Ochutnejte exotiku: Margot řezy se zakysanou smetanou

Naposledy aktualizováno 4. 9. 2025 autorem Tereza Vlčková



Máte rádi nádech exotiky? Přesně takový zážitek nabídnou naše Margot řezy se zakysanou smetanou. Nejde o obyčejnou buchtu — zapečený pudink se tu potkává s lehce kyselou zakysanou smetanou a čokoládou Margot. Vzniká tak kombinace, které se těžko odolává. Zároveň je to jednoduchý recept, na kterém není co zkazit.

Co jsou Margot řezy se zakysanou smetanou

Ještě Margot řezy se zakysanou smetanou neznáte? Je to klasická nadýchaná buchta na plech, do které se ještě před upečením nalije uvařený vanilkový a čokoládový pudink, který se do těsta hezky zapeče. A jakmile vychladne, potře se buchta zakysanou smetanou, která ji dodá kyselost a osvěžující nádech. Jako třešnička na dortu se na zakysanou smetanu sype nastrouhaná Margot čokoláda, kterou zná každý a která řezům dodá exotický nádech kokosu a rumu.

TIP: Čím vylepšit Margot řezy se zakysanou smetanou? Kromě Margot čokolády přidejte nahoru také ořechové sypání. Skvěle chutnají vlašské ořechy nebo pekany.

Margot řezy se zakysanou smetanou
Margot řezy se zakysanou smetanou

Jak upéct Margot řezy se zakysanou smetanou

I když se vám možná Margot řezy se zakysanou smetanou zdají jako luxusní moučník, příprava je snadná. Stačí si připravit těsto na Margot řezy se zakysanou smetanou a pudink, zakysanou smetanu a Margotku nebo dvě, kdybyste tu první snědli.

Příprava těsta na Margot řezy se zakysanou smetanou

Nejprve si připravíte větší mísu a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky vyšlehejte s cukrem do krémové pěny, aby těsto bylo nadýchané a jemné. Poté postupně přidávejte za stálého šlehání olej, který dodá těstu vláčnost. Do tohoto základu těsta přidávejte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mlékem. Výsledkem by mělo být hladké, polotekuté těsto. Na závěr opatrně přidejte sníh a nasekané vlašské ořechy. Těsto na Margot řezy se zakysanou smetanou nalijte na plech.

Skladem 139 Kč
Strouhaný kokos bez cukru, který je pro svůj vysoký obsah tuku ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jemně nastrouhaný kokos je nepostradatelný při vánočním pečení, je skvělý na výrobu domácí kokosového mléka, másla i raffaela.
Skladem 529 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Nedostupné 79 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru a používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým.

Top recepty z tvarohu: 14 tipů na nejlepší tvarohové dezerty

Pudinková mozaika

Podle návodu připravte vanilkový a čokoládový pudink, které po uvaření ještě teplý nalijte na těsto. Doporučujeme ho na těsto nalít různými směry, aby pudink vytvořil mozaiku. Nebojte se lít pudink klidně z větší výšky, aby se dostal i hlouběji do těsta. Poté dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut.

TIP: Tvarohová buchta na plech se sušeným mangem

Margot řezy se zakysanou smetanou
Margot řezy se zakysanou smetanou

Margot ozdobení

Nebyly by to Margot řezy bez oblíbené čokoládové tyčinky Margotky. Na upečenou a mírně teplou buchtu rozetřete zakysanou smetanu vyšlehanou s citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a trochu cukru. Díky tomu se vrchní vrstva krásně vsákne a dodá moučníku příjemně svěží, lehce nakyslou chuť. Nakonec nahoru nasypejte nastrouhanou čokoládu Margot. Přidat podle chuti můžete třeba i kokos nebo ořechy.

TIP: Zdravé luxusní Míša řezy na plech

Margot řezy se zakysanou smetanou

Margot řezy se zakysanou smetanou

Máta rádi exotiku? Přesně takové jsou naše Margot řezy se zakysanou smetanou. Není to totiž jen obyčejná buchta, ale je tam zapečený pudink, který je ve spojení s kyselkavou zakysanou smetanou a Margot čokolády naprosto neodolatelný.
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 1 hour
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek

Pudink

  • 1 vanilkový pudink
  • 2 PL kakaa přidejte do poloviny pudinku
  • 500 ml mléka

Zdobení

  • 500 ml zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • čekankový sirup podle chuti
  • 2 Margot tyčinky nastrouhané

Postup
 

  • V míse vyšlehejte z bílků sníh.
  • Žloutky v druhé míse vyšlehejte s cukrem do krémové pěny.
  • Přidejte ke žloutkům olej a postupně přidávejte mouku, mléko a kypřicí prášek.
  • Těsto nalijte na vymazaný plech.
  • Podle návodu připravte pudink. Polovinu nalijte na neupečené těsto a do zbývající poloviny pudinku přidejte kakao a nalijte na těsto do barevné mozaiky.
  • Pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut na 200 °C.
  • Nechte buchtu trochu vychladnout a jakmile bude ještě trochu teplá, rozetřete na povrch připravenou zakysanou smetanu a nasypte nahoru nastrouhanou Margotku.
Keyword margot řezy, margot řezy se zakysanou smetanou
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Často kladené dotazy (FAQ)

Můžeme použít i jiný druh mouky než polohrubou?

Ano, pokud nemáte polohrubou mouku, můžete sáhnout po hladké. Buchta bude možná o něco hutnější, ale stále chutná. Hrubou mouku raději nedávejte, protože by těsto nemělo tak jemnou strukturu.

Jak poznáme, že jsou Margot řezy se zakysanou smetanou správně upečené?

Zkuste klasický trik se špejlí – zapíchněte ji doprostřed těsta a pokud vyjde ven čistá, je hotovo. Vzhledem k tomu, že se do těsta lije puding, může být povrch vlhčí, takže sledujte hlavně okraje buchty, které by měly být zpevněné a lehce zlatavé.

Můžeme použít jinou čokoládu než Margot?

Ano, pokud Margot nemáte nebo ji nemáte v oblibě, nastrouhejte klasickou mléčnou nebo hořkou čokoládu. Margot je ale výjimečná tím, že obsahuje oříšky a rumové aroma, které buchtě dodají originální chuť. Pokud chcete podobný efekt, můžete přidat i trochu nasekaných ořechů.

Jak Margot řezy se zakysanou smetanou skladovat, aby zůstaly vláčné?

Margot řezy se zakysanou smetanou uchovávejte v uzavřené nádobě nebo přikrytou potravinovou fólií v lednici. Takto vydrží 2 až 3 dny.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin