Hledáte rychlý recept na vynikající vláčnou buchtu, která vám zabere jen pár minut přípravy? My jsme si v poslední době oblíbili makové buchty, koláče a dezerty a hledali jsme recept, který bude za chvíli hotový a ze kterého můžeme vykouzlit i krásný dezert. Naše vláčná maková buchta na plech se nám osvědčila a s trochou marmelády je to už skoro dortík. Jak se peče naše vláčná maková buchta na plech?
Co obsahuje mák a proč je zdravý
Mák je nejen chuťově skvělý, ale také zdravý. Spousta lidí vůbec netuší, že obsahuje obrovské množství vápníku, a to dokonce víc než mléko. Díky tomu je skvělý pro kosti a zuby. Kromě toho v něm najdete i hořčík, železo, zinek nebo vitamíny skupiny B, takže pomáhá i nervům, energii a celkově tělu fungovat jak má. Obsahuje také zdravé tuky a vlákninu, která podporuje trávení. A co je fajn? Mák přirozeně zasytí, takže se hodí i do sladkých jídel.
TIP: Mák modrý a vše, co o něm potřebujete vědět

Jak se peče vláčná maková buchta na plech
Naše vláčná maková buchta na plech je skvělá v tom, že ji zvládne upéct naprosto každý. Důležitý je správný výběr surovin a pak to pohlídat v troubě.
Jak připravit těsto
V míse smíchejte všechny suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, xylithol a mletý mák. Z vaječného bílku vyšlehejte sníh. Přidejte k sypké směsi kokosový olej, mléko, žloutek, citronovou kůru a mixérem mixujte. Nakonec vmíchejte do těsta vyšlehaný sníh a marmeládu (ano, čtete dobře). My máme nejraději rybízovou nebo třešňovou, která je hezky kyselkavá. Potom stačí nalít těsto na plech a péct na 175 stupňů po dobu 30 minut.
A pokud máte doma ovoce ze zahrádky, klidně přidejte třeba třešně nebo višně, díky kterým budete mít naprosto vynikající makovou bublaninu.
TIP: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy
Čím se sladí vláčná maková buchta
Při pečení buchet a sladkého pečiva už dávno nemusíme sahat jen po klasickém bílém cukru. Skvělou alternativou jsou přírodní sladidla jako xylitol nebo erythritol, které vypadají a chutnají podobně jako cukr, ale mají řadu výhod. Oba mají nízký glykemický index, takže nezvyšují hladinu cukru v krvi tak prudce, což ocení nejen diabetici, ale i ti, kteří se snaží jíst zdravěji. Erythritol má téměř nulovou kalorickou hodnotu, zatímco xylitol má asi o 40 % méně kalorií než cukr.
Jak ozdobit vláčnou makovou buchtu
Vláčná maková buchta je klasika, kterou stačí klidně jen pocukrovat. Skvěle chutná taky s citronovou polevou, ale my ji máme zkrátka nejraději s kyselejší marmeládou. Buchtu můžete podélně rozpůlit a namazat uprostřed marmeládou nebo jednoduše dát marmeládu nahoru. Pak stačí posypat trochou strouhané čokolády nebo kokosem. Pokud chcete, aby měla trošku exotický nádech, dejte na makovou buchtu citronovou polevu, kterou posypejte lyofilizovanými jahodami nebo malinami.
Další recepty z máku
Co dalšího si můžete upéct z máku? Toto jsou naše oblíbené recepty z máku, na kterých si pochutnáte.
- Tradiční české kynuté buchty s povidly a mákem
- Nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem
- Babiččin vláčný hrníčkový makovec
- Zdravá maková bábovka bez vajec
- Domácí makové mléko

Vláčná maková buchta na plech
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 150 g xylitolu nebo cukru
- 1 kypřicí prášek
- citronová kúra z jednoho citronu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 200 g kokosového oleje
- 500 ml mléka
- 150 g máku
- 3 PL marmelády doporučujeme třešňovou a rybízovou
Postup
- Smíchejte v míse všechny suché ingredience.
- Z vaječných bílků vyšlehejte sníh.
- K suchým ingrediencím přidejte mléko, olej a zbytek přísad.
- Nakonec vmíchejte do těsta sníh a vylijte těsto na plech.
- Pečte v troubě 30 minut na 175 °C.
Často kladené dotazy (FAQ)
Jak dlouho se peče vláčná maková buchta?
Vláčná maková buchta se peče 25 až 30 minut na 175 °C.
Jak se zdobí vláčná maková buchta na plech?
Vláčná maková buchta může být ozdobena citronovou polevou, marmeládou nebo klidně i jen pocukrovaná. Nádherně bude vypadat když ji rozříznete a uprostřed slepíte marmeládou a nahoru dáte citronovou polevou, kterou posypete lyofilizovaným ovocem.