Rozinky a zdraví: Proč jíst rozinky?

Milujete rozinky? Tak po přečtení našeho článku je budete zbožňovat ještě o něco víc. Zaměříme se totiž na to, jaké mají rozinky účinky na zdraví. Už teď vám můžeme slíbit, že jich není málo. A abyste mohli z rozinek vytěžit opravdu maximum, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší.

Co jsou rozinky?

Rozinky jsou sušené hrozny, které nejenže dodávají pokrmům bohatou a sladkou chuť, ale mají i širokou škálu výhod pro naše zdraví. Díky svému jedinečnému procesu sušení si uchovávají koncentrovanou formu přírodních cukrů a živin.

Rozinky jsou sušené hrozny, které nejenže dodávají pokrmům bohatou a sladkou chuť, ale mají i širokou škálu výhod pro naše zdraví. Díky svému jedinečnému procesu sušení si uchovávají koncentrovanou formu přírodních cukrů a živin.

Jak se dělají z hroznového vína rozinky?

Nejprve se vybírají nebo by měly vybírat kvalitní hrozny vhodné k výrobě rozinek. Ideálně zralé hrozny nejsou ani měkké ani tvrdé. Hrozny se potom pečlivě usuší. Při sušení se z hroznů odpařuje voda, koncentruje cukr a výrazně se tak sníží objem hroznů. Někdy jsou hrozny před sušením oslazeny glukózovým sirupem, což poznáte samozřejmě podle sladké chuti nebo lesklého vzhledu.

Během sušení se musí udržovat správná teplota v rozmezí 50 až 80 °C. Důsledkem příliš vysoké teploty mohou hrozny ztratit nejen chuť, ale i živiny. Velmi nízká teplota zase zpomaluje proces sušení. Když jsou hrozny dostatečně usušené, zabalí se a putují k zákazníkům.

Sleva na kešu

Rozinky nebo hrozinky?

Musíme si také ujasnit, zda se říká rozinky nebo hrozinky. Tahle otázka totiž trápí spoustu lidí a musíme přiznat, že před lety trápila i nás. Ono se není ani čemu divit, vždyť rozinky jsou sušené hrozny, tak proč bychom o nich nemohli mluvit jako o hrozinkách?

Ve skutečnosti je to tak, že české slovo rozinka má původ v německém slově rosine, které přešlo z francouzštiny raisin, což znamená (suchý) hrozen. Ať už jste si stáli za jednou či druhou variantou, potěšíme vás, obě jsou správně. Potvrzují to pravidla českého pravopisu. Slovo hrozinky se akorát používá spíše na neformální úrovni. Ale teď už pojďme k těm důležitějším věcem.

Nejsou rozinky jako rozinky. Existuje několik druhů rozinek, které se liší svým původem i odrůdou hroznů.

Druhy rozinek

Nejsou rozinky jako rozinky. Existuje několik druhů rozinek, které se liší svým původem i odrůdou hroznů. Narazit můžete na:

100 Kč sleva na první objednávku
  • Sultánky – Rozinky Sultánky se obvykle získávají z odrůdy s velkými, bezsemennými, žlutozelenými plody. Jsou malé, tmavé a mají sladkou chuť. Hodí se na pečení, vaření, do cereálií nebo jogurtu.
  • Damascénky (Zlaté rozinky) – Damascénky jsou světlé, žluté rozinky, které vznikají usušením světlých hroznů. Oproti sultánkám mají ještě o něco sladší chuť. Často se přidávají do cukroví a dezertů.
  • Perské sultánky – Tyto sušené rozinky pocházejí z odrůdy muscat. Mají intenzivní hroznovou chuť, jsou větší a šťavnatější než jiné rozinky. Hodí se na takové to klasické mlsání jen tak nebo se přidávají do ořechových směsí.
  • Korintky – Další malé a tmavé rozinky se nazývají Korintky, které vznikají z modré odrůdy hroznů. Oproti Sultánkám je jejich sladká chuť intenzivnější. Často se přidávají do pečiva, ovesných kaší nebo kompotů.
  • Cibéby – Cibéby jsou ze všech rozinek nejmenší. Hojně se využívali ve středověku, a tak se s nimi setkáte především v tradičních receptech.
  • Italské rozinky – Italské rozinky bývají tmavší než Sultánky nebo Korintky a voní po muškátu. Hodí se jako zdravá svačinka nebo do salátů.
Skladem 33 Kč
Rozinky Sultánky je speciální drobná odrůda rozinek z Turecka, která má široké využití! Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté.
Skladem 39 Kč
Odrůda rozinek DARK FLAME JUMBO je vyhlášená svojí sladkou chutí, která je luxusní! Jsou to velké a šťavnaté rozinky, které pocházejí z tmavě červených hroznů odrůdy FLAME.
Skladem 39 Kč
Zlaté rozinky jsou pěkně slaďoučké, i když neobsahují žádný přidaný cukr! Skvěle se hodí do jakékoliv snídaňové směsi, v kombinaci s oříšky a brusinkami, ale také do müsli a domácí granoly.

TIP: Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni

Rozinky jako lék: Co obsahují rozinky?


Rozinky jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také skvělým zdrojem živin. Obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují naše zdraví. Výborně poslouží jako přírodní sladidlo a poskytnou tělu energii bez přidaného cukru. Mezi hlavní složky rozinek patří:

  • Cukry – Obsahují přirozené cukry, jako je glukóza a fruktóza. Tyto cukry dodávají člověku energii.
  • Vláknina – Rozinky jsou dobrým zdrojem vlákniny, která přispívá ke správnému fungování trávicí soustavy a pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi.
  • Vitamíny – Sušené rozinky obsahují vitamíny, zejména vitamín K důležitý pro srážlivost krve, a vitamín C, který jako antioxidant posiluje imunitní systém.
  • Minerály – Součástí rozinek jsou také minerály, konkrétně draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Tyto minerály jsou klíčové pro správnou funkci kostí, svalů a nervů.
  • Polyfenoly – Sušené hrozny představují bohatý zdroj polyfenolů, což jsou antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů.
  • Niacin (vitamín B3) – Ve složení rozinek se nachází niacin, důležitý vitamín B, který hraje důležitou roli v metabolismu a pomáhá udržovat zdravý stav pokožky.

Mohlo by vás zajímat: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit

Rozinky a cholesterol

Rozinky mohou přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou totiž bohaté na rozpustnou vlákninu, která se váže na cholesterol a pomáhá ho snížit. Polyfenoly v rozinkách mají antioxidační vlastnosti a chrání tak cévy před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

Zároveň obsahují sušené rozinky malé množství nasycených tuků, které jsou jednou z příčin zvýšené hladiny špatného cholesterolu. Musíme ale zdůraznit to, že i když rozinky podporují zdraví srdce, k udržení adekvátní hodnoty cholesterolu není jejich konzumace dostačující.

Rozinky mohou přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou totiž bohaté na rozpustnou vlákninu, která se váže na cholesterol a pomáhá ho snížit. Polyfenoly v rozinkách mají antioxidační vlastnosti a chrání tak cévy před poškozením způsobeným oxidačním stresem.

? Vyzkoušejte také naše lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.

Jsou rozinky zdravé?

Díky obsahu zdraví prospěšných složek se rozinky jednoznačně řadí ke zdravým potravinám a je také vhodné konzumovat rozinky v těhotenství. Je však důležité jíst rozinky s mírou. Protože obsahují cukry, způsobuje jejich nadměrná konzumace i nadměrný příjem kalorií. Obzvlášť lidé s cukrovkou by si příjem rozinek měli ohlídat.

TIP: Co jíst v těhotenství

Jsou rozinky dietní?

Sušené rozinky rozhodně můžete zařadit do dietního plánu. Díky vláknině dodají člověku pocit sytosti, a tak ho nehoní hlad ani mlsná. Pokud držíte dietu nebo se na to chystáte, myslete na rozmanitost stravy. Rozinky jsou sice prospěšné, ale zázraky bez jiných potravin neumí.

Jak vybrat kvalitní rozinky?

Různé typy a různé chutě. Výběr rozinek může být někdy náročný. Když si však budete při nákupu všímat následujících faktorů, nemůžete udělat chybu.

  • Barva a lesk – Kvalitní sušené rozinky by měly mít sytou barvu a lesknout se. To je známka toho, že jsou čerstvé a nejsou přesušené.
  • Původ – Zjistěte si, odkud rozinky pochází. Některé regiony jsou sušenými rozinkami vyloženě vyhlášené, například v Turecku nebo Kalifornii.
  • Bez přidaného cukru – Vyhněte se rozinkám s přidaným cukrem. Kvalitní rozinky jsou přirozeně sladké a další cukr nepotřebují.
  • Obal – Přečtěte si informace na obalu či popisu produktu. U některých rozinek objevíte rostlinný olej nebo oxid siřičitý. Olej se přidává kvůli tomu, aby rozinky nelepily. Oxid siřičitý (E 220) slouží jako antioxidant a konzervant. Oxidu siřičitému je samozřejmě lepší se vyhnout, ale některé druhy rozinek se bez něj zkrátka neobejdou.

Kvalitní rozinky různých druhů najdete ZDE.

Jak využít rozinky v kuchyni?

Od sladkých dezertů po pikantní pokrmy, rozinky se snadno zapadnou do různých sladkých i slaných receptů. Přidejte sušené rozinky do ovesné kaše, sušenek, muffinů, buchet, koláčů, salátů s ořechy, k pokrmům s rýží, hovězím nebo kuřecím masem. Uvidíte, jak se na celkové chuti pěkně podepíšou. Vyzkoušejte třeba:

Často kladené dotazy

Z čeho jsou rozinky?

Rozinky se dělají z hroznového vína.

Na čem rostou rozinky?

Rozinky jsou sušené hroznové bobule, které rostou na vinné révě.

Jak se suší rozinky?

Rozinky se suší na slunci, v sušičce nebo troubě.

Co jsou sultánky?

Sultánky jsou druh rozinek, které vznikají z odrůdy s velkými, bezsemennými, žlutozelenými plody. Jsou malé, tmavé a mají sladkou chuť. Hodí se na pečení, vaření, do cereálií nebo jogurtu.

Kolik rozinek denně?

Doporučená denní dávka sušeného ovoce se pohybuje mezi 30 až 40 gramy. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu. Protože rozinky obsahují hodně přirozeného cukru, měli by si obzvlášť lidé s cukrovkou pohlídat, kolik množství za den sní.

Jak zdravé jsou rozinky?

Rozinky jsou bohaté na přírodní cukry, vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály, včetně draslíku, železa a vápníku. Rozinky se tak řadí mezi zdravé potraviny, které je vhodné konzumovat v těhotenství i při držení diety.

Kolik cukru mají rozinky?

Množství cukru v rozinkách se liší v závislosti na druhu rozinek a způsobu, jakým jsou zpracovány. Obsahují přirozené cukry. 100 gramů rozinek obsahuje přibližně 59 gramů cukru. Kvalitní rozinky neobsahují žádný přidaný cukr.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1