Kokos: vše, co o něm potřebujete vědět

Kokosové ořechy jsou chutné, všestranné ovoce, které si můžete dopřát po celém světě. Ano, slyšeli jste správně, kokosové ořechy jsou ovoce, jak je to možné? 

Co jsou kokosové ořechy?

Klasifikace kokosu je složitá. Přestože má kokosový ořech v názvu „ořech“, je to vlastně ovoce.

Ve skutečnosti kokosový ořech spadá do podkategorie známé jako peckovice, které jsou definovány jako plody, protože mají dužinu a semeno obklopené tvrdou skořápkou.

Semena v peckovinách jsou chráněna vnějšími vrstvami známými jako endokarpmezokarp a exokarp. Ořechy neobsahují tyto ochranné vrstvy.

Sleva na kešu

Kokosovník ořechoplodý

Kokos roste na kokosovníku ořechoplodým.
Kokos roste na kokosovníku ořechoplodým.

Kokos je plodem kokosové palmy neboli kokosovníku ořechoplodého. Palma roste v přímořských regionech Asie, střední a jižní Ameriky, Afriky a Tichomoří. Kokosové palmy prosperují v místech s dostatkem vlhkosti.

Pro kokos je charakteristická typická hnědá tvrdá skořápka, bílá dužina a tekuté mléko uvnitř, které má exotickou chuť. Při naříznutí květenství vytéká značné množství sladké mízy, ze které se vyrábí cukr, kokosové víno, jehož destilací vzniká pálenka arak.

Kokos se nejčastěji dováží ze Srí Lanky, Filipín a Indonésie. Plod váží zhruba 2,5 kg.

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Inspirujte se na blogu recepty s kokosem.

Jak rozbít kokos?

V obchodě můžeme narazit na celý kokos s tvrdou hnědou skořápkou. Mnozí z nás neví, jak si s ním správně poradit a jednoduše ho otevřít, abyste se dostali k vynikající kokosové vodě a dužině. Poradíme vám jak na to.

Potřebujete jen 2 věci, a to šroubovák a kladivo. Když se na kokos podíváte pořádně, všimnete si, že má 3 díry. Dvě z nich jsou tvrdé a jedna je vždy měkká. Tu měkkou propíchněte šroubovákem a vylijte z kokosu do sklenice všechnu vodu.

Kokos je nyní dutý a je připravený na prasknutí. Vezměte do ruky kladívko a tlučte do ořechu po všech stranách, po chvíli skořápka pukne. Rozbití kokosu není žádný oříšek, teď už víte, jak na to.

Jak rozbít kokos? Potřebujete jen dvě věci, a to šroubovák a kladivo.
Jak rozbít kokos? Potřebujete jen dvě věci, a to šroubovák a kladivo.

Druhým způsobem je trouba. Z kokosového ořechu dostaňte vodu stejně jako v prvním případě. Poté vložte kokos do trouby a pečte zhruba 15 min na 200 °C. Kokos napraskne a bude pro vás jednoduší ho rozbít kladivem.

Tip: Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni. Čtěte na blogu.

Kokos a zdraví

Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce s vysokým obsahem sacharidů obsahují kokosové ořechy převážně tuk. Z minerálů můžeme zmínit mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Měď a železo, též obsažené v kokosu, pomáhají vytvořit červené krvinky a selen (antioxidant) umí ochránit naše buňky.

Zlepšete svou vytrvalost

Kokosové maso (dužina) obsahuje velké množství mastných kyselin se středním řetězcem (MCFA), což je druh nasycených tuků, které jsou pro lidské tělo mnohem snáze stravitelné než živočišné tuky. Tyto tuky prokázaly, že zvyšují vytrvalost trénovaných sportovců.

Antimikrobiální vlastnosti

Kokosový nápoj se vyznačuje jemnou a lahodnou chutí. Neobsahuje laktózu a lepek, můžou si ho vychutnat i lidé s dietním omezením.
Kokosový nápoj se vyznačuje jemnou a lahodnou chutí. Neobsahuje laktózu a lepek, můžou si ho vychutnat i lidé s dietním omezením.

Schopnost odolnost vůči virům a bakteriím může být užitečná při prevenci infekcí souvisejících s kořenovými kanálky a problémy se zuby. Přestože konzumace kokosové dužiny nenahrazuje správnou zubní hygienu, může zabít některé nežádoucí bakterie v ústech a chránit dásně a zuby před infekcí.

Tip: Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů.

Pomůže vám zhubnout

Pravidelná konzumace kokosu může pomoci při hubnutí. MCFA, které se nacházejí v kokosu, jsou spojeny se spalováním tuků. Rychle se metabolizují a místo toho, aby se vám tuk ukládal, se spálí jako energie. Pomáhá také detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.

Skladem
119 Kč 89 Kč
Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným obilným moukám. Je lépe stravitelná, přirozeně bezlepková a nádherně voní po čerstvém kokosu. Vyrábí se z usušené kokosové dužiny, a je tedy významným zdrojem bílkovin a vlákniny.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je navíc pro lidský organismus lépe stravitelné než kravské.
Skladem 189 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice.Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení.

Zabraňuje dehydrataci

Voda v mladém kokosu je jedním z nejvyšších zdrojů elektrolytů. Elektrolyty jsou zodpovědné za správnou hydrataci těla, aby svaly a nervy mohly správně fungovat. Proto je výhodnější pít vodu z mladého kokosu po intenzivním tréninku než komerční sportovní nápoje, které vidíme v reklamě.

? Věděli jste? Bohužel, kokosový ořech při pádu ze stromu dokáže vážně zranit nebo dokonce i zabít. V některých zemích se i z tohoto důvodu do jejich sklizně zapojují speciálně vycvičené opice.

Rozdíl mezi hnědým a mladým kokosem

Mladý kokos je sklízen velmi brzy, v rozmezí 6–8 měsíců zrání. Hnědý kokos, který můžete vidět v supermarketu, se sklízí až 12. měsíc zrání.

Mladý kokos:Mladý kokos má zelenou slupku a uvnitř je kokosová voda a bílá dužnina.
Mladý kokos má zelenou slupku a uvnitř je kokosová voda a bílá dužnina.

Mladý kokos obsahuje čirou kokosovou vodu, která svým obsahem minerálů a vitamínů plně nahrazuje iontové nápoje. Je vhodná pro hydrataci organismu a příjemně osvěží hlavně v létě, kdy se pije vychlazená.

S rostoucí dobou zrání se mění i obsah uvnitř kokosu. Ve vodě roste podíl tuků a voda má více energie a přibližuje se více konzistenci mléka. Je jen na vás, jakému kokosu dáte přednost. Mladý kokos je potravina především léta a klasický hnědý kokos jsme zvyklý používat spíše v zimě.

Tip: Druhy bezlaktózových mlék – čtěte na blogu.

Produkty z kokosu

Strouhaný kokos

Vyrábí se z kokosových ořechů, které se po nastrouhání suší. Pokud ho budete kupovat, ujistěte se, že neobsahuje přidaný cukr. Strouhaný kokos vždy uchovávejte ve spíži na chladném a suchém místě.

Exotický kokos je plný vitamínů a minerálů. U nás ho najdete v různých variantách, ať už máte rádi kokosky, kokosové kostky v čokoládě nebo kokosové lupínky, přijdete si na své.
Kokos je plný vitamínů a minerálů. U nás ho najdete v různých variantách, ať už máte rádi kokoskykokosové kostky v čokoládě nebo kokosové lupínky, přijdete si na své.

Kokosové chipsy a plátky

Získávají se z dužiny kokosového ořechu a používají se především do sladkých jídel, protože dodávají jídlům exotickou a specifickou chuť i vůni.

Na rozdíl od strouhaného nebo sušeného je vločkový kokos mnohem větší. Kokos se oholí na dlouhé široké vločky.

? Vyzkoušejte Kokos strouhaný natural – vysoký obsah tuku 65 %+ vhodný na pečení.

Kokosová mouka

Vyrábí se z kokosové dužiny, která se po vysušení a vylisování najemno rozemele. Díky nasládlé chuti kokosu stačí použít méně sladidel, a navíc je přirozeně bezlepková, takže je vhodná i pro celiaky.

Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným obilným moukám. Je lépe stravitelná, přirozeně bezlepková.
Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným moukám. Je lépe stravitelná, přirozeně bezlepková.

Co odlišuje kokosovou mouku od strouhaného kokosu? Při její výrobě se z ní odstraní většina vody a tuku. Má nízký glykemický index. Je rovněž velmi snadno stravitelná a rychle dodá pocit sytosti.

? Vyzkoušejte naši Kokosovou mouku.

Kokosové mléko

V ideálním případě by mělo kokosové mléko tvořit jen kokos a voda. Mléko má hustou konzistenci a bohatou, krémovou strukturu. Podporuje trávení, pročišťuje organismus, pomáhá při detoxikaci a překyselení žaludku.

Domácí kokosové mléko je levnější oproti kupovanému rostlinnému mléku.
Domácí kokosové mléko je levnější oproti kupovanému rostlinnému mléku.

Thajská a další kuchyně jihovýchodní Asie běžně používají kokosové mléko snad v každém pokrmu. Je také populární na Havaji, v Indii a některých jihoamerických a karibských zemích. 

Kokosové mléko by nemělo být zaměňováno s kokosovou vodou, která se přirozeně nachází v nezralých zelených kokosových ořeších.

? Vyzkoušejte Kokosové mléko BIO 22 % tuku.

Kokosový olej

Jedná se o jedlý rostlinný olej, který je získáván z jader zralých kokosových ořechů tzv. kopry. Obsahuje 91 % tuku, vitamíny A, C, E, vápník, fosfor a kyselinu laurovou. 

Jedinečná kombinace mastných kyselin v kokosovém oleji může mít pozitivní účinky na vaše zdraví, jako je podpora odbourávání tuků, zdraví srdce a mozkové funkce.

Kokosový olej má mnoho využití, je skvělí v kuchyni, na pleť, zuby i vlasy.
Kokosový olej má mnoho využití, je skvělí v kuchyni, na pleť, zuby i vlasy.

Používá se do studené i teplé kuchyně, jako pomůcka při masážích i pro kosmetické účely. Lidé si mohou kokosový olej nanášet na kůži, vlasy a zuby. Studie naznačují, že funguje jako zvlhčovač pokožky, chrání před poškozením pokožky a zlepšuje zdraví ústní dutiny.

Přečtěte si také: Největší záhada péče o zuby – kde se berou proužky v zubních pastách?

? Vyzkoušejte Kokosový olej za studena lisovaný BIO nebo Kokosový olej z Ochutnej Ořech.

Kokosový cukr

Kokosový cukr je přírodní cukr, který se získává z květů kokosových palem. Vyznačuje se jemnou, lehce karamelovou chutí a světle hnědou až jantarovou barvou. Kokosový cukr lze využít stejně jako klasický, rafinovaný cukr – k dochucení různých pokrmů a nápojů, včetně kávy a čaje.

? Vyzkoušejte Cukr kokosový Natural 350g.

Kokos v kuchyni

Kokos se vyznačuje naprosto skvělou chutí. Obsahuje velké množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů. Jeho dužina je skvělá na živiny a bílkoviny. ?

Domácí kokosové mléko
Domácí kokosové mléko je skvělé do zdravých dezertů i do kávy

Kokosové mléko patří k nejjednodušším a nejlevnějším rostlinným mlékům, které si můžete připravit doma. Výborně chutná, je vynikající v kávě, snídaňové kaši, ale i ve smoothiečkách. K výrobě vám postačí pouze strouhaný kokos, voda a kvalitní mixér. Tak pojďme na to. 

Kokosové máslo je skvělé k snídani, do kávy nebo jen tak na lžičku.
Kokosové máslo je skvělé k snídani, do kávy nebo jen tak na lžičku.

Už jste někdy ochutnali kokosové másloChutná jako kouličky Raffaello! Ale s jedním zásadním rozdílem – neobsahuje ani gram přidaného cukru. Na výrobu přitom potřebujete jenom pár ingrediencí a kvalitní mixér.

Kokosové raw kuličky - nepečené cukroví. Raffaello kuličky s koksem a mandlemi.
Kokosové raw kuličky – nepečené cukroví. Raffaello kuličky s koksem a mandlemi.

Pokud milujete Raffaello, určitě vám zachutná i tato zdravá lahodná varianta z kokosu a mandlí. Příprava nepečených raw kuliček je jednoduchá, hodí se jako nepečené vánoční cukroví, ale můžete si je dopřát i po celý rok jako rychlou a zdravou svačinku plnou proteinu a zdravého tuku. 

Milujete ořechová másla? Na eshopu na vás čeká arašídové máslo, pistáciový krém nebo třeba mandlový krém.

FAQ – Nejčastější dotazy

Proč jíst kokos?

Kokosový ořech mívá na délku okolo 20 – 25 centimetrů. Bílá dužina je velice výživná a bohatá na tuky, které tvoří téměř tři čtvrtiny objemu. Sacharidy se postarají o to, abychom načerpali rychle energii.

Je kokos zdravý?

Ano, kokosové ořechy obsahují vápník, vlákninu a bílkoviny, které jsou důležité pro posílení svalů a zejména činnosti mozku.

Je kokos ovoce?

Ano, jedná se o peckovici, ta je definována jako plod s dužinou obklopenou tvrdou skořápkou.

Je kokos kalorický?

100 g kokosu obsahuje cca 3,67 g bílkovin, 14,27 g sacharidů, 34,96 g tuků a
10,05 g vlákniny.

Je kokos alergen?

Kokos není silný alergen, protože nespadá pod ořechy. Alergické reakce na kokos jsou minimální.

Jak otevřít kokos?

Kokos otevřete dvěma způsoby, a to troubou nebo ručním rozbitím kladivem a šroubovákem. Vždy je potřeba nejdříve vylít z kokosu vodou pomocí šroubováku. Až je kokos prázdný, můžete ho rozbít kladivem.

Jak jíst kokos?

Po odstranění hnědé části nožem, můžete kokos rovnou jíst nebo dále zpracovat. Buď můžete kokosovou dužinu nastrouhat, použít ji do pečení nebo si udělat kokosové hoblinky pomocí škrabky, které následně usušíte.

Kokosový ořech je základní surovinou pro výrobu kokosového mléka a smetany, kokosové mouky a cukru nebo kokosového oleje.

Kokos v kuchyni, jak spotřebovat?

Sušená dužina v podobě kokosové moučky se hodí k dozdobení moučníků a vánočního cukroví. K vynikajícím dobrotám, které můžeme uždibovat, patří i sušené kokosové plátky nebo nejrůznější chipsy a jerky.

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1