Domácí kešu máslo: Recept z pražených ořechů

Recept na kešu máslo

Kešu máslo v obchodech běžně nenajdete a pokud ano, tak s cenovkou, která vám nejspíše vyrazí dech. Přitom výroba kešu másla není nic složitého a my vás dnes naučíme, jak na to.

Proč zrovna máslo z kešu?

Existuje spousta důvodů, proč lidé vyhledávají másla z ořechů.

Ořechová másla jsou vhodnou volbou, především díky svému složení a jednoduchosti na výrobu. Řadí se mezi ty nejzdravější alternativy z rostlinných zdrojů, mezi které patří i avokádo nebo cizrnový humus.

Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné především pro srdce a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích.

Máslo z kešu ve sklenici
Kešu máslo se hodí do sladkých dezertů, ke snídani na lívance či palačinky nebo jenom tak na lžičku.

Ořechy obsahují bílkoviny a jsou plné vitamínů a minerálních látek, včetně zinku, hořčíku a vápníku. Máslo z kešu je z těch ořechových jedno z nejchutnějších a navíc se velmi jednoduše připravuje.

Jak vyrobit kešu máslo

Jednoduchý a rychlý postup, jak si vyrobit domácí ořechové máslo

Výroba kešu másla je ještě jednodušší než výroba kešu mléka (a to je co říct!). Pro výrobu výtečného kešu másla vám stačí dvě ingredience (pražené ořechy a sůl), kvalitní mixér a deset minut času.

Běžná dávka se skládá z 300g pražených nesolených kešu ořechů a špetky soli. Nesolených proto, abyste mohli lépe kontrolovat slanost výsledného másla.

Ořechy vložte do food procesoru nebo mixéru a začněte mixovat. Celý proces trvá až deset minut, během kterého budete mixér vypínat.

Máslová hmota se totiž bude lepit na stěny, takže si připravte stěrku a zhruba jednou za minutu sundejte máslo ze stěn zpět k nožům a pokračujte v mixování.

Kešu ořechy v mixéru
Výroba kešu másla v mixéru

Mixujte tak dlouho, dokud se z ořechů nestane krémové máslo. Konzistenci si můžete určit sami, od másla s křupavými kousky až po super jemné máslo.

Ořechy obsahují dostatek oleje, takže není potřeba žádný přidávat. Pokud ale chcete ořechy rozmixovat rychleji, můžete přidat kokosové mléko.

Použitím food procesoru vznikne máslo s malými kousky kešu, které nejsou vůbec na závadu, dodávají máslu texturu. Pokud ale chcete opravdu jemné máslo, prožeňte ho mixérem.

Tip: Podívejte se na další druhy bezlaktózových mlék.

Na co lze kešu máslo použít?

Kešu máslo můžete použít místo arašídového másla například do mugcaku, hodí se ale i na palačinky nebo jako základ raw dortů. Kešu máslo používáme například ale i o Vánocích ve vosích hnízdách. Kešu máslo si můžete také přidat do vašeho oblíbeného smoothie nebo si z něj připravit nějaký další zdravý dezert.

Kešu máslo ale můžete využít i jako smetanu, pokud ho rozmixujete s trochou vody. Můžete ji pak použít například do veganské svíčkové, do cizrny na paprice nebo do veganských „sýrových“ omáček na těstoviny. Kešu máslo se ale hodí i do indické kuchyně.

recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky
Zkuste palačinky s kešu máslem.

Tip: Na blogu OchutnejOřech se můžete inspirovat recepty z kešu ořechů.

Jak dlouho máslo vydrží

Pokud máslo uzavřete do nádoby (sklenice) a uskladníte v lednici, vydrží vám i několik týdnů.

Proč vyrábět máslo z pražených kešu?

Pražené ořechy obecně mnohem rychleji uvolňují přirozeně obsažené oleji než ořechy naturální. Ačkoliv je možné vyrobit máslo i z naturálních kešu, zabere to mnohem více času a připravíte se o jedinečnou chuť, kterou máslu dodává právě předchozí opražení oříšků.

Jak opražit kešu

Naturální ořechy si můžete jednoduše upražit sami. Rozložte je na pečící papír a pečte v troubě při teplotě 180 stupňů 12-15 minut.

Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu
Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu

Pořádný mixér je základ

Jak jste si všimli, výroba kešu másla trvá okolo deseti minut. Proto doporučujeme použít kvalitní mixér, který takový nápor vydrží, nebo food procesor.

Recept na kešu máslo

Máslo z kešu je výborná pochoutka do kaší, raw dortů, na ovoce nebo i jen tak. Jednoduchá příprava, 0 cukru a skvělá chuť.
5 z 9 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 20 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa

Ingredience
  

Postup
 

  • Kešu ořechy opražte, vložte do mixéru nebo food procesoru a mixujte, dokud nevznikne krémové máslo. Pokud nemáte speciální mixér na ořechová másla, budete muset stírat máslo ze stěn zpět k nožům, aby se všechny ořechy rozmixovaly rovnoměrně.
  • Během mixování přidejte kokosový olej (volitelné).
  • Mixujte, dokud máslo nedosáhne požadované konzistence.
Klíčové slovo kešu máslo, máslo z kešu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujal vás recept na ořechové máslo z kešu? Zkuste další recepty!

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou kešu másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. 🙃

Kešu krém Ochutnej Ořech
Kešu krém Ochutnej Ořech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




130 Sdílení
Sdílet115
Tweetnout
Sdílet
Pin15