Mrkvová veganská pomazánka z kešu

Ačkoliv doma nejsme vegani, milujeme tuto úžasnou a lahodnou veganskou pomazánku z pečené mrkve a kešu. Je výborná na krekrech, jako základ chlebíčků, ale i jen tak se zeleninou. Jelikož se vyrábí jen z kešu ořechů a zeleniny je bez laktózy, lepku a je hlavně zdravá a lahodná.

Mrkev je zdravý, chutný a levný základ pomazánky

Mrkev je zdrojem vitamínů a dalších velmi prospěšných látek. Mezi nejvýznamnější patří betakaroten, který má příznivý vliv na zrak. Mrkev dále obsahuje například vlákninu, vitamín C, vápník, draslík, sodík a vitamín E.

Pokud máte raději sladké svačinky, pak na vás čeká moruše plná proteinů, železa, vitamínu C, vlákniny, vápníku a antioxidantů.

Česnek podporuje metabolismus a snižuje únavu 

Do pomazánky přidáváme alespoň jeden stroužek česneku, který jí dodá výraznější chuť. 

Sleva na kešu

Česnek neboli Allium sativum má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant. Česnek obsahuje vitamin A a vitamin B, který podporuje metabolismus a snižuje únavu, a antioxidant vitamin C.

Skladem 239 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.
Skladem 299 Kč
Římský kmín je typický velmi pronikavou a lehce nahořklou chutí. Mletý římský kmín je velmi oblíbený především v asijské a arabské kuchyni, kde pokrmům dodává velmi specifickou a výraznou chuť. Používá se ke kořenění jak masových, tak i vegetariánských pokrmů. Římský kmín ovšem můžete přidat i do nakládané zeleniny.
Skladem 149 Kč
Kurkuma je namleta ze sušeného kořene tropické rostliny kurkumovníku. Je důležitou součástí kari koření a často je také nazývána jako indický šafrán. Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a thajské kuchyni. Má velmi výraznou žlutou barvu a často se využívá mimo jiné i jako přírodní potravinářské barvivo.

Kešu ořechy pomáhají i při hubnutí

Kešu ořechy jsou ve veganské stravě extrémně populární, používají se při výrobě pomazánek ale i místo smetany. Tyto ořechy totiž nejenže dobře chutnají, ale jsou také zdravé, a to i přesto, že jsou poměrně tučné. Tuky, které totiž obsahují řadíme mezi tzv. „zdravé tuky“. 

Zároveň kešu ořechy patří k méně kalorickým ořechům, obsahují také velké množství minerálních látek, vitaminů, bílkoviny a vlákninu. Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Domácí veganská kešu smetana

Mrkvová pomazánka

Recept: Mrkvová veganská pomazánka z kešu

Už vás nebaví klasické sýrové pomazánky či jejich alternativy, které se běžně prodávají v obchodech? Zkuste tuto velmi jednoduchou veganskou pomazánku z pečené mrkve a kešu. 
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Pomazánka
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 miska

Ingredience
  

  • 2 mrkve nakrájené a opečené v troubě nebo na pánvi
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/8 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3/4 šálku vody
  • 1/2 šálku pražených kešu oříšků
  • 1/2 šálku tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup
 

  • Nejprve rozmixujte kešu na jemný prášek.
  • Rozmixujte pečenou mrkev s částí vody na pyré.
  • Smíchejte.
  • Přidejte česnek, kurkumu, římský kmín, olej, tahini a citronovou šťávu.
  • Mixujte a postupně přidávejte zbytek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Dosolte dle chuti.
Klíčové slovo mrkvová pomazánka, pomazánka z mrkve, veganská pomazánka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




9 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin9