Nízkosacharidová a bezlepková pizza, která je naprosto jednoduchá a z alternativních těst na pizzu nejvíce připomíná tu klasickou. Je zdravá, je chutná a zasytí na dlouhou dobu, zároveň se ale nemusíte bát, že byste z ní byli nafouklí a cítili se těžce.
Když jsme tento recept objevili, pekli jsme ji hned tři dny za sebou. Nejen proto, abychom vychytali poměry, ale protože byla vážně neskutečně dobrá. Věříme, že si ji také zamilujete.
Experimentovat s alternativním zdravějším těstem na pizzu už jsme zkoušeli několikrát. Velmi populární je u nás květáková či polentová pizza. I když výsledek bývá vynikající, upřímně, není to opravdová pizza a má to k ní stále daleko.
Zkoušeli jsme také zdravější verzi těsta na pizzu ze špaldové mouky, ale pizza byla tvrdší a nebyla vhodná na nízkosacharidovou dietu.
Tohle těsto, kterému se v zahraničí často říká „fathead pizza“, nás ale opravdu překvapilo, protože nejenže je skvělé, opravdu se chuti pravé pizzy podobá!
Co znamená „fathead pizza“
Fathead těsto na pizzu je bezlepkové, nízkosacharidové a je vhodné na keto dietu. Na výrobu se používá sýr, čerstvý sýr, vejce a nízkosacharidová alternativa mouky (my použili mandlovou mouku).
Výsledkem je syté a chutné low-carb těsto, které se texturou a chutí podobá klasickému těstu na pizzu. Při správné přípravě navíc křupe.
Co jsme použili na výrobu těsta na pizzu
K výrobě těsta na fathead pizzu jsme použili strouhanou mozzarellu na pizzu, ale věříme, že dobře poslouží jakýkoliv sýr, který máte rádi. Jako čerstvý sýr se nám nejvíce osvědčila ricotta, což je italský sýr vyráběný ze syrovátky kravského, ovčího či kozího mléka.

Pokud nemáte ricottu, můžete použít i lučinu. Na pojivo jsme použili vajíčko a místo klasické mouky mandlovou moučku, která je bezlepková a nízkosacharidová.
Jak vyrobit dokonalé těsto na pizzu bez mouky
Zkoušeli jsme několik postupů. Jeden z nich byl, že nejprve rozehřejete sýr a ricottu v menším hrnci, aby se spojili v hladkou směs, a poté přidáte zbytek ingrediencí. Nakonec jsme ale zjistili, že to byl zbytečný krok. Výsledek byl totožný, jako když jsme pouze všechny ingredience smíchali dohromady.

Těsto jsme pak nanesli na pečící papír, přikryli ho dalším pečícím papírem a opatrně těsto rozváleli. Pak jsme vrchní pečící papír sejmuli a dali těsto péct do zlatova na 220 stupňů po dobu 6-10 minut. Poté jsme přidali rajčatovou salsu, naše oblíbené ingredience a pekli dalších 5-10 minut.
Jak na dokonalou rajčatovou omáčku na pizzu
Většina lidí potře pizzu neochuceným rajčatovým protlakem, a tím končí. Pokud ale milujete italské chutě, určitě věnujte i pět minut navíc tvorbě rajčatové omáčky.
Koncentrovaný rajčatový protlak stačí dát do malého hrnce, pak se přidá prolisovaný česnek a bylinky dle chuti (vynikající je čerstvě nasekaná bazalka či provensálské koření). Na mírném plameni rajčatovou salsu s bylinkami necháme pár minut prohřát, aby se propojily chutě.

Topping na pizzu
Co si na pizzu dáte, je už na vás. My máme rádi mozzarellu, pár pokrájených cherry rajčátek, červenou cibuli a žampiony. Můžete si na pizzu ale dát i šunku, olivy, či cokoliv jiného, co máte rádi.

TIP: Další low carb recepty můžete najít zde.

Zdravá pizza bez mouky
na pizzu nejvíce připomíná tu klasickou.
Ingredience
Těsto
- 1/2 šálku strouhaného sýru
- 1/2 šálku mandlové mouky
- 2 lžíce ricotty
- 1 vejce
Rajčatová omáčka na pizzu
- rajčatový protlak
- 2 stoužky česneku
- bylinky (bazalka, italské koření)
👉🏻 Zbytek je na vás, co si na pizzu dáte. My máme rádi sýr, červenou cibuli a houby. ☺️
Postup
- Strouhaný sýr důkladně promícháme s moukou, ricottou a šťastným vajíčkem.
- Směs dáme na pečící papír, přikryjeme dalším a lehce těsto poválíme, abychom vytvořili tenkou pizzu. Opatrně vrchní papír odstraníme.
- Vložíme těsto do trouby a pečeme do zlatova na 220 po dobu 6-10 minut. Mezitím si připravíme rajčatový protlak.
- Vložíme rajčatový protlak do hrnce, zahřejeme na nižší stupeň a přidáme prolisovaný česnek a bylinky. Prohřejeme, aby se propojily chutě.
- Vyndáme upečené těsto z trouby, potřeme rajčatovým protlakem a na pizzu naskládáme, na co máme chuť (sýr, cibule, houby, olivy, šunka).
- Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 5-10 minut.
Zkusila jsem, nevěřila jsem, a výsledek mě naprosto nadchnul! Jen jsem měla těsto hodně řídké, tak jsem dala více mandlové mouky, stále bylo řídké, tak jsem ho zaprášila kokosovou moukou, která „pije“ vše, co může, a skvěle se to vyválelo. Řekla bych téměř k nerozeznání od pravé! První recept jsem udělala s tvrdou mozarellou, druhý s klasickým eidamem a nepoznali jsme rozdíl. Moc za recept děkuji, v low carb nám pizza neskutečně chyběla a už jsme spokojení 🙂