Recept na makové mléko

Domácí makové mléko

Makové mléko je rostlinná alternativa kravského mléka plná vápníku s typickou chutí máku. Mléko z máku je pro spoustu lidí vhodnějším zdrojem kalcia, protože neobsahuje laktózu.

Proč vyrábět makové mléko

Mák je podobně jako mandle vysoce zásaditý, tudíž pomáhá proti překyselení organismu a je výborným pomocníkem lidí s vředovými chorobami, kteří jsou na žaludeční kyselost velmi citliví.

Vedle tymiánu a majoránky obsahuje mák nejvíce vápníku. 100g máku obsahuje 1460 mg vápníku, což představuje zhruba 150 % doporučené denní dávky (zdroj).

Kromě vápníku obsahuje mák 20 % bílkovin a 42 % kvalitního tuku. Je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.

Makové mléko neobsahuje mléčný cukr a je tedy vhodnou variantu pro všechny s intolerancí laktózy.

Jak vyrobit makové mléko

Výroba makového mléka je extrémně jednoduchá. Potřebujete pouze mák, vodu, jemné síto a kvalitní mixér. Následující návod popisuje výrobu cca jednoho litru hotového mandlového mléka.

  1. Nejprve ponořte jeden hrnek máku do čtyř hrnků vody a nechte přes noc máčet.
  2. Mák i s vodou druhý den přelijte do mixéru, přidejte volitelné sladidlo (datle, javorový sirup, skořici,…) a mixujte.
  3. Za dvě minuty vznikne smetanové mléko, které následně přeceďte.

Makové mléko lze vyrábět z mletého i nemletého máku. My vyrábíme z nemletého, ale je to jen na vás.

TIP: Pokud používáte výkonný mixér, po kterém v mléku nezůstávají hrudky, mléko cedit nemusíte.

Ingredience na makové mléko
Ingredience na makové mléko

Pozor na hořký mák! Mléko se vyrábí z mletého máku, který je velmi náchylný na okolní vlhkost a další podmínky (rychle oxiduje). Mák skladujte v uzavřené nádobě v suchu a temnu, nebo vám může jednoduše zhořknout a mléko pak bude mít mírně ‚‚pálivou chuť’’.

Praktické tipy pro výrobu makového mléka

Na co je makové mléko dobré?

Makové mléko je skvělý zdroj vápníku, který téměř nezatěžuje trávení. Zároveň chutná dospělým i malým dětem a je levné na výrobu.

Co když je mléko pořád vodové?

Během louhování mléka se vám může zdát, že je mléko stále vodové. Nemusíte se bát, mléčnou barvu a smetanovou makovou chuť získá až po rozmixování.

Mohu si mandlové mléko osladit?

Pokud potřebujete pomoci s překyselením, rozhodně mléko neslaďte. Jinak si samozřejmě mléko osladit můžete, ideálně datlemi, medem nebo stévií.

Jak dlouho makové mléko vydrží?

Mléko neobsahuje žádné konzervanty a proto ho vypijte co nejdříve. Mléko doporučujeme skladovat v lednici maximálně tři dny.

Lze něco vyrobit ze zbytků (vylouhovaného máku)?

Výluh nemá žádnou chuť, ale je plný vlákniny. Lze ho použít například do nádivky.

Recept na makové mléko

Domácí makové mléko

Rostlinné mléko z modrého máku je kvalitním zdrojem vápníku. Navíc se jedná o velmi chutné, na přípravu jednoduché a na ingredience levné alternativní veganské mléko. Milovníci máku jej rozhodně musí vyzkoušet. Co budete potřebovat:
3.96 z 23 hlasů
Doba přípravy 10 minut
Celková doba 10 minut
Chod Rostlinné mléko
Kuchyně Veganská, Vegetariánská, Zdravá výživa
Dávka 4 sklenice
Kalorie 479 kcal

Ingredience
  

Volitelné (k doslazení)

Postup
 

  • Mák zalijte vodou a nechte máčet alespoň na 6 hodin.
  • Mokrý mák přelijte i s vodou do mixéru a přístroj zapněte. Během dvou minut se vytvoří krémové mléko.
  • Mléko přeceďte přes jemné plátýnko nebo síto. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
  • Mléko skladujte v lednici a zkonzumujte do 3 dnů.

Nutrition

Serving: 200mlCalories: 479kcalCarbohydrates: 4.8gProtein: 5gFat: 8.8gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 5.6gMonounsaturated Fat: 1.4gFiber: 3gCalcium: 271mg
Klíčové slovo domácí makové mléko, makové mléko, mléko z máku, mléko z mletého máku
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Ostatní rostlinná mléka

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet2
Tweetnout
Sdílet
Pin2