Recept: Nejlepší dýňové placky v troubě se sýrem

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2025 autorem Tereza Vlčková

Dýňové placky v troubě se sýrem jsou jednoduché, rychlé a vynikající jídlo, které se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Mají jemnou chuť a krásnou barvu, která rozzáří každý talíř. Díky dýni jsou přirozeně vláčné a výborně se kombinují se slanými i sladkými doplňky, takže je můžete klidně použít i jako přílohu.

Jaká dýně se hodí na dýňové placky v troubě

Na dýňové placky se sýrem je nejlepší hokkaidó dýně. Má sytou chuť, krásnou oranžovou barvu a nemusí se loupat, takže vám ušetří čas při přípravě. Navíc její sytě oranžová slupka dodá placičkám sytější barevný tón. Použít však můžete i máslovou dýni, ale budete ji muset oloupat a výsledek bude o něco jemnější.

Mohlo by vás zajímat: Dýňové sušenky s čokoládou

Příprava těsta na dýňové placky se sýrem

Těsto na dýňové placky v troubě se sýrem je rychlé a zvládne ho každý. Stačí dát do kuchyňského robotu nakrájenou dýni, česnek, cibuli a čerstvé bylinky a rozmixovat najemno. Poté smíchejte spolu se špaldovou moukou, solí a kořením. Konzistence by měla být hustší, aby se těsto dobře tvarovalo. Pokud vám přijde směs hodně suchá, přidejte trochu rostlinného mléka. Dýni můžete na placičky připravit i nastrouháním najemno, jen vám to dá více práce.

TIP: vyzkoušejte také naše květákové nebo cuketové placičky.

Dýňové placky do trouby se sýrem

Čím dýňové placky v troubě se sýrem dochutit

Do těsta se dá přidat spoustu dalších ingrediencí, díky kterým si je můžete dochutit pokaždé jinak. My přidáváme třeba:

  • Nasekané bylinky jako rozmarýn, tymián, bazalka, petržel,
  • strouhaný sýr  jako eidam, parmazán, čedar,
  • uzenou papriku nebo špetku muškátového oříšku,
  • místo klasické mouky lze použít i špaldovou nebo bezlepkovou,
  • do těsta můžete přidat i jinou zeleninu jako mrkev, cuketu nebo brambory.

Mohlo by vás zajímat: Rybízový koláč s drobenkou

Skladem 199 Kč
Nevíte co je tykev? Přece dýňová semínka! Semínka tykve jsou jedny z největších semínek v naší nabídce a se svojí specifickou chutí mají široké využití. Přidejte je do svého oblíbeného müsli, obohaťte si s nimi svůj oblíbený jogurt nebo jimi prostě posypte svůj večerní zeleninový salát. Vybíráme pro Vám pouze kvalitu AA, tedy tmavě zelená semínka tykve, která jsou nejlepší jako svačinka sama o sobě. Světle zelená semínka tykve jsou mnohem menší a používají se spíše na pečení a průmyslové zpracování. My máme nejraději tykvová semínka jako večerní svačinku.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda se často označuje jako původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Pepř ČERNÝ celý 500g

Pepř ČERNÝ celý 500g

Nedostupné
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů. Můžeme jej použít k dochucení masa, ryb, teplých i studených omáček, polévek nebo salátů. Nejvýraznější chuť pepře docílíme tím, že jej čerstvě rozdrtíme. Doporučujeme nakupovat celé bobule a pomocí mlýnku na pepř jej čerstvě namlít až při vaření. Jen tak docílíte té nejlepší chuti.

Jak upéct dýňové placky se sýrem nejen v troubě

Dýňové placky se sýrem můžete připravit hned několika způsoby podle toho, jakou máte náladu nebo kolik máte času.

Dýňové placky můžete osmažit na pánvi, mají pak krásně zlatavou a křupavou kůrku. Jsou však trochu mastnější. Pokud připravujete dýňové placičky na pánvi a těsto se vám trhá, zkuste přidat více mouky.

Pokud chcete tedy lehčí a zdravější verzi, zvolte pečení v troubě nebo horkovzdušné fritéze. U trouby i fritézy stačí těsto nanést na pečicí papír a lehce postříkat olejem. Každá z těchto úprav má něco do sebe a dodají placičkám trošku jinou chuť.

TIP: Salát s kozím sýrem a fíky

S čím podávat dýňové placičky?

Výborné jsou se zakysanou smetanou, česnekovým dipem nebo jemným bylinkovým tvarohem. Skvěle chutnají i s plátky uzeného lososa, grilovanou zeleninou nebo vejcem natvrdo jako lehký oběd. Pokud chcete jídlo posunout dál, zkuste je doplnit o kozí sýr, hummus nebo pečenou řepu. Placičky si můžete namazat, zabalit jako rolku nebo jen tak namáčet do dipu. Výborné jsou však i samotné.

TIP: Namazané placičky můžete posypat opraženými dýňovými semínky, které dodají křupavý element.

Dýňové placičky se sýrem

Recept: Dýňové placky v troubě se sýrem

Dýňové placky v troubě se sýrem jsou jednoduchý, rychlý a chutný pokrm, který se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Mají jemnou chuť a krásnou barvu.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 30 minutes
Course Hlavní chod, Oběd, Večeře
Cuisine Česká
Dávka 10 placiček

Ingredience
  

  • 1 malá dýně hokkaido
  • 60 g celozrnné mouky dle konzistence
  • 80 g tvrdého sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule šalotka
  • 2 vejce
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • hrst čerstvé petrželky
  • olej na smažení
  • dýňová semínka na ozdobu

Postup
 

  • Dýni nakrájte na kostičky a vložte do domácího robota.
  • Přidejte rozčtvrcenou cibuli, stroužky česneku, petrželku a vše společně nasekejte najemno.
  • V míse smíchejte nasekanou směs s vajíčky, moukou, kořením a solí.
  • Mouku postupně přidávejte dokud nezískáte správnou konzistenci.
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Placky pečte z obou stran dozlatova na trošce oleje.
Keyword Dýňové placičky, dýňové placičky se sýrem, dýňové placky se sýrem
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Mohu použít i syrovou dýni na dýňové placky v troubě se sýrem?

Ano, hokkaidó dýni můžete nastrouhat i syrovou – dýňové placky v troubě se sýrem pak budou mít víc struktury. Uvařená nebo pečená dýně vytvoří jemnější těsto.

Dají se dýňové placky v troubě se sýrem udělat bez lepku?

Ano, použijte bezlepkovou směs nebo pohankovou mouku. Konzistence může být o něco jemnější – případně přidejte více vajec nebo trochu psyllia.

Jak dýňové placky v troubě se sýrem skladovat?

V lednici vydrží 2–3 dny, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Před podáváním je ohřejte na pánvi nebo v troubě – zůstanou krásně vláčné.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin