Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Naposledy aktualizováno 21. 11. 2024 autorem Pavlína

Lidé se quinoy trochu bojí, což je obrovská chyba, protože třeba taková kaše z quinoy je naprosto dokonalá. Quinoa je skvělá na sladko i na slano. Pokud chcete jít do quinoa kaše, nejlepší je si jí udělat na dva dny, jeden den si ji dát teplou a druhý den za studená, kdy chutná podobně jako třeba rýžový pudink, ale je mnohem zdravější a chutnější. My jsme si pro vás připravili recept na snídaňovou quinoa kaši s kokosovým mlékem, která voní po skořici a vanilce. Doufáme, že vám quinoa na sladko bude chutnat!

Jakou quinou použít na kaši?

Nejčastější chyba mezi začátečníky s quinou je špatný výběr quinoy při vaření. Je v tom totiž obrovský rozdíl. Na kaši se hodí pouze bílá quinoa, která je nejměkčí a má nejjemnější oříškovou chuť. Červená quinoa je mnohem tvrdší a černá je nejtvrdší a nejvýraznější ze všech. Bílá quinoa se také vaří nejkratší domu, je hotová zhruba za 15 minut, na kaši doporučujeme spíše vařit 18 minut.

Na kaši z quinoy jsme dali ovoce a arašídové máslo
Na kaši z quinoy jsme dali ovoce a arašídové máslo

Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)

Jaké mléko použít na kaši z quinoy?

Samotná quinoa má poměrně oříškovou chuť, kterou my osobně neradi přebíjíme například kravským mlékem, a proto používáme na quinoa kaši hlavně veganské alternativy mlék.

Nejlepší je quinoa kaše ale z hustého kokosového mléka, které je určeno na vaření. My máme nejraději značku Real Thai, která v Česku podle nás nemá konkurenci.

Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 
Skladem 39 Kč
Quinoa – matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé recepty z quinoy (na slano i na sladko)

100 Kč sleva na první objednávku

Quinoa na sladko: Čím ji osladit?

I když třeba nehubnete, doporučujeme sladit javorovým sirupem než klasicky cukrem. Proč? Javorový sirup má specifickou chuť, která skvěle doplňuje kokos a skořici. Pokud nemáte doma javorový sirup, můžete samozřejmě použít sirup datlový, cukr nebo med. Jestliže si hlídáte glykemický index potravin, zvolte čekankový sirup, který ve zdravosti nemá konkurenci mezi sirupy.

TIP: Spěcháte ráno a nemáte čas snídat? Nevadí, pro takové případy máme vynikající jahodové či banánové müsli s belgickou mléčnou čokoládou.

Na quinoa kaši se používá bílá quinoa
Na quinoa kaši se používá bílá quinoa

TIP: Přidejte 100% borůvkový sirup.

Jaké koření použít do kaše z quinoy?

Pokud se stejně jako my nespokojíte pouze s kokosovou chutí, určitě sáhněte po skořici a vanilce. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr místo javorového sirupu, ale my nejraději používáme domácí vanilkový extrakt (recept najdete tady). Gurmáni tam dají vanilku z vanilkového lusku.

Už jste trochu zběhlejší ve vaření a máte rádi exotické chutě? Pak můžete experimentovat, přidejte trochu kardamonu nebo perníkového koření a zázvor. Vaší představivosti se meze nekladou.

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

TIP: Dejte si ke snídani osvěžující domácí limonádu s našimi vynikajícími sirupy! Třeba rakytníkový, zázvorový nebo malinový sirup nabízí nejen osvěžení, ale také vitamíny a antioxidanty pro podporu imunity.

Co si dát na quinoa kaši?

U nás doma frčí arašídové máslo. Pokud se vaří kaše (a to klidně jen ovesná), patří na ní arašídové máslo a nějaké ovoce. Vynikající jsou banány, borůvky, jahody a maliny. My jsme si zamilovali i marakuju (mučenka jedlá).

Když nemáte doma čerstvé ovoce, sáhněte po křupavém lyofilizovaném ovoci, za nás jsou nejlepší maliny, ananas ale vynikající je i mrazem sušený banán.

TIP: Mohla by vám u nás chutnat lékořice sekané ŠPALÍČKY s ovocnou náplní nebo lékořice barevné DRAŽÉ či lékořici sekané REVOLVERY s ovocnou náplní.

Často kladené otázky

Je kaše z quinoy vhodná pro děti?

Ano, quinoa patří mezi univerzální potraviny, které jsou ale velmi nutričně vyvážené a je vhodná i pro kojence.

Jak dlouho se vaří kaše z quinoy?

Quinoa kaše se vaří 15-20 minut na středním plameni.

Co dělat, aby quinoa kaše nebyla hořká?

Je třeba namočit quinou na 5 minut do studené vody před vařením. Můžete ji nechat namočenou i přes noc.

Je quinoa kaše zdravější než ovesná kaše?

Ano, quinoa kaše obsahuje více proteinů a má nižší glykemický index.

Je quinoa kaše bezlepková?

Ano, quinoa kaše je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro lidi s celiakií.

Můžu na quinoa kaši použít kravské mléko?

Ano, můžete použít jakékoliv mléko, máme ale vyzkoušené, že nejlépe chutná s kokosovým mlékem. 

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Jak se připravuje quinoa na sladko? Například v podobě snídaňové kaše. Naše quinoa kaše je plná vitamínů, minerálů a superpotravin. Nasytí a chutná skvěle.

Ingredience
  

Postup
 

  • Quinou zbavíme hořkosti: Namočíme ve studené vodě alespoň 5 minut.
  • Poté quinou propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme skořicí, špetkou soli, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
  • Vaříme 15-20 minut na středním plameni, dle potřeby přidáváme vodu, pokud se příliš rychle odpařuje.
  • Podáváme s ovocem a arašídovým máslem.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6