Kokosové ořechy jsou chutné, všestranné ovoce, které si můžete dopřát po celém světě. Ano, slyšeli jste správně, kokosové ořechy jsou ovoce, jak je to možné?
Obsah článku
Co jsou kokosové ořechy?
Klasifikace kokosu je složitá. Přestože má kokosový ořech v názvu „ořech“, je to vlastně ovoce.
Ve skutečnosti kokosový ořech spadá do podkategorie známé jako peckovice, které jsou definovány jako plody, protože mají dužinu a semeno obklopené tvrdou skořápkou.
Semena v peckovinách jsou chráněna vnějšími vrstvami známými jako endokarp, mezokarp a exokarp. Ořechy neobsahují tyto ochranné vrstvy.
Kokosovník ořechoplodý

Kokos je plodem kokosové palmy neboli kokosovníku ořechoplodého. Palma roste v přímořských regionech Asie, střední a jižní Ameriky, Afriky a Tichomoří. Kokosové palmy prosperují v místech s dostatkem vlhkosti.
Pro kokos je charakteristická typická hnědá tvrdá skořápka, bílá dužina a tekuté mléko uvnitř, které má exotickou chuť. Při naříznutí květenství vytéká značné množství sladké mízy, ze které se vyrábí cukr, kokosové víno, jehož destilací vzniká pálenka arak.
Kokos se nejčastěji dováží ze Srí Lanky, Filipín a Indonésie. Plod váží zhruba 2,5 kg.
Jak rozbít kokos?
V obchodě můžeme narazit na celý kokos s tvrdou hnědou skořápkou. Mnozí z nás neví, jak si s ním správně poradit a jednoduše ho otevřít, abyste se dostali k vynikající kokosové vodě a dužině. Poradíme vám jak na to.
Potřebujete jen 2 věci, a to šroubovák a kladivo. Když se na kokos podíváte pořádně, všimnete si, že má 3 díry. Dvě z nich jsou tvrdé a jedna je vždy měkká. Tu měkkou propíchněte šroubovákem a vylijte z kokosu do sklenice všechnu vodu.
Kokos je nyní dutý a je připravený na prasknutí. Vezměte do ruky kladívko a tlučte do ořechu po všech stranách, po chvíli skořápka pukne. Rozbití kokosu není žádný oříšek, teď už víte, jak na to.

Druhým způsobem je trouba. Z kokosového ořechu dostaňte vodu stejně jako v prvním případě. Poté vložte kokos do trouby a pečte zhruba 15 min na 200 °C. Kokos napraskne a bude pro vás jednoduší ho rozbít kladivem.
Kokos a zdraví
Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce s vysokým obsahem sacharidů obsahují kokosové ořechy převážně tuk. Z minerálů můžeme zmínit mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Měď a železo, též obsažené v kokosu, pomáhají vytvořit červené krvinky a selen (antioxidant) umí ochránit naše buňky.
Zlepšete svou vytrvalost
Kokosové maso (dužina) obsahuje velké množství mastných kyselin se středním řetězcem (MCFA), což je druh nasycených tuků, které jsou pro lidské tělo mnohem snáze stravitelné než živočišné tuky. Tyto tuky prokázaly, že zvyšují vytrvalost trénovaných sportovců.
Antimikrobiální vlastnosti
Schopnost odolnost vůči virům a bakteriím může být užitečná při prevenci infekcí souvisejících s kořenovými kanálky a problémy se zuby. Přestože konzumace kokosové dužiny nenahrazuje správnou zubní hygienu, může zabít některé nežádoucí bakterie v ústech a chránit dásně a zuby před infekcí.
Pomůže vám zhubnout
Pravidelná konzumace kokosu může pomoci při hubnutí. MCFA, které se nacházejí v kokosu, jsou spojeny se spalováním tuků. Rychle se metabolizují a místo toho, aby se vám tuk ukládal, se spálí jako energie. Pomáhá také detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.
Zabraňuje dehydrataci
Voda v mladém kokosu je jedním z nejvyšších zdrojů elektrolytů. Elektrolyty jsou zodpovědné za správnou hydrataci těla, aby svaly a nervy mohly správně fungovat. Proto je výhodnější pít vodu z mladého kokosu po intenzivním tréninku než komerční sportovní nápoje, které vidíme v reklamě.
Rozdíl mezi hnědým a mladým kokosem

Mladý kokos je sklízen velmi brzy, v rozmezí 6–8 měsíců zrání. Hnědý kokos, který můžete vidět v supermarketu, se sklízí až 12. měsíc zrání.
Mladý kokos obsahuje čirou kokosovou vodu, která svým obsahem minerálů a vitamínů plně nahrazuje iontové nápoje. Je vhodná pro hydrataci organismu a příjemně osvěží hlavně v létě, kdy se pije vychlazená.
S rostoucí dobou zrání se mění i obsah uvnitř kokosu. Ve vodě roste podíl tuků a voda má více energie a přibližuje se více konzistenci mléka. Je jen na vás, jakému kokosu dáte přednost. Mladý kokos je potravina především léta a klasický hnědý kokos jsme zvyklý používat spíše v zimě.
Produkty z kokosu
Strouhaný kokos
Vyrábí se z kokosových ořechů, které se po nastrouhání suší. Pokud ho budete kupovat, ujistěte se, že neobsahuje přidaný cukr. Strouhaný kokos vždy uchovávejte ve spíži na chladném a suchém místě.
💡 Vyzkoušejte Kokos strouhaný natural – vysoký obsah tuku 65 %+ vhodný na pečení
Kokosové chipsy a plátky
Získávají se z dužiny kokosového ořechu a používají se především do sladkých jídel, protože dodávají jídlům exotickou a specifickou chuť i vůni.
Na rozdíl od strouhaného nebo sušeného je vločkový kokos mnohem větší. Kokos se oholí na dlouhé široké vločky.
Kokosová mouka
💡 Vyzkoušejte naši Kokosovou mouku
Vyrábí se z kokosové dužiny, která se po vysušení a vylisování najemno rozemele. Díky nasládlé chuti kokosu stačí použít méně sladidel, a navíc je přirozeně bezlepková, takže je vhodná i pro celiaky.
Co odlišuje kokosovou mouku od strouhaného kokosu? Při její výrobě se z ní odstraní většina vody a tuku. Má nízký glykemický index. Je rovněž velmi snadno stravitelná a rychle dodá pocit sytosti.
Kokosové mléko
💡 Vyzkoušejte Kokosové mléko BIO 22 % tuku 400ml
V ideálním případě by mělo kokosové mléko tvořit jen kokos a voda. Mléko má hustou konzistenci a bohatou, krémovou strukturu. Podporuje trávení, pročišťuje organismus, pomáhá při detoxikaci a překyselení žaludku.
Thajská a další kuchyně jihovýchodní Asie běžně používají kokosové mléko snad v každém pokrmu. Je také populární na Havaji, v Indii a některých jihoamerických a karibských zemích.
Kokosové mléko by nemělo být zaměňováno s kokosovou vodou, která se přirozeně nachází v nezralých zelených kokosových ořeších.
Kokosový olej

💡 Vyzkoušejte Kokosový olej za studena lisovaný BIO 450ml
Jedná se o jedlý rostlinný olej, který je získáván z jader zralých kokosových ořechů tzv. kopry. Obsahuje 91 % tuku, vitamíny A, C, E, vápník, fosfor a kyselinu laurovou.
Jedinečná kombinace mastných kyselin v kokosovém oleji může mít pozitivní účinky na vaše zdraví, jako je podpora odbourávání tuků, zdraví srdce a mozkové funkce.
Používá se do studené i teplé kuchyně, jako pomůcka při masážích i pro kosmetické účely. Lidé si mohou kokosový olej nanášet na kůži, vlasy a zuby. Studie naznačují, že funguje jako zvlhčovač pokožky, chrání před poškozením pokožky a zlepšuje zdraví ústní dutiny.