Recept: Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Naposledy aktualizováno 23. 9. 2024 autorem lucie

Chcete upéct vynikající dort, ale netroufáte si na žádné náročné recepty? Máme pro vás naprosto jednoduchý recept na luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone, který zvládne úplně každý. Příprava vám zabere pár minut a vynikající dort máte na světě. Navíc je plný ořechů a tvarohu, takže vás dobře zasytí i jako svačina. 

Recept: Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone
Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Co je mrkvový dort a z čeho se vyrábí

Mrkvový dort, jak ho známe dnes, se začal objevovat až ve 20. století. Patří mezi oblíbené dezerty a vyrábí se především z kvalitních vlašských ořechů a sladké mrkve, takže patří mezi zdravější dezerty. Recept na mrkvový dort dnes najdete všude, ale my jsme si ten náš opravdu mnohokrát odzkoušeli a vylepšili. Dáváme do něj voňavou skořici a domácí vanilkový extrakt, díky kterým je krásně voňavý a naprosto vynikající. 

TIP: Opravdová chuť vanilky se ničemu nevyrovná. Do dortu dáváme domácí vanilkový extrakt nebo rovnou pravou vanilku z Madagaskaru.

Odkud pochází oblíbený mrkvový dort s ořechy

Ačkoliv se může zdát, že mrkvový dort je moučník moderní kuchyně, jeho kořeny sahají mnohem hlouběji do minulosti. Přestože mrkvové dezerty nejsou dnes nic neobvyklého, začala se mrkev používat jako sladidlo už ve středověké Evropě, kdy byl cukr drahý nebo zcela nedostupný. Opravdový boom zažil mrkvový dort během druhé světové války, kdy byl cukr na příděl. Mrkvový dort se stal oblíbený především ve Velké Británii, kde patří mezi nejoblíbenější dortíky dodnes.

TIP: Máte rádi ořechové moučníky? Pak si upečte naší hrníčkovou ořechovou bábovku!

Skladem
399 Kč 299 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníte je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli. Pravou vanilku můžeme zařadit k nejdražšímu koření světa. Charakteristickým znakem vanilky bourbon Madagaskar je lehce kouřové aroma, které dodává pokrmům velmi intenzivní vůni a chuť.
Skladem 79 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru! Používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým.

Mrkev jako přírodní sladidlo

Protože je mrkev slaďoučká a obsahuje víc cukru než většina ostatní zeleniny, je z ní ideální kandidát na alternativy bílého cukru. A protože toho je všude moc a my se nechceme cítit provinile, když si dopřejeme něco sladkého, je náš luxusní mrkvový dort tím pravým ořechovým, a to doslova.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit

Co obsahuje mrkev

Mrkev je bohatá na důležité živiny, jako je beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A a podporuje zdraví očí, pokožky a imunitního systému. Obsahuje také vitamín K1 pro srážení krve a zdraví kostí, vitamín C pro imunitu, draslík pro správnou funkci srdce a vlákninu, která podporuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi. Taky v ní najdeme antioxidanty a vitamíny skupiny B, jako je B6 a folát, které přispívají k metabolismu energie.

TIP: Patříte mezi vegany nebo dáváte přednost nepečeným dortům? Pak vyzkoušejte náš zdravý veganský mrkvový dort bez cukru.

Jak upéct luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Na tomto receptu je nejlepší, že ho máte rychle hotový (pokud nebudeme počítat dobu pečení). Nejdéle nám vždy zabere strouhání mrkve. Pojďme si ho společně upéct.

Jak na mrkvový korpus

Základem každého dortu je vláčný a vynikající korpus. Na mrkvový korpus stačí najemno nastrouhat mrkev, pomlít ořechy, které smícháme s polohrubou moukou, se žloutky a třtinovým cukrem (doporučujeme bio mrkev, která je sladší). Tuto směs mixujeme mixérem do těsta a přidáme skořici, jedlou sodu, vanilkový extrakt a prášek do pečiva. Vedle v misce z bílků vyšleháme sníh, který ručně vmícháme do těsta, které pak nalijeme do vymazané formy, upečeme a mrkvový korpus je na světě.

Pokud nemáte mlýnek na ořechy, můžete vlašské ořechy nasekat na co nejmenší kousky ručně nožem.

Jak dlouho se peče mrkvový dort

Mrkvový korpus je potřeba péct už v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 55 až 60 minut. Jakmile uvidíte, že mrkvový korpus začíná mít tmavší hnědou barvu na povrchu, píchněte do něj špejlí. Tím zjistíte, zda už je upečené i těsto uvnitř formy (špejle musí být po vytažení hladká bez těsta).

Recept: Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone
Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Tvarohový krém na dort s mascarpone

Máme odzkoušené, že se na náš luxusní mrkvový dort s ořechy skvěle hodí tvarohové krém se sýrem mascarpone. Smícháme 500 g plnotučného tvarohu spolu s 200 g mascarpone sýrem, přidáme šťávu z jednoho citronu a polévkovou lžíci měkkého másla nebo ghí. Podle chuti můžete krém osladit třeba čekankovým či javorovým sirupem nebo moučkovým cukrem. Krémem pak zdobíme vychladlý mrkvový korpus.

Jak ozdobit mrkvový dort

Když pečeme dort, chceme, aby byl nejen naprosto vynikající, ale aby potěšil i svým vzhledem. Tvarohový krém na dort rozdělíme na dvě poloviny. Mrkvový korpus rozřízneme v půlce. Tu namažeme tvarohovým krémem s mascarpone. Druhou půlku krému dáme nahoru. Pokud nevíte, jak ozdobit mrkvový dort, můžete se inspirovat u nás. Nahoru totiž po obvodu sypeme nakrájené vlašské ořechy a k nim jsme přidali borůvky i zarolovaný tenký plátek mrkve (po délce mrkve je získáte škrabkou).

Jakmile máte mrkvový dort upečený a nazdobený, nechte ho v lednici odstát alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc do dalšího dne.

TIP: Ozdobit si ho můžete čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem, díky kterému bude i krásně barevný.

Oblíbené recepty z mrkve

U mrkvového dortu to zdaleka nekončí. My jsme si nejen mrkvové dezerty natolik zamilovali, že u nás najdete spoustu dalších receptů z mrkve, které vám určitě také zachutnají.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaký krém se hodí do mrkvového dortu?

Na náš luxusní mrkvový dort s ořechy se skvěle hodí tvarohový krém se sýrem mascarpone. Díky tvarohu nebude krém řídký a mrkvový dort bude hezky držet pohromadě. Tvarohový krém s mascarpone dochucujeme citronovou šťávou. Osladit si ho můžete podle chuti medem, javorovým nebo čekankovým sirupem.

Jak udělat krém z mascarpone na mrkvový dort?

Na náš luxusní mrkvový dort s ořechy dáváme tvarohový krém se sýrem mascarpone. Smícháme 500 g plnotučného tvarohu spolu s 200 g mascarpone sýrem, přidáme šťávu z jednoho citronu a polévkovou lžíci měkkého másla. Podle chuti můžete krém osladit třeba čekankovým nebo javorovým sirupem nebo moučkovým cukrem. 

Jak nastrouhat mrkev na dort?

Aby byl mrkvový korpus hezky vláčný, nastrouhejte mrkev najemno. Díky tomu v troubě hezky změkne. Doporučujeme na mrkvový dort používat bio mrkev nebo mrkev ze zahrádky, která je chuťově více sladká, takže nebudete muset těsto tolik sladit.

Jak dlouho se peče mrkvový dort?

Mrkvový korpus na mrkvový dort s ořechy pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C po dobu 55 až 60 minut. Jakmile uvidíte, že mrkvový korpus začíná mít tmavší hnědou barvu na povrchu, píchněte do něj špejlí, abyste zjistili, zda už je upečený i uvnitř.

Jak ozdobit mrkvový dort?

Přemýšlíte, jak ozdobit mrkvový dort s ořechy a mascarpone? Tvarohový krém dáváme doprostřed dortu a nahoru. Tam na něj po obvodu sypeme nakrájené vlašské ořechy (klidně použijte i celé ořechy) a k nim přidáváme i zarolovaný tenký plátek mrkve (po délce mrkve je získáte škrabkou).

Recept: Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Recept: Luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone

Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone, který zvládne každý. Je zdravý, zasytí vás a zaručeně si na něm pochutnáte.
Doba přípravy 34 minutes
Doba vaření 1 hour
Celková doba 1 hour 35 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Česká
Dávka 1 dort

Ingredience
  

Mrkvový korpus

Tvarohový krém s mascarpone

  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 2 PL ghí
  • 100 g moučkového cukru podle chuti
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup
 

  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Nastrouhejte mrkev a smíchejte ji se žloutky, moukou, cukrem a mletými ořechy.
  • Ke směsi přidejte olej, sodu, skořici, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a mixérem zapracujte do těsta.
  • Z bílků vyšlehejte sníh a ručně ho vmíchejte do připraveného těsta.
  • Těsto nalijte do vymazané dortové formy.
  • Dejte do předem rozehřáté trouby a pečte na 180 °C 60 minut.
Klíčové slovo luxusní mrkvový dort, mrkvový dort s ořechy
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




13 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin13