Recept na indický špenát – palak paneer (vegan)

Naposledy aktualizováno 9. 4. 2025 autorem Monika

Indický špenát patří k našim nejoblíbenějším receptům. V restauracích ho většinou najdete pod palak paneer, saag paneer nebo palak kofta. Dlouho jsme sháněli recept, který bychom si zvládli udělat doma, a chutnal by tak jako v naší oblíbené restauraci. Doufáme, že z tohoto receptu budete stejně nadšení jako my.

Náš palak paneer si můžete připravit ve vegetariánské i veganské verzi, ale pokud chcete, můžete tradiční kousky paneeru nahradit i kuřecím masem. Tak pojďme na to.

Palak Paneer
Recept na indický špenát palak paneer

Jaký je rozdíl mezi palak paneer, palak kofta a saag paneer?

Palak paneer, palak kofta a saag paneer jsou tradiční indická jídla, která mají několik společných ingrediencí, ale zároveň se liší v základních složkách a způsobu přípravy. Všechny jídla se podávají tradičně s naan nebo rýží. 

Mix oříšků k televizi – výhodné balení

Palak paneer

Palak paneer je oblíbené indické vegetariánské jídlo, které se skládá z paneeru (indického tvarohu) a špenátu (palak).  Palak paneer obsahuje také cibuli, česnek, zázvor a spoustu tradičního indického koření, jako je koriandr, garam masala a kurkuma.

Koriandr mletý 500g

Koriandr mletý 500g

Nedostupné
Koriandr je jednoletá rostlina pocházející především z oblasti Blízkého východu a Středomoří. Od nepaměni se používá jako oblíbené dochucovadlo do všech druhů pokrmů. Mletý koriandr je velmi populární především v blízkovýchodní a indické kuchyni. Využívá se také k nakládání hub a zeleniny.
Kurkuma mletá 500g

Kurkuma mletá 500g

Nedostupné
Kurkuma je namletá ze sušeného kořene tropické rostliny kurkumovníku. Je důležitou součástí kari koření a často je také nazývána jako indický šafrán. Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a thajské kuchyni. Má velmi výraznou žlutou barvu a často se využívá mimo jiné i jako přírodní potravinářské barvivo.

Palak kofta

Palak kofta je špenátový pokrm s bramborovými kuličkami (kofta), které jsou smažené a poté vařené v omáčce ze špenátu (palak). Kofta se obvykle připravuje z brambor, zeleniny a koření, ze kterých se tvarují kuličky a následně se smaží dozlatova.

Omáčka ze špenátu se připravuje podobně jako u palak paneer. Kofta se poté přidá do omáčky a vaří se do měkka.

Saag paneer

Saag paneer je pokrm podobný palak paneeru, ale místo použití pouze špenátu se v něm používá směs listové zeleniny (špenát, kapusta..). Slovo „saag“ je obecný termín pro listovou zeleninu. Omáčka se připravuje podobně jako u palak paneer, ale s použitím různých druhů zeleniny.

Jak připravit dokonalý palak paneer

Základem je správný mix koření, a to římský kmín, garam masala, skořice, hřebíček, kardamom, pepř, kurkuma, mletý koriandr a chilli. Nejprve si vždy orestujte římský kmín, aby se rozležela jeho vůně. Právě restovaný římský kmín je klíčem k dokonalé chuti indických pokrmů.

Důležité je si připravit omáčku den předem, nebo použít tlakový hrnec. Proč? Chuť se do druhého dne daleko více rozloží a pokrm bude chutnější.  

Indický špenát palak paneer
Indický špenát palak paneer

Čím nahradit tradiční indický sýr paneer

Sýr paneer nepatří k nejdostupnějším surovinám v Česku, proto ho doporučuji nahradit bílým tofu. Nepoznáte rozdíl, slibuji. Ačkoliv nepatříme k fanouškům klasického neochuceného tofu, v tomto receptu ho milujeme.

Jak dlouho můžu skladovat palak paneer v ledničce?

Palak paneer lze skladovat v ledničce v hermeticky uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 dnů. Pro dlouhodobější skladování můžete pokrm uložit do mrazáku, kde vydrží až 2 měsíce.

Palak Panner - recept

Indický špenát – Palak Paneer (vegan)

Indický špenát patří k našim nejoblíbenějším receptům. V restauracích ho většinou najdete pod palak paneer, saag paneer nebo palak kofta. Dlouho jsme sháněli recept, který bychom si zvládli udělat doma, a chutnal by tak jako v naší oblíbené restauraci. Doufáme, že z tohoto receptu budete stejně nadšení jako my.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 10 minutes
Celková doba 1 hour 20 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Asijská, Indian, Veganská
Dávka 2

Ingredience
  

K podávání:

  • čerstvý koriandr
  • rýže/naan

Postup
 

  • Na kokosovém oleji si orestujte 2-3 minuty římský kmín.
  • Přidejte česnek, cibuli, zázvor, rajčatový protlak a koření. Minutu restujte.
  • Zalijte vývarem a vařte na mírném plameni 20 minut.
  • Přidejte špenát a tofu a vařte dalších 40 minut na mírném plameni.
  • Dochuťte kokosovým mlékem a povařte 5 minut.
  • Servírujte s čerstvým koriandrem a rýží nebo naan.
Keyword Indický špenát Palak Panner, Palak Panner
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2