Recept: Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Naposledy aktualizováno 26. 11. 2025 autorem Pavlína

Chcete letos vyzkoušet něco nového, ale máte rádi tradiční české cukroví? Linecké košíčky s pistáciovým krémem a bílou čokoládou spojují křehký linecký korpus, jemnou sladkost máslového těsta a výrazně oříškovou chuť pistácií. Navíc díky své nádherné zelené barvě působí trošku extravagantně, tak si je pojďte s námi upéct a překvapte letos o Vánocích své blízké.

Pistácie jsou poklad mezi ořechy

Pistácie mají přirozeně máslovou chuť, lehkou nasládlost a nádherný zelený odstín, který dodá každému dezertu nádech luxusu. Jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín E, minerály a rostlinné bílkoviny. Díky své vláčnosti dokážou vytvořit krém, který je hladký, nadýchaný a výrazně aromatický. Pistáciový krém má intenzivní chuť i barvu bez použití umělých přísad, takže to jsou jen čisté ořechy ve své nejlepší podobě.

TIP: Jestli jsou pistácie vaše oblíbené oříšky, určitě musíte vyzkoušet i  pistáciový cheesecake.

Skladem 265 Kč
Loupané pistácie jsou naturální a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu. Loupané pistácie jsou ideální nejen k mlsání, ale i k přípravě pistáciového másla, mléka či na ozdobení dortů a raw kuliček. Nabízíme je i v 1000 g balení.
Skladem 410 Kč
Pistáciový krém, který si zamilujete na první lžičku. Jemné pistáciové máslo jsme spojili s kvalitní bílou čokoládou a vznikla neodolatelně krémová dobrota, která potěší vaše chuťové pohárky. Skvělý je jen tak na lžičku, na pečivo i do dezertů. Prostě pistáciový krém, na který se budete těšit každý den.
Nedostupné 221 Kč
Pravá belgická bílá čokoláda od nejslavnějšího výrobce čokolády Callebaut. Má lahodnou chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tóny. Využijte jako kvalitní čokoládu na vaření, pečení nebo na mlsání.

Jak na nejlepší linecké košíčky s pistáciovým krémem

Linecké těsto je dokonale křehké, jemné a když ho upečete přímo ve formičkách, dobře drží tvar. Těsto zůstane uvnitř vláčné, ale navenek lehce křupavé. Po naplnění krémem se košíčky krásně odleží a jejich chutě se propojí do harmonického celku, který podpoří jemná bílá čokoláda v podobě polevy. Pistáciové košíčky jsou ideální jako luxusní vánoční cukroví, ale i jako dezert ke kávě.

Bestseller

Adventní kalendář 2025:
Oříšková cesta

24 dní prémiových dobrot + originální rodinná hra ZDARMA. Křupe, baví a voní Vánocemi. 🎄

  • 🍜 Pořádné porce – v každém okénku 40–50 g lahůdky.
  • 🎁 Perfektní dárek – pro milovníky oříšků a sušeného ovoce.
  • 🎲 Rodinná zábava – stolní hra Oříšková cesta v balení.
Sleva 15 % s kódem LIMITKA
1 899 Kč 1 614 Kč – ušetříte ~285 Kč
Limitovaná edicedo vyprodání zásob
🚚 Rychlé doručení po celé ČR
Zásoby se rychle tenčí

Jak se připravuje těsto na linecké košíčky

Do mísy dejte špaldovou mouku, kvalitní máslo nebo ghí, moučkový cukr, celé vejce a jemně nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Všechny suroviny rychle zpracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robota, dokud nevznikne hladké těsto. Snažte se těsto zapracovávat příliš dlouho. Stačí jen lehce, aby se ingredience propojily. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 až 60 minut odpočinout v lednici. Chlad odlehčí strukturu a zajistí, že budou linecké košíčky po upečení krásně křehké a jemné.

Poté těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte kolečka a opatrně je vtlačte do formiček na košíčky. Pečte při 170 °C na horní i spodní ohřev přibližně 15 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout (doporučujeme linecké košíčky v troubě hlídat, protože každá trouba peče trochu jinak).

Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Jak na lahodný pistáciový krém

Linecké košíčky můžete naplnit různými druhy krému. My letos pečeme hodně pistáciové cukroví, proto jsme vybrali pistáciový krém. Jak ho připravit? Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu odstát a poté míchejte, dokud nevznikne hladká, krémová textura krému.

Do ještě teplé směsi přidejte pistáciový krém s bílou čokoládou a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekané pistácie, které dodají krému strukturu i intenzivní chuť. Hotový krém nechte vychladnout a můžete jím plnit linecké košíčky nebo ho dejte pořádně vychladit a pak pomocí lžičky odebírejte kousky krému a vytvarujte z nich kuličky, které do košíčků usadíte.

TIP: Pokud máte rádi ostřejší aroma, vyzkoušejte naše vánoční ořechové košíčky

Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Jak ozdobit linecké košíčky

V kastrůlku si ve ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a přidejte trochu kokosového oleje pro větší lesk. Naplněné košíčky poté namáčejte do čokolády a ještě než čokoláda ztuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami. Na špičku můžete ještě přidat cukrářskou ozdobu. Vzniknou vám tak roztomilé malé zelené stromečky. 

Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Jak si upravit recept na linecké košíčky s pistáciovým krémem

Pokud si chcete recept upravit podle sebe, můžete také vyzkoušet jiné kombinace. Co bude chutnat dobře?

  • Do těsta na korpus zkuste přidat mleté mandle pro oříškovější chuť.
  • Vnitřek upečeného korpusu potřete čokoládou a z pistáciového krému vytvořte pomocí cukrářského sáčku spirálu.
  • Přidejte do krému kapku amaretta či likéru pro ostřejší aroma.
  • Zvolte jinou formičku než klasickou kulatou. Například srdíčko.
Linecké košíčky s pistáciovým krémem
Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Jak uchovávat linecké košíčky

Hotové košíčky skladujte v chladu, ideálně v uzavřené dóze. Díky máslovému těstu zůstanou křehké a chutné až 7 dní. Pokud je chcete připravit předem, můžete si korpusy upéct dopředu a krém přidat až těsně před svátky.

Vyzkoušejte také naše další vánoční cukroví

Nevíte, co dalšího upéct na vánoční stůl? Inspirujte se našimi recepty na cukroví.

Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Recept: Linecké košíčky s pistáciovým krémem

Linecké košíčky s pistáciovým krémem spojují křehký linecký korpus, jemnou sladkost máslového těsta a výrazně oříškovou chuť pistácií.
Doba přípravy 45 minutes
Doba vaření 20 minutes
Course Dezert, vánoční cukroví
Cuisine Česká
Dávka 40 kusů

Ingredience
  

pistáciový krém

  • 70 ml smetany ke šlehání 33%
  • 100 g bílé belgické čokolády
  • 60 g pistáciového krému
  • 50 g loupaných pistácií

zdobení

  • bílá belgická čokoláda
  • kokosový olej
  • pistácie
  • lyofilizované maliny
  • cukrářské zdobení

Postup
 

  • Do mísy dejte špaldovou mouku, třtinový cukr rozemletý na moučku, máslo, vejce a citronovou kůru.
  • Vše rychle zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 až 60 minut.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm.
  • Vykrajujte kolečka a vtlačujte je do formiček na košíčky.
  • Pečte při 170 °C asi 15 minut, dokud okraje nezrůžoví.
  • Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.

Příprava pistáciového krému

  • Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.
  • Nalijte ji na bílou čokoládu. Nechte minutu stát a poté míchejte do hladké ganache.
  • Do teplé směsi vmíchejte pistáciové máslo a nasekané pistácie.
  • Krém dejte vychladit aby se s ním lépe pracovalo.

Zdobení

  • Z vychlazeného krému vytvořte kuličku, vložte do košíčku a prsty vytvarujte tvar, jaký chcete.
  • Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s trochou kokosového oleje.
  • Košíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády. Než košíčky obrátíte, nechte čokoládu trochu okapat, aby se vám neroztekla po celém košíčku.
  • Než čokoláda zatuhne, posypte nasekanými pistáciemi a drcenými lyofilizovanými malinami.
  • Popřípadě dozdobte cukrářským zdobením.
Keyword linecké košíčky, Linecké košíčky s pistáciovým krémem, pistáciové košíčky, plněné košíčky, Plněné linecké košíčky
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak se pečou linecké košíčky?

Troubu si rozehřejte na 170 °C a formičky na košíčky, které ideálně potřete olejem. Vyválejte těsto na plát asi 3 mm a vykrojte z něj kolečka, které vtlačíte do formiček. Pečte v předehřáté troubě, dokud košíčky nezezlátnou po dobu přibližně 15 minut.

Jaké pistáciové máslo použít?

Nejlepší je 100% čisté pistáciové máslo nebo s příměsí bílé čokolády, které do lineckých košíčků s pistáciovým krémem skvěle zapadá.

Dají se linecké košíčky udělat i bez formiček?

Pokud nemáte formy na košíčky a chcete upéct linecké košíčky s krémem, můžete je vytlačit do silikonových formiček nebo mini tartaletek.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin