Domácí kešu máslo: Recept z pražených ořechů

Recept na kešu máslo

Kešu máslo v obchodech běžně nenajdete a pokud ano, tak s cenovkou, která vám nejspíše vyrazí dech. Přitom výroba kešu másla není nic složitého a my vás dnes naučíme, jak na to.

Proč zrovna máslo z kešu?

Existuje spousta důvodů, proč lidé vyhledávají másla z ořechů.

Ořechová másla jsou vhodnou volbou, především díky svému složení a jednoduchosti na výrobu. Řadí se mezi ty nejzdravější alternativy z rostlinných zdrojů, mezi které patří i avokádo nebo cizrnový humus. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné především pro srdce a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích.

Ořechy obsahují bílkoviny a jsou plné vitamínů a minerálních látek, včetně zinku, hořčíku a vápníku. Máslo z kešu je z těch ořechových jedno z nejchutnějších a navíc se velmi jednoduše připravuje.

Máslo z kešu ve sklenici

Jak vyrobit kešu máslo

Výroba kešu másla je ještě jednodušší než výroba kešu mléka (a to je co říct!). Pro výrobu výtečného kešu másla vám stačí dvě ingredience (pražené ořechy a sůl), kvalitní mixér a deset minut času.

Běžná dávka se skládá z 300g pražených nesolených kešu ořechů a špetky soli. Nesolených proto, abyste mohli lépe kontrolovat slanost výsledného másla.

Ořechy vložte do food procesoru nebo mixéru a začněte mixovat. Celý proces trvá až deset minut, během kterého budete mixér vypínat. Máslová hmota se totiž bude lepit na stěny, takže si připravte stěrku a zhruba jednou za minutu sundejte máslo ze stěn zpět k nožům a pokračujte v mixování.

Kešu ořechy v mixéru
Výroba kešu másla v mixéru

Mixujte tak dlouho, dokud se z ořechů nestane krémové máslo. Konzistenci si můžete určit sami, od másla s křupavými kousky až po super jemné máslo.

Ořechy obsahují dostatek oleje, takže není potřeba žádný přidávat. Pokud ale chcete ořechy rozmixovat rychleji, můžete přidat kokosové mléko.

Použitím food procesoru vznikne máslo s malými kousky kešu, které nejsou vůbec na závadu, dodávají máslu texturu. Pokud ale chcete opravdu jemné máslo, prožeňte ho mixérem.

Na co lze kešu máslo použít?

Namažte si ho na chleba, přidejte do vašeho oblíbeného smoothie nebo z něj připravte nějaký zdravý dezert.

Jak dlouho máslo vydrží

Pokud máslo uzavřete do nádoby (sklenice) a uskladníte v lednici, vydrží vám i několik týdnů.

Proč vyrábět máslo z pražených kešu?

Pražené ořechy obecně mnohem rychleji uvolňují přirozeně obsažené oleji než ořechy naturální. Ačkoliv je možné vyrobit máslo i z naturálních kešu, zabere to mnohem více času a připravíte se o jedinečnou chuť, kterou máslu dodává právě předchozí opražení oříšků.

Jak opražit kešu

Naturální ořechy si můžete jednoduše upražit sami. Rozložte je na pečící papír a pečte v troubě při teplotě 180 stupňů 12-15 minut.

Pořádný mixér je základ

Jak jste si všimli, výroba kešu másla trvá okolo deseti minut. Proto doporučujeme použít kvalitní mixér, který takový nápor vydrží, nebo food procesor.

Vytisknout recept
5 z 3 hlasů

Recept na kešu máslo

Máslo z kešu je výborná pochoutka do kaší, raw dortů, na ovoce nebo i jen tak. Jednoduchá příprava, 0 cukru a skvělá chuť.
Doba přípravy10 minut
Doba vaření10 minut
Celková doba20 minut
Chod: Dessert
Kuchyně: Zdravá výživa
Klíčové slovo: kešu máslo, máslo z kešu

Ingredience

Postup

  • Kešu ořechy opražte, vložte do mixéru nebo food procesoru a mixujte, dokud nevznikne krémové máslo. Pokud nemáte speciální mixér na ořechová másla, budete muset stírat máslo ze stěn zpět k nožům, aby se všechny ořechy rozmixovaly rovnoměrně.
  • Během mixování přidejte kokosový olej (volitelné).
  • Mixujte, dokud máslo nedosáhne požadované konzistence.

Zaujala vás zálivka z kešu? Zkuste další recepty!

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou kešu másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. 🙃

Kešu krém Ochutnej Ořech
Kešu krém Ochutnej Ořech

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




126 Sdílení
Sdílet115
Tweetnout
Sdílet
Pin11