Naposledy aktualizováno 26. 11. 2025 autorem Pavlína
Chcete letos vyzkoušet něco nového, ale máte rádi tradiční české cukroví? Linecké košíčky s pistáciovým krémem a bílou čokoládou spojují křehký linecký korpus, jemnou sladkost máslového těsta a výrazně oříškovou chuť pistácií. Navíc díky své nádherné zelené barvě působí trošku extravagantně, tak si je pojďte s námi upéct a překvapte letos o Vánocích své blízké.
Pistácie jsou poklad mezi ořechy
Pistácie mají přirozeně máslovou chuť, lehkou nasládlost a nádherný zelený odstín, který dodá každému dezertu nádech luxusu. Jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín E, minerály a rostlinné bílkoviny. Díky své vláčnosti dokážou vytvořit krém, který je hladký, nadýchaný a výrazně aromatický. Pistáciový krém má intenzivní chuť i barvu bez použití umělých přísad, takže to jsou jen čisté ořechy ve své nejlepší podobě.
TIP: Jestli jsou pistácie vaše oblíbené oříšky, určitě musíte vyzkoušet i pistáciový cheesecake.
Jak na nejlepší linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké těsto je dokonale křehké, jemné a když ho upečete přímo ve formičkách, dobře drží tvar. Těsto zůstane uvnitř vláčné, ale navenek lehce křupavé. Po naplnění krémem se košíčky krásně odleží a jejich chutě se propojí do harmonického celku, který podpoří jemná bílá čokoláda v podobě polevy. Pistáciové košíčky jsou ideální jako luxusní vánoční cukroví, ale i jako dezert ke kávě.
Jak se připravuje těsto na linecké košíčky
Do mísy dejte špaldovou mouku, kvalitní máslo nebo ghí, moučkový cukr, celé vejce a jemně nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Všechny suroviny rychle zpracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robota, dokud nevznikne hladké těsto. Snažte se těsto zapracovávat příliš dlouho. Stačí jen lehce, aby se ingredience propojily. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 až 60 minut odpočinout v lednici. Chlad odlehčí strukturu a zajistí, že budou linecké košíčky po upečení krásně křehké a jemné.
Poté těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte kolečka a opatrně je vtlačte do formiček na košíčky. Pečte při 170 °C na horní i spodní ohřev přibližně 15 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout (doporučujeme linecké košíčky v troubě hlídat, protože každá trouba peče trochu jinak).

Jak na lahodný pistáciový krém
Linecké košíčky můžete naplnit různými druhy krému. My letos pečeme hodně pistáciové cukroví, proto jsme vybrali pistáciový krém. Jak ho připravit? Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu odstát a poté míchejte, dokud nevznikne hladká, krémová textura krému.
Do ještě teplé směsi přidejte pistáciový krém s bílou čokoládou a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekané pistácie, které dodají krému strukturu i intenzivní chuť. Hotový krém nechte vychladnout a můžete jím plnit linecké košíčky nebo ho dejte pořádně vychladit a pak pomocí lžičky odebírejte kousky krému a vytvarujte z nich kuličky, které do košíčků usadíte.
TIP: Pokud máte rádi ostřejší aroma, vyzkoušejte naše vánoční ořechové košíčky

Jak ozdobit linecké košíčky
V kastrůlku si ve ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a přidejte trochu kokosového oleje pro větší lesk. Naplněné košíčky poté namáčejte do čokolády a ještě než čokoláda ztuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami. Na špičku můžete ještě přidat cukrářskou ozdobu. Vzniknou vám tak roztomilé malé zelené stromečky.

Jak si upravit recept na linecké košíčky s pistáciovým krémem
Pokud si chcete recept upravit podle sebe, můžete také vyzkoušet jiné kombinace. Co bude chutnat dobře?
- Do těsta na korpus zkuste přidat mleté mandle pro oříškovější chuť.
- Vnitřek upečeného korpusu potřete čokoládou a z pistáciového krému vytvořte pomocí cukrářského sáčku spirálu.
- Přidejte do krému kapku amaretta či likéru pro ostřejší aroma.
- Zvolte jinou formičku než klasickou kulatou. Například srdíčko.

Jak uchovávat linecké košíčky
Hotové košíčky skladujte v chladu, ideálně v uzavřené dóze. Díky máslovému těstu zůstanou křehké a chutné až 7 dní. Pokud je chcete připravit předem, můžete si korpusy upéct dopředu a krém přidat až těsně před svátky.
Vyzkoušejte také naše další vánoční cukroví
Nevíte, co dalšího upéct na vánoční stůl? Inspirujte se našimi recepty na cukroví.
- Zdravé plněné ořechy bez cukru
- Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček
- Nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky
- Zdravá ořechová vosí hnízda bez cukru a bez vajec
- Kakaové sádlovky s marmeládou

Recept: Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Ingredience
- 150 g špaldové mouky
- 100 g másla nebo ghí
- 50 g třtinového cukru rozemletého na moučku
- 1 vejce
- citrónová kůra dle chuti
pistáciový krém
- 70 ml smetany ke šlehání 33%
- 100 g bílé belgické čokolády
- 60 g pistáciového krému
- 50 g loupaných pistácií
zdobení
- bílá belgická čokoláda
- kokosový olej
- pistácie
- lyofilizované maliny
- cukrářské zdobení
Postup
- Do mísy dejte špaldovou mouku, třtinový cukr rozemletý na moučku, máslo, vejce a citronovou kůru.
- Vše rychle zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 až 60 minut.
- Odpočaté těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm.
- Vykrajujte kolečka a vtlačujte je do formiček na košíčky.
- Pečte při 170 °C asi 15 minut, dokud okraje nezrůžoví.
- Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.
Příprava pistáciového krému
- Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.
- Nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu stát a poté míchejte do hladké ganache.
- Do teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo a nasekané pistácie.
- Krém dejte vychladit aby se s ním lépe pracovalo.
Zdobení
- Z vychlazeného krému vytvořte kuličku, vložte do košíčku a prsty vytvarujte tvar, jaký chcete.
- Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
- Košíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády. Než košíčky obrátíte, nechte čokoládu trochu okapat, aby se vám neroztekla po celém košíčku.
- Než čokoláda zatuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami.
- Popřípadě dozdobte cukrářským zdobením.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak se pečou linecké košíčky?
Troubu si rozehřejte na 170 °C a formičky na košíčky, které ideálně potřete olejem. Vyválejte těsto na plát asi 3 mm a vykrojte z něj kolečka, které vtlačíte do formiček. Pečte v předehřáté troubě, dokud košíčky nezezlátnou po dobu přibližně 15 minut.
Jaké pistáciové máslo použít?
Nejlepší je 100% čisté pistáciové máslo nebo s příměsí bílé čokolády, které do lineckých košíčků s pistáciovým krémem skvěle zapadá.
Dají se linecké košíčky udělat i bez formiček?
Pokud nemáte formy na košíčky a chcete upéct linecké košíčky s krémem, můžete je vytlačit do silikonových formiček nebo mini tartaletek.

