Recept na chutné domácí makové mléko

Makové mléko je rostlinná alternativa kravského mléka plná vápníku s typickou chutí máku. Mléko z máku je pro spoustu lidí vhodnějším zdrojem kalcia, protože neobsahuje laktózu.

Proč vyrábět makové mléko

Mák je podobně jako mandle vysoce zásaditý, tudíž pomáhá proti překyselení organismu a je výborným pomocníkem lidí s vředovými chorobami, kteří jsou na žaludeční kyselost velmi citliví.

Vedle tymiánu a majoránky obsahuje mák nejvíce vápníku. 100g máku obsahuje 1460 mg vápníku, což představuje zhruba 150 % doporučené denní dávky (zdroj).

Kromě vápníku obsahuje mák 20 % bílkovin a 42 % kvalitního tuku. Je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.

Sleva na kešu
Makové mléko z máku je lahodné rostlinné mléko.
Makové mléko je lahodné rostlinné mléko.

Makové mléko neobsahuje mléčný cukr a je tedy vhodnou variantu pro všechny s intolerancí laktózy.

Tip: Podívejte se na nejlepší domácí recepty na mléka z ořechů.

Je bezpečné pít makové mléko

Mák nemá žádné narkotické vlastnosti, protože tekutina obsažená v pupenu, která se stává opiem, je přítomna pouze před úplným vytvořením semene. Narkotické účinky má tedy především bílá šťáva, která z máku vytéká, takže nemějte strach koupit si mletý mák v obchodě a vyrábět z něj makové mléko.

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Více o máku a jeho opiových vlastnostech se dozvíte na blogu.

Jak často lze pít makové mléko

Rostlinné mléko z máku můžete pít dle vaší libosti. Doporučujeme pití makového mléka nepřehánět, při větší konzumaci může zapříčinit zažívací potíže nebo zácpu. Nejlépe se poslouží pravidlo všeho s mírou.

Ingredience na makové mléko - mák, voda, datle, skořice.
Ingredience na makové mléko – mák, voda, datle, skořice.
Skladem 159 Kč
Chcete dělat makové buchty? Mák je nedílnou ingrediencí nejen u nich, ale i například u koláčů, muffinů a mnoha dalších dobrot. Přidává jim prostě ten správný šmrnc!
Skladem 99 Kč
Naše sušené datle jsou prostě TOP. Jsou 100% naturální! Neobsahují žádné konzervanty nebo přidaný cukr, a přesto jsou pěkně slaďoučké! Pokud si chcete trochu osladit život, a zároveň si nic nevyčítat, máte vybráno!
Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni.

Pokud jste ještě nikdy makové mléko nepili, doporučuje se pro začátek mléko osladit javorový sirupem nebo skořicí.

Pozor na hořký mák

Mléko se vyrábí z mletého máku, který je velmi náchylný na okolní vlhkost a další podmínky (rychle oxiduje). Mák skladujte v uzavřené nádobě v suchu a temnu, nebo vám může jednoduše zhořknout a mléko pak bude mít mírně ‚‚pálivou chuť’’.

Jak vyrobit rostlinné mléko z máku

Výroba makového mléka je extrémně jednoduchá. Potřebujete pouze mák, vodu, jemné síto a kvalitní mixér. Následující návod popisuje výrobu cca jednoho litru hotového makového mléka.

  1. Nejprve ponořte jeden hrnek máku do čtyř hrnků vody a nechte přes noc máčet.
  2. Mák i s vodou druhý den přelijte do mixéru, přidejte volitelné sladidlo (datle, javorový sirup, skořici,…) a mixujte.
  3. Za dvě minuty vznikne smetanové mléko, které následně přeceďte.

TIP: Pokud používáte výkonný mixér, po kterém v mléku nezůstávají hrudky, mléko cedit nemusíte.

Nejprve ponořte jeden hrnek máku do čtyř hrnků vody a nechte přes noc máčet.
Jeden hrnek máku dáte do vody a nechte přes noc namáčet.

Makové mléko lze vyrábět z mletého i nemletého máku. My vyrábíme z nemletého, ale je to jen na vás.

Jak skladovat hotové domácí makové mléko

Makové mléko vám vydrží v lednici maximálně 3 dny, proto je vhodné ho co nejrychleji spotřebovat. Rostlinné mléko můžete použít i do kávy nebo při pečení zdravých dezertů.

Na co můžu použít zbývající mák

Pokud vám zbyde nepoužitý mletý mák, můžete ho využít libovolně ve vaší kuchyni. My vám můžeme z blogu OchutnejOřech doporučit naše dva oblíbené recepty.

  1. Jednoduchá nekynutá maková bábovka bez vajec je naprosto úžasná a je vhodná i pro vegany. Pečená bez cukru a vajíček, ale za to se spoustou máku. Mistrovské dílo je dokonáno citronovou polevou, která na bábovce příjemně křupe.
  2. Hrníčkový makovec patří k nejjednodušším receptům, zvládnete ho připravit i v ty dny, kdy absolutně nestíháte. Pravý makovec nesmí být vysušený, za to by měl být vláčný a kyprý. 

FAQ – Nejčastější dotazy

Na co je makové mléko dobré?

Makové mléko je skvělý zdroj vápníku, který téměř nezatěžuje trávení. Zároveň chutná dospělým i malým dětem a je levné na výrobu.

Co když je mléko pořád vodové?

Během louhování mléka se vám může zdát, že je mléko stále vodové. Nemusíte se bát, mléčnou barvu a smetanovou makovou chuť získá až po rozmixování.

Mohu si makové mléko osladit?

Pokud potřebujete pomoci s překyselením, rozhodně mléko neslaďte. Jinak si samozřejmě mléko osladit můžete, ideálně datlemi, medem nebo stévií.

Jak dlouho makové mléko vydrží?

Mléko neobsahuje žádné konzervanty a proto ho vypijte co nejdříve. Mléko doporučujeme skladovat v lednici maximálně tři dny.

Lze něco vyrobit ze zbytků (vylouhovaného máku)?

Výluh nemá žádnou chuť, ale je plný vlákniny. Lze ho použít například do nádivky.

Mohu pít makové mléko v těhotenství?

Jako vše co se týká těhotenství, je dobré přijímat potraviny a nápoje s rozumem. Malé množství rostlinného mléka vám neublíží, přesto chybí studie zaměřené na toto téma, proto nejsou dostatečné informace bezpečnosti v těhotenství.

Jaké jsou nutriční hodnoty máku?

Přibližně 100 g syrového máku obsahuje: 536 kcal, 21 g bílkovin, 9 g tuků, 9 g sacharidů, 25 g vlákniny a 3,5 g cukru.

Může konzumace mléka z máku ovlivnit test na drogy?

V závislosti na tom, kolik se snědlo máku, zemi původu a použitém testu, může tedy konzumace máku skutečně způsobit, že test na drogy v moči bude pozitivní na opiáty.

Více v článku – mák: vše, co o něm potřebujete vědět.

Tipy na další zdravé recepty z blogu OchutnejOřech

Recept na makové mléko

Domácí makové mléko

Rostlinné mléko z modrého máku je kvalitním zdrojem vápníku. Navíc se jedná o velmi chutné, na přípravu jednoduché a na ingredience levné alternativní veganské mléko. Milovníci máku jej rozhodně musí vyzkoušet. Co budete potřebovat:
4.54 z 30 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Rostlinné mléko
Kuchyně Veganská, Vegetariánská, Zdravá výživa
Dávka 4 sklenice
Kalorie 479 kcal

Ingredience
  

Volitelné (k doslazení)

Postup
 

  • Mák zalijte vodou a nechte máčet alespoň na 6 hodin.
  • Mokrý mák přelijte i s vodou do mixéru a přístroj zapněte. Během dvou minut se vytvoří krémové mléko.
  • Mléko přeceďte přes jemné plátýnko nebo síto. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
  • Mléko skladujte v lednici a zkonzumujte do 3 dnů.

Nutrition

Serving: 200mlCalories: 479kcalCarbohydrates: 4.8gProtein: 5gFat: 8.8gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 5.6gMonounsaturated Fat: 1.4gFiber: 3gCalcium: 271mg
Klíčové slovo domácí makové mléko, makové mléko, mléko z máku, mléko z mletého máku
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Ostatní recepty na domácí rostlinná mléka

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

  1. 5 stars
    Dobrý den, mák již jsem teď namocila a zkusím to makove mléko vyrobit, děkuji za recept Jarmila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4