči, ale věděli jste, že kešu také?
Kešu ořechy obsahují vysoké hladiny luteinu a zeaxantinu, které působí jako antioxidanty. Když se tyto antioxidační sloučeniny konzumují denně, mohou chránit oči před poškozením, které by mohlo v důsledku stárnutí vést k oslepnutí.
Jak zařadit kešu do jídelníčku?
Kešu je v dostání v mnoha variantách, tou nejzdravější variantou jsou určitě naturální kešu. Vynikající jsou ale i kešu v čokoládě či pražené slané kešu.
Zatímco slané a sladké kešu je vhodnější zařazovat do jídelníčku jen příležitostně, když si chcete trochu zamlsat, naturální kešu mohou být součástí vaší každodenní stravy.
Můžete si z nich udělat domácí kešu máslo, které je skvělé do kaší nebo na palačinky. Z kešu se vyrábí také raw dorty a veganské sýry. Samozřejmě – vynikající jsou i jen tak.
Naturální kešu – které druhy jsou vhodné na mlsání a na vaření?
Pokud bychom si měli vybírat z naturálních kešu, tak na mlsání jsou ideální velká kešu jádra dovezená z Indie, která mají lahodnou a krémovou chuť.
Na e-shopu jsme je označili jako Kešu jádra natural WW320 PREMIUM, a každý, kdo je vidí poprvé, je překvapen jejich velikostí. Jsou proto vhodná i na zdobení dezertů.
Na vaření se lépe hodí jejich menší bráškové, které většinou seženete v obchodech. U nás na e-shopu je najdete pod označením W450. Z těchto se dobře dělají raw dorty, ale používají se i do granoly či na výrobu domácího kešu másla a mléka.

Víte, jak roste kešu a kolik se ho sklidí?
Kešu roste na stromě jako pecka kešu jablíčka. Tento strom se jmenuje ledvinovník západní a najdete ho na tropických plantážích. Původně je z Brazílie, ale dnes se pěstuje také ve Vietnamu, Nigérii, Tanzánii, Indii či Indonésii.
Jeden strom vyprodukuje až 50 kg oříšků, ale první kvalitní kešu lze sklidit až po 8 letech, do té doby, i když strom plodí, nejsou jádra tak chutná.
Největší známý kešu strom na světě je v brazilském městě Natal, ten svou velikostí předčil fotbalové hřiště. Strom je více než 140 let starý, zabírá 8500 metrů čtverečních a od roku 1994 je zapsán v Guinessově knize rekordů. To, že roste do šířky, není standardní, ostatní kešu stromy běžně rostou do výšky.
Složení kešu (nutriční hodnoty)
Energetická hodnota: | 2576kj /615kcal |
Tuky: | 46,9g |
– z toho nasycené mastné kyseliny: | 9,1g |
Sacharidy: | 32,6g |
– z toho cukry: | 5,2g |
Bílkoviny: | 15,3g |
Sůl: | <0,03g |
Kolik kesu oříšků se má sníst denne
Snědla jsem 2 plné sáčky kešu…. Nevadí?
Někde jsem četla, že 18 ks kešu
Clovek by mel snist denne hrst orechu – co se vejde do dlane.
Pro zdravého člověka malá hrst do jedné dlaně. Cca 20g.
pro nemocneho pytlik
Někde jsem četla, že 18 ks kešu
Pro zdravého člověka malá hrst do jedné dlaně. Cca 20g.
Ja bych jich mohla sežrat tuny😅👍👍👍
Snědla jsem sáček 200g nic se mi nestalo, mohla by tuny sníst.