Bulgur je základní surovina středomořské kuchyně a kuchyně blízkého východu. I u nás ho můžete běžně sehnat už snad v každém supermarketu. Stejně jako rýže nebo kuskus je hodně univerzální a hodí se jak do slané, tak i sladké kuchyně. V článku pro vás máme dva super recepty, které můžete připravit i vy pro svou rodinu.
Co je to bulgur?
Když se nad tím zamyslíme, tak obecně je pšenice jedním z nejdůležitějších zdrojů potravy pro 7 miliard lidí planety. Pšenice se sklízí a mele mnoha způsoby.
Pšenice bulguru se vyrábí ze semene stonku pšenice. Pochází z Turecka a jedná se o celé zrno s vysokým obsahem vlákniny.
Bulgur se vyrábí tak, že se jádra nebo semena pšenice předvaří, rozdrtí a vysuší. Sklízí se z hlavy stonku, přičemž každá hlava obsahuje až 50 zrn.
Nejlepší na bulguru je jeho všestrannost. Skvělá struktura bulguru funguje v mnoha pokrmech, ve kterých ho můžete snadno vyměnit za rýži či kuskus.
Plně vařený bulgur má žvýkací strukturu, sladké a jemné aroma a zemitou ořechovou chuť. Na trhu můžete najít bulgur 4 velikostí.
- Jemně mletý bulgur – používá se v pokrmech jako je tabouleh a přidává se do salátů
- Středně mletý bulgur – najdeme ho v cereáliích, vegan hamburgerech či kaších
- Hrubě mletý bulgur – používá se do pokrmu zvaném pilaf a na plnění zeleniny
- Velmi hrubě mletý bulgur – lze ho snadno použít jako zavářku do polévky nebo do pokrmu zvaný kibbeh
Mohlo by vás zajímat: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět
Kulinářské zajímavosti ze světa
V Indii se bulgur téměř rozvaří na kaši a smíchá se s cukrem a mlékem. Tomuto druhu nákypu se říká khír. Zajímavostí je, že tento pokrm je považován za základní hinduistické jídlo.
Naopak na Blízkém východě mají rádi kuskus naslano a připravují z něj typický tabouleh, což je salát z bulguru, rajčat, petrželky, máty, olivového oleje a citrónové šťávy.
I v Turecku mají rádi kuskus sladký, a to v pokrmu zvaném asure. Je to tradiční sladké jídlo s ovocem, ořechy, medem a bulgurem. Zajímavostí je, že se prý jedná o nejstarší dezert na světě. Mimo sladký pokrm jsou pro Turecko typické kofte, což jsou turecké masové kuličky z bulguru.
Tip: Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?
Jak správně uvařit bulgur?
Bulgur je již předvařená pšenice, takže mnohdy vůbec nepotřebujete, aby se bulgur vařil, ale zkrátka jen nasákl vodu. Není jen jeden způsob, jak připravit dokonalý bulgur, máme pro vás hned 3 způsoby.
Zkuste bulgur pouze namočit. Do misky vysypte 1 šálek bulguru a připravte si 2 šálky vroucí vody. Zalijte bulgur a nechejte 1 hod odstát, dokud zrna neabsorbují všechnu vodu. Hotový bulgur načechrejte vidličkou, aby byl kyprý.
Pokud se přeci jen bojíte, že bulgur nezměkne nebo zkrátka nemáte 1 hod čas, prostě ho uvařte. Do hrnce dejte 2 šálky vody a vysypte 1 šálek bulguru. Můžete i osolit nebo přidat koření. Bulgur pak jednoduše vařte jako rýži, zhruba 15 minut a na závěr ho sceďte přes cedník.
A pokud děláte polévku, či omáčku a potřebujete bulgur jako zavářku, nemusíte ho vařit zvlášť v hrnci. Jen ho vysypte do polévky nebo hrnce s omáčkou a vařte vše spolu.
Nutriční hodnoty bulguru
Protože se jedná o minimálně zpracované zrno, zachovává si více nutričních hodnot než rafinovanější pšeničné produkty. Bulgur obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, ale také značné množství vlákniny.
Je významným zdrojem manganu, hořčíku, železa, folátů, vitamínu B6, Niacinu a má také méně kalorií, než jiné srovnatelné celozrnné výrobky jako je rýže či quinoa.
1 šálek vařeného bulguru obsahuje:
- 151 kalorií
- 34 g sacharidů
- 6 g bílkovin
- 0 g tuku
- 8 g vlákniny
Tip: Červená čočka – vše, co o ní potřebujete vědět
Je bulgur bezlepkový?
Jak už jste se mohli dočíst výše, bulgur je obilovina vyrobená z pšenice, takže pokud máte celiakii, alergii na lepek či citlivost na lepek, této potravině se raději vyhněte. Bulgur není bezlepková potravina.
? TIP: Vyzkoušejte náš turecký BULGUR a pozvěte rodinu na večeři.
Recepty s bulgurem
Salát z bulguru s mátou a petrželkou (Tabouleh)
Tento lehký, bylinkový a skvěle ochucený salát je vhodný na oběd i večeři. Připravte si ho klidně i dvě hodiny dopředu, aby se chutě krásně propojily.
Potřebujeme:
- 1 šálek nevařeného bulguru
- 1 šálek vroucí vody
- 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 2 lžíce extra olivového panenského oleje
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 3 šálky nakrájených rajčat
- 1 a ½ šálku nakrájené okurky
- 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
- Hrst nasekané čerstvé máty
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Bulgur zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte odstát, dokud nezměkne. Bulgur můžete klidně i uvařit klasickým způsobem jako rýži.
- Do uvařeného bulguru vmíchejte olej, citrónovou šťávu a česnek.
- Následně smíchejte s bulgurem i ostatní ingredience a dle potřeby ještě osolte či přidejte pepř.
- Takový salát můžete jíst samotný nebo použít jako přílohu.
Krémové bulgurové rizoto
Vypadá to jako rizoto, ale přitom se jedná vlastně o bulgureto. Díky troše smetany a voňavým houbám vám bude toto jídlo zaručeně chutnat.
Potřebujeme:
- ¾ šálku bulguru
- 1 stroužek česneku
- 1 šálek hub (čerstvých nebo sušených)
- 1 a ½ šálku zeleninového vývaru
- 4 větší lžíce 31 % smetany
- ½ šálku bílého suchého vína
- Parmazán dle chuti
- Olivový olej
- Máslo
- Petržel
- Pepř
- Sůl
Postup:
- Ve středním hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte stroužek česneku.
- Houby nakrájejte na plátky a přidejte spolu s bulgurem do hrnce.
- Chvíli restujte a vlijte bílé víno, které nechte odpařit, aby se vytratil alkohol.
- Vlijte trochu vývaru a stále bulgur míchejte. Až se vývar vypaří, vlijte další. Tento způsob opakujte, dokud bulgur nezměkne, což bude trvat zhruba 15 minut. Nezapomeňte neustále míchat.
- Až bude bulgur měkký, odstavte ho a vsype petrželku, kousek másla, smetanu a nastrouhaný parmazán.
- V případě potřeby dochuťte solí a pepřem, promíchejte a podávejte.
Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech
- Pečení chleba bez pekárny: jak na to v troubě
- Kuskus: vše, co o něm potřebujete vědět
- Co s přezrálými banány: Nejlepší rychlé recepty z přezrálých banánů
- Ořechy v těhotenství: Proč jíst vlašáky, mandle i pekany?
- Bábovka: 5 nejlepších receptů, které musíte zkusit
FAQ – Nejčastější dotazy
Je bulgur zdraví a jaké vitamíny obsahuje?
Bulgur je zdravý a bohatý na vitamíny. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a minerály jako železo, hořčík a draslík.
Jaké má bulgur alergeny?
Bulgur obvykle obsahuje lepek, takže je alergenní pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.
Jaký má bulgur obsah lepku?
Obsah lepku v bulguru je přibližně 12-17 %.
Jaké jsou druhy bulguru?
Bulgur se vyrábí ze suché pšenice a existují různé druhy bulguru, včetně jemného, hrubého a extra hrubého bulguru.
Do čeho se bulgur hodí?
Jak správně uvařit bulgur?
Bulgur se správně vaří ve vodě. Bulgur můžete vařit jednoduše jako rýži.
Jaký má bulgur poměr vody?
1 část bulguru : 2 části vody
Jaká je správná porce bulguru?
Porce bulguru se obvykle pohybují mezi 50 a 80 gramy na jednu osobu.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?