19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření

Naposledy aktualizováno 2. 4. 2024 autorem Pavlína

Došla vám vajíčka? Ať už jste na vejce zapomněli nebo se jim chcete úmyslně vyhnout, nemusíte se vzdávat svých ozkoušených receptů. Připravili jsme si pro vás několik užitečných tipů, čím nahradit vejce při pečení i vaření. Jsme přesvědčeni, že u spousty pokrmů nikomu nedocvakne, že v nich vajíčka nejsou, protože chutnat budou úplně stejně, ne-li lépe.

Proč se při vaření a pečení používají vejce?

Vejce představují důležitou ingredienci ve sladkých i slaných receptech. Důležitý, ale neznamená nenahraditelný. Pojďte si připomenout, jaká je úloha vajíček. Naše tipy, čím nahradit vejce, vám pak budou dávat mnohem větší smysl. Vejce se při vaření a pečení používají z následujících důvodů:

  • Konzistence – Pomocí vajec pokrmy zahušťujete a díky obsahu lecitinu se všechny ingredience hezky spojí. Výsledkem je například hladší i pružnější těsto.
  • Výživová hodnota – Vajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Přidáním vajec do jídel zvyšujete jejich nutriční hodnotu.
  • Vlhkost a chuť – Vajíčka obsahují vodu a pomáhají tak udržet těsto vlhké. Zabraňují vysychání, především pečiva, a zlepšují tak i celkovou chuť.
Pomocí vajec pokrmy zahušťujete a díky obsahu lecitinu se všechny ingredience hezky spojí. Výsledkem je například hladší i pružnější těsto.

Proč se při vaření a pečení vejce nahrazují?

Z konzumace vajíček získává tělo nejen bílkoviny, vitamíny a minerály, ale vážou se k ní i určitá rizika nebo minusy. Lidé nahrazují vajíčka z nejrůznějších důvodů. Jde hlavně o:

  • Alergii a intoleranci – Někteří lidé trpí alergií na vejce nebo na ně mají intoleranci. Alternativní ingredience jim umožňují vychutnat si svá oblíbená jídla bez rizika rozvoje alergické reakce.
  • Zdravotní důvody – Omezení vajec může mít i jiné zdravotní důvody něž je alergie a intolerance. Žloutek obsahuje cholesterol a nasycené tuky, které někomu nemusí dělat vůbec dobře. V nedostatečně tepelně upravených vejcích se mohou zase vytvořit bakterie, např. Salmonella, které jsou jednou z příčin průjmových onemocnění.
  • Veganství – Vegani odmítají veškeré produkty živočišného původu, tedy i vejce. I tak ale dokážou vykouzlit veganské lahůdky.
  • Etické důvody – Někteří lidé vyřadí vajíčka z jídelníčku z etických důvodů. Zajímají se totiž o životní, často špatné, podmínky nosnic nebo environmentální dopady průmyslové produkce.
  • Experimentování s chutí a texturou – Nahrazování vajec jinými ingrediencemi vám umožňuje vymýšlet nové varianty receptů a přizpůsobovat si je podle vašich preferencí.

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

Jak nahradit vejce při pečení?

Možná ani netušíte, čím vším můžete vajíčka při pečení nahradit. Pojďte se podívat, jak si můžete v kuchyni bez vajíček hravě poradit.

1) Banán

V receptech na muffiny, sušenky, lívanečky, vafle, bábovku, dorty nebo krémy, můžete místo vejce použít banán. Jedno vejce nahradí polovina většího banánu. Dbejte na to, aby byl banán pěkně zralý. Úplně ideální je takový ten s výrazně žlutou slupkou a hnědými tečkami.

100 Kč sleva na první objednávku

Zralý banán rozmixujete nebo rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte do těsta. Banán obsahuje hodně cukru, a tak můžete s tím klasickým cukrem šetřit. Také vás musíme upozornit na to, že dezert bude mít po upečení jemnou banánovou chuť. Pokud tedy nechcete, aby bylo poznat, že jste místo vajec použili banán, vyberte si jinou alternativu.

TIP: Nejlepší recept na rychlé banánové muffiny s čokoládou či ořechy

2) Jablka

Druhou ovocnou možnost, čím nahradit vejce při pečení, představují jablka, konkrétně jablečné pyré. Hodí se do všech druhů sladkých těst, ale obzvlášť do koláčů, palačinek a lívanců. Jedno vejce nahradí přibližně 75 g pyré, což je asi 5 lžic. Vybírejte spíše sladší odrůdy jablek např. Šampion, Rubín, Idared, Golden, díky nimž bude těsto nadýchanější, lepivější a nemusíte tolik sladit.

Oloupaná jablka bez jádřinců dejte do hrnce a přidejte trochu vody, asi 1/4 hrnku vody na 4 hrnky nakrájených jablek. Jablka povařte na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud nezměknou. Měkká jablka nechte vychladnout a poté je rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. I jablka budou na celkové chuti znát, ale ne tak jako banán.

TIP: Pokud se bojíte, že vyberete kyselá jablka, kupte si dětskou přesnídávku s jablečnou příchutí.

3) Semínka

Jestli něco vytvoří takovou konzistenci jako vajíčka, tak jsou to jednoznačně semínka. Gelovou hmotu získáte z lněných a chia semínek, které navíc obohatí váš recept nenasycenými mastnými kyselinami přispívajících ke zdraví srdce. Jedna lžíce rozmixovaných semínek se rovná jednomu vajíčku.

Semínka se mixují na prášek proto, aby se pak jejich vlastnosti co nejvíce přiblížily vlastnostem vajíček. Rozmixovaná lněná semínka nebo chia semínka smíchejte se 3 lžícemi vody. Nechte směs přibližně čtvrt hodiny odstát, dokud nevznikne želatinová hmota. Vzniklá hmota má univerzální využití. Můžete ji přidat do všech druhů moučníků a také do slaných pokrmů.

Skladem 69 Kč
Pokud smícháme chia semínka s vodou, zvětší svůj objem až na 10ti násobek. Díky tomu dokáží chia semínka v našem těle udržet dostatek vody, živin a minerálů během celého dne a zabraňují tak dehydrataci našeho organismu.
Skladem 32 Kč
Lněná semínka obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro nás důležité, ale většinou jich máme nedostatek. Využití lněných semínek v kuchyni je nespočet.

Přečtěte si: Chia semínka: Účinky a dávkování

4) Ovesné vločky

Dalším tipem jsou ovesné vločky. Jde o zdravější alternativu s přidanou výživovou hodnotou – vločky neobsahují cholesterol a nasycené tuky jako vajíčka. Pokud se chystáte péct sušenky, tak by měli být ovesné vločky vaší první volbou, čím nahradit vejce. Dvě až tři lžíce vloček odpovídají jednomu vejci.

Vezměte 2 polévkové lžíce ovesných vloček a namočte je do trochy mléka nebo horké vody. Až vločky hezky zhoustnou, rozmixujte je na hladkou pastu a pojivo máte nachystané.

Pokud se chystáte péct sušenky, tak by měli být ovesné vločky vaší první volbou, čím nahradit vejce. Jde o zdravější alternativu s přidanou výživovou hodnotou – vločky neobsahují cholesterol a nasycené tuky jako vajíčka.

Mohlo by vás zajímat: 5 jednoduchých receptů z ovesných vloček

5) Arašídové máslo

Jemné arašídové máslo skvěle plní úlohu vajíček nejen v moučnících, ale hlavně v krémech. Místo jednoho vejce použijte 3 lžíce arašídového másla. Pokud si chcete dát na receptu opravdu záležet, můžete si připravit domácí arašídové máslo. Dejte si ale opravdu záležet na tom, aby mělo hladkou konzistenci. Arašídové máslo má slanou chuť, takže pokud rádi sladíte, budete muset trošku přidat.

6) Aquafaba

Hledali jste, čím nahradit vejce a vyskočila na vás aquafaba? Pokud jste se zděsili, tak vás uklidníme. Aquafaba je vývar z cizrny a skvěle funguje jako náhražka sněhu z vaječných bílků. Vytvoříte z ní luxusní čokoládovou pěnu, polevu na dort nebo trhanec. Jednomu bílku se rovná 100 ml vývaru z cizrny.

Smíchejte 100 ml vývaru z cizrny s jednou čajovou lžičkou karubinu a kypřícího prášku nejlépe z vinného kamene. Můžete přidat i trochu cukru. Poté vyšlehejte směs pomocí šlehače do konzistence bílkového sněhu.

7) Luštěninové mouky

Jako adekvátní náhrada vajec vám poslouží i luštěninová mouka, jmenovitě cizrnová a Hraška vanilka. Cizrnová mouka dobře váže tekutiny v nákypech i slaných koláčích, které znáte jako quiche, a dodává jídlu potřebné bílkoviny a nasládlou oříškovou chuť. Hraška vanilka je směs hrachové a lepivějších obilovinových mouk s vynikajícími pojivovými vlastnostmi. Hodí se do všech sladkých jídel. Jedno vejce nahradí 3 lžíce luštěninové mouky. Ty následně smíchejte se 3 lžícemi vody.

8) Obilné mouky

Jinou možností, čím nahradit vejce, jsou obilné mouky. Zvolte pohankovou, jáhlovou nebo kukuřičnou mouku, protože ty vytváří tu správnou konzistenci. Smíchejte 2 lžíce mouky s 2 lžícemi vody, 2 lžícemi oleje a 1 lžící prášku do pečiva. Tato směs nahradí jedno vajíčko třeba v receptu na muffiny nebo palačinky.

Jinou možností, čím nahradit vejce, jsou obilovinové mouky. Zvolte pohankovou, jáhlovou nebo kukuřičnou mouku, protože ty vytváří tu správnou konzistenci.

9) Pudink

Pudink přesněji pudinkový prášek bude mít po smíchání s olejem konzistenci vajíček. Jednomu vajíčku odpovídá 1 lžíce vanilkového pudinku smíchaného s 1 lžící oleje. Směs se velmi hodí do krémů.

10) Rostlinný olej

Olej jsme párkrát zmínili v souvislosti s jinými náhražkami vajec. Můžete ho použít i samotný, a to tam, kde je žádoucí mastnota. Jedno vajíčko nahradí 1/4 hrníčku oleje. Za nás je jedno vajíčko v pořádku, pokud ale potřebujete nahradit vajíček víc, vybrali bychom si jinou alternativu, aby nebyl pokrm až moc mastný.

Čím nahradit vejce na potření?

Štrůdl, šneci, domácí pečivo – to je jen krátký výčet toho, co potíráme vajíčkem, aby získalo zlatavý lesk a pevnější strukturu. Nejen že budou pokrmy díky potření lépe vypadat, ale budou i křupavější. Na potření ale nemusíte spotřebovat zrovna vajíčko, existuje pár alternativ, které se postarají o stejný nebo podobný efekt.

1) Olej

Olej je jednou z nejjednodušších možností, čím nahradit vejce na potření. Místo jednoho vajíčka stačí použít přibližně 60 ml (1/4 šálku) rostlinného oleje (například řepkového, sójového nebo kokosového). Olej dodá těstu zároveň vlhkost a pomůže udržet i jeho šťavnatost.

2) Mléko

Když si místo vajec vyberete mléko, počítejte s tím, že výsledek nebude takový, jako kdybyste sáhli po oleji. Mléko ale dodá těstu o něco bohatší chuť. Jednomu vajíčku se opět vyrovná 60 ml (1/4 šálku) mléka, do něhož klasicky namočíte mašlovačku a potřete s ní svůj výtvor.

3) Máslo

Další alternativou, čím nahradit vejce na potření je máslo. Rozehřejte si 30 až 45 g másla (asi 2 lžíce). Potom, co se máslo rozpustí, ho doporučujeme nechat trochu vychladnout. Kdybyste ho použili hned, mohl by být povrch dezertu nebo pečiva moc mastný.

Jak nahradit vejce při vaření?

Spojit všechny ingredience dohromady zvládnete bez vajíček i při vaření. Připravili jsme si pro vás další tipy, čím nahradit vejce ve slaných receptech.

1) Lněné semínko

O perfektní gelové konzistenci lněného semínka jsme se zmiňovali u pečení, hodit se vám bude i během vaření, a to slaných pokrmů, které se chystáte zapékat. Velmi příjemnou volbou jsou pro lidi s intolerancí na lepek nebo alergií.

Postup přípravy gelové směsi je stejný jako v případě sladkého receptu. Lněná semínka rozmixujte (1 lžíce rozmixovaných semínek = 1 vejce) a smíchejte se třemi lžícemi vody. Nechte hmotu chvíli odpočinout, dokud nebude vypadat jako želatina.

Gelová konzistence lněného semínka se vám bude hodit při vaření. Představuje skvělou alternativu, čím nahradit vejce.

2) Ovesné vločky

Čím nahradit vejce v karbanátku nebo bramboráku? Na to existuje jednoduchá odpověď, která má podobu ovesných vloček. Kromě toho, že se vám bude díky ovesným vločkám s karbanátky nebo bramboráky lépe pracovat, tak jim dodáte ještě cenné živiny – železo a vlákninu.

Jedno vajíčko nahradíte dvěma někdy i třema lžícemi ovesných vloček. Namočte je do horké vody. Až nabydou, rozmixujte do hladké směsi.

3) Škrob

Jinou možností, čím nahradit vejce, je buď bramborový nebo kukuřičný škrob. Akorát neobsahuje tolik živin jako třeba právě výše uvedené ovesné vločky. Místo jednoho vejce smíchejte 1 polévkovou lžíci vybraného škrobu se 3 polévkovými lžícemi vody.

Pokud nemáte vyloženě škrob, poradíte si s bramborou. Jedno vejce nahradí 2 až 3 lžíce nastrouhaného syrového bramboru. Hodí se do placek, karbanátků, polévek i omáček.

4) Luštěninové mouky

Luštěninové mouky, jako například cizrnová nebo hrachová, představují skvělý způsob, čím nahradit vejce v karbanátkách nebo knedlících. Místo jednoho vajíčka přidejte do receptu 3 lžíce luštěninové mouky smíchané se 3 lžícemi vody.

TIP: Jednoduchý slaný dýňový koláč

5) Rajčatový protlak

Místo vajíčka, můžete hodit do slané omáčky rajčatový protlak. Klíčové je protlak zprudka osmahnout. Počítejte s tím, že omáčka bude mít lehký rajčatový nádech.

Čím nahradit vejce při obalování?

1) Podmáslí

Podmáslí je skvělou volbou, čím nahradit vejce při obalování. Jeho kyselá chuť a lepivá konzistence pomáhají přilepit strouhanku nebo jinou obalovací směs k masu, rybám nebo zelenině. Jedno vejce vyměňte za 1/3 hrnku podmáslí. Samozřejmě si přidejte dle potřeby.

2) Osolené mléko

Jako náhrada vajec bude dobře fungovat i osolené mléko. Z trojobalu se tak stane dvojobal. Na jeden hrnek mléka vám bude stačit půlka čajové lžičky, abyste pokrm nepřesolili.

3) Smetana

Při obalování můžete vajíčka vyměnit i za smetanu. Její hustá konzistence pomáhá obal přilepit a udržet na svém místě. Pokrm navíc bude mít díky smetaně o něco bohatší chuť. Jednomu vejci se rovná 1/4 hrnku smetany. Vždycky je lepší začít s menším množstvím a přidávat dle potřeby.

4) Jogurt

Řecký jogurt má hustou konzistenci a podobnou chuť jako podmáslí, proto také představuje další vhodný způsob, čím nahradit vejce při obalování. Použijte ho ve stejném množství jako podmáslí, tedy 1/3 jogurtu místo 1 vejce.

Řecký jogurt má hustou konzistenci a podobnou chuť jako podmáslí, proto také představuje další vhodný způsob, čím nahradit vejce při obalování. Použijte ho ve stejném množství jako podmáslí, tedy 1/3 jogurtu místo 1 vejce.

5) Luštěninové mouky

Mouky z luštěnin mají zkrátka univerzální využití. Nejvíce se místo vajec opět hodí cizrnová mouka. Jednomu vajíčku odpovídají 3 lžíce luštěninové mouky smíchané se 3 lžícemi vody. Důvodem, proč směs na potravině drží, jsou bílkoviny.

Čím nahradit vejce pro vegany?

Jako vegani už jste si zřejmě udělali obrázek o tom, co můžete v kuchyni použít místo vajíček. Nejvíce bychom doporučili lněná nebo chia semínka, ale rozhodně vám nic nebrání sáhnout po banánu, jablečném pyré, ovesných vločkách, arašídovém másle, aquafabě, moukách, rostlinném oleji, bramborovém či kukuřičném škrobu a sójovém mléku.

Inspiraci najdete TADY.

Často kladené dotazy

Co dát do těsta místo vajec?

Místo vajec můžete dát do těsta nabobtnaná chia či lněná semínka, banán, jablečné pyré, ovesné vločky, arašídové máslo, aquafabu, luštěninové mouky, obilné mouky, pudink nebo také rostlinný olej.

Co dělat, když nemám vejce?

Pokud nemáte vejce, můžete použít různé alternativy, a to v závislosti na tom, zda připravujete sladký nebo slaný pokrm.

Jak udělat těsto bez vajec?

Těsto zvládnete udělat i bez vajec. Chia nebo lněná semínka, banán, jablečné pyré, ovesné vločky, arašídové máslo, aquafaba, luštěninová mouka, obilná mouka, pudink nebo také rostlinný olej představují skvělé alternativy, čím nahradit vejce.

Čím nahradit vejce do bramboráků?

Ovesné vločky jsou skvělým způsobem, čím nahradit vejce do bramboráku. Nezapomeňte je namočit ve vodě, aby získaly konzistenci podobnou vajíčkům.

Jak péct bez vajec?

Místo vajec můžete při pečení použít chia či lněná semínka, banán, jablečné pyré, ovesné vločky, arašídové máslo, aquafabu, luštěninovou mouku, obilnou mouku, pudink nebo také rostlinný olej.

Jak obalit květák bez vajíčka?

Květák můžete místo vajíčka obalit v podmáslí, osoleném mléce, smetaně, jogurtu řeckého typu nebo luštěninové mouce.

Co dělá vejce v těstě?

Vejce dodá těstu lepivou konzistenci, díky které se všechny přísady spojí dohromady.

Čím nahradit vejce v bábovce?

Nejlepším způsobem, čím nahradit vejce v bábovce je rozmačkaný banán, chia nebo lněná semínka. Semínka nezapomeňte před přidáním do těsta rozmixovat a namočit ve vodě.

Čím nahradit vejce v trojobalu?

V trojobalu můžete vejce nahradit podmáslím, osoleným mlékem, smetanou, jogurtem řeckého typu nebo luštěninovou moukou.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3