Jak skladovat sušené ovoce?

Sušení ovoce je skvělý způsob, jak uchovat úrodu z vaší zahrádky. Na rozdíl od mraženého ovoce, džemů a zavařenin, je sušené ovoce skvělou svačinkou, která vydrží ve výborném stavu i rok. Navíc se jedná o nejstarší způsob konzervace pro celoroční použití.

Výroba kvalitního sušeného ovoce s dlouhou trvanlivostí vyžaduje správnou přípravu, ale hlavně příznivé podmínky skladování.

Jak připravit sušené ovoce ke skladování?

Buď můžete koupit sušené ovoce, které je již hotové, anebo si můžete usušit ovoce doma. Aby mělo sušené ovoce tu nejlepší chuť, je dobré ho sbírat na vrcholu jeho zralosti, kdy je nejvíce sladké a šťavnaté.

?TIP: Vyzkoušejte naše nejoblíbenější sušené mango, sušené meruňky, sušené datle.

Sleva na kešu

Ovoce umyjte, osušte a odstraňte z něj případné vady na kráse. Následně ho nakrájejte na stejně velké plátky či kostičky a rozložte ho na jednotlivé patra sušičky. Dodržujte pokyny výrobce sušičky ohledně doby a teploty sušení. Nic složitého, že?

Obecně platí, že používání nižší teploty po delší dobu vytváříte konzistentní konečný produkt.

Tip: Mango – vše, co o něm potřebujete vědět

100 Kč sleva na první objednávku

Kdy je ovoce dostatečně usušené?

Jak se ovoce zmenšuje a redukuje, pravidelně ho kontrolujte. To, že je správně usušené, poznáte podle vrásčitého vzhledu a na dotek ovoce nesmí lepit. Než budete ovoce dávat do nádoby a připravovat na skladování, nechte ho úplně vychladnout.

Volba nádoby na skladování sušeného ovoce je důležitá.
Volba nádoby na skladování sušeného ovoce je důležitá.

Mohlo by vás zajímat: Sušený ananas – vše, co o něm potřebujete vědět

Jakou nádobu zvolit na sušené ovoce?

Díky svému složení je sklo neprostupné pro chemické a plynné látky. Druhá výhoda je jeho vynikající tepelně izolační vlastnost, protože udržuje počáteční teplotu mnohem déle než jiné materiály. 

Je také tvořeno pouze minerálními solemi, takže nehrozí přenos organických materiálů. Ještě lepší je, když je sklo barevné, protože použití barevného skla blokuje vstup určitých vlnových délek světla (včetně ultrafialového), a tak zůstávají nutriční a organoleptické vlastnosti ovoce nezměněny

Typ uzávěru nádoby je také důležitý, protože vzduchotěsný uzávěr zajišťuje, že potravina je chráněna před nadměrným kontaktem s kyslíkem, který může vést k oxidaci lipidů a podporovat růst aerobních bakterií.

? Ideální nádobou na uchování sušeného ovoce je sklo.

Skladem 79 Kč
Není nic lepšího, než mlsat křupavé, mrazem sušené višně!!! Mají typickou sladko-kyselou chuť, která Vás naprosto uchvátí! Jsou čistě přírodní! Neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty. Višně jsou sušené pomocí tzv. lyofilizace, tedy hlubokým mrazem. Pomocí této unikátní metody sušení si zachovají téměř všechny živiny, vitamíny a minerály, jako v čerstvém stavu. Tyto višně jsou ale dostupné po celý rok! Hodí se do každého snídaňového müsli i jako samotná svačinka naprosto bez výčitek. Musíte je prostě ochutnat!
Skladem 79 Kč
100% přírodní křupavé kousky mrazem sušených meruněk. Neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty. Hodí se na celodenní mlsání naprosto bez výčitek.
Skladem 159 Kč
Ochutnejte naše křupavé plátky banánu! Mrazem sušený banán je čistě přírodní! Neobsahuje žádný přidaný cukr ani konzervanty. Je sušený hlubokým zmražením, neboli tzv. lyofilizací, pomocí které si dokáže zachovat téměř všechny živiny, vitamíny a minerály, jako v čerstvém stavu. Mrazem sušené plátky banánu jsou navíc pěkně křupavé, nádherně voní a chuťově jsou prostě vynikající! Hodí se na každodenní mlsání naprosto bez výčitek. Ochutnejte a přesvědčte se sami!

V jakém prostředí ovoce skladovat?

Skladujte ovoce na suchém a tmavém místě mimo potenciální vniknutí hmyzu.

Ideální podmínky pro uchování je chladné prostředí, a to bez ohledu na to, zda je výrobek zabalen, nebo ne. Chlad může ve skutečnosti prodloužit trvanlivost sušeného ovoce až na několik let. 

Produkt může být rovněž uložen bez problémů při pokojové teplotě během zimního období, a to vzhledem k nízkým teplotám, pokud zrovna nemáte v dané místnosti přetopeno. 

Kde skladovat sušené ovoce? Nejlépe na suchém a tmavém místě.
Kde skladovat sušené ovoce? Nejlépe na suchém a tmavém místě.

V létě je však vhodné skladovat výrobek v lednici nebo v co nejchladnějším prostředí, protože zvýšené teploty mohou podporovat hnilobu.

Tip: Fíky – vše, co o nich potřebujete vědět

Co se s ovocem stane, když se neskladuje správně?

Pravidelně kontrolujte skladované zásoby. Sledujte kondenzaci vlhkosti, ztrátu barvy nebo plíseň, která se může objevit při špatném skladování.

Vytáhněte nádoby či sáčky, které vykazují známky vlhkosti, jsou zapařené, zapáchají nebo se v nich utvořila plíseň a vyhoďte je.

Mezi další příznaky zkažené sušeného ovoce patří špatná a nekvalitní barva, nedostatek chuti nebo dokonce pachuť a tvrdost ovoce.

Pokud budete své ovoce skladovat správným způsobem, všem těmto komplikacím byste se měli vyhnout a nebudete muset vyhazovat pracně nasušené ovoce.

Mohlo by vás zajímat: Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni

Jak dlouho vydrží správně uskladněné sušené ovoce?

Při teplotě zhruba 15 °C zůstane ovoce stabilní po dobu 1 roku. Při teplotě zhruba 25 °C vydrží sušené ovoce poloviční dobu, tedy asi 6 měsíců.

Pro delší skladování dejte ovoce do mrazáku, kde vydrží téměř neomezeně dlouho.

Ptáte se, zda lze skladovat sušené ovoce i v mrazáku? Ano.
Ptáte se, zda lze skladovat sušené ovoce i v mrazáku? Ano.

Pokud si kupujete balené sušené ovoce v supermarketu, je důležité, jestli ovoce obsahuje konzervant jako například cukr nebo je čistě naturální, tedy bez konzervantů. Naturální ovoce je náročnější na skladování a vydrží zhruba půl roku. Ovoce s konzervanty má vyšší trvanlivost až o polovinu.

Lyofilizované ovoce

Může se stát, že v obchodě nekoupíte ovoce sušené, ale lyofilizované ovoce. Co jste to vlastně koupili?

Lyofilizace ovoce je proces používaný ke konzervaci čerstvých produktů, které déle vydrží i bez konzervačních látek. Cílem je zachovat nutriční profil ingrediencí nedotčený.

Proces lyofilizace ovoce probíhá tak, že se kousky ovoce vloží do vakuové komory s teplotou pod bodem mrazu. Pevné molekuly vody v ovoci se změní v plyn a rozptýlí se. Díky tomuto procesu zůstane ovoce nedotčené a vypadá skoro jako čerstvé. Také zůstane zachována velká část živin obsažených v čerstvém ovoci.

Vyberte si z široké nabídky lyofilizovaného ovoce, které je čistě přírodní, bez konzervantů a přidaného cukru.
Vyberte si z široké nabídky lyofilizovaného ovoce, které je čistě přírodní, bez konzervantů a přidaného cukru.

Tip:  Lyofilizace ovoce aneb vše, co potřebujete vědět

I když se jedná o ovoce bez konzervantů, díky speciální metodě sušení vydrží i 2 roky. Ale pozor, pouze pokud není balíček s ovocem otevřený, protože lyofilizace je náchylná na vlhkost. Doporučuje se tedy ovoce sušené mrazem zkonzumovat co nejdříve.

Prozkoumejte na eshopu naše lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak nejlépe skladovat ovoce?

Ovoce se nejlépe skladuje na chladném a suchém místě, při teplotě kolem 5-10 °C a relativní vlhkosti kolem 85-90 %. Je také důležité oddělovat jednotlivé druhy ovoce od sebe, aby nedocházelo k přenosu pachů a chutí.

Jak uchovávat sušené ovoce co nejdéle čerstvé?

Nejlepší způsob, jak uchovávat sušené ovoce co nejdéle čerstvé, je skladovat je v suchém a chladném prostředí v nepropustných nádobách nebo uzavřených sáčcích. Důležité je minimalizovat přístup vzduchu, vlhkosti a tepla, které mohou způsobit ztrátu kvality a rychlejší zkázu.

Lze skladovat sušené ovoce i v mrazáku?

Ano, sušené ovoce lze skladovat v mrazáku.

Je sušené ovoce zdravé?

Ano, sušené ovoce je zdravé, protože je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Mějte však na paměti, že sušené ovoce obsahuje více cukru než čerstvé ovoce, takže byste měli konzumovat sušené ovoce s mírou.

Jak sušit ovoce doma?

Pokud chcete sušit ovoce doma, postupujte následovně:

Ovoce omyjte a nakrájejte na tenké plátky nebo kousky.
Rozložte ovoce na pečicí papír nebo síťku na sušení.
Umístěte ovoce do trouby nebo na sušící přístroj.
Nastavte teplotu na přibližně 50-60 stupňů Celsia.
Nechte ovoce sušit po dobu 4-8 hodin, případně déle, dokud nedosáhne požadované konzistence.
Pravidelně otočte ovoce, aby se rovnoměrně usušilo.
Po dokončení nechte ovoce úplně vychladnout a uskladněte do vzduchotěsného obalu.

Pamatujte, že rychlost sušení ovoce závisí na druhu ovoce, tloušťce plátků a nastavení teploty. Sledujte proces a přizpůsobte čas a teplotu podle potřeby.

Jaký je rozdíl mezi sušeným ovocem a lyofilizovaným ovocem?

Sušené ovoce je připravováno vysoušením při vysoké teplotě, zatímco lyofilizované ovoce je vysoušeno pomocí zmražení a odpařování. Lyofilizované ovoce je obvykle křehčí a zachovává si více vitamínů a přirozené chuti než sušené ovoce.

Lze péct ze sušeného ovoce?

Ano, lze péct ze sušeného ovoce.

Do čeho můžu dát sušené ovoce?

Můžete dát sušené ovoce do kaší, müsli, granoly, jogurtu, energetických tyčinek nebo jako samostatnou svačinku.

Tip: Recepty se sušeným ovocem k snídani naleznete ZDE.

Obsahuje sušené ovoce stejné vitamíny jako čerstvé?

Ano, sušené ovoce obsahuje stejné vitamíny jako čerstvé.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1