Čekankový sirup jako zdravá náhražka cukru

Naposledy aktualizováno 27. 6. 2024 autorem Anežka

Zdravým životním stylem žije stále více lidí. Snažíme se více se hýbat a také jíst zdravé potraviny. Čekanka obecná je vytrvalá léčivá bylina s modrými květy a především s mnoha blahodárnými účinky na naše zdraví.

Z čekankového kořene se vyrábí čekankový sirup, kterým se dá velmi dobře nahradit bílý cukr. Čekanka je tak novodobá superpotravina s širokým využitím. Přečtěte si o výhodách a využití čekankového sirupu více v našem článku.

Co je čekankový sirup

Čekankový sirup je 100% přírodní sladidlo, které se vyrábí z kořene čekanky. Kořen čekanky je bohatý na vlákninu inulin. Inulin je druh rozpustné vlákniny, která se běžně nachází v různé zelenině a je prospěšná pro střevní mikroflóru.

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká především vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5. 

Co obsahuje čekankový sirup

Čekankový sirup je oblíbenou náhražkou cukru, protože obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií i ve srovnání s jinými přírodními sladidly.

Inulin jako rozpustná vláknina

Čekankový sirup obsahuje 70 % inulinu, který se v těle zpracovává pomalu a nemá tak výrazný vliv na hladinu krevního cukru jako běžný cukr. Inulin je vhodný pro diabetiky, kteří musí sledovat svou hladinu cukru v krvi, protože jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Ideální je ale pro všechny, kteří chtějí snížit svůj celkový příjem cukru.

Zároveň je skvělým zdrojem energie pro střevní bakterie, protože ve střevech funguje jako rozpustná vláknin a tím napomáhá zdravému fungování střev.

? TIP: Vyzkoušejte náš kvalitní čekankový sirup české výroby.

Vitamíny

Kromě prospěšné vlákniny čekankový sirup obsahuje také vitamíny a je bohatý na minerály, jako je draslík, vápník, železo a vitaminy B, díky kterým je zdravou alternativou běžného cukru.

100 Kč sleva na první objednávku
Kořen čekanky pro výrobu čekankového sirupu.

Výhody čekankového sirupu

Nízký glykemický index

Hlavní výhodou je nízký glykemický index, což znamená, že se cukr z čekankového sirupu uvolňuje pomaleji a nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Díky tomu je často používán jako sladidlo v potravinách pro diabetiky.

Diabetikům chybí v těle inzulín, hormon snižující hladinu cukru v krvi štěpením sacharidů ve střevech. Tím pomáhá absorbovat cukr z krve.

Díky tomu, že inulin podporuje růst střevních bakterií, které jsou zapojeny do metabolismu sacharidů, tak zlepšuje i kontrolu hladiny cukru, protože po jeho konzumaci nedochází k výkyvům glukózy v krvi.

Ochutnejte také: Mangový sirup bez přidaného cukru

Podpora imunitního systému

Velká část našeho imunitního systému se nachází ve střevech. Díky blahodárným účinkům na střevní bakterie podílející se na metabolismu, je čekankový sirup skvělým přírodním probiotikem.

Je tak vhodný nejen pro diabetiky, ale také pro lidi se střevními a zažívacími potížemi. 

Čekanka má také protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.

Sladká chuť

Čekankový sirup má příjemnou sladkou chuť a stává se stále populárnějším přírodním sladidlem, které může nahradit běžný cukr. Může se tak používat při pečení jako  náhražka cukru v různých receptech, jako jsou muffiny nebo koláče. Díky své sladké chuti je vhodnou ingrediencí i do ovocných a zeleninových smoothies nebo do jogurtů.

Nahradí čekankový sirup cukr?

Lidé se čím dál tím více zaměřují na přírodní sladidla a různé alternativy cukru. U čekankového sirupu je sladká chuť podobná sladivosti medu nebo klasického bílého cukru.

? TIP: Zajímají vás další alternativy cukru? Přečtěte si článek Jak nahradit cukr.

Zdravá alternativa cukru

Pokud chcete žít zdravě nebo třeba shodit pár kilo, ale nechcete se vzdát sladkých jídel, používejte čekankový sirup jako alternativní náhražku cukru. Označuje se jako Low Carb sladidlo nové generace.

TIP: Zkuste čekankový sirup prostřídat s datlovou pastou, na jejíž výrobu používáme datle medjool. Datle medjool je speciální odrůda izraelských datlí, které jsou oproti ostatním odrůdám mnohem větší a více šťavnaté.

Dávkování

Ve 100 g čekankového sirupu se nachází jen 161 kcal. V receptech můžete používat stejné množství čekankového sirupu jako cukru a na chuti to nepoznáte. Vyzkoušet můžete i zdravé recepty s nižším obsahem cukru.

Dávkování je tedy stejné jako při slazení cukrem nebo medem, tj. 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci medu nebo cukru.

Využití čekankového sirupu

Jako zdravá náhražka cukru se dá čekankový sirup použít při klasickém slazení a pečení a všude, kde byste si přidali cukr. Jediný rozdíl je v konzistenci, protože je tekutý a tak se může chovat trochu jinak než běžný cukr.

Můžete si s ním osladit čaj nebo kávu a zároveň s ním upéct sladký dezert. Hodí se ke slazení teplých a studených nápojů, dezertů, jogurtů, sušenek, piškotů, zmrzlin a palačinek. Tento sirup se také často využívá při běžném pečení sladkého pečiva a bábovek.

Zajímají vás i další přírodní sirupy, které můžete použít při pečení? Přečtěte si také článek o javorovém sirupu, kterým také můžete cukr nahradit.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

  1. Dobrý den,
    může způsobovat čekankový sirup nadýmání? Užívám ho denně cca 16 gramů a problémy s nadýmáním mám dosti velké. Děkuji,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1