Makové mléko je rostlinná alternativa kravského mléka plná vápníku s typickou chutí máku. Mléko z máku je pro spoustu lidí vhodnějším zdrojem kalcia, protože neobsahuje laktózu.
Obsah článku
Proč vyrábět makové mléko
Mák je podobně jako mandle vysoce zásaditý, tudíž pomáhá proti překyselení organismu a je výborným pomocníkem lidí s vředovými chorobami, kteří jsou na žaludeční kyselost velmi citliví.
Vedle tymiánu a majoránky obsahuje mák nejvíce vápníku. 100g máku obsahuje 1460 mg vápníku, což představuje zhruba 150 % doporučené denní dávky (zdroj).
Kromě vápníku obsahuje mák 20 % bílkovin a 42 % kvalitního tuku. Je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.
Makové mléko neobsahuje mléčný cukr a je tedy vhodnou variantu pro všechny s intolerancí laktózy.
Jak vyrobit makové mléko
Výroba makového mléka je extrémně jednoduchá. Potřebujete pouze mák, vodu, jemné síto a kvalitní mixér. Následující návod popisuje výrobu cca jednoho litru hotového mandlového mléka.
- Nejprve ponořte jeden hrnek máku do čtyř hrnků vody a nechte přes noc máčet.
- Mák i s vodou druhý den přelijte do mixéru, přidejte volitelné sladidlo (datle, javorový sirup, skořici,…) a mixujte.
- Za dvě minuty vznikne smetanové mléko, které následně přeceďte.
Makové mléko lze vyrábět z mletého i nemletého máku. My vyrábíme z nemletého, ale je to jen na vás.
TIP: Pokud používáte výkonný mixér, po kterém v mléku nezůstávají hrudky, mléko cedit nemusíte.

Pozor na hořký mák! Mléko se vyrábí z mletého máku, který je velmi náchylný na okolní vlhkost a další podmínky (rychle oxiduje). Mák skladujte v uzavřené nádobě v suchu a temnu, nebo vám může jednoduše zhořknout a mléko pak bude mít mírně ‚‚pálivou chuť’’.
Praktické tipy pro výrobu makového mléka
Makové mléko je skvělý zdroj vápníku, který téměř nezatěžuje trávení. Zároveň chutná dospělým i malým dětem a je levné na výrobu.
Během louhování mléka se vám může zdát, že je mléko stále vodové. Nemusíte se bát, mléčnou barvu a smetanovou makovou chuť získá až po rozmixování.
Pokud potřebujete pomoci s překyselením, rozhodně mléko neslaďte. Jinak si samozřejmě mléko osladit můžete, ideálně datlemi, medem nebo stévií.
Mléko neobsahuje žádné konzervanty a proto ho vypijte co nejdříve. Mléko doporučujeme skladovat v lednici maximálně tři dny.
Výluh nemá žádnou chuť, ale je plný vlákniny. Lze ho použít například do nádivky.

Domácí makové mléko
Postup
- Mák zalijte vodou a nechte máčet alespoň na 6 hodin.
- Mokrý mák přelijte i s vodou do mixéru a přístroj zapněte. Během dvou minut se vytvoří krémové mléko.
- Mléko přeceďte přes jemné plátýnko nebo síto. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
- Mléko skladujte v lednici a zkonzumujte do 3 dnů.
Dobrý den, mák již jsem teď namocila a zkusím to makove mléko vyrobit, děkuji za recept Jarmila