Naposledy aktualizováno 4. 9. 2025 autorem Tereza Vlčková
Máte rádi nádech exotiky? Přesně takový zážitek nabídnou naše Margot řezy se zakysanou smetanou. Nejde o obyčejnou buchtu — zapečený pudink se tu potkává s lehce kyselou zakysanou smetanou a čokoládou Margot. Vzniká tak kombinace, které se těžko odolává. Zároveň je to jednoduchý recept, na kterém není co zkazit.
Co jsou Margot řezy se zakysanou smetanou
Ještě Margot řezy se zakysanou smetanou neznáte? Je to klasická nadýchaná buchta na plech, do které se ještě před upečením nalije uvařený vanilkový a čokoládový pudink, který se do těsta hezky zapeče. A jakmile vychladne, potře se buchta zakysanou smetanou, která ji dodá kyselost a osvěžující nádech. Jako třešnička na dortu se na zakysanou smetanu sype nastrouhaná Margot čokoláda, kterou zná každý a která řezům dodá exotický nádech kokosu a rumu.
TIP: Čím vylepšit Margot řezy se zakysanou smetanou? Kromě Margot čokolády přidejte nahoru také ořechové sypání. Skvěle chutnají vlašské ořechy nebo pekany.
Jak upéct Margot řezy se zakysanou smetanou
I když se vám možná Margot řezy se zakysanou smetanou zdají jako luxusní moučník, příprava je snadná. Stačí si připravit těsto na Margot řezy se zakysanou smetanou a pudink, zakysanou smetanu a Margotku nebo dvě, kdybyste tu první snědli.
Příprava těsta na Margot řezy se zakysanou smetanou
Nejprve si připravíte větší mísu a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky vyšlehejte s cukrem do krémové pěny, aby těsto bylo nadýchané a jemné. Poté postupně přidávejte za stálého šlehání olej, který dodá těstu vláčnost. Do tohoto základu těsta přidávejte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mlékem. Výsledkem by mělo být hladké, polotekuté těsto. Na závěr opatrně přidejte sníh a nasekané vlašské ořechy. Těsto na Margot řezy se zakysanou smetanou nalijte na plech.
Top recepty z tvarohu: 14 tipů na nejlepší tvarohové dezerty
Pudinková mozaika
Podle návodu připravte vanilkový a čokoládový pudink, které po uvaření ještě teplý nalijte na těsto. Doporučujeme ho na těsto nalít různými směry, aby pudink vytvořil mozaiku. Nebojte se lít pudink klidně z větší výšky, aby se dostal i hlouběji do těsta. Poté dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut.
TIP: Tvarohová buchta na plech se sušeným mangem
Margot ozdobení
Nebyly by to Margot řezy bez oblíbené čokoládové tyčinky Margotky. Na upečenou a mírně teplou buchtu rozetřete zakysanou smetanu vyšlehanou s citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a trochu cukru. Díky tomu se vrchní vrstva krásně vsákne a dodá moučníku příjemně svěží, lehce nakyslou chuť. Nakonec nahoru nasypejte nastrouhanou čokoládu Margot. Přidat podle chuti můžete třeba i kokos nebo ořechy.
TIP: Zdravé luxusní Míša řezy na plech
Margot řezy se zakysanou smetanou
Ingredience
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g třtinového cukru nebo jiného sladidla
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 1 kypřicí prášek
Pudink
- 1 vanilkový pudink
- 2 PL kakaa přidejte do poloviny pudinku
- 500 ml mléka
Zdobení
- 500 ml zakysané smetany
- citronová šťáva
- čekankový sirup podle chuti
- 2 Margot tyčinky nastrouhané
Postup
- V míse vyšlehejte z bílků sníh.
- Žloutky v druhé míse vyšlehejte s cukrem do krémové pěny.
- Přidejte ke žloutkům olej a postupně přidávejte mouku, mléko a kypřicí prášek.
- Těsto nalijte na vymazaný plech.
- Podle návodu připravte pudink. Polovinu nalijte na neupečené těsto a do zbývající poloviny pudinku přidejte kakao a nalijte na těsto do barevné mozaiky.
- Pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut na 200 °C.
- Nechte buchtu trochu vychladnout a jakmile bude ještě trochu teplá, rozetřete na povrch připravenou zakysanou smetanu a nasypte nahoru nastrouhanou Margotku.
Často kladené dotazy (FAQ)
Můžeme použít i jiný druh mouky než polohrubou?
Ano, pokud nemáte polohrubou mouku, můžete sáhnout po hladké. Buchta bude možná o něco hutnější, ale stále chutná. Hrubou mouku raději nedávejte, protože by těsto nemělo tak jemnou strukturu.
Jak poznáme, že jsou Margot řezy se zakysanou smetanou správně upečené?
Zkuste klasický trik se špejlí – zapíchněte ji doprostřed těsta a pokud vyjde ven čistá, je hotovo. Vzhledem k tomu, že se do těsta lije puding, může být povrch vlhčí, takže sledujte hlavně okraje buchty, které by měly být zpevněné a lehce zlatavé.
Můžeme použít jinou čokoládu než Margot?
Ano, pokud Margot nemáte nebo ji nemáte v oblibě, nastrouhejte klasickou mléčnou nebo hořkou čokoládu. Margot je ale výjimečná tím, že obsahuje oříšky a rumové aroma, které buchtě dodají originální chuť. Pokud chcete podobný efekt, můžete přidat i trochu nasekaných ořechů.
Jak Margot řezy se zakysanou smetanou skladovat, aby zůstaly vláčné?
Margot řezy se zakysanou smetanou uchovávejte v uzavřené nádobě nebo přikrytou potravinovou fólií v lednici. Takto vydrží 2 až 3 dny.