Dlouho jsme hledali recept na thajské kari, se kterým bychom byli spokojení. Tento recept předčil naše očekávání! Základem thajského kari jsou kvalitní ingredience a čerstvá zelenina. Věříme, že náš recept na červené arašídové kari si zamilujete stejně jako my.
Obsah článku
Co budete potřebovat
Základem kari je červená kari pasta, kvalitní kokosové mléko (my máme nejraději kokosové mléko 85% extrakt – Real Thai 400ml), kvalitní arašídové máslo, čerstvá cibule, česnek a zázvor. Arašídové máslo používáme naturální arašídové máslo z kvalitních buráků. Místo sójové omáčky používáme raději Tamari omáčku, která je silnější, bohatší a méně štiplavá než sojová omáčka.

Jak na thajské kari
Thajské kari vyrábíme na kokosovém oleji, který rozehřejeme na středním plameni a orestujeme na něm cibuli, zázvor a česnek. Poté teprve přidáváme kari pastu a vaříme zhruba 2 minuty.
Poté přidáme tamari omáčku, kokosové mléko a zeleninový vývar spolu s arašídovým máslem. Zamícháme a přidáme sladké brambory a mrkev. Vaříme zhruba 10 minut, a poté přidáme červenou papriku a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kari podávejte s nasekanými arašídy a koriandrem.
Jak dlouho vydrží kari v ledničce?
Kari vydrží v lednici až 5 dní. Při ohřívání přidejte do hrnce případně trochu vody, aby nebylo příliš husté.
Lze kari zmrazit?
Ano, kari můžete i zmrazit a mít ho v mrazáku až několik měsíců. Do mrazáku ho dávejte ale až poté, co zcela vychladne.
Co podávat k arašídovému kari
Kari můžete jíst samotné, ale nejraději ho máme s rýží basmati nebo s květákovou rýží.
Variace kari receptu
- S cizrnou: Při přidávání papriky můžete také přidat plechovku cizrny
- S krevetami: Pokud máte rádi krevety, můžete je ke konci vaření přidat a nechat cca 2-3 minuty vařit.
- S kuřecím masem: Než přidáte sladké brambory, povařte v omáčce 5 minut kuřecí maso nakrájené na kostičky.
- Experimenty se zeleninou: Zeleninu střídejte. Tady se hodí cokoli. Podívejte se do ledničky, vytáhněte své oblíbené a dejte je do hrnce.
- Experimenty s kari pastou: Červenou kari pastu vyměňte za žluté nebo zelené kari.
- Experimenty s ořechovými másly: Místo arašídového másla použijte mandlové máslo.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
Ingredience
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce thajské červené kari pasty
- 2 lžíce tamari omáčky
- 1 kokosové mléko
- 1 a 1/2 šálku vody nebo vývaru
- 1/4 šálku arašídového másla
- 2 malé batáty nakrájené na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
K podávání
Postup
- Kokosový olej rozehřejte v pánvi / hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte kari pastu a vařte cca 2 minuty.
- Přidejte tamari omáčku, kokosové mléko, vodu nebo vývar a arašídové máslo a míchejte. Přidejte sladké brambory a mrkev a přiveďte hrnec k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut, nebo dokud nejsou sladké brambory téměř měkké.
- Do hrnce přidejte červenou papriky a vařte, dokud nezměknou.
- Podávejte s nasekanými arašídy a korianderem.