Nejlepší recept na italské rajčatové pesto ze sušených rajčat

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2024 autorem Pavlína

Milujete červené rajčatové pesto ze sušených rajčat na těstoviny a rádi byste si ho připravili doma? Dobrá zpráva pro vás: Pesto z rajčat je naprosto jednoduché (stejně jako klasické bazalkové pesto) a máte ho vyrobené za pár minut. Prozradíme vám, jak ho vyrobit i ve veganské verzi bez parmazánu.

rajčatové pesto
rajčatové pesto

Víte, jak správně pracovat se sušenými rajčaty, která nejsou naložená v oleji?

Sušená rajčata jsou vynikající ingrediencí do spousty receptů, ale pokud používáte ta, která nejsou naložená v oleji, je dobré je předem trochu připravit.

Když koupíte sušená rajčata, která nejsou konzervovaná, můžete je před použitím zalít horkou vodou. Nechte je namočit zhruba 10–15 minut, aby nasála tekutinu a změkla. Tímto způsobem je vrátíte zpět do života, a budou se snadněji mixovat nebo krájet.

Jakmile jsou rajčata připravená, můžete je přidat do těstovin, salátů nebo vytvořit naše červené pesto.

Nedostupné 119 Kč
Naše sušená rajčata jsou dovážena z Turecka v té nejlepší dostupné kvalitě! Jsou pěkně měkká a kromě soli neobsahují žádný jiný konzervant. Můžete si je navíc dopřát po celý rok! Sušená rajčata se skvěle hodí do Vašich oblíbených těstovin, sendvičů a zeleninových salátů. Máme pro Vás i jeden tip: sušená rajčata naložte společně s bylinkami dle libosti do olivového oleje a nechte minimálně 1 den odstát v lednici. Vytvoříte si tak vlastní naložená sušená rajčata dle chuti a navíc bez použití konzervačních látek. Navíc kombinace chuti rajčat a olivového oleje prostě funguje!
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 39 Kč
Růžová himalájská sůl hrubá je oblíbená především díky svému charakteristickému vzhledu a jemné chuti. Její narůžovělá barva a krystalická struktura dodají každému pokrmu vizuální atraktivitu a ozvláštní jakýkoli servírovaný talíř.

Odkud pochází červené rajčatové pesto?

Samozřejmě, že z Itálie, kde ho najdete pod Pesto Rosso, nebo také Pesto alla Trapanese. Kde ale v Itálii má své kořeny? No přece na Sicílii, konkrétně v oblasti Trapani.

Historie tohoto lahodného pesta je spojena s cestami janovských námořníků, kteří přinesli své tradiční bazalkové pesto na Sicílii. Počkat – my ale mluvíme o rajčatovém pestu. Nebojte se, dojdeme k tomu.

100 Kč sleva na první objednávku

Tamní kuchaři neměli vždy k dispozici stejné ingredience, a proto vytvořili vlastní verzi s tím, co měli po ruce – tedy sušenými rajčaty, mandlemi a menším množstvím bazalky. Výsledkem je bohatší, sladší pesto s intenzivní chutí rajčat, které krásně odráží sicilské kulinářské dědictví.

Tento druh pesta je dnes velmi oblíbený pro svou univerzálnost. Hodí se nejen na těstoviny, ale i do sendvičů, k masu nebo jako základ na pizzu.

Červené pesto z rajčat
Červené pesto z rajčat

Na co použít rajčatové pesto ze sušených rajčat?

Už jsme to zmínili výše, rajčatové pesto je extrémně univerzální! Použijte ho jako omáčku k těstovinám, natřete na opečenou bagetku, smíchejte s grilovanou zeleninou nebo ho použijte jako základ na pizzu.

Skladem 45 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy jsou opravdu velké a lahodné. Protože jsou naše prémiové kešu ořechy krémové, skvělé se hodí nejen na mlsání, ale jsou ideální také na pečení i na vaření. A protože jsou naprosto božské, pořiďte si raději rovnou kešu ořechy 1 kg.
Skladem 299 Kč
Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí. Jejich nezaměnitelná krémovo-nasládlá chuť vyniká především při upražení a neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Vyrábí se z nich tradiční bazalkové pesto, ale přidává se i do dalších italských pokrmů.
Skladem 239 Kč
Mandle jádra natural jsou neloupaná, nesolená a od nás vždy čerstvá jádra mandlí. 27-30 je označení pro kvalitní levné mandle menší velikosti vhodné na pečení a výrobu mandlového mléka či másla. Můžete je použít ale i do granoly či snídaňové směsi. ?

Jaké ořechy použít na pesto z rajčat?

Pokud jde o pesto, nemusíte se držet jen tradičních piniových oříšků. Pesto je skvělé v tom, že si ho můžete upravit podle vlastní chuti, a to i tím, jaké ořechy použijete.

Kromě piniových oříšků můžete sáhnout po vlašských ořeších, které pestu dodají jemně nasládlou chuť a trochu výraznější texturu. Velmi populární jsou ale i kešu ořechy, ty jsou totiž mnohem krémovější a jemnější a používají se proto hlavně ve veganské verzi bez sýra.

Jak už jsme zmínili, původní sicilský recept byl s mandlemi, takže se nebojte používat i ty. A když byste cestovali po Itálii, zjistili byste, že Italové se nebojí použít ani pistácie.

Výběr ořechů je teda zcela jen na vás a můžete s nimi libovolně experimentovat. Určitě nám dejte vědět do komentářů, jaké ořechy používáte nejraději vy!

TIP: Pokud se rozhodnete pro pesto z vlašáků, doporučujeme vám koupit si rovnou vlašské ořechy 1 kg, jinak se po nich doma jen zapráší.

Pesto ze sušených rajčat
Pesto ze sušených rajčat

Tajný trik na ještě lepší červené pesto

Pokud chcete dokonalé rajčatové pesto, opražte oříšky. V Itálii se piniové oříšky se často praží před přidáním do pesta nejen kvůli chuti, ale i pro jejich strukturu. Pražení zvýrazní jejich sladkou, máslovou chuť, a zároveň jim dodá jemnou křupavost.

Tento krok je důležitý, protože syrové piniové oříšky mohou mít jemnou, nevýraznou chuť, která by se mohla v pestu ztratit mezi ostatními ingrediencemi, jako jsou česnek nebo bazalka. Při pražení se uvolní přirozené oleje, což dodá pestu výraznější chuť a jemnější texturu​. A jak je opražit?

Jednoduše na suché pánvi. Stačí cca 2 minuty. Dávejte pozor, ať je nespálíte.

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá příprava červeného pesta?

Pesto máte hotové do 15 minut.

Jaké ořechy použít na přípravu rajčatového pesta?

Můžete použít mandle, vlašské ořechy, piniové oříšky, ale i pistácie či kešu. Záleží na vaší preferenci. Doporučujeme oříšky před použitím opražit na suché pánvi.

Pesto ze sušených rajčat

Nejlepší recept na rajčatové pesto ze sušených rajčat

Naše rajčatové pesto je extrémně jednoduché na přípravu, jakmile ho vyzkoušíte už nebudete chtít pesto z sušených rajčat kupovat.
Chod Hlavní chod
Kuchyně Italská
Dávka 1 sklenička

Ingredience
  

  • 1 hrneček sušených rajčat předem namočených
  • 1 hrneček čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnečku strouhaného parmazánu nebo lahůdkové droždí pro veganskou verzi
  • 1/4 hrnečku piniových oříšků
  • 3 stroužky stroužky česneku
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 hrnečku olivového oleje

Postup
 

  • Do mixéru vložte sušená rajčata, bazalku, parmazán (či lahůdkové droždí), piniové oříšky, česnek, sůl a pepř.
  • Mixujeme tak dlouho, dokud nemáme požadovanou konzistenci.
Klíčové slovo červené pesto, pesto z bazalky, pesto z rajčat, rajčatové pesto
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin