Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Cukr má hořkosladkou pověst, pokud jde o zdraví. Cukr se přirozeně vyskytuje ve všech potravinách, které obsahují sacharidy, jako je ovoce a zelenina, obiloviny a mléčné výrobky. Ptáte se, které sladidlo je nejzdravější? Pokud hledáte osvědčené alternativy slazení, máme pro vás několik tipů na zdravé náhražky cukru.

Proč je cukr nezdravý?

Konzumace celých potravin, které obsahují přírodní cukr, je v pořádku. Rostlinné potraviny mají totiž také vysoké množství vlákniny, základních minerálů a antioxidantů a mléčné potraviny obsahují bílkoviny a vápník. Protože vaše tělo tráví tyto potraviny pomalu, cukr v nich nabízí stálý přísun energie do vašich buněk.

Bylo také prokázáno, že vysoký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a některé druhy rakoviny.

Sleva na kešu
Jak je zdravý třtinový cukr? Hnědý cukr se vyrábí z řepy, takže vlastně úplně stejně jako bílý cukr a třtinový cukr je vyrobený z cukrové třtiny.
Hnědý cukr se vyrábí z řepy, takže vlastně úplně stejně jako bílý cukr a třtinový cukr je vyrobený z cukrové třtiny.

Problémy však nastanou, když konzumujete příliš mnoho přidaného cukru – tedy cukru, který výrobci potravin přidávají do produktů pro zvýšení chuti nebo prodloužení trvanlivosti.

Konzumace velkého množství přidaného cukru může zvyšovat krevní tlak a zhoršovat chronické záněty. Nadměrná konzumace cukru, zejména ve slazených nápojích, také přispívá k přibírání na váze tím, že oklame vaše tělo, aby vypnulo systém kontroly chuti k jídlu.

Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni.
Skladem 175 Kč
Erythritol je oblíbené sladidlo s polyolem – alkoholovým cukrem.
Skladem 189 Kč
Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry.

? Snažíte se v kuchyni vyhýbat bílému cukru? Představujeme ty nejlepší alternativy, s nimiž můžete dát cukru sbohem už navždy. ??

100 Kč sleva na první objednávku

Co je rafinovaný cukr

Když na etiketě čtete „cukr“, znamená to rafinovaný cukr. Vyrábí se z cukrové třtiny nebo cukrové řepy, které prošly výrobním procesem (zahrnujícím teplo a chemikálie) za účelem odstranění melasy a vybělení cukru.

Ve svém přirozeném stavu obsahuje surová cukrová třtina řadu vitamínů a minerálů, včetně draslíku a hořčíku. Rafinovaný cukr ale žádné živiny neobsahuje. V důsledku toho si vaše tělo musí půjčovat vitamíny a minerály ze zdravých buněk – včetně chrómu, vápníku a vitamínů B-komplexu. 

Rafinovaný cukr má také vysoký obsah fruktózy (50 %). V těle je fruktóza transportována do jater, kde je uložena jako glykogen, přičemž zbývající část se přemění na tuk.

Ptáte se, co je lepší cukr nebo med? Med má vyšší sladivost, ale nižší energetickou hodnotu.
Ptáte se, co je lepší cukr nebo med? Med má vyšší sladivost, ale nižší energetickou hodnotu.

Možná si někteří z vás místo cukru sladí kávu umělými sladidly. Jsou ale zdravější než cukr? Jedná se o umělé alternativy cukru jako aspartam, sukralóza či sacharin. Výzkum však ukazuje, že ve skutečnosti stimulují chuť k jídlu a přispívají k obezitě.

  • Bílý cukr je jednoduchý sacharid, který tělo přeměňuje na glukózu, kterou využívá jako energii. Účinek na tělo a jeho celkové zdraví závisí na typu cukru, který jíte, buď přírodní nebo rafinovaný. 
  • Bílý rafinovaný cukr pochází z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. K výrobě bílého cukru se do třtinové šťávy přidává oxid siřičitý. Poté se přidá kyselina fosforečnáhydroxid vápenatý nebo oxid uhličitý. Šťáva se pak filtruje přes uhlíkové lože a krystalizuje ve vakuu za vzniku krystalů cukru. Tento rafinovaný bílý cukr je samozřejmě velmi nezdravý. Základním pravidlem pro nalezení skrytého cukru v potravinách je hledat složku jako dextróza, fruktóza, laktóza, sacharóza a maltóza.
  • Hnědý cukr je v podstatě stejný jako rafinovaný bílý cukr. Rozdíl je v tom, že hnědý cukr obsahuje melasu. Melasa obsahuje polyfenoly, což jsou přírodní chemikálie nalezené v rostlinách, které mají antioxidační vlastnosti. Množství přidané melasy určuje, jak tmavý cukr bude.

Mohlo by vás zajímat: Honí vás mlsná, ale nechcete jíst nezdravě? U nás na blogu se můžete inspirovat.

Jak sladit zdravěji?

Asi se shodneme na tom, že cukr nepatří úplně mezi zdravé potraviny, ba naopak, jeho přílišná konzumace nám může způsobit velké zdravotní potíže. Je potřeba tedy vyřadit cukr úplně ze svého jídelníčku? 

Ovšem že ne. Naštěstí v dnešní době existuje spousta variant zdravého slazení, ať už v tekuté, nebo sypké formě. Jedná se o přírodní sladidla, která se mnohdy svou sladivostí přibližují samotnému bílému cukru, ale na rozdíl od bílého cukru obsahují vitamíny i minerály. A tak tělu i něco málo dají, nejen vezmou.

Vyzkoušejte třeba datlovou pastu, na jejíž výrobu využíváme datle medjool. Pokud si opravdu nevíte rady, jaké přírodní sladidlo použít, máme pro vás průvodce alternativním slazením.

Mohlo by vás zajímat: Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni

Přírodní sladidla

Přírodní sladidla na rozdíl od nenutričních sladidel obsahují kalorie, ale i živiny. Patří mezi ně třeba čekankový sirup, kokosový cukr, stévie, erythritol, xylitol či javorový sirup.

Vybírejte z široké nabídky vynikajících přírodních sladidel, se kterými budou vaše dezerty a moučníky sladké jako med.
Vybírejte z široké nabídky přírodních sladidel, se kterými budou vaše moučníky sladké jako med.

Čekankový sirup

Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a jeho obliba roste přímo raketovou rychlostí. Glykemický index je menší než 5 a sirup také obsahuje velké množství vlákniny. Čekankový sirup se hodí jak do pečení, tak i do kaší či jogurtů. Obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly.

Více se o čekankovém sirupu jako náhražku cukru můžete dočíst ZDE.

? Oblíbený je také čekankový sirup, který má velmi nízký glykemický index a je tak low carb sladidlo vhodné i pro diabetiky.

Kokosový cukr

Je to přírodní cukr vyrobený z mízy kokosové palmy, což je sladká tekutina kokosové rostliny. Často je zaměňován s palmovým cukrem, který je podobný, ale vyrobený z jiného druhu palmy. Kokosový cukr obsahuje malé množství minerálů, antioxidantů a vlákniny. Konečný produkt je hnědý a granulovaný. Jeho barva je podobná barvě surového cukru, ale velikost částic je obvykle menší.

Kokosový cukr se vyznačuje se jemnou, lehce karamelovou chutí a světle hnědou až jantarovou barvou.
Kokosový cukr se vyznačuje se jemnou, lehce karamelovou chutí a světle hnědou barvou.

? Náš TIP: Cukr kokosový Natural 350 g

Stévie

Rostlina z čeledi slunečnic, také známá jako cukrový list či sladký list, je až 300krát sladší než bílý cukr. Zpočátku měla stévie hořkou, lékořicovou příchuť, ale nyní se používají nejsladší části rostliny.

Stévie nekaramelizuje ani nekrystalizuje. Stévie má jen malý vliv na hladinu cukru v krvi, proto je vhodná při dietách. Obecně platí, že ¼ čajové lžičky práškového extraktu ze stévie nebo 2 polévkové lžíce stévie odpovídá asi 1 šálku bílého cukru.

Xylitol

Xylitol je přírodní cukerný alkohol, který se nachází v rostlinách, včetně mnoha druhů ovoce a zeleniny. Má sladkou chuť a často se používá jako náhražka cukru. Xylitol chutná sladce, ale na rozdíl od cukru nezpůsobuje zubní kaz.

Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry. . Jedná se o vhodnou náhradu řepného cukru.
Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry.

Snižuje množství bakterií způsobujících hnilobu ve slinách a působí také proti některým bakteriím, které způsobují ušní infekce. Je široce používán ve žvýkačkách „bez cukru“, sladkostech a bonbónech.

? Náš TIP: Xylitol sladidlo Natural 500 g

Erythritol

Je to typ sacharidu nazývaný cukerný alkohol, který lidé používají jako náhražku cukru. Erythritol se přirozeně vyskytuje v některých potravinách. Vyrábí se také, když kvasí víno, pivo a sýr.

Kromě své přírodní formy je erythritol od roku 1990 také umělým sladidlem. Cukr má 4 kalorie na gram, ale erythritol má nulu. Je to proto, že ho vaše tenké střevo rychle vstřebá a do 24 hodin ho dostane z těla močí. To znamená, že erythritol nemá šanci „metabolizovat“ – přeměnit se ve vašem těle na energii.

Erythritol nemá žádný vliv na hladinu glukózy nebo inzulínu. Díky tomu je bezpečnou náhradou cukru, pokud trpíte cukrovkou.

? Náš TIP: Erythritol sladidlo Natural 500 g

Javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí vyklepáváním stromů javoru cukrového a poté vařením mízy, dokud nevznikne hustý sirup. Existuje několik různých druhů javorového sirupu podle barvy. Stupeň B je nejtmavší a může se pochlubit nejsilnější javorovou chutí.

Javorový sirup je skvělá náhražka cukru do sladkých snídaní, například si s ním oslaďte palačinky nebo lívance.
Javorový sirup je skvělá náhražka cukru do snídaní, například si s ním oslaďte palačinky nebo lívance.

Ačkoli javorový sirup poskytuje slušné množství některých minerálů, zejména manganu a zinku, mějte na paměti, že obsahuje také spoustu cukru. Glykemický index javorového sirupu je kolem 54. Pro srovnání, stolní cukr má glykemický index kolem 65.

Více se o javorovém sirupu jako náhražku cukru můžete dočíst ZDE.

? Náš TIP: Javorový sirup 250 ml. S námi může mlsat každý.

Tipy na recepty bez cukru z blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Nejčastější dotazy

Kolik cukru denně je zdravé?

Můžete sníst okolo 50 gramů cukru denně, doporučujeme ovšem nahradit bílý cukr přírodními alternativy cukru.

Je zdravý cukr v ovoci?

Čerstvé ovoce obsahuje zhruba 15 až 20 gramů přirozených cukrů. Jedná se o fruktózu, která by v jídelníčku neměla hrát velkou roli. Proto jezte ovoce pravidelně, ovšem v menším množství.

Který cukr je zdravější, třtinový nebo bílý cukr?

Oproti rafinovanému bílému cukru je vhodnější volba třtinový cukr. Bohužel mají oba podobné energetické hodnoty a zdravé nejsou ve velké míře oba typy cukrů.

Jak používat javorový sirup?

Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Co obsahuje javorový sirup?

Hlavní složkou javorového sirupu je sacharóza. Javorový sirup obsahuje mnoho minerálních látek (např. zinek, železo, draslík, mangan, vápník či fosfor), vitamín B, B2 (riboflavin) či D a v neposlední řadě i aminokyseliny.

Je čekankový sirup zdraví?

Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká především vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5. 

Jak sladit s čekankovým sirupem?

Čekankový sirup můžete použít například ke slazení teplých a studených nápojů, dezertů, jogurtů, sušenek, piškotů, zmrzlin a palačinek. Tento sirup se také často využívá pro pečení všech typů sladkého pečiva a bábovek.

Co je to erythritol?

Erythritol je oblíbené sladidlo s polyolem – alkoholovým cukrem. Polyol je běžně obsažen v různých druzích ovoce a fermentovaných potravinách. 

Jak používat erythritol?

Erythritol se využívá ke slazení teplých i studených nápojů, při pečení, do cukrovinek a dalších pochutin. 

Co je lepší erythritol nebo xylitol?

Obě sladila patří mezi takzvané alkoholické cukry. Z pohledu množství kalorií je na tom lépe erythritol, který obsahuje 0 kalorií na 100 gramů, oproti tomu xylitol má okolo 238 kcal.

Sladivost je u obou cukrů podobná, ale chuť mají oba odlišnou. Tudíž oba cukry jsou skvělé, ovšem nejlépe si vyberete dle svého.

Co je xylitol? 

Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry. Má až o 35% nižší energetickou hodnotou než běžný, rafinovaný cukr. 

Tip: Ochutnali jste už žvýkačky xylitol?

Jak chutná xylitol?

Xylitol vypadá i chutná jako bílý cukr. Jedná se ovšem o vhodnou náhradu řepného cukru, kterou můžete využít k doslazení různých pokrmů i nápojů.

Na co je dobrý kokosový cukr?

Můžete ho použít k dochucení různých pokrmů a nápojů, včetně kávy a čaje. Kokosový cukr je také skvělé sladidlo do zdravých dezertů.

Jakou má chuť kokosový cukr?

Můžete se setkat s hnědou až jantarovou barvou cukru z kokosu. Chuť má toto sladidlo do karamelu.

Jaký má kokosový cukr glykemický index?

Kokosový cukr má index GI 35. Pro zajímavost, běžný rafinovaný bílý cukr má index GI 87.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

3 Comments

  1. Jaký cukr by se měl používat při domácí výrobě kombuchy ? Obyčejný bílý rafinovaný (19,90 Kč/kg) anebo třtinový (84 Kč/kg), pokud má být zachován zdraví charakter nápoje ? Anebo rafinovaný nevadí, protože při procesu kvašení (7-21 dnů) dojde k jeho přeměně na Erythritol?

  2. Možná už vaše otázka není aktuální. Ale já úspěšně sladím tekutiny (čaj, kávu, kakao) erythritolem. Jeho chuť, pokud jej zkusíte na jazyk, je totiž ,,chladivá,,. V horkých nápojích se tedy ztratí. Ale jako náhražka běžného cukru např. v bábovce, což jsem vyzkoušela, nebyla dobrá. Chladivá chuť byla příliš citelná, letěla bohužel do koše. A jinak doporučuji shlédnout film ,The Sugar,, je zde krásně popsáno co těla cukr v našem těle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1