Recept: Vláčná maková buchta na plech

Hledáte rychlý recept na vynikající vláčnou buchtu, která vám zabere jen pár minut přípravy? My jsme si v poslední době oblíbili makové buchty, koláče a dezerty a hledali jsme recept, který bude za chvíli hotový a ze kterého můžeme vykouzlit i krásný dezert. Naše vláčná maková buchta na plech se nám osvědčila a s trochou marmelády je to už skoro dortík. Jak se peče naše vláčná maková buchta na plech?

Co obsahuje mák a proč je zdravý

Mák je nejen chuťově skvělý, ale také zdravý. Spousta lidí vůbec netuší, že obsahuje obrovské množství vápníku, a to dokonce víc než mléko. Díky tomu je skvělý pro kosti a zuby. Kromě toho v něm najdete i hořčík, železo, zinek nebo vitamíny skupiny B, takže pomáhá i nervům, energii a celkově tělu fungovat jak má. Obsahuje také zdravé tuky a vlákninu, která podporuje trávení. A co je fajn? Mák přirozeně zasytí, takže se hodí i do sladkých jídel.

TIP: Mák modrý a vše, co o něm potřebujete vědět

Vláčná maková buchta na plech
Vláčná maková buchta na plech

Jak se peče vláčná maková buchta na plech

Naše vláčná maková buchta na plech je skvělá v tom, že ji zvládne upéct naprosto každý. Důležitý je správný výběr surovin a pak to pohlídat v troubě.

Jak připravit těsto

V míse smíchejte všechny suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, xylithol a mletý mák. Z vaječného bílku vyšlehejte sníh. Přidejte k sypké směsi kokosový olej, mléko, žloutek, citronovou kůru a mixérem mixujte. Nakonec vmíchejte do těsta vyšlehaný sníh a marmeládu (ano, čtete dobře). My máme nejraději rybízovou nebo třešňovou, která je hezky kyselkavá. Potom stačí nalít těsto na plech a péct na 175 stupňů po dobu 30 minut.

A pokud máte doma ovoce ze zahrádky, klidně přidejte třeba třešně nebo višně, díky kterým budete mít naprosto vynikající makovou bublaninu.

TIP: Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy

Skladem 65 Kč
Chcete dělat makové buchty? Mák je nedílnou ingrediencí nejen u nich, ale také například do koláčů, muffinů a mnoha dalších dobrot. Přidává jim prostě ten správný šmrnc!
Skladem 189 Kč
Hledáte náhradu klasického cukru? Xylitol, známý také jako březový cukr, je přírodní sladidlo získávané z ovoce, zeleniny nebo kukuřičných plev. Jemná sladkost a univerzální využití z něj dělají ideální alternativu běžného cukru.
Skladem 175 Kč
Hledáte náhradu klasického cukru? Erythritol je přírodní sladidlo z polyolu, které se hodí ke slazení nápojů, pečení i přípravě cukrovinek. Ideální alternativa běžného cukru pro každodenní použití.

Čím se sladí vláčná maková buchta

Při pečení buchet a sladkého pečiva už dávno nemusíme sahat jen po klasickém bílém cukru. Skvělou alternativou jsou přírodní sladidla jako xylitol nebo erythritol, které vypadají a chutnají podobně jako cukr, ale mají řadu výhod. Oba mají nízký glykemický index, takže nezvyšují hladinu cukru v krvi tak prudce, což ocení nejen diabetici, ale i ti, kteří se snaží jíst zdravěji. Erythritol má téměř nulovou kalorickou hodnotu, zatímco xylitol má asi o 40 % méně kalorií než cukr. 

Jak ozdobit vláčnou makovou buchtu

Vláčná maková buchta je klasika, kterou stačí klidně jen pocukrovat. Skvěle chutná taky s citronovou polevou, ale my ji máme zkrátka nejraději s kyselejší marmeládou. Buchtu můžete podélně rozpůlit a namazat uprostřed marmeládou nebo jednoduše dát marmeládu nahoru. Pak stačí posypat trochou strouhané čokolády nebo kokosem. Pokud chcete, aby měla trošku exotický nádech, dejte na makovou buchtu citronovou polevu, kterou posypejte lyofilizovanými jahodami nebo malinami.

Další recepty z máku

Co dalšího si můžete upéct z máku? Toto jsou naše oblíbené recepty z máku, na kterých si pochutnáte.

Vláčná maková buchta na plech

Vláčná maková buchta na plech

Máte rádi mák a hledáte rychlý a jednoduchý recept na moučník? Naše vláčná maková buchta na plech je naprosto vynikající a zvládne ji upéct úplně každý.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 40 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g xylitolu nebo cukru
  • 1 kypřicí prášek
  • citronová kúra z jednoho citronu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 200 g kokosového oleje
  • 500 ml mléka
  • 150 g máku
  • 3 PL marmelády doporučujeme třešňovou a rybízovou

Postup
 

  • Smíchejte v míse všechny suché ingredience.
  • Z vaječných bílků vyšlehejte sníh.
  • K suchým ingrediencím přidejte mléko, olej a zbytek přísad.
  • Nakonec vmíchejte do těsta sníh a vylijte těsto na plech.
  • Pečte v troubě 30 minut na 175 °C.
Keyword maková buchta, Vláčná maková buchta na plech
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak dlouho se peče vláčná maková buchta?

Vláčná maková buchta se peče 25 až 30 minut na 175 °C.

Jak se zdobí vláčná maková buchta na plech?

Vláčná maková buchta může být ozdobena citronovou polevou, marmeládou nebo klidně i jen pocukrovaná. Nádherně bude vypadat když ji rozříznete a uprostřed slepíte marmeládou a nahoru dáte citronovou polevou, kterou posypete lyofilizovaným ovocem. 

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin